Voorbeschouwing: Eschborn-Frankfurt 2018
Vier op een rij voor Kristoff? - foto: Sirotti
zondag 29 april 2018 om 08:00

Voorbeschouwing: Eschborn-Frankfurt 2018

Ken je dat liedje van Zoutelande dat de hele tijd in je hoofd blijft hangen? De oorspronkelijke versie is Duits en gaat over Frankfurt Oder, maar dat is een geheel andere stad dan Frankfurt am Main waar ook dit jaar op de Dag van de Arbeid de wedstrijd Eschborn-Frankfurt verreden wordt. Een deel van het WorldTour-peloton zakt af naar de vijfde grootste stad van Duitsland. De laatste drie verreden edities waren een prooi voor Alexander Kristoff. De vraag is wie hem van een kwartet kan afhouden? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Eerst even een rondje met namen: Rund um den Henninger-Turm, Eschborn-Frankfurt City Loop, Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt. Iemand die de Duitse taal niet beheerst zou er überhaupt geen Bratwurst van kunnen maken. Met dank aan de nieuwe koersdirecteur Fabian Wegmann, tevens oud-wielrenner en tweevoudig winnaar van deze wedstrijd, is de naam nu iets simpeler gemaakt: Eschborn-Frankfurt. Door alle moeilijke Duitse woorden weg te halen, wil Wegmann een internationaler publiek aanspreken.

Eschborn-Frankfurt wordt al sinds de eerste editie in 1962 verreden op 1 mei en dit jaar valt deze dag op dinsdag. De organisatie heeft altijd vastgehouden aan deze datum, ook al ging dat bij de oprichting van de vroegere Wereldbeker ten koste van promotie op de kalender. Afgelopen seizoen ontving de organisatie alsnog de hoogste status; het behoort tot de WorldTour.

Vorig seizoen nam de ASO, de organisator van de Tour de France, het stokje over bij de organisatie. De wedstrijd was altijd volledig in handen van de familie Moos. De broers Hermann en Erwin Moos hadden de wedstrijd 56 jaar geleden opgericht onder de naam Rund um den Henninger Turm Frankfurt, met zoals zo vaak een commercieel plan in het achterhoofd. Het doel was namelijk om de Henninger Turm te promoten, een grote graansilo – eigendom van de Henninger-brouwerij – die een jaar eerder was geopend. Henninger bleef jarenlang hoofdsponsor van het evenement, maar in 2008 moest het bedrijf vanwege financiële problemen afhaken. De koers ging vervolgens door het leven als de Eschborn-Frankfurt City Loop.

De laatste Nederlandse winnaar, die vorige week dopinggebruik bekende – foto: Sirotti

Ondanks de lagere status van de koers in het verleden, bevat de erelijst een aantal grote namen, waaronder Eddy Merckx, Freddy Maertens, Michele Bartoli en Davide Rebellin. Thuisrijder Erik Zabel is een van de recordhouders in Frankfurt met drie zeges (1999, 2002 en 2005). Opvallend genoeg produceerde niet Duitsland, maar België het grootste aantal overwinningen in deze wedstrijd. Onze zuiderburen kwamen tot zeventien zeges, terwijl de winst slechts twaalf keer naar een thuisrijder ging. In het verleden was er ook Nederlands succes bij onze oosterburen. De sinds vorige week in het nieuws gekomen Karsten Kroon was tweemaal de laureaat (2004 en 2008) en verder wonnen Eddy Beugels (1968), Roy Schuiten (1975) en Gerrie Knetemann (1977) namens Nederland.

De afgelopen drie keer ging de overwinning naar Alexander Kristoff. De Noor was zowel in 2014, 2016 als 2017 de snelste van een uitgedund peloton. Vorig jaar was dat zelfs in de stromende regen, waardoor hij zich naast Zabel nestelde in de zegeranking. In het tussenliggende jaar 2015 werd Frankfurt afgelast nadat de Duitse politie daags voor de koers een geplande terroristische aanslag langs het parcours had verijdeld.

Laatste tien winnaars Eschborn-Frankfurt
2007: flag-de Patrik Sinkewitz
2008: flag-nl Karsten Kroon
2009: flag-de Fabian Wegmann
2010: flag-de Fabian Wegmann
2011: flag-de John Degenkolb
2012: flag-it Moreno Moser
2013: flag-si Simon Špilak
2014: flag-no Alexander Kristoff
2015: Afgelast door terreurdreiging
2016: flag-no Alexander Kristoff
2017: flag-no Alexander Kristoff

Parcours
Dit seizoen kent Eschborn-Frankfurt 2200 hoogtemeters verspreid over 211 kilometer, vier kilometer minder dan de vorige editie. Dat komt door de toevoeging van de zogenoemde Taunusrunde en een selectievere finale in Frankfurt, waardoor een aantal oude, bekende klimmetjes terugkeren.

“We hebben een aantal kleine aanpassingen gedaan”, vertelde Wegmann. “Na twee keer de Billtalhöhe, driemaal de Ruppertshain en vier passages over de Mammolsheiner in heel korte tijd, zal de elitegroep die om de zege strijdt klein zijn. In de finale kunnen renners de Hainer Weg gebruiken om kort voor de aankomst een sprint te ontlopen. Een zware koers, veel mogelijkheden om aan te vallen en een niet te voorspellen aankomst: alles wat een echte klassieker nodig heeft.”

De beklimming van de Mammolshainer noemt de organisatie een van de iconen van deze koers. De klim is slechts een kilometer lang, met een hellingsgraad die op zijn max. 23% de hoogte in gaat. Deze gaat direct over in de Billtalhöhe, die met 3,5 kilometer aan 8,4% ook niet te onderschatten is. Deze Billtalhöhe keert voor het eerst sinds 2011 terug in het parcours, en ook direct twee keer. Daarna volgen ook nog twee rondes van de Mammolshainer met aansluitend de Kronberg.

Daarna wordt vaart gemaakt richting Frankfurt am Main, waar een selectiever traject is uitgezet. Vijftien kilometer voor de finish is de omhooglopende Hainer Weg opgenomen. Met een passage aan de nieuwe Henninger Turm denkt men terug aan de historie. Tot slot worden nog twee korte rondes verreden in Frankfurt zelf.

Start: 12.00 uur
Finish: 17.15 uur

Favorieten
De organisatie van Eschborn-Frankfurt verwelkomt de helft van het aantal WorldTour-ploegen. Elf ProContinentale formaties, waaronder Roompot-Nederlandse Loterij, maken het deelnemersveld van in zijn totaliteit twintig ploegen compleet. Door het aangepaste parcours worden de sprinters meer op de proef gesteld, maar er zijn meerdere teams die een snelle man naar voren schuiven. Zij zullen er dus alles aan doen om er een massasprint van te maken.

Alexander Kristoff – foto: LaPresse

Alexander Kristoff is als de laureaat van de vorige drie edities. De regerend Europees kampioen uit Noorwegen kende, buiten een vierde plaats in Milaan-San Remo, een teleurstellend klassiek voorjaar. Het vroege voorjaar luisterde hij nog op met twee ritzeges in het Midden-Oosten, in de rondes van Oman en Abu Dhabi. Na Parijs-Roubaix nam Kristoff een rustperiode. Keert hij terug in competitie met een nieuwe overwinning? Aan zijn zijde bij UAE Emirates heeft de Noor Sven Erik Bystrøm.

André Greipel kon dit jaar al juichen in Australië – foto: Sirotti

Concurrentie vanuit Duitsland komt er zeker voor Kristoff. André Greipel (Lotto Soudal) is de grootste naam, maar in zijn schaduw heeft ondertussen een nieuwe generatie Duitse sprinters zich opgewerkt. Phil Bauhaus zal de kopman zijn bij Sunweb, al heeft de formatie Michael Matthews ook op de voorlopige startlijst staan. Aangezien de Australiër voortijding uit de Ronde van Romandië is gestapt vanwege vermoeidheid, is het de vraag of hij naar voren geschoven zal worden. Met Max Walscheid is er nog een tweede snelle man aanwezig in de selectie van Sunweb.

Sam Bennett

Sam Bennett – foto: Sirotti

Die andere Duitse WorldTour-ploeg BORA-hansgrohe heeft Pascal Ackermann in huis, met Sam Bennett achter de hand. Of zijn de rollen omgedraaid en kan de Ier zich hier met een zege tot topfavoriet bombarderen in de aanstaande Giro-sprints? Bij Quick-Step Floors kunnen ook meerdere troeven op tafel gelegd worden. Fernando Gaviria lijkt de grote man. Zijn vorm is lastig in te schatten, want na een maand van koersstilte kon hij zich nauwelijks laten zien in Romandië, waar hij in de klimtijdrit buiten tijd eindigde. Een andere optie is Fabio Jakobsen, die na zijn doorbraak bij de profs in de Scheldeprijs al aangaf zich te focussen op Eschborn-Frankfurt. Wordt het zijn eerste WorldTour-zege uit zijn loopbaan?

Jakobsen wint Scheldeprijs – foto: Sirotti

Outsiders voor een ereplaats moeten gevonden worden in de rangen van Cofidis, waar het heel interessant is om te zien wie de voorkeur gaat krijgen in een mogelijke sprint. Is het Hugo Hofstetter? Dan lijkt dat een nieuwe klap te zijn voor Nacer Bouhanni, die ook aanwezig is, maar al enkele maanden bonje heeft met de nieuwe ploegbaas Cedric Vasseur. Andere namen waar op gelet moet worden zijn die van Rudy Barbier (AG2R La Mondiale), Edward Theuns (Sunweb), Eduard Michael Grosu, Marco Canola (Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini), Moreno Hofland (Lotto Soudal), Sean De Bie (Veranda’s Willems-Crélan) en Justin Jules (WB Aqua Protect Veranclassic).

Nils Politt in de aanval tijdens Parijs-Nice – foto: ASO

Nederlanders om op te letten zijn Michel Kreder – vorig jaar nog negende in Frankfurt – en in de week na Koningsdag mag Peter Koning niet ontbreken. Huub Duijn en Pieter Weening moeten profiteren van een attractieve koers, waarin zij ten aanval kunnen trekken. Andere namen die hopen op een harde koers zijn Oliver Naesen, Alexis Gougeard en thuisrijder Nils Politt. Zijn ploeg Katusha-Alpecin kan bij een sprint Rick Zabel inzetten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alexander Kristoff
*** Sam Bennett, Fabio Jakobsen
** Phil Bauhaus, Fernando Gaviria, Pascal Ackermann
André Greipel, Hugo Hofstetter, Nils Politt, Oliver Naesen

Update 30 april: André Greipel en Hugo Hofstetter stonden op de voorlopige startlijst, maar staan niet aan de start. Onder meer Edvald Boasson Hagen is later toegevoegd aan de startlijst, hij behoort zeker tot de namen waarop gelet moet worden.

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

Weer en TV
Dinsdag is het zonnig in Frankfurt am Main. Met temperaturen die naarmate de middag vordert oplopen tot vijftien graden Celsius, is het aangenaam fietsweer. Dat de wind met kracht twee uit westelijke richting komt, draagt daar aan bij. In Nederland heeft Ziggo Sport de uitzendrechten in handen. Vanaf 13.55 uur is de koers te zien op de sportzender. Daarnaast zendt Eurosport de wedstrijd vanaf 14.00 uur uit op het tweede kanaal. Mensen met een erg uitgebreid zenderpakket kunnen eventueel de Duitse regionale omroep hr-fernsehen (live van 12.00 tot 17.30 uur) ontvangen.

RIDE Magazine
38 Reacties
29-04-2018 09:12
Edit redactie: Nu wel ;)
29-04-2018 09:24
Ik vind dat Eduard Grosu ook wel mag worden genoemd.
29-04-2018 10:18
Jammer dat Groenewegen hier niet rijdt. Sowieso zien we de bowlingbal te weinig in actie.
29-04-2018 11:29
Opvallend dat er wordt geschreven dat het parcours lastiger is geworden en Wegmann vertelt dat de elitegroep klein zal zijn, maar dat Wielerflits voornamelijk sprinters noemt bij de favorieten. Maar het lijkt me ook een wedstrijd de verschillende kanten op kan, beetje à la Milaan-San Remo.
29-04-2018 12:29
Dit is een mooie race in een prachtig gebied. Als ik de route bekijk ziet het er naar uit dat ze ook door Schlossborn zullen rijden (hint: mijn gebruikersnaam ;) ), waar ik op jonge leeftijd meermaals de Rabo-renners heb staan aanmoedigen. Het gebied is geen meter vlak dus als het een peleton sprint wordt is dat zeker knap.
29-04-2018 12:53
Uitzending staat niet vermeld in programmering van ziggo
29-04-2018 12:59
Ik denk dat het parcours meer lijkt op een Milaan - San Remo dan op een veredelde Scheldeprijs. Dus er zullen sprinters overleven maar wel die inhoud hebben en verder hebben de klassiekerrenners zo die meedoen ook een gerede kans op een dichte ereplaats.
29-04-2018 13:10
@Zijlstra35
In deze programmagids op internet staat het op 1 mei op Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Select.
29-04-2018 13:55
Toch wel mooi dat ZiggoSport ook steeds meer koersen laat zien en bovendien zonder reclames! Ben wel benieuwd naar dinsdag, kan wel eens een verrassende koers worden ipv een sprint
29-04-2018 19:13
@Joachim
Je haalt me de woorden h-e-l-e-m-a-a-l uit de mond. Vorig jaar kwamen er sowieso maar weinig mensen samen over de finish, maar dat ook komen door het hondenweer toen - of haal ik twee koersen door de war?
29-04-2018 19:41
Kristoff is heel goed in het winnen van onbelangrijke WT-wedstrijden, maar heeft al sinds 2015 geen grote wedstrijd meer gewonnen, zelf geen etappe in een grote ronde. Hij lijkt me echt al op zijn retour, toch voor de belangrijkste koersen.
29-04-2018 19:52
Ook de finish zou in Eschborn moeten liggen. Dan heeft de Mammolshein eindelijk eens doorslaggevende waarde.
29-04-2018 20:48
'Het is altijd al mijn droom geweest om Eschborn-Frankfurt te winnen, het geweldige parcours en de historie zijn zonder vergelijk. Ik kan met trots nu al zeggen dat mijn carriere geslaagd is'

Rund um den Henninger-Turm > beste naam
29-04-2018 22:13
Toch een straffe reeks van de sympathieke Noor. Misschien kunne Naesen en Überzug Pollit vroeg koers maken op de hellingkjes, zich weer laten inlopen en dan weer gaan. Daarna vooral 2delijnssprinterkes en dan wint Sam Bennett het pleit volgens mij.
29-04-2018 22:43
Bij mij nooit gaan leven, deze wedstrijd, terwijl de omgeving zonder meer mooi is en ik het WK destijds qua parcours heel uitdagend vond. Wellicht omdat er te vaak gecontroleerd wordt gekoerst dat wel moet uitdraaien op een sprint van een uitgedund peloton. Iets meer verrassing zou ik toejuichen.
29-04-2018 23:16
@jacco meeste klassiekers zijn afvalkoersen waar het verschil tot de laatste 15k achteraan gemaakt wordt.
Bij mij leeft de koers vooral weinig door geen uitzending.
29-04-2018 23:30
Eschborn - Frankfurt is ook een beetje klotetitel precies om de reden dat je bij Oosterbeek - Arnhem ook zoiets hebt van dat red ik wel. Het is trouwens hoog tijd dat er een nieuwe speler op de A-B-A markt komt waarbij ik alvast voor Makkum-Mokum-Makkum opteer, uiteraard te organiseren tijdens het waaierige herfstseizoen net na de vuelta (waar geen specialist zal rondhangen dan)
29-04-2018 23:32
Ik heb die werktitel meteen maar even vast laten leggen bij de 'jat dit niet of dok je scheel'-instanties, gewoon omdat ik dan tenminste dikbetaalde lobbyist zal zijn. Ga ik goed doen trouwens.
29-04-2018 23:48
hahahaha
30-04-2018 00:02
@Mwielerfan
1) Je gebruikt het woord klassiekers hier in totaal verkeerde context.
Bij de 5 echte klassiekers en nog enkele mooie koersen zoals SB (die gelukkig altijd wel worden uitgezonden) bestaan de kopgroepen al lang voor de laatste 15 km uit minder dan een 5e of 4e van totale startveld. Behoudens een Scheldeprijs zal in die koersen geen dikpotige sprinter het makkelijk even afmaken.

@RV. Inderdaad, moeten we nu echt op jou lumineuze ideeën wachten voor we weer nieuwe leuke koersen er bij krijgen. Mijn steun heb je maar dan ook in ons buitenland.
30-04-2018 08:14
Dat bruggetje ter introductie over Zoutelande>Ffurt Oder>Ffurt Main. Jemig haha. Dat moet wel onderdeel zijn geweest van een weddenschap, als in wie het eerst Blof in een bericht kan fietsen.
30-04-2018 11:11
@De smokkelaar
Hoezo zien we Groenewegen te weinig in actie? Hij heeft dit jaar 20 koersdagen gereden. Dat zijn er ongeveer net zo veel als Greipel (20), Kittel (20), Demare (20), Bouhanni (21) en Ewan (19). De enige sprinter die veel meer koersdagen heeft gereden is Viviani (met 33).
30-04-2018 11:53
Hofstetter? Die komt niet voor op de deelnemerslijst! Te schrappen dus als 'favoriet'.
30-04-2018 16:20
Dat Boasson Hagen niet eens een sterretje krijgt, geeft eigenlijk wel aan hoe diep hij is gezakt. Ik bedoel: Fabio Jakobsen 3 sterren en EBH 0 sterren?
30-04-2018 16:21
EBH staat niet eens tussen de outsiders.....

Om te reageren moet je ingelogd zijn.