Voorbeschouwing: Eneco Tour
maandag 17 augustus 2009 om 19:32

Voorbeschouwing: Eneco Tour

Morgen gaat de Eneco Tour de Benelux in Rotterdam van start. De rittenkoers duurt acht dagen en voert de renners door zowel Nederland als België. De Eneco Tour vormt vaak de ideale voorbereiding op de Ronde van Spanje, maar staat desondanks niet verkeerd op de erelijst.

Vorig jaar
Een jaar geleden werd ging de Eneco Tour van start met een proloog in Sittard-Geleen. Titelverdediger José Ivan Gutierrez sloeg hier meteen met de harde hand op tafel een bleef de Fransman Cyril Lemoine en de Noor Edvald Boasson Hagen voor. Hierna volgde een hele reeks massasprints, waarin achtereenvolgens Tom Boonen, André Greipel, Daniele Bennati, wederom Tom Boonen, Carlo Westphal en Edvald Boasson Hagen de rapste waren.

De afsluitende tijdrit moest de beslissing in het klassement teweeg brengen. Raivis Belohvosciks was de snelste tegen de klok, maar Gutierrez mocht ondanks een afgebroken zadel voor de tweede maal op rij de laatste leiderstrui in ontvangst nemen. Sébastien Rosseler en Michael Rogers flankeerde de Spanjaard van Caisse d’Epargen op het podium.

Eindklassement
1. José Ivan Gutierrez (Spa/Caisse d’Epargne)
2. Sébastien Rosseler (Bel/Quick Step)
3. Michael Rogers (Aus/Team Columbia)
4. Stijn Devolder (Bel/Quick Step)
5. André Greipel (Dui/Team Columbia)
6. Joost Posthuma (Ned/Rabobank
7. Servais Knaven (Ned/Team Columbia)
8. Bram Tankink (Ned/Rabobank)
9. Jürgen Roelandts (Bel/Silence-Lotto)
10. Piet Rooijakkers (Ned/Skil-Shimano)

Parcours
Het parcours van deze editie van de Eneco Tour lijkt ietwat selectiever dan vorig jaar. Naast de proloog en de afsluitende tijdrit zullen de renners namelijk ook nog enkele pittige heuvels moeten overwinnen.

Proloog: Rotterdam (4,4 km)
De Eneco Tour begint met een 4,4 kilometer lange proloog rond het Zuiderpark in Rotterdam, de stad waar volgend jaar ook de Tour van start zal gaan. Het parcours kent geen noemenswaardige hindernissen, hooguit de scherpe bochten kunnen voor verrassende wendingen zorgen.

Parcours

Rit 1: Aalter-Ardooie (185,4 km)
De eerste rit in lijn is geknipt voor de sprinters. Weliswaar moeten de Tiegemberg en de Nokereberg overwonnen worden, maar deze liggen te ver voor de aankomst om voor een definitieve schifting te kunnen zorgen.

Parcours
Profiel

Rit 2: Ardooie-Brussel (178,1 km)
Ook de rit naar de Belgische en Europese hoofdstad lijkt er een voor de sprinters. Grote namen als de Oude Kwaremont, de Berendries, de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg zijn in het parcours opgenomen, maar net als een dag eerder liggen deze ver van de finishlijn verwijderd. Een massasprint in waarschijnlijk, maar een vlucht moet echter niet uitgesloten worden.

Parcours
Profiel

Rit 3: Niel-Hasselt (158,3 km)
In de derde rit lijkt een massaspurt onvermijdelijk. De etappe kent geen noemenswaardige hindernissen en dat buitenkansje zullen de rappe mannen zich waarschijnlijk niet laten ontnemen.

Parcours

Rit 4: Hasselt-Libramont (221,2 km)
Deze rit is de langste en meest selectieve van de ronde. In de tocht door de Ardennen zal geen meter vlak zijn en dat zorgt ongetwijfeld voor schiftingen. En alsof de kuitenbijters voor de streep nog niet genoeg zijn, loopt de aankomst ook nog eens lichtjes bergop. Deze rit lijkt ideaal voor explosieve heuvelspecialisten als Edvald Boasson Hagen. De Eneco Tour valt hier nog niet te winnen, maar wel te verliezen.

Parcours
Profiel

Rit 5: Roermond-Sittard/Geleen (204,3 km)
Ook in deze rit zijn de nodige heuvels opgenomen. Onder andere de Eyserbosweg, de Fromberg, de Vaalserberg en de Cauberg (2x) moeten betwist worden. Deze bekende namen liggen echter op een redelijke afstand van de aankomst. Vlak voor de finish zijn echter ook nog enkele klimmetjes te ontdekken, waarvan de St. Pergamijn op 4 kilometer van de meet de laatste is. Deze rit kan zowel in een massasprint als in een sprint met een favorietengroep eindigen. Of durft er iemand een solo op te zetten?

Parcours
Profiel

Rit 6: Genk-Roermond (163,3 km)
Na de heuveletappes is dit weer een kans voor de sprinters om zich te tonen. De vraag is echter hoeveel rappe mannen er nog in koers zijn, aangezien de Vuelta over minder dan een week aan zal vangen. Wellicht biedt dat perspectief voor een avonturier.

Parcours

Rit 7: Amersfoort-Amersfoort (13,1 km)
De beslissing van de Eneco Tour 2009 zal waarschijnlijk in deze afsluitende tijdrit vallen. De race tegen de klok is 13,1 kilometer lang en voert de renners door de binnenstad van Amersfoort. Het kaf zal al van het koren gescheiden zijn, maar wie er uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor gaat zal in deze rit beslecht worden. Daarnaast staat ook de rit op zich natuurlijk mooi op je palmares.

Parcours

Deelnemers
De Eneco Tour kan dit jaar rekenen op een zeer sterk deelnemersveld. Maarliefst drie renners uit de top-tien van de afgelopen Tour de France komen opdagen: Bradley Wiggins (4de), Andreas Klöden (6de) en Vincenzo Nibali (7de). Voor hen zal echter nog genoeg sterke concurrentie op de loer liggen. Ook in de sprints is het veld niet dun bezaait, met onder andere Vattenfall Cyclassics winaar Tyler Farrar.

Startlijst

Favorieten: sprints
De Eneco Tour is elk jaar weer een ronde waar de sprinters goed bedeeld worden, en ook dit jaar zijn er weer genoeg kansen voor hen. De ronde zal het echter moeten doen zonder deelname van sprintwonder Mark Cavendish en Groenetrui-winnaar Thor Hushovd. Later kreeg het sprintersveld nog een klap door de late afzeggingen van Robbie McEwen, Kenny van Hummel, Daniele Bennati, Matti Breschel en Danilo Napolitano. Geen paniek, want er staat nog altijd een handvol goede sprinters aan het vertrek.

Te beginnen bij de Amerikaan Tyler Farrar (Garmin). De recente winnaar van de Vattenfall Cyclassics zal geen last hebben van zijn kwelgeest Mark Cavendish en is daardoor de te kloppen man.

Concurrentie zal er echter komen uit het Belgische kamp. Bij Quick Step rekenen ze op publiekslieveling Tom Boonen en zijn landgenoot Wouter Weylandt, bij Silence moeten ze het hebben van Kenny de Haes en Greg van Avermaet en Topsport Vlaanderen kan verassen met de jonge maar rappe Kristof Goddaert. Of een van deze mannen in staat is om echt potten te breken is echter te vraag, aangezien geen van allen dit jaar echt opgevallen is in een massaspurt.

Dat is wel het geval bij Mark Renshaw. Niet omdat hij won, maar omdat hij telkens de sprint perfect aantrok voor Mark Cavendish. Op de Champ Elysées werd de Australiër zelfs tweede achter zijn kopman. Nu Cavendish er niet bij is mag Renshaw voor zijn eigen kans gaan, en dat kan wel eens goed uitpakken. Naast Renshaw heeft Columbia ook nog de beschikking over Greg Henderson. De Nieuw-Zeelander won dit jaar al sprints in onder andere de Ronde van Catalonië.

Dan zijn er ook nog twee rappe Spanjaarden waar serieus rekening mee gehouden moet worden. José Joaquin Rojas (Caisse) viel op in de Tour de France met enkele ereplaatsen en zijn langdgenoot Koldo Fernandez (Euskaltel) werd onlangs nog 5de in de Vattenfall Cyclassics.

Na de afzegging van kopman Matti Breschel zullen ze het bij Team Saxo Bank moeten hebben van de Australiër Matthew Goss (derde in Gent-Wevelgem) en de Argentijn Juan José Haedo. Ook bij Liquigas zal hun kopman niet starten. De taak is aan Franscesco Chicchi (ex-wereldkampioen U23) en Jacopo Guarnieri (ritwinaar in Polen) om Daniele Bennati te doen vergeten.

Bij de andere Italiaanse ploeg, Lampre, heeft men een flink arsenaal aan rappe mannen achter de hand. Angelo Furlan, Marco Bandiera, Franscesco Gavazzi en Mirko Lorenzetto zijn weliswaar geen van allen topsprinters, maar kunnen zeker hun mannetje staan.

Dat geldt ook voor de Duitser Robert Förster van Milram, de Wit-Rus Yauheni Hutarovitch van La Française, de Litouwer Tomas Vaitkus van Astana en de Australiër Graeme Brown van Rabobank.

Verrassingen, zoals vorig jaar Carlo Westphal, kunnen er komen van onder andere Wim Stroetinga (Milram), Nikolai Trussov (Katusha), Aurelién Clerc (Ag2r), Alexandre Usov (Cofidis), Yukiya Arashiro, Sébastien Turgot (beide Bouygues), Robert Wagner (Skil), Baden Cooke (Vacansoleil) en Nikolas Maes (Topsport Vlaanderen)

Mijn Favorieten
****** Tyler Farrar
***** Mark Renshaw, Tom Boonen
**** Koldo Fernandez, Greg van Avermaet, Jacopo Guarnieri
*** José Joaquin Rojas, Juan José Haedo, Angelo Furlan, Robert Förster
** Graeme Brown, Kenny de Haes, Kristof Goddaert, Yauheni Hutarovitch, Marco Bandiera
* Wouter Weylandt, Greg Henderson, Tomas Vaitkus, Yukiya Arashiro, Nikolai Trussov, Mirko Lorrenzetto

Favorieten: eindzege
Zoals wel vaker dit seizoen is Team Columbia het te kloppen blok. Vorig jaar werd de equipe van Bob Stapleton derde met Michael Rogers. De drievoudig wereldkampioen tijdrijden is ook dit jaar van de partij en tevens een van de grote favorieten. Dat is ook ploeggenoot Tony Martin. De Duitser werd dit jaar tweede in de Ronde van Zwitserland en droeg een tijd lang de jongerentrui in de Tour. Martin beschikt over een ijzersterke tijdrit en kan meer dan behoorlijk heuvelop. Twee ingrediënten die het belangrijkst zijn voor het winnen van de Eneco Tour. De derde kopman van Columbia is Edvald Boasson Hagen. Het Noorse supertalent won dit jaar Gent-Wevelgem en een Giro-rit en beschikt net als Martin over de capaciteiten om de Eneco Tour op zijn naam te schrijven. Datzelfde geldt voor de Zweed Thomas Lövkvist en en kersvers Belgisch kampioen tijdrijden Maxime Monfort, die ook in dienst van Columbia van start zullen gaan.

De eindzege is echter niet automatisch voor het Amerikaanse team, want er liggen genoeg concurrenten van formaat op de loer. Een daarvan is natuurlijk titelverdediger José Ivan Gutierrez, die de ronde graag voor een derde keer wil winnen. Ook de Italiaan Vincenzo Nibali komt met ambities aan de start. De Italiaan van Liquigas, die als 7de de Tour beëindigde wil winnen en heeft al blijk gegeven van een goede vorm.

Naast Nibali komen er nog twee renners uit de top-tien van de Tour aan de start: Bradley Wiggins (Garmin) en Andreas Klöden (Astana). Vooral Wiggins lijkt gemaakt voor een ronde als deze, maar de vraag is met welke ambities beide renners aan de start komen.

Dan is er ook nog Sylvain Chavanel. De Fransman van Quick Step heeft een goede tijdrit en kan ook heuvelop zijn mannetje staan, wat hem tot een renner maakt om in de gaten te houden. Datzelfde geld voor Deens kampioen tijdrijden Lars Ytting Bak (Saxo Bank)

Uit Nederlands oogpunt is het vooral hopen op een goede prestatie van Joost Posthuma. De kopman van Rabobank is gespecialiseerd in kleinere rittenkoersen en werd vorig jaar nog 6de. Wellicht kunnen Niki Terpstra (Milram), Koen de Kort (Skil) of Sebastian Langeveld voor een verrassing zorgen en een hoge eindklassering behalen.

De Belgen moeten het naast Monfort hebben van Jurgen van den Broeck (Silence-Lotto) en Frederik Willems (Liquigas). Van den Broeck reed een sterke Tour en kan naast klimmen ook een redelijke tijdrit uit de benen schudden. Willems won dit voorjaar de Driedaagse van de Panne, een koers die enigszins vergelijkbaar is met de Eneco Tour.

Mijn Favorieten
***** Tony Martin
**** Vincenzo Nibali, Edvald Boasson Hagen
*** José Ivan Gutierrez, Bradley Wiggins, Michael Rogers
** Joost Posthuma, Sylvain Chavanel, Andreas Klöden, Maxime Monfort
* Lars Ytting Bak, Jurgen van den Broeck, Thomas Lövkvist, Frederik Willems, Niki Terpstra

dinsdag 19 augustus 2008 om 11:27

Voorbeschouwing Eneco Tour

Morgen is het zover, dan start de Eneco Tour met een proloog in Sittard. Aan de start zullen 160 renners verschijnen, met de winnaar van vorig jaar, José Ivan Gutierrez.

(meer…)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.