Voorbeschouwing: Famenne Ardenne Classic 2022
De voorbije twee jaar werd de Famenne Ardenne Classic telkens afgelast door het uitstellen van een andere eendagskoers. Een pijnlijke zaak voor de organisatie, maar dit jaar kunnen ze gelukkig het wielerpeloton weer verwelkomen. Met veel korte heuvels in en rond Marche-en-Famenne zouden we wel eens een attractieve koers kunnen krijgen. Wie volgt Dimitri Claeys op? WielerFlits blikt vooruit!
Historie
De Famenne Ardenne Classic is een bijzonder jonge koers. De eendagskoers is pas in 2017 voor het eerst georganiseerd. De Waalse krant La Dernière Heure besloot dan om de Famenne Ardenne Classic in het leven te roepen. Er zou voornamelijk door de regio’s Famenne en de Ardennen gekoerst worden, in de provincies Namen en Luxemburg. Op die manier kreeg ook het Waalse najaarsprogramma iets meer cachet.
Moreno Hofland was de coureur die de koers als eerste op zijn palmares mocht bijschrijven. De Nederlander, die toen uitkwam voor Lotto Soudal, versloeg zijn concurrenten in een sprint van een uitgedunde groep. Aangezien Lotto Soudal ook de enige WorldTour-ploeg was aan de start, was Hofland op voorhand ook de gedoodverfde favoriet.
In 2018 won Guillaume Boivin met de Famenne Ardenne Classic zijn eerste, en voorlopig ook enige, koers in Europa. De Canadees van Israel-Premier Tech versloeg Quentin Pacher en Danny van Poppel in een groepssprint. Andere snelle mannen als Milan Menten, Franck Bonnamour, Cees Bol en Jens Keukeleire kleurden de top-10.
De vorige twee jaren werd de Famenne Ardenne Classic niet gereden, een grote domper voor de organisatie. In 2020 kregen ze te horen van de UCI dat Luik-Bastenaken-Luik op dezelfde dag op de kalender stond. “Omdat het onmogelijk was om een alternatieve datum te vinden met voldoende sportieve en mediagaranties, heeft het organisatiecomité besloten om de editie van 2020 te annuleren”, luidde het toen.
Een jaar later kreeg de organisatie opnieuw slecht nieuws. Dit keer was het niet La Doyenne, maar Parijs-Roubaix dat roet in het eten gooide. Het monument werd uitgesteld door het coronavirus, waardoor het op dezelfde dag als de Famenne Ardenne Classic zou doorgaan. De organisatie kreeg een aantal nieuwe data voorgesteld, maar ging daar niet mee akkoord. “Deze situatie is des te moeilijker te aanvaarden, aangezien er vooraf geen overleg heeft plaatsgevonden met de organisatoren die getroffen zijn door het uitstel van Parijs-Roubaix.”
Laatste drie winnaars Famenne Ardenne Classic
2021: niet verreden vanwege uitstel Parijs-Roubaix
2020: niet verreden vanwege uitstel Luik-Bastenaken-Luik
2019: Dimitri Claeys
2018: Guillaume Boivin
2017: Moreno Hofland
Laatste editie
Maxime Monfort trok in 2019 heel wat aandacht naar zich toe in de Famenne Ardenne Classic. Dat had alles te maken met het feit dat de Belg zijn laatste koers als profrenner reed. Monfort werd in zijn allerlaatste koers 37ste, op 41 seconden van de winnaar. Ondertussen is Monfort ploegleider bij de ploeg waar hij afscheid nam als profrenner, Lotto Soudal.
Toch ging niet alle aandacht naar Monfort. Ene Mathieu van der Poel stond namelijk ook aan de start van de Famenne Ardenne Classic. De Nederlander koos op het laatste moment, een week na het WK in Harrogate, ervoor om de Waalse eendagskoers te betwisten. Als gedoodverfde favoriet nam Van der Poel meteen het heft in handen in Wallonië. In het tenue van Corendon-Circus maakte hij in zijn eentje de sprong naar de vlucht van de dag. Van der Poel dichtte het gat van 45 seconden en sloot aan bij Stan Dewulf, Rein Taaramäe, Jonas Koch en Szymon Rekita.
Onder leiding van Jumbo-Visma en Wallonie-Bruxelles reed de kopgroep echter nooit ver weg. Onder meer Timo Roosen, Aimé De Gendt en Baptiste Planckaert gingen even in de tegenaanval, maar in de laatste lokale ronde kregen we een algemene hergroepering. Op de laatste heuvel van de dag, de Côte de Roy, ontplofte de koers helemaal. Planckaert, Rémy Mertz, Anthony Turgis en Dimitri Claeys sloegen een gat op de top van de beklimming en konden uit handen van het peloton blijven.
Het was Claeys die in de slotkilometer zijn medevluchters verschalkte door een demarrage te plaatsen aan de andere kant van de weg. De Belg reed met enkele seconden voorsprong naar de streep. Planckaert werd tweede, Roosen mocht als derde op het podium nadat hij nog kon wegrijden van het peloton. Turgis en Mertz, de twee andere vluchters, bleven met lege handen over. En wat met Van der Poel? Die won de sprint van het peloton, voor Mike Teunissen, en werd zesde.
Uitslag Famenne Ardenne Classic 2019
1. Dimitri Claeys (Cofidis, Solutions Crédits)
2. Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles) op 5s
3. Timo Roosen (Jumbo-Visma) op 7s
4. Anthony Turgis (Total Direct Energie) op 11s
5. Rémy Mertz (Lotto Soudal) op 14s
Parcours
De eerste twee edities van de Famenne Ardenne Classic, die in een sprint eindigden, doen anders vermoeden, maar het parcours is best lastig. Het zal de hele dag op en af gaan, waardoor er uiteindelijk heel wat hoogtemeters op het programma staan.
Marche-en-Famenne, een stadje met een kleine 20.000 inwoners, is de start- en finishplaats van de koers. Lang na die start duurt het niet, voordat de eerste klim op het menu staat. De Côte de Nassogne (11,6 km aan 2,9%) is meteen een lange klim. Kort daarna volgen er met de Côte d’Ortho (2,9 km aan 5,5%) en de Côte de Nisramont (3,3 km aan 4,1%) twee minder lange heuvels.
De Côte de Warisy (3,1 km aan 5,2%) is de volgende hindernis voor de renners. De vier laatstgenoemde heuvels vormen het eerste deel van het parcours van de Famenne Ardenne Classic. Dat eerste deel is vernieuwd tegenover de vorige edities, met een aantal nieuwe beklimmingen. Het tweede deel, dat bestaat uit lokale rondjes, is niet veranderd.
Het kwam daarnet al eens ter sprake, de Côte de Roy (3,4 km aan 4,3%). Deze heuvel is ook dit jaar de scherprechter in de Waalse eendagskoers. In totaal moet de Côte de Roy vier keer beklommen worden, goed voor drie lokale rondes (een beklimming vóór het ingaan van de eerste lokale ronde). De top van de laatste echte beklimming ligt op vijftien kilometer van de streep. Op een goede vijf kilometer van de streep ligt er met de Marloie (1,8 km aan 3,5%) wel nog een verraderlijke heuvel op het parcours. Ook de slotkilometer is licht oplopend.
Zondag 2 oktober, Famenne Ardenne Classic: Marche-en-Famenne – Marche-en-Famenne (188 km)
Start: 12.15 uur
Finish: tussen 16.30 en 17.00 uur
Favorieten
Er zullen zes WorldTour-ploegen aan de start verschijnen van de Famenne Ardenne Classic. Lotto Soudal, Intermarché-Wanty-Gobert, Trek-Segafredo, Cofidis, Israel-Premier Tech en AG2R Citroën zijn de teams in kwestie. Met Arkéa-Samsic, Alpecin-Deceuninck, Sport Vlaanderen-Baloise, TotalEnergies, Bingoal Pauwels Sauces WB en Human Powered Health komen daar nog eens zes ProContinentale ploegen bij.
Bij Lotto Soudal hebben ze gekozen voor een volledige Belgische selectie. Met onder meer Arnaud De Lie, Florian Vermeersch, Victor Campenaerts en Jasper De Buyst komen ze met een sterke ploeg aan de start in Wallonië. Een sterke ploeg met ook meerdere kanshebbers. Mocht de Famenne Ardenne Classic op een sprint eindigen, hebben ze met De Lie natuurlijk een van dé favorieten. Bovendien kan De Buyst ook een belangrijke rol spelen in die sprintvoorbereiding. Met aanvallers als Campenaerts en Vermeersch kan Lotto Soudal de koers ook op een andere manier winnen.
AG2R Citroën brengt net zoals Lotto Soudal een hoop Belgen aan de start in Marche-en-Famenne. Zo zullen Greg Van Avermaet, Oliver en Lawrence Naesen, Stan Dewulf en Gijs Van Hoecke in actie komen. Dewulf reed onlangs nog een sterk WK in dienst van Remco Evenepoel, Van Avermaet en Naesen richtten zich op het eendagswerk. In de Canadese klassiekers was Van Avermaet nog zeer sterk, de Olympische kampioen van Rio maakte mee koers. Dit seizoen konden zowel hij als Naesen echter nog niet winnen, maar ze waren er beiden wel al een aantal keer niet ver vanaf.
Winnen, dat was dit seizoen geen probleem voor Biniam Girmay. De seizoensrevelatie verbaasde alles en iedereen met zijn overwinning van Gent-Wevelgem, maar klopte ook in Giro d’Italia Mathieu van der Poel met een indrukwekkende sprint. De Famenne Ardenne Classic is een koers die perfect moet passen bij de capaciteiten van de renner van Intermarché-Wanty-Gobert. Door zijn snedige aanvallen en sterke eindschot heeft Girmay overigens meerdere kaarten om op tafel te leggen.
In de selectie van Cofidis staan niet de grootste namen, maar wees niet verbaasd als Axel Zingle zondag met de overwinning gaat lopen. De Fransman kan een heuvel overleven en is razendsnel aan de meet na een lastige koers. Sep Vanmarcke is ook zo’n renner die je in de gaten moet houden na een zware koers. De Belgische coureur moet het bij Israel-Premier Tech trouwens niet alleen doen, want ook Guillaume Boivin, ex-winnaar van de Famenne Ardenne Classic, en Rudy Barbier komen aan de start.
Arkéa-Samsic heeft ook meerdere kanshebbers. Amaury Capiot, Hugo Hofstetter en Daniel McLay zijn renners met gelijkaardige kwaliteiten, het is dus de vraag wie de kopman zal zijn in de Franse koers. Een duidelijke kopman is er wel bij Alpecin-Deceuninck. Tim Merlier zal namelijk de Famenne Ardenne Classic betwisten, waardoor de Belgische kampioen meteen een van dé favorieten is voor de zege. Mocht Merlier niet de beste dag hebben, kunnen ook Dries De Bondt en Gianni Vermeersch hun slag slaan in Wallonië.
Anthony Turgis is een gevaarlijke klant voor de zege aanstaande zondag. De Franse renner van TotalEnergies reed buiten zijn tweede plaats in Milaan-San Remo dit jaar dan wel geen fantastisch seizoen, hij is toch een renner om in de gaten te houden. Midden augustus werd Turgis nog derde in La Polynormande, een Franse eendagskoers met een gelijkaardig parcours. Of Turgis de kopman zal zijn, is echter niet zeker. Met Dries Van Gestel hebben ze bij de Franse ProContinentale ploeg namelijk nog een ijzer in het vuur. De vele top-10 plaatsen van de afgelopen maanden tonen aan dat Van Gestel over een goede vorm beschikt in het najaar.
Onze laatste ster gaat naar Timothy Dupont. De Belgische renner van Bingoal Pauwels Sauces WB is een typische coureur die het in dergelijke wedstrijden goed doet. De 34-jarige Oost-Vlaming kan een lastige koers overleven, zich op zijn eentje goed positioneren in een sprint én kan zeer snel aankomen. In september reed Dupont al drie keer top-10. In het Kampioenschap van Vlaanderen eindigde hij zelfs voor Merlier en Gerben Thijssen in de uitslag. Opschrijven dus!
Vallen buiten de sterren, maar kunnen ook een sterk resultaat rijden: Toms Skujiņš, Edward Theuns (beiden Trek-Segafredo), Connor Swift (Arkéa-Samsic), Loïc Vliegen (Intermarché-Wanty-Gobert), Aaron Gate (Bolton Equities Black Spoke), Valentin Ferron (TotalEnergies), Rune Herregodts (Sport Vlaanderen-Baloise) en Thimo Willems (Minerva).
Favorieten volgens WielerFlits
**** Arnaud De Lie
*** Biniam Girmay, Tim Merlier
** Sep Vanmarcke, Axel Zingle, Victor Campenaerts
* Amaury Capiot, Greg Van Avermaet, Dries Van Gestel, Timothy Dupont
Website organisatie
Deelnemerslijst
Weer en TV
De koersomstandigheden zouden zondag wel eens zeer zwaar kunnen worden. Meteovista verwacht namelijk de hele dag regen in en rond Marche-en-Famenne. Naast de regen is er ook een stevige wind uit het zuidwesten, die naar alle waarschijnlijk zal waaien met een kracht van 4 Beaufort. Bovendien is ook de temperatuur niet zo aangenaam, het zal nooit warmer worden van 15 graden Celsius. Kortom: het zal een zware dag worden.
U hoeft niks te missen van de finale van de Famenne Ardenne Classic. De koers is in de Belgische huiskamers namelijk al te zien om 14.35 uur, op La Une, RTBF. Een kleine 30 minuten later, om 15.00 uur, start ook Eurosport 1 de uitzendingen van de eendagskoers. Om 15.30 uur kan je de renners ook online zien koersen, op de Eurosport Player en GCN+.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.