Voorbeschouwing: Exact Cross Essen 2024 – Alle ogen gericht op Eli Iserbyt en rentree van Sanne Cant
foto: Cor Vos
donderdag 17 oktober 2024 om 18:30

Voorbeschouwing: Exact Cross Essen 2024 – Alle ogen gericht op Eli Iserbyt en rentree van Sanne Cant

Dit weekend is het alweer tijd voor de tweede manche van de Exact Crossen. De veldritploegen zakken af naar Essen, waar vorig jaar Wout van Aert zijn seizoen opende. De cross in Essen werd toen nog in december georganiseerd, nu is Essen de tweede tv-cross van het seizoen. Wie doet er zaterdag allemaal mee? WielerFlits blikt vooruit.

Historie


Vorig jaar

EENDAG
38
,,
EENDAG

Parcours

De veldrit in Essen speelt zich al enkele jaren af in Robotland, een technologiepark. Een deel van de omloop bevindt zich overigens letterlijk ín het park en wordt gekenmerkt door veel bochtenwerk en heel wat technische passages. Dat deel wordt meteen na de start afgewerkt.

In dat deel van het parcours lagen de afgelopen jaren balkjes, die zijn nu weggehaald. Na het eerste deel van het parcours rijden de renners richting een korte zandbak. Die zandbaak maakt deel uit van een deel van het parcours waar er vooral lange rechte stroken liggen. De snelheid kan hier met andere woorden hoog liggen, afhankelijk van de weersomstandigheden natuurlijk.

Helemaal an het absolute einde van het parcours liggen er nog enkele stevige bochten in het parcours. De laatste bocht is eentje naar rechts, waarna de renners de laatste rechte lijn induiken. Die is relatief kort. Het is dus van belang om in een goede positie de laatste bochten door te komen.


Programma en info

Programma zaterdag 19 oktober 2024
12.10 uur: Junioren mannen
13.45 uur: Elite vrouwen en jeugdcategorieën
15.00 uur: Elite mannen

Locatie
Robotland, Hemelrijk, 4635 Essen.

Publieksinformatie
Tickets kan je hier kopen en kosten 16 euro.

Praktische info
Website organisatie
Deelnemerslijst vrouwen (CyclingFlash)
Deelnemerslijst mannen (CyclingFlash)


Favorieten mannen

Eli Iserbyt is zaterdag de topfavoriet bij de mannen. De crosser van Pauwels Sauzen-Bingoal is een van de enige echte toppers aan de start in Essen. Iserbyt rijdt deze week drie crossen, met ook nog Ardooie en Ruddervoorde. Een drukke week dus voor Iserbyt, die zal hopen de bladzijde om te slaan nadat hij vorig weekend in het oog van de storm terecht kwam. Een overwinning zou daarbij helpen.

De grootste tegenstand moet in principe komen van Laurens Sweeck. De kopman van Crelan-Corendon rijdt zijn eerste cross van het seizoen in Essen. Sweeck zal ongetwijfeld met enige nervositeit toewerken naar de cross in Essen, want vorig seizoen liep het niet zoals gepland. Sweeck zijn niveau was wisselvallig en de crosser uit de provincie Antwerpen kon uiteindelijk geen enkele keer winnen.

Alle ogen zullen gericht zijn op Iserbyt – foto: Cor Vos

Iserbyt mag ook flink wat tegenstand verwachten van Niels Vandeputte. De nog relatief jonge crosser gaf een uitstekende indruk in Beringen, waar hij tot in de diepe finale meedeed voor de overwinning. Vandeputte eindigde ook op het podium, wat hem meteen een goed gevoel zal gegeven hebben.

Een andere jonge man die het goed zal doen, is Toon Vandebosch. De renner van Crelan-Corendon kan in dit deelnemersveld in principe meedoen voor het podium. Het niveau van Ryan Kamp kunnen we nog niet echt inschatten, want door de aanvaring met Iserbyt in Beringen kon hij een goede uitslag vergeten. Tot slot nog een aantal namen om in de gaten te houden: Lander Loockx, Toon Vandebosch, Jens Adams, Ward Huybs, Thijs Aerts en Tom Meeusen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Eli Iserbyt
** Laurens Sweeck, Niels Vandeputte
* Toon Vandebosch, Ryan Kamp, Lander Loockx

Deelnemerslijst mannen (CyclingFlash)


Favorieten vrouwen

Het zou wel eens een zeer spannende cross kunnen worden bij de vrouwen. De Nederlandse toppers, denk aan bijvoorbeeld Fem van Empel en Ceylin del Carmen Alvarado, doen deze zaterdag niet mee in Essen. De topfavorieten komen daardoor uit België, met Laura Verdonschot op kop. De Belgische veldrijdster won dit seizoen al maar liefst zes keer. Verdonschot begon haar seizoen namelijk in Groot-Brittanië en Spanje. Ze reed er zes crossen en won ze dus allemaal.

Verdonschot reed vorig seizoen ook al erg sterk. Het is dan ook niet meer dan logisch om haar als topfavoriete te bestempelen. Makkelijk zal ze het echter niet krijgen, want ook Sanne Cant staat aan de start. De meervoudig Belgisch kampioene rijdt haar eerste cross van het seizoen. Haar niveau kunnen we dus nog niet echt inschatten, maar het zou ons eerder verbazen als Cant niet kan strijden voor de eerste posities.

Verdonschot is al bezig aan sterk seizoen – foto: Cor Vos

Er zal ook concurrentie komen uit de hoek van Marion Norbert Riberolle. De renster van Crelan-Corendon kan op dit soort parcoursen, als het niet té modderig wordt, zeker haar ding doen. Op een goede dag moet zij dan ook in staat zijn het vuur aan de schenen van Verdonschot en Cant te leggen. Manon Bakker zal ook in de buurt van het podium komen. Bakker begon haar seizoen al vroeg aan de andere kant van de oceaan, in Amerika. Ze kon er niet winnen, maar verzamelde er wel meerdere ereplaatsen. De Nederlandse won vorig jaar een manche van de Wereldbeker, dus in dit deelnemersveld mag ze opnieuw voor de overwinning gaan.

Verder noemen we nog een aantal outsiders voor het podium. Dan denken we in eerste instantie aan rensters als Sara Casasola en Denise Betsema. Zeker Casasola, die de overstap maakte naar Crelan-Corendon, was meer dan in orde in Beringen. Verder mogen we ook een goede wedstrijd verwachten van Alicia Franck, Anna Kay en Kristyna Zemanová.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Laura Verdonschot
** Sanne Cant, Marion Norbert Riberolle
* Manon Bakker, Sara Casasola, Denise Betsema

Deelnemerslijst vrouwen (CyclingFlash)


Weer en TV

Het zou wel eens een zware dag kunnen worden in Essen. Weeronline verwacht namelijk de hele dag regen, wat ervoor kan zorgen dat het een lastige cross wordt. De temperaturen zullen rond de 15 graden Celsius schommelen.

De Exact Cross in Essen is live te volgen op Sporza. Daarnaast is de veldrit ook te bekijken op Eurosport. Voor de exacte uitzendtijden kan je terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.