Voorbeschouwing: Dubai Tour 2017
Foto: ANSA
dinsdag 31 januari 2017 om 06:00

Voorbeschouwing: Dubai Tour 2017

Dinsdag wordt het startschot gegeven van de vierde editie van de Dubai Tour (2.HC). In het Midden-Oosten krijgen de renners met name vlakke ritten voorgeschoteld, met de rit naar Hatta Dam als enige test bergop. Onder meer de namen van John Degenkolb, Marcel Kittel en Mark Cavendish prijken op de startlijst. Gaat er ook een sprinter met de eindoverwinning lopen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Dubai Tour is nog een relatief nieuwe wedstrijd op de wielerkalender. De eerste editie werd georganiseerd in 2014. Marcel Kittel won er drie massasprints, maar de Amerikaan Taylor Phinney mocht zich dankzij een overwinning in de openingstijdrit eindwinnaar noemen.

De openingstijdrit keerde niet terug in de tweede editie, maar werd vervangen door een aankomst op Hatta Dam. Het was John Degenkolb die daar als eerste boven kwam, maar zijn indrukwekkende zege was niet genoeg voor de eindoverwinning. Twee etappezeges waren voor Mark Cavendish voldoende om het klassement te winnen.

Dubai Tour

Kitetl won in 2016 – Foto: ANSA

Datzelfde scenario herhaalde zich vorig jaar. Kittel won twee ritten, waardoor hij het eindklassement kon winnen. De Spanjaard Juan José Lobato was de beste op Hatta Dam, maar moest genoegen nemen met een derde plaats in de algemene rangschikking.

De laatste winnaars
2016: flag-de Marcel Kittel
2015: flag-gb Marc Cavendish
2014: flag-us Taylor Phinney

Parcours
De Dubai Tour (die dit jaar is uitgebreid naar vijf dagen) bestaat met name uit vlakke ritten, waardoor we weer de nodige massasprints mogen verwachten. Er is dit jaar wederom geen rit tegen de klok, waardoor de etappe naar Hatta Dam op de voorlaatste dag waarschijnlijk van grote invloed gaat zijn. Er kunnen bonificatieseconden verdiend worden bij tussensprints (3-2-1) en bij de finish (10-6-4). Aangezien de laatste twee winnaars respectievelijk met zes en vier tellen voorsprong wonnen, zullen deze erg belangrijk zijn.

Dinsdag 31 januari – Etappe 1: Dubai – Palm Jumeirah (181 km)
Er wordt begonnen met een vlakke rit in lijn. Na de start gaan de renners in oostelijke richting voor een rit die over brede, goed geasfalteerde wegen grotendeels door de woestijn voert. Er zijn onderweg twee tussensprints, voordat in Dubai een derde strijd om de seconden volgt. In de stad wachten enkele passages over kasseien, waarna de renners koers zetten richting de aankomst. De finishlijn is getrokken op het kunstmatige eiland Palm Jumeirah.

Start: flag-ae 11.10 uur flag-nl 8.10 uur
Finish: flag-ae 15.06-15.28 uur flag-nl 12.06-12.28 uur

Woensdag 1 februari – Etappe 2: Dubai – Ras al-Khaimah (186 km)
In de tweede etappe gaan de renners naar het noordoostelijk gelegen emiraat Ras al-Khaimah, een nieuwe aankomst in deze ronde. Onderweg zijn er twee tussensprints. De route door de emiraten Sjarjah en Ajman gaat grotendeels langs de kust.

Start: flag-ae 11.00 uur flag-nl 8.00 uur
Finish: flag-ae 15.00 – 15.26 uur flag-nl 12.00-12.26 uur

Donderdag 2 februari – Etappe 3: Dubai – Al Aqah (200 km)
De derde rit voert het peloton door de woestijn, waar de eindbestemming in het emiraat Fujairah ligt. De renners maken in tweehonderd kilometer de oversteek van de Perzische Golf naar de Indische Oceaan. Onderweg komen de renners enkele heuvels tegen, maar naar verwachting wordt dit opnieuw een rit voor de sprinters.

Start: flag-ae 10.50 uur flag-nl 7.50 uur
Finish: flag-ae 15.05-15.29 uur flag-nl 12.05 – 12.29 uur

vrijdag 3 februari – Etappe 4: Dubai – Hatta Dam (172 km)
Deze etappe is een vreemde eet in de bijt, het is namelijk de enige rit die bergop eindigt. Daags voor het einde wacht de koninginnenrit door het Hadjargebergte met aankomst op Hatta Dam. De start is opnieuw in Dubai. In aanloop naar de slotklim wachten twee korte beklimmingen van gemiddeld 3 en 8 procent. Op de (eveneens korte) slotklim kan het stijgingspercentage oplopen tot 17%.

Start: flag-ae 11.00 uur flag-nl 8.00 uur
Finish: flag-ae 15.00-15.25 uur flag-nl 12.00 – 12.25 uur

zaterdag 4 februari – Etappe 5: Dubai – Dubai (124 km)
De 124 kilometer lange slotrit gaat over een stadscircuit in de straten van Dubai. De route loopt zowel door het oude als het nieuwe gedeelte van de stad. De renners rijden langs de belangrijkste toeristische attracties, waaronder de wolkenkrabber Burj Khalifa. De aankomst is bij het winkelcentrum City Walk.

Start: flag-ae 12.35 uur flag-nl 9.35 uur
Finish: flag-ae 15.10 – 15.25 uur flag-nl 12.10 – 12.25 uur

Favorieten
De Dubai Tour verwelkomt zestien teams, waaronder tien WorldTour-ploegen. Met Marcel Kittel en Mark Cavendish staan er twee oud-winnaars aan de start. De twee behoren ook dit jaar weer tot de favorieten voor de eindwinst. Op papier lijken de sprinters namelijk de meeste kans te maken. Door de bonificatieseconden kunnen zij genoeg marge bijeensprokkelen om een verlies op Hatta Dam te compenseren. Wanneer zij in de koninginnenrit de schade beperkt weten te houden, zullen ze kansrijk zijn voor de eindzege. Ter vergelijking, eindwinnaar Kittel verloor vorig jaar slechts vier tellen in de koninginnenrit, Cavendish in 2015 tien tellen.

foto: Quick-Step Floors / BrakeThrough Media

Quick-Step Floors leverde de voorbije twee jaar de eindwinnaars af en brengt opnieuw Kittel aan de start. De Duitser kwam dit seizoen nog niet in actie, maar dat was vorig jaar ook niet het geval. Toen won hij direct de eerste wedstrijd waar hij aan de start stond. Dat kunstje zal hij ongetwijfeld willen herhalen. Met Julian Alaphilippe heeft de ploeg een grote kanshebber voor ritwinst op de Hatta Dam, maar om mee te spelen voor het eindklassement zal hij het lastig krijgen in de strijd om de dure boni’s. Ook Bob Jungels rijdt hier zijn eerste wedstrijdkilometers, maar hij zal waarschijnlijk geen rol van betekenis spelen in het sprintgeweld. Een Luxemburger waar meer van verwacht mag worden, is BMC-renner Jempy Drucker, die in de massasprints ongetwijfeld de nodige ereplaatsen zal scoren.

Mark Cavendish

Foto: Sirotti

Ook Mark Cavendish kiest ervoor om zijn seizoen in Dubai te beginnen. In aanloop naar Milaan-San Remo is dit zijn eerste opwarmwedstrijd. Met twee ritzeges en een eindoverwinning heeft hij een aardig track-record in Dubai. John Degenkolb is eveneens een renner die hier zal starten om te winnen. Twee jaar geleden kwam hij zes tellen tekort voor de eindoverwinning en dit jaar krijgt hij de kans om zich sportief te revancheren. Degenkolb wordt in Dubai onder meer bijgestaan door zijn trouwe luitenant Koen de Kort, die met hem de overstap van Giant-Alpecin naar Trek-Segafredo maakte.

Bahrain Merida komt voor het eerst in actie in het Midden Oosten en zal erop gebrand zijn met Sonny Colbrelli mee te doen om de overwinning. Met Enrico Gasparotto en Grega Bole beschikt de ploeg bovendien over twee schaduwkopmannen. Voor UAE Abu Dhabi en Sacha Modolo geldt hetzelfde. Voor deze ploegen is deze wedstrijd een prestigestrijd en in de regio van de hoofdsponsor zullen ze ongetwijfeld willen scoren.

Terwijl sommige renners in Dubai hun seizoensdebuut maken, heeft Elia Viviani zijn eerste massasprints dit seizoen er al op zitten. De Sky-renner behaalde in de Vuelta a San Juan drie tweede plaatsen, maar gaf twee dagen voor het einde vroegtijdig op. Met Gianni Moscon heeft Sky een tweede renner die hier hoge ogen kan gooien. Zijn landgenoot Jakub Mareczko – die 2016 afsloot met drie ritzeges in Taihu Lake – moet het namens Wilier Triestina in de sprints gaan proberen.

Eerste seizoenszege voor Dylan Groenewegen in Dubai?

LottoNL-Jumbo komt met een heel behoorlijke ploeg naar Dubai. De nieuwe aankoop Juan José Lobato beleeft goede herinneringen aan deze wedstrijd. Hij won hier namelijk vorig jaar op Hatta Dam, maar werd ook al tweemaal derde in het eindklassement. De Spanjaard zal in het Midden-Oosten voor het eerst het geel-zwarte tricot dragen. De ploeg rijdt in dienst van sprinter Dylan Groenewegen, die hier zijn eerste wedstrijdkilometers van 2017 rijdt. De Amsterdammer was in 2016 goed voor elf overwinningen en wil hier dit seizoen ongetwijfeld een vervolg aan geven.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Marcel Kittel
*** John Degenkolb, Mark Cavendish
** Sonny Colbrelli, Dylan Groenewegen, Juan José Lobato
* Elia Viviani, Sacha Modolo, Julian Alaphilippe, Jakub Mareczko

Deelnemerslijst Dubai Tour 2017
Website Dubai Tour

Weer & TV
Het tijdsverschil met Dubai is drie uur. Het is daar drie uur later. De renners krijgen de komende week  te maken met zomerse omstandigheden. De temperatuur schommelt volgens Weerplaza tussen de 23 en 27 graden. Het blijft droog, maar op donderdag, vrijdag en zaterdag kan het met windkracht 6 hard waaien. De wedstrijd wordt dagelijks live uitgezonden door Eurosport met commentaar van Jan Hermsen en Karsten Kroon. De aankomst wordt dagelijks verwacht tussen 12:00 en 12:30.


[poll id=”422″]

RIDE Magazine
21 Reacties
29-01-2017 10:54
Lobato voor de eerste overwinning van TLJ?
29-01-2017 10:57
Is Dubai ook een grote waaier wedstrijd of niet echt?
29-01-2017 11:20
Windkracht 6 is toch best behoorlijk. Gezien het kaartje ook veel routes direct langs de kust, zou je toch zeggen dat waaiers mogelijk zijn. Voorgaande jaren echter (uit mijn hoofd) nooit waaier ritten geweest.
29-01-2017 14:01
Waarom start TLJ hier met Groenewegen én Lobato?
29-01-2017 14:05
Omdat Qatar werd afgelast.
29-01-2017 20:01
Extra vlak ritje om boni's te sprokkelen voor Kittel en Cavendish tov vorig jaar. Ook is de Hatta Dam etappe net als vorig jaar niet zo zwaar als in 2014. Lijkt me sterk iemand zo loeihard die dam oprijdt dat een van die twee dit rondje niet wint.
29-01-2017 20:04
Degenkolb reed er op buitenblad omhoog
29-01-2017 20:24
Colbrelli! Coquard & Matthews hadden het hier ook goed kunnen doen.
29-01-2017 20:36
Een proloog van een kilometer of zes had ik wel leuk gevonden. Nu is het overigens ook wel spannend door de bonificaties.
De rit naar de Hattadam is een mooie. Aardige koers vind ik dit overall gezien dan toch wel.
29-01-2017 20:40
Hoop dat Lobato weer op de Hatta Dam kan winnen.
29-01-2017 20:49
Ik snap dat het niet altijd feest kan zijn, maar hoeveel etappekoersen van een week met daarin één hobbel en voor de rest vlak heeft het mondiale wielrennen nodig?
29-01-2017 22:04
Allemaal rondjes waarbij de profielen nagenoeg gelijk zijn. Down Under, San Juan en nu weer Dubai. 1 of 2 ritten waarbij het klassement wordt beslist en voor de rest een feestje voor de sprinters.
29-01-2017 22:39
@teamnl
Tsja... volgens die theorie lijkt elke ronde op elkaar. Qua type renner dat kan winnen zijn ze alle 3 nogal verschillend.
29-01-2017 23:02
Dit is juist echt een rittenkoers waar de sprinters kunnen gaan strijden voor het AK. Zoveel rondjes zijn er niet waar ze dat gegund is.
30-01-2017 00:28
Ben benieuwd naar de sprint trein van TLJ.
30-01-2017 20:47
Ik verwacht niet heel veel van Groenewegen, en ook niet van Lobato. Ik verwacht de dominantie van Kittel.
31-01-2017 08:33
jungels denk ik
31-01-2017 10:30
Waar is de volg hier?
31-01-2017 10:42
Als je er dan een rittenkoers voor sprinters van maakt is een lekker kort tijdritje (max 10 km) net zo leuk om er ook bij te plakken. Of laat ik nu iets te veel doorschemeren dat ik fan ben van Kittel? ;)
31-01-2017 10:55
@TiesW: Hier.
Moeilijk te vinden inderdaad.
01-02-2017 11:10
Ik denk nog altijd dat Mark na een paar riten wel zijn ritje gaat mee pakken

Om te reageren moet je ingelogd zijn.