Voorbeschouwing: Dwars door het Hageland 2024 – Doet Uno-X Mobility er nog eentje bij?
foto: Cor Vos
zaterdag 8 juni 2024 om 08:00

Voorbeschouwing: Dwars door het Hageland 2024 – Doet Uno-X Mobility er nog eentje bij?

In de schaduw van het Critérium du Dauphiné, zorgt de Lotto Cycling Cup voor spektakel in de eigen contreien. Dankzij de onverharde stroken en kasseien krijgen we in Dwars voor het Hageland quasi altijd een attractieve koers. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste tien winnaars Dwars door het Hageland
2023: flag-no Rasmus Tiller
2022: flag-nl Oscar Riesebeek
2021: flag-no Rasmus Tiller
2020: flag-be Jonas Rickaert
2019: flag-be Kenneth Vanbilsen
2018: flag-lv Krists Neilands
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-nl Niki Terpstra
2015: flag-be Tom Bosmans – rit in de Ronde van Vlaams-Brabant (2.12)
2014: flag-be Dries De Bondt – rit in de Ronde van Vlaams Brabant (2.12)


Vorig jaar

Uitslag Dwars door het Hageland 2023
1. flag-no Rasmus Tiller (Uno-X)
2. flag-be Stan Van Tricht (Soudal Quick-Step) in z.t.
3. flag-be Florian Vermeersch (Lotto Dstny) in z.t.
4. flag-be Yves Lampaert (Soudal Quick-Step) op 10s
5. flag-au Simon Clarke (Israel Premier Tech) in z.t.


Parcours

Aarschot-Diest is nu al enkele jaren het traject van Dwars door het Hageland, en dat is dit jaar niet anders. Qua afstand is er de afgelopen jaren wel een trend ingezet. Waar het parcours tot en met 2019 quasi altijd de 200-kilometergrens overschreed, moeten de renners het nu nog met slechts 177 kilometer doen. Exact dezelfde afstand, over exact hetzelfde parcours als vorig jaar en met 41,8 kilometer aan onverharde stroken.

Vanuit de stad van burgemeester Gwendolyn Rutten begint het peloton aan een lus van bijna zeventig kilometer doorheen het Hageland. Gemeentes als Scherpenheuvel, Rillaar, Aarschot, Langdorp, Zichem en Messelbroek passeren de revue. Hierbij ook de eerste onverharde zones van de dag, met de Wilgenput (1.000 meter) en Grootbroekstraat (3.100 meter) na zo’n dertig kilometer. Even later komen ook de Demervallei (3.300 meter) en de Demerdijk (4.000 meter) op het pad van de renners.

Na 67 kilometer koers belanden de renners in aankomstplaats Diest, nochtans maar een boogscheut verwijderd van Aarschot. Diest is de stad van Mario Aerts (winnaar van de Waalse Pijl in 2002) en 94-voudig Belgisch voetbalinternational Timmy Simons. De renners rijden er voor een eerste keer de beruchte Citadel van Diest op, een met kasseien betegelde helling van ruim 1.000 meter.

De volgende zestig kilometer zijn quasi identiek aan de eerste lus en doen alleszins dezelfde hindernissen aan. De finale, die wordt ingeleid door de Gouden Kilometer op een kleine 45 kilometer van de streep, speelt zich voornamelijk in Diest en Scherpenheuvel af.

Tijd voor schietgebedjes aan de basiliek is er niet, want ook in de volgende lus van 22 kilometer, die tweemaal op de planning staat, volgen de onverharde stroken in snel tempo. Het Prinsenbos (1.800 meter) en wederom de Demerdijk (4.000 meter) zijn de scherprechters van dienst. Vergeet zeker ook het Grasbos niet, de pukkel die met zijn stijgingspercentages tot twintig procent ook wel de Poggio wordt genoemd. Maar aan het einde van elke ronde ligt ook die verraderlijke Citadel van Diest weer te wachten.

Zo komen we uit op een totaal van 41 kilometer onverharde stroken en kasseien. Over deze Citadel van Diest, ook wel de Allerheiligenberg genoemd… De renners komen via een kasseilaantje uit het centrum van Diest en draaien vervolgens met een scherpe linkse bocht het steilste deel van de helling op. In die laatste 700 meter lopen de percentages nog flink op, maar vanaf ze het bruggetje van de Citadel onderdoor gereden zijn, vlakt het af richting de korte aankomstlijn.

Die ligt na een rechtse bocht, waarna inhalen amper nog mogelijk is. Al deed Mathieu van der Poel het in 2017 toch, door Taco van der Hoorn nog te remonteren. Een ding is zeker: bovenop de Citadel wint geen pannenkoek.

Zaterdag 8 juni 2024: Aarschot – Diest (178 km)
Start: 13.05 uur
Finish: tussen 17.05 en 17.45 uur


Favorieten

Het lastige karakter van deze eendagskoers, gekleurd door onverharde en kasseistroken. Koersen met onverharde stroken blijken de laatste jaren ook hun eigen specialisten te hebben. Die moeten we voor een groot deel zoeken in de kampen van Uno-X Mobility en Alpecin-Deceuninck, maar in totaal is het uitkijken naar vijf WorldTeams en zeven ProTeams, die nog worden aangevuld met drie crossploegen en drie continentale formaties.

Doet Uno-X – hier met een juichende Abrahamsen – er nog eentje bij? – foto: Cor Vos

Uno-X Mobility is bij uitstek dé ploeg in vorm. Waar ze in de eerste maanden van het jaar slechts één keer konden scoren, lukte dat de afgelopen weken opeens aan de lopende band. De Noorse ploeg won plots zeven keer, waarvan ervaren rot Alexander Kristoff wel het leeuwendeel van de zeges voor zijn rekening nam. Ook Magnus Cort, Tord Gudmestad en revelatie Jonas Abrahamsen waren succesvol. De laatste twee zijn er ook zaterdag in Dwars door het Hageland bij, waar ze er alles aan zullen doen om die zegereeks voort te zetten.

Maar de beste renner die Uno-X Mobility voor dit parcours heeft, is Rasmus Tiller. In 2021 kon je zijn overwinning in Dwars door het Hageland nog klasseren als een toevalstreffer, maar vorig jaar deed hij het als regerend Noors kampioen ‘gewoon’ nog eens over. Tiller heeft iets met deze wedstrijd en mag zich nu al de recordhouder noemen. Kan hij dat record nog scherper stellen? Of helpt hij een ploegmaat aan winst? Ook de snelle Søren Waerenskjold mogen we immers opschrijven.

Een sterk blok in de breedte dus, en eentje waartegen we alleen Alpecin-Deceuninck echt tegenstand zien bieden. De ploeg van Christoph Roodhooft heeft met Quinten Hermans nog zo’n echte gravelspecialist in zijn rangen. Als ex-crosser weet hij perfect hoe hij op dat soort wegen moet rijden, maar Gianni Vermeersch is als ex-wereldkampioen in die discipline zo mogelijk een nog straffere kandidaat. Alleen liep hij enkele weken terug een breukje in zijn elleboog op. Het is afwachten hoe hij daarvan is hersteld.

Groves blijft zijn topvorm maar doortrekken – foto: Cor Vos

Alpecin-Deceuninck brengt met Kaden Groves wel nog een derde interessante naam aan de start. De Australische sprinter heeft dan wel de Giro d’Italia in de benen, maar dat weerhoudt hem voorlopig niet om zijn topvorm nog wat door te trekken. Groves lijkt nog altijd in uitstekende vorm te verkeren, maar moet wel opletten dat hij niet te onstuimig koerst. Op die manier liep hij al een ereplaats in het Circuit Franco-Belge mis. Met zijn snelle benen wordt Groves bovendien stevig geviseerd.

De verrassende nummer twee van de Ronde van Vlaanderen tekent ook present in Dwars door het Hageland. We hebben het dan natuurlijk over Luca Mozzato, de Italiaanse troef van Arkéa-B&B Hotels. Mozzato werd eerder al eens tweede in de Tro Bro Léon en weet dus wat het is om over onverharde wegen te koersen. Al zal hij binnen de eigen ploeg voldoende concurrentie voor het kopmanschap krijgen. Ook Amaury Capiot en Jenthe Biermans kunnen immers prima uit de voeten op dit terrein.

Intermarché-Wanty kan dan weer rekenen op de diensten van Laurenz Rex. De zwaarder gebouwde Rex komt doorgaans uitstekend voor de dag op kasseien en onverharde stroken, en zal dus zijn hartje kunnen ophalen in het Hageland. De Duitstalige Rex heeft bovendien nog een goede sprint in huis ook. Hetzelfde kan je zeggen van zijn ploegmaat Madis Mikhels, die in het voorjaar nog in de top 10 van Parijs-Roubaix sloop, en Dries De Pooter.

Laurens Rex houdt van de kasseien – foto: Cor Vos

Twee andere Belgische topploegen hebben we dan nog niet genoemd. Lotto Dstny doet het hier zonder haar grote kanonnen, maar dankzij Jenno Berckmoes is de ploeg verre van kansloos. Overal waar hij start, doet Berckmoes de laatste weken mee voor de prijzen. Alec Segaert zagen we minder vaak terug in de uitslagen, maar hij heeft nog steeds de kwaliteiten om hier te schitteren. Ook bij Soudal Quick-Step geen grote favorieten, maar schrijf Gullegem Koerse-winnaar Martin Svrček, Warre Vangheluwe en Pepijn Reinderink zeker op.

Cofidis rekent op man-in-vorm Milan Fretin, terwijl Riley Sheehan zijn nummertje van Parijs-Tours kan proberen over te doen namens Israel-Premier Tech. In die ploeg houden we ook Tom Van Asbroeck in de gaten. Verder is het rijtje outsiders behoorlijk lang, met ook Lander Loockx en Jelle Johannink (TDT-Unibet), Emilien Jeannière (TotalEnergies), Kamiel Bonneu (Flanders-Baloise) en crossers als Toon Aerts (Deschacht-Hens-Maes), Joris Nieuwenhuis en Pim Ronhaar (Baloise Trek Lions) en Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Rasmus Tiller
*** Gianni Vermeersch, Luca Mozzato
** Jonas Abrahamsen, Quinten Hermans, Laurenz Rex
* Milan Fretin, Riley Sheehan, Jenno Berckmoes, Kaden Groves

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

Volgens Weeronline krijgen de renners zaterdag aangename weersomstandigheden voorgeschoteld. De temperaturen zouden oplopen tot 19 graden Celsius. De wind is wel fel aanwezig, deze blaast aan een kracht van drie Beaufort en komt uit het westzuidwesten. Neerslag wordt er niet verwacht.

Sporza is naar goede gewoonte van de partij voor een live-uitzending op VRT1, vanaf 15.05 uur. Eurosport kiest dan weer voor de online kanalen Eurosport.nl/Discovery+ om de wedstrijd live op het scherm te brengen. Een volledig overzicht van alle wedstrijden op televisie, vind je steeds hier.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.