Voorbeschouwing: Elfstedenronde 2019
Deze periode van het jaar volgen de Belgische eendagskoersen elkaar weer in rap tempo op. Zondag 23 juni staat in en rond Brugge de Elfstedenronde (1.1) op het programma. Dat deze relatief vlakke koers in een sprint zal eindigen, staat allerminst vast. De renners krijgen onderweg immers de nodige kasseistroken te verduren.
Historie
De Brugse Elfstedenronde gold lang als een gerenommeerde wedstrijd op de wielerkalender. Na een eerste editie in oorlogsjaar 1943 stond de eendagskoers tussen 1945 en 1974 jaarlijks op de kalender.Grote namen als Rik Van Looy, Rik Van Steenbergen, Peter Post en Freddy Maertens prijken op de erelijst. In 1975 verdween de wedstrijd van de kalender.
Na een korte opleving tussen 1987 en 1989 leek het erop dat de koers definitief tot het verleden zou behoren. In 2017 blies Golazo de wedstrijd nieuw leven in en ging de winst naar Wout van Aert. Vorig jaar ging de overwinning naar de Brit Adam Blythe. Hij klopte in de sprint de Nederlander Coen Vermeltfoort en de Belg Hugo Hofstetter. Dit jaar is Elfstedenronde daarom toe aan zijn derde editie ‘nieuwe stijl’.
Laatste winnaars Elfstedenronde
2017: Wout van Aert
2018: Adam Blythe
Parcours
De Elfstedenronde kent West-Vlaanderen als strijdtoneel. De officieuze start vindt plaats op de Markt van Brugge, dat tussen 1998 en 2011 fungeerde als start van de Ronde van Vlaanderen. Het peloton verlaat omstreeks kwart voor twaalf het sfeervolle middeleeuwse centrum. Vier kilometer verder klinkt het officiële startschot.
De renners vertrekken in zuidelijke richting voor een grote lus door West-Vlaanderen, die zij met de klok mee rijden. Via Oostkamp, Wingene en Tielt wordt er koers gezet richting Roeselaere. Langs voor wielerliefhebbers bekende plaatsen als Handzame en Hooglede gaat het weer noordwaarts.
Met de 300 meter lange Fonteinstraat wacht in Ichtegem na 85,4 kilometer de eerste van twintig kasseistroken. Voordat de renners terugkeren in Brugge, volgen er nog vier. De wedstrijd wordt afgesloten met vier lokale rondes ten oosten van de stad.
De renners rijden aanvankelijk langs de Damse Vaart richting Damme, waarna men via Sint-Kuis terugkeert naar aankomstplaats Brugge. Onderweg liggen drie kasseienstroken om het de renners moeilijk te maken. De laatste strook ligt op 1,4 kilometer van de finish. Die wacht na 198,9 kilometer koers aan de Buiten Kruisvest, de brede ringweg rond Brugge. De laatste haakse bocht ligt op ongeveer 700 meter voor de finish.
Kasseistroken in Elfstedenronde 2019
1. Fonteinstraat (300m) na 85,4 km
2. Westkerkestraat (300m) na 93 km
3. Lettenburgstraat (200m) na 108,2 km
4. Kerkhofstraat (300m) na 116,7 km
5. Dorpweg (200m) na 112,9 km
6. Vlamingdam (1000m) na 132,8 km
7. Rozenhoedkaai (400m) na 134,1 km
8. Langestraat (600m) na 135 km
9. Damsevaart (1000m) na 137,7 km
10. Brieversweg (1900m) na 145,9 km
11. Moerkerkse steenweg (300m) na 150,5 km
12. Kerkstraat (900m) na 156,3 km
13. Brieversweg (1900m) na 162,4 km
14. Moerkerkse steenweg (300m) na 166,5 km
15. Damsevaart (900m) na 172 km
16. Brieversweg (1900m) na 178,1 km
17. Moerkerkse steenweg (300m) na 182,2 km
18. Damsevaart (900m) na 184,2 km
19. Brieversweg (1900m) na 193,1 km
20. Moerkerkse steenweg (300m) na 197,5 km
Start: 11.45 uur
Finish: 16.31 – 16.58 uur
Favorieten
Ondanks concurrentie van de Ronde van Zwitserland en de ZLM Tour, is organisator Golazo erin geslaagd om een aantrekkelijk deelnemersveld te kunnen presenteren. Wanneer we de kanshebbers overlopen, komen we uit op een mix van erkende kasseistoempers en razendsnelle spurters.
Alle grote Belgische ploegen geven in Brugge acte de presence. Deceuninck-Quick-Step komt met meerdere kanshebbers richting West-Vlaanderen. Indien het op een sprint uitdraait, beschikt het met Fabio Jakobsen over een kansrijke spurter. De Nederlander was in de Baloise Belgium Tour twee keer kort bij een overwinning, dus zal erop gebrand zijn om zich hier sportief te revancheren. Met Zdenek Stybar heeft de succesformatie van Patrick Lefevere een tweede troef in huis, waarmee het niet de sprint af hoeft te wachten.
Lotto Soudal heeft met Adam Blythe de titelverdediger in de gelederen. Vorig jaar zegevierde hij in Brugge in dienst van het inmiddels ter ziele gegane Aqua Blue. Met Bjorg Lambrecht beschikt de ploeg over de revelatie van het voorjaar, al vindt hij hier niet direct een parcours dat aansluit bij zijn kwaliteiten. Thuisrijder Jens Keukeleire zal in zijn Brugge ongetwijfeld goed voor de dag willen komen.
De voornaamste kanshebber komt dit jaar uit Frankrijk. Bryan Coquard geldt namelijk als de man in vorm. Vorige maand won hij in Zwevegem al de GP Marcel Kint en ook in de Baloise Belgium Tour pikte hij zijn overwinning mee, met een sprintzege in de slotrit. De rappe Coquard geldt hier als de te kloppen man. Zijn landgenoot Nacer Bouhanni is eveneens een sprinter om rekening mee te houden. In tegenstelling tot concurrent Coquard – die al zes keer wist te winnen – wacht Bouhanni nog op zijn eerste zege van het seizoen. Een overwinning in West-Vlaanderen zou in aanloop naar de Tour de France de nodige druk van de ketel halen.
Daarnaast zijn er de nodige Italianen die op een goede dag een korte klassering kunnen halen. Het Franse Total-Direct Energie komt met onder meer de sprinter Niccolò Bonifazio. Israel Cycling Academy heeft in de persoon van Riccardo Minali een afmaker in huis. Androni Giocatolli-Sidermec beschikt over de geroutineerde Manuel Belletti, die eerder deze maand nog het puntenklassement won in de Ronde van Hongarije. Daarnaast zou de ervaren Matteo Pelucchi een goede uitslag kunnen rijden. Bij het bescheiden Ierse Evo Pro Racing vinden we de naam van de Nederlander Wouter Wippert terug.
Naast de nodige buitenlandse kanshebbers, zullen ook de nodige Belgen zich gaan mengen in de strijd om de zege. In buitenlandse dienst vinden we de grote Belgische sprinthoop Jasper Philipsen, die het tricot van UAE Emirates verdedigt. Wanty-Gobert schuift Timothy Dupont naar voren. Corendon-Circus rekent op de sprintkwaliteiten van Roy Jans, terwijl Wallonie Bruxelles beschikt over Baptiste Planckaert en Kenny Dehaes. Bij Israel Cycling Acedemy zal Tom Van Asbroeck zich wellicht in de debatten mengen. Namens veldritploeg Telenet-Fidea toonde crosser Toon Aerts zich in de Baloise Belgium Tour in de sprints.
Of het daadwerkelijk op een sprint zal uitdraaien, valt nog te bezien. De opeenvolging van kasseistroken in de slotfase kan immers voor een interessante finale zorgen. Voor specialist Niki Terpstra wellicht een aanleiding om in de finale oorlog te maken. Zijn landgenoot Jan-Willem van Schip bewees in de Baloise Belgium Tour de kunst van het succesvol afmaken van een vlucht te beheersen. Kan de aanvaller van Roompot-Charles ook hier voor een verrassing zorgen?
Favorieten volgens WielerFlits
**** Bryan Coquard
*** Fabio Jakobsen, Nacer Bouhanni
** Jasper Philipsen, Timothy Dupont, Adam Blythe
* Zdenek Stybar, Niki Terpstra, Jan-Willem van Schip, Jens Keukeleire
Website organisatie
Deelnemerslijst Elfstedenronde 2019 (Pro Cycling Stats)
Weer & TV
De vooruitzichten voor aanstaande zondag beloven aangenaam zomerweer. Het blijft naar verwachting droog en de temperatuur ligt rond de 25 graden Celsius. De wind komt uit het noordoosten en heeft windkracht drie.
De Elfstedenronde zal dit jaar live uitgezonden worden via Sporza. De rechtstreekse uitzending start om 14.30 uur.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.