Voorbeschouwing: Eneco Tour 2016
Iets later dan dat we gewend zijn start op maandag 19 september in het Friese Bolsward een nieuwe editie van de Eneco Tour. De rittenkoers door de lage landen is dit jaar vanwege de Olympische Spelen opgeschoven naar september. Ook het parcours heeft enkele wijzigingen ondergaan. Wat mogen we verwachten?
De Eneco Tour kent nog een relatief korte geschiedenis en is dit jaar toe aan de twaalfde editie. In feite is de rittenkoers een voortzetting van de Ronde van Nederland, die al sinds 1948 op de kalender stond. Toen de wedstrijd in 2005 bij het ontstaan van de ProTour buiten de boot dreigde te vallen, werd besloten om op initiatief van toenmalig UCI-preses Hein Verbruggen een Ronde van de Benelux te creeëren. De Rotterdamse energieleverancier Eneco – dat eerder al de Ronde van Nederland sponsorde – werd als naamgever aan het evenement verbonden. Als datum werd voor de maand augustus gekozen. Dit jaar is de wedstrijd voor het eerst in september.
Vorig jaar ging de eindoverwinning voor het tweede jaar op rij naar Tim Wellens. Hij veroverde de leiderstrui in de door hem gewonnen etappe naar Houffalize op de voorlaatste dag.
Nederlands succes kwam er dankzij Jos van Emden, die de individuele tijdrit in Hoogerheide op zijn naam schreef.
Laatste vijf winnaars
2011: Edvald Boasson Hagen
2012: Lars Boom
2013: Zdeněk Štybar
2014: Tim Wellens
2015: Tim Wellens
Parcours
Het parcours van de Eneco Tour kent dit jaar relatief veel kilometers tegen de klok en aardig wat kansen voor sprinters. Het zwaartepunt ligt in het slotweekend, wanneer de Vlaamse Ardennen worden aangedaan.
De vorig jaar ingevoerde ‘Gouden Kilometer’ keert terug. De Gouden Kilometer is een kort op elkaar liggende serie van drie sprints in het laatste gedeelte van de etappe. Bij deze drie sprints zijn er elke keer drie, twee en één bonificatieseconden voor de eerste drie te verdienen. In totaal zijn er dus (per dag) negen seconden te verdienen. Hoewel het vorig jaar niet het geval was, zou de Gouden Kilometer bij geringe tijdsverschillen wel eens beslissend kunnen zijn in de strijd om de eindzege.
maandag 19 september 2016 Etappe 1 : Bolsward – Bolsward (184,7k)
Voor het tweede jaar op rij gaat de Eneco Tour van start in het Friese Bolsward. In Noord-Nederland wacht een 184,7 kilometer lange etappe over een vlak parcours. Het ligt voor de hand dat de strijd om de eerste leiderstrui beslist gaat worden in een duel tussen de sprintkanonnen. Vorig jaar bleef Elia Viviani hier net Danny van Poppel voor.
dinsdag 20 september 2016 Etappe 2 : Breda – Breda (9,6 km tijdrit)
Na een lange verplaatsing gaat de Eneco Tour in Zuid-Nederland verder met een vrij korte tijdrit in de straten van Breda. In de Baroniestad mogen we een duel verwachten tussen de specialisten Tom Dumoulin, Tony Martin, Rohan Dennis en Vasil Kiryienka.
woensdag 21 september 2016 : Etappe 3 : Blankenberge – Ardooie (182.3k)
Voor de derde etappe doet de rittenkoers voor het eerst België aan. Vanaf startplaats Blankenberge aan de Noordzeekust trekt het peloton weer landinwaarts. In Ardooie worden nog twee plaatselijke rondes afgewerkt, voordat de etappe waarschijnlijk weer in een massasprint beslist gaat worden.
donderdag 22 september 2016 : Etappe 4 : Aalter – St-Pieters-Leeuw (201.4k)
Op donderdag lijkt het opnieuw een rit te gaan worden voor de sprinters, maar de finale is pittiger dan de dagen ervoor. Met de Bruine Put en de Alsemberg komen we in de finale twee hellingen tegen die we kennen uit de Brabantse Pijl. Zijn deze hindernissen voldoende om een massasprint te voorkomen?
vrijdag 23 september 2016 : Etappe 5 : Sittard-Geleen – Sittard-Geleen (20,9 km ploegentijdrit)
Op vrijdag keert de Eneco Tour terug op Nederlands grondgebied. In de straten van de Limburgse gemeente Sittard-Geleen wacht een 20,9 kilometer lange ploegentijdrit over lange, rechte wegen. De teams krijgen hier de kans om zich optimaal voor te bereiden op het WK en kunnen bovendien een belangrijke slag slaan in het klassement.
zaterdag 24 september 2016 : Etappe 6 : Riemst – Lanaken (185,2 kilometer)
De zesde etappe speelt zich af in Belgisch Limburg. De start is in Riemst, ten westen van Maastricht. De renners krijgen met onder meer de Muizenberg, de Côte Halembaye, Côte de Bois la Dame, Côte Rue Saivelette en de Côte Trois Fontaines 21 beklimmingen voorgeschoteld, voordat in Lanaken de finish wacht.
zondag 25 september 2016 : Etappe 7 : Bornem – Geraardsbergen (197,8 km)
Op de slotdag wacht de koninginnenrit door de Vlaamse Ardennen. In de finale van deze ‘mini Ronde van Vlaanderen’ staan de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg op het menu. De aankomst is aan de Vesten in Geraardsbergen.
Favorieten
De verplaatsing van de wedstrijd van augustus naar september heeft de organisatie geen windeieren gelegd. Het deelnemersveld is met onder meer de wereldkampioen, de Olympisch kampioen en vijf oud-winnaars indrukwekkend te noemen.
De Eneco Tour staat bekend als de enige meerdaagse WorldTour-koers waar renners die normaal op de voorgrond treden tijdens de voorjaarsklassiekers, kans maken op de eindzege. Het deelnemersveld is dan ook een mooie combinatie van klassiekerspecialisten en sprinters. De rappe renners zijn dit jaar buitengewoon sterk vertegenwoordigd. De volledige sprinttop (Cavendish uitgezonderd) reist af naar de lage landen. Zij zien een deelname aan de Eneco Tour als een ideale voorbereiding op het WK in Qatar. Met de deelname van André Greipel, Marcel Kittel, Nacer Bouhanni, John Degenkolb, Alexander Kristoff, Caleb Ewan, Michael Matthews, Dylan Groenewegen, Giacomo Nizzolo, Sacha Modolo en Arnaud Démare kan de wielerfan zich opmaken voor mooie sprintduels.
Greg Van Avermaet is bezig aan het beste seizoen uit zijn loopbaan. In Canada liet hij met een tweede en eerste plaats zien nog in topvorm te zijn. Zijn vorm maakt de Olympisch kampioen van Rio een renner waar op dit parcours rekening gehouden mee moet worden. Vorig jaar werd hij hier tweede. Eindigt hij dit jaar een trede hoger? Met Rohan Dennis heeft BMC een tweede renner achter de hand die hier hoge ogen kan gooien. De Australiër werd vorige week nog tweede in de Tour of Britain en heeft zijn tijdrit als wapen. Als regerend wereldkampioen ploegentijdrit zou BMC bovendien een slag kunnen slaan in de collectieve rit tegen de klok.
Met Tim Wellens heeft de organisatie de winnaar van de afgelopen twee jaar in huis. De kopman van Lotto Soudal kan bij een nieuwe eindoverwinning de eerste renner worden die de Eneco Tour drie keer op zijn naam schrijft. Het parcours is dit jaar echter niet in zijn voordeel. Naast de vele kilometers tegen de klok sloeg klimmer Wellens de voorbije twee edities zijn slag in de Ardennen, en juist de zware Ardennenrit ontbreekt dit jaar. Kan hij desondanks weer een topklassering behalen? Lotto Soudal heeft nog een tweede troef achter de hand, want ook Tiesj Benoot (vorig jaar achtste) kan hier een goed klassement rijden.
De Nederlandse hoop is gevestigd op Tom Dumoulin. Voor Dumoulin is de Eneco Tour een belangrijke wedstrijd richting het WK in Qatar, maar dat neemt niet weg dat hij in eigen land graag voor een resultaat zal willen gaan. Volgens zijn ploeg Giant-Alpecin zet de Limburger in op een plek bij de beste tien, maar gezien zijn resultaten uit het verleden zou hij ambitieuzer mogen zijn. In 2014 eindigde hij als derde, het jaar ervoor werd hij zelfs tweede. Bovendien zijn de kilometers tegen de klok in zijn voordeel.
Zijn toekomstig ploeggenoot Wilco Kelderman is een andere renner die extra gemotiveerd is om in eigen land een goede uitslag te rijden. De nummer drie van vorig jaar gaat opnieuw voor een goed klassement. LottoNL-Jumbo heeft met Primoz Roglic nog een tweede troef achter de hand.
Over de deelname van Peter Sagan aan deze Eneco Tour is veel te doen geweest. Dankzij een privé-jet kwam de flamboyante Slowaak daags na zijn overwinning op het EK aan de start in Bolsward. Hoewel de regerend wereldkampioen al een paar seizoenen meedraait, staat hij aan de vooravond van zijn eerste deelname aan de Eneco Tour. Op dit parcours liggen er voor hem kansen. Aangezien Sagan nog de UCI WorldTour kan winnen, zal hij de kans om op jacht te gaan naar dure WorldTour-punten niet laten liggen.
Zdenek Stybar is de vooruitgeschoven man bij Etixx-Quick-Step. De 30-jarige Tsjech reed een vrij anonieme Vuelta, maar kan zichzelf hier sportief revancheren. Drie jaar geleden won hij nog het eindklassement, voor Dumoulin en Andrei Grivko. Etixx-Quick-Step beschikt ook over Niki Terpstra en Bob Jungels, die in deze ronde een goed klassement kunnen rijden. De Belgische formatie heeft bovendien met tijdritkanon Tony Martin nog een oud-winnaar in de gelederen. Ook Edvald Boasson Hagen wist hier al eens het eindklassement te winnen. Hij is dit jaar de vooruitgeschoven man bij Dimension Data.
Sky brengt zoals gebruikelijk een behoorlijk sterke selectie op de been. Kopman Geraint Thomas won eerder dit jaar al de Ronde van de Algarve en Parijs-Nice. Vorig jaar eindigde de Welshman op een zesde plaats in het eindklassement. De Britse formatie beschikt bovendien over oud-wereldkampioen Michal Kwiatkowski. Nadat een rugblessure hem dwong tot een vroegtijdige opgave in de Vuelta, maakt hij hier in de rol van luxeknecht zijn rentree.
Lars Boom is tot op heden nog steeds de enige Nederlandse eindwinnaar op de erelijst. De Brabander van Astana is niet bezig aan het sterkste seizoen in zijn loopbaan, waardoor de verwachtingen aan de vooravond van deze rittenkoers niet bijzonder hooggespannen zijn. Ploeggenoot Andrei Grivko is een renner die graag piekt in de Eneco Tour. De voorbije drie jaar reed bij steeds in de top tien.
Trek-Segafredo rekent op Fabio Felline. De Italiaan reed een zeer regelmatige Vuelta, wat ervoor zorgde dat hij de puntentrui mee naar huis mocht nemen.Vorig jaar werd hij hier al vijfde. Michael Matthews geniet bij Orica-GreenEDGE een beschermde status en mag zich uitleven in de heuveletappes. Ploeggenoot Christopher Juul-Jensen bewees vorig jaar met een negende plek op een dergelijk parcours ook zijn mannetje te kunnen staan.
Movistar heeft met Ion Izagirre een renner die zowel over een goede tijdrit beschikt, als in de heuvelachtige van voren mee kan strijden. De Spaanse formatie beschikt daarnaast over outsiders Nelson Oliveira en Andrey Amador. Cannondale-Drapac vertrouwt op enkele Nederlanders. Sebastian Langeveld eindigde hier al drie keer bij de beste tien. Dylan van Baarle heeft een goede tijdrit en kan goed uit de voeten op Vlaamse wegen. Tom-Jelte Slagter werd hier vorig jaar nog twaalfde.
IAM Cycling beschikt over Dries Devenyns. Hij was eind juli de sterkste in de GP Wallonie en koos in de Vuelta veelvuldig de aanval. Kan hij het ook in eigen land? Het wordt afwachten of Alexander Kristoff zich gaat mengen in de strijd om de eindzege. Begin deze maand won hij in eigen land de Tour de Fjords, wat aantoont dat het met zijn vorm wel goed zit.
Roompot-Oranje Peloton kleurde vorig jaar met dank aan Jesper Asselman mede de wedstrijd. Door slim gebruik te maken van de voordelen van de Gouden Kilometer, reed hij drie dagen in de witte leiderstrui. Dit jaar beschikt de ploeg in de persoon van Pieter Weening over een renner die een rol van betekenis kan spelen in het algemeen klassement. Kan de oranje brigade van Jean-Paul van Poppel en Michel Cornelisse opnieuw voor een verrassing zorgen?
Favorieten volgens WielerFlits
**** Greg Van Avermaet
*** Tim Wellens, Tom Dumoulin
** Peter Sagan, Wilco Kelderman, Zdenek Stybar
* Geraint Thomas, Edvald Boasson Hagen, Alexander Kristoff, Fabio Felline
Website organisatie
Deelnemerslijst (Pro Cycling Stats)
Weer en TV
De wedstrijd is dagelijks live te zien op Eurosport en Sporza. De uitzending begint om 15:00. Tijdens de etappes van woensdag en zaterdag gaat er een camera mee op de fiets van één renner van Topsport Vlaanderen-Baloise en Roompot-Oranje Peloton, zodat er live beelden vanuit het peloton kunnen worden uitgezonden.
Hoewel de temperaturen aangenaam blijven, is het echte zomerweer voorbij. De renners rijden de etappes in temperaturen rond de 20°C. Er zouden een paar druppels kunnen vallen, maar er wordt er niet veel regen verwacht. De windkracht blijft steken op 2 á 3, dus het is nog maar de vraag of we echte waaierritten gaan zien.
[poll id=”317″]
En weer een prima voorbeschouwing.
Ze hadden wel die ploegentijdrit altijd moeten vervangen voor de ardennenrit. Grote fout. Was vorig jaar daar enorm spektakel.
Vreemd dat Boonen hier niet meedoet. Waar zet hij zijn voorbereiding dan verder?
Tim Wellens zie ik niet direct als favoriet, zonder Ardennenrit. Er wordt blijkbaar ook niet veel regen verwacht, dan blijft er verder weinig over waar hij het verschil kan maken.
Die naar zijn Tour-2015 vorm lijkt toe te groeien de laatste maanden> Hij oogt fris en scherp.
Daarachter? Lastig... De TTT zal vermoedelijk zeer bepalend zijn voor het eindklassement.
Hopelijk resulteert de ploegentijdrit niet in 3 reneners van hetzelfde team in de top-10 op het einde. Een zwaardere Ardennenrit had dat zeker voorkomen, maar ik ben benieuwd of het parcours nu selectief genoeg gaat zijn.