Voorbeschouwing: Dubai Tour 2016
foto: ANSA/CLAUDIO PERI
woensdag 3 februari 2016 om 07:15

Voorbeschouwing: Dubai Tour 2016

Vier dagen zwoegen door de woestijn en tussen de uit de grond gestampte wolkenkrabbers, dat is de Dubai Tour in het kort. Sinds 2014 staat deze wedstrijd op de wielerkalender. RCS Sport zorgt voor de organisatie en zoekt dit jaar een opvolger voor Mark Cavendish. Wie mag zich aan de voet van het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa, kronen tot winnaar? WielerFlits kijkt vooruit.

Historie
De historie van de Dubai Tour is kort. De primeur was voor Taylor Phinney, die in 2014 een voorschot op de eerste eindzege nam door de openingstijdrit te winnen. De overige ritten werden een prooi voor Marcel Kittel.

Vorig jaar koos de organisatie voor een aankomst op een dam, waarbij de laatste driehonderd meters steil omhoog gingen. Na etappezeges voor Mark Cavendish en Elia Viviani was het John Degenkolb die tot het gaatje ging en Alejandro Valverde klopte op de Hatta Dam. De Duitser nam daarmee de leiderstrui over, maar wist die op de slotdag niet te behouden. Cavendish pakte zijn tweede rit en de boni’s hielpen hem aan de eindzege.

Dubai Tour 2015 - stage - 3

foto: Giant-Alpecin

Laatste eindwinnaars
2014: flag-us Taylor Phinney
2015: flag-gb Mark Cavendish

Parcours
RCS heeft weinig moeite gedaan om een nieuw traject uit te stippelen. De routes zijn nagenoeg gelijk aan die van de afgelopen editie. Van de vier etappes zijn er drie voor de pure sprinters en één eindigt bovenop de Hatta Dam, waar een machtssprinter ook kan winnen. Zorgen de bonificaties weer voor een secondenspel ?

Woensdag 3 februari – Etappe 1: Dubai International Marine Club – Fujairah (179 km)
De openingsetappe vertrekt nabij de haven van Dubai aan de westkant en trekt het binnenland in, om aan de oostkant te finishen. Zoals wel vaker in het emiraat van de Verenigde Arabische Emiraten zijn er weinig hoogtemeters. In Fujairah, een andere belangrijke havenstad, worden nog twee rondes van 6,6 kilometer verreden.  Een eerste kans voor de sprinters. Wie trekt de eerste leiderstrui aan?

Donderdag 4 februari – Etappe 2: Dubai International Marine Club – Palm Jumeirah, Atlantis (188 km)
Etappe twee is de langste van deze vierdaagse en is identiek aan die van vorig jaar. De start is opnieuw in de haven en na een omweg door het binnenland is de aankomststreep getrokken naast het grote Atlantis-hotel, dat op Palm Jumeirah (palmeiland) ligt. Dit kunstmatig aangelegde land, dat de vorm heeft van een palmboom, is een toeristische trekpleister. De wind kan in deze vlakke etappe een grote rol van betekenis spelen.

Vrijdag 5 februari – Etappe 3: Dubai International Marine Club – Hatta Dam (172 km)
Na de start vanuit de vaste vertrekplaats gaat het in lijn richting Hatta Dam, een aankomst heuvelop. De finish ligt in Hatta, wat in het Hajar-gebergte ligt. De 300 meter lange heuvel die naar de finish leidt kent stukken waar het stijgingspercentage oploopt tot 17%. Wie hier als eerste over de streep komt, neemt een optie op de eindoverwinning.

Zaterdag 6 februari – Etappe 4: Dubai International Marine Club – Burj Khalifa (137 km)
De slotetappe kent een aankomst naast de Burj Khalifa. Deze 828 meter hoge wolkenkrabber is het hoogste gebouw ter wereld. Wie laat zijn sprinterskuiten zien en troeft de concurrentie af? Daarnaast is het nog de vraag of de bonificaties nog van invloed gaan zijn in de strijd om de eindoverwinning.

Favorieten
De organisatie heeft zestien ploegen uitgenodigd voor deze 2.HC-wedstrijd, waarvan tien WorldTour-teams. Drie ProContinental-formaties en drie continentale equipes vervolledigen de startlijst. Elke ploeg mag acht renners opstellen.

foto: Sirotti, archief

Cavendish krijgt Renshaw en Eisel mee – foto: Sirotti, archief

Met Mark Cavendish staat er één oud-winnaar aan de start. Taylor Phinney is door BMC niet opgeroepen. Voor de Britse sprintbom Cavendish wordt het na de Cadel Evans Great Ocean Road Race zijn tweede koers voor zijn nieuwe werkgever Dimension Data. Hij krijgt zijn kompanen Mark Renshaw en Bernhard Eisel mee. Kunnen zij Cav loodsen naar een nieuwe eindzege?

Lange tijd werd Cavendish gezien als de rapste sprinter ter wereld, tot ene Marcel Kittel zijn neus aan het venster stak. De Duitser is sinds deze winter overgestapt naar Etixx-Quick-Step, de ploeg van Patrick Lefevere. In Dubai zal Kittel zijn debuut maken aan de zijde van Tony Martin. Nikolas Maes, Iljo Keisse, Fabio Sabatini, Julien Vermote en Matteo Trentin moeten samen met Kittel een sprinttrein vormen. Kan hij een vervolg geven aan zijn drie ritzeges van 2014?

Elia Viviani

Elia Viviani – foto: Sirotti

Dan moet hij wel opboksen tegen een sterke groep met rappe Italianen. Elia Viviani (Sky) heeft vorig jaar al een etappe gewonnen en is gebrand op nog een zege in de Verenigde Arabische Emiraten. Met Andrea Guardini (Astana), Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo), Sacha Modolo en Roberto Ferrari (beiden Lampre-Merida) kan Italië rekenen op nog meer spurtkanonnen. Andrea Palini (SkyDive Dubai) heeft de laatste twee seizoenen bewezen op het lagere niveau dat hij tot de betere sprinters behoort. Kan hij dat bevestigen tegen de wereldtoppers in de Dubai Tour?

Andere rappe mannen moeten we zoeken bij Movistar, waar Juan José Lobato de sprinter van dienst is. Matt Goss hoopt in dienst van het Britse ONE de oude Goss terug te vinden. Namens Team Wiggins is niemand minder dan Sir Bradley Wiggins van de partij. Hij neemt de Britse baanrenner Owain Doull mee. Doull maakte vorig jaar furore in de Tour of Britain met meerdere toptienklasseringen en een derde plek in het eindklasseement. Tinkoff rekent op het Slowaakse talent Erik Baska, maar kan ook Michael Kolar uitspelen in de vlakke etappes.

foto: ANSA

Is de Hatta Dam te kort voor de sterke kuiten van Philippe Gilbert? – foto: ANSA

Voor de aankomst op Hatta Dam zijn meerdere scenario’s mogelijk. Weet één van de sprinters de snelheid vast te houden tot de top, of wordt het een renner die zich thuisvoelt op heuvelachtig terrein? In het laatste geval moeten de ogen gericht worden op onder andere Philippe Gilbert, Davide Rebellin, Rui Costa, Giovanni Visconti, Ben Swift, Fabian Cancellara of Jasper Stuyven. Of een zege op de Hatta Dam genoeg is voor de eindzege, valt lastig te voorspellen. De sprinters zijn in het voordeel met de te behalen bonificaties.

Op de startlijst staan zes Nederlanders. Dat waren er aanvankelijk acht, maar Danny van Poppel (knieblessure) en Ramon Sinkeldam (gebroken schouderblad) zijn daarvan verwijderd. Lars Boom en Lieuwe Westra doen mee namens Astana, met Boy (Trek-Segafredo) is er toch nog iemand van de Van Poppel-familie vertegenwoordigd. Koen de Kort en Roy Curvers koersen namens het geplaagde Giant-Alpecin en Martijn Verschoor rijdt in dienst van Novo Nordisk.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mark Cavendish
*** Marcel Kittel, Elia Viviani
** Philippe Gilbert, Fabian Cancellara, Andrea Guardini
* Sacha Modolo, Juan José Lobato, Giacomo Nizzolo, Owain Doull

Website organisatie
Deelnemerslijst

Weer
De temperatuur in Dubai ligt volgens Weeronline.nl de komende week tussen de 20 en 25 graden Celsius met soms af en toe bewolking. De wind komt uit het westen en noordwesten met windkracht drie à vier. Donderdag is er 20% kans op minimale regen.

Bonificaties
Bij elke tussensprint vallen bonificatieseconden te verdienen. Voor de eerste drie renners aan de tussensprint(s) zijn respectievelijk 3, 2 en 1 seconde te verdienen. Op de eindstreep kan men ook bonusseconden winnen, namelijk 10 seconden voor de winnaar, 6 tellen voor de nummer twee, terwijl de derde renner 4 seconden cadeau krijgt.

De leider in het algemeen klassement krijgt een donkerblauwe trui, degene met de meeste punten draagt een rood tricot. De beste jongere mag een wit tenue om de schouders doen, terwijl de koning van de tussensprints een speciaal truitje in de kleuren van de vlag van de Verenigde Arabische Emiraten omgehangen krijgt.

TV
Eurosport zendt de Dubai Tour dagelijks live uit. De eerste drie etappes zijn vanaf 10.00 uur te zien op het hoofdkanaal. De slotetappe is te zien op kanaal twee vanaf 10.10 uur. De aankomsten zijn elke dag rond 12.00 uur Nederlandse tijd. Met Dubai is een tijdsverschil van drie uur. Het is daar drie uur later.

[poll id=”168″]

RIDE Magazine
10 Reacties
01-02-2016 11:45
No way dat Kittel op die Hatta Dam binnen een halve minuut van de winnaar binnenkomt, die gaat echt geen klassement rijden. Guardini al helemaal niet.
Verwacht nog wel iemand als Dillier in de top vijf, maar winnen? Denk toch Cav of Lobato.
01-02-2016 11:48
Ben heel benieuwd naar Doull, die viel me echt op in de Tour of Britain.
01-02-2016 14:07
Eindelijk februari... lijkt wel of de winter ieder jaar langer duurt. Benieuwd naar wat Wiggins laat zien en gun Nizzolo een etappe. Samen met Sagen en Van Avermaet koning van de kortste ereplaats.
01-02-2016 14:21
Heb die dam finish nog eens gekeken, Lobato begint daar zoals gebruikelijk als 20e aan de sprint en rijdt loeihard omhoog en finisht alsnog 3e. Die moet echt wat aan z'n positionering doen want bergop sprinten zijn er maar heel weinig zo goed als hij.
01-02-2016 17:18
Ik denk dat Viviani een gooi kan doen naar eindwinst. Wel benieuwd hoe Cavendish en Kittel ervoor staan.
01-02-2016 17:39
Edit redactie: De ploeg zelf meldt dat Verschoor de enige Nederlander is in de Dubai Tour

Erg veel zin in deze koers, jammer dat ik hem niet live kan zien omdat hij precies wordt uitgezonden als ik toesten aan het maken ben...
01-02-2016 17:58
Ik zie Juan José Lobato dit rondje wel winnen, hele sterke sprinter al komt het er vooralsnog veel te weinig uit.
01-02-2016 20:01
Edit redactie: Bedankt! Het is aangepast.
01-02-2016 20:26
Het zal ongetwijfeld weer een (bonifcatie)secondenspel worden.
@redactie, Cavendish reed de Tour Down Under ook al.
Edit redactie: Klopt niet. Is gestart in Cadel Evans Road Race, maar finishte niet.
03-02-2016 07:53
Hoe eerder ze er weg zijn des te beter

Om te reageren moet je ingelogd zijn.