Voorbeschouwing: Flèche Ardennaise 2023 – Loodzware koers voor klimtalenten
Wat kan Nederlander Darren van Bekkum? - foto: Cor Vos
zondag 7 mei 2023 om 12:00

Voorbeschouwing: Flèche Ardennaise 2023 – Loodzware koers voor klimtalenten

De Flèche Ardennaise is een uitermate interessante wedstrijd om te volgen. De Belgische eendagskoers puilt uit van de hoogtemeters en staat elk jaar garant voor een strijd tussen jonge, talentvolle coureurs. Renners als Stefan Küng, Loïc Vliegen en Harm Vanhoucke sieren de erelijst. Wie zet zich op de erelijst? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

In 1966 werd de Flèche Ardennaise voor het eerst georganiseerd. Willy Van Neste, een Belgische coureur, was destijds de allereerste laureaat. Van Neste heeft overigens een knap palmares met onder meer een rit in de Tour de France en het eindklassement van de Vierdaagse van Duinkerke. De tweede winnaar van de Ardense Pijl is ook een bekende naam, het is namelijk Luik-Bastenaken-Luik-winnaar Valère Van Sweetvelt.

Twee mooie namen in de beginfase van de Belgische koers. Een jaar later was het echter opnieuw feest. Roger De Vlaeminck reed in dat jaar, tevens zijn eerste echt seizoen bij de profs, naar de winst in de Flèche Ardennaise. De Vlaeminck is ongetwijfeld de grootste naam op de erelijst. Om ons collectief geheugen even op te frissen: hij won onder meer vier keer Parijs-Roubaix, drie keer Milaan-San Remo, eenmaal de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl.

Fantastische foto van De Vlaeminck – foto: Cor Vos

In 2005 werd de Flèche Ardennaise pas een internationale UCI-koers. Door die reden wonnen er tot 1988 alleen maar Belgen. Een jaar later was Eddy Bouwmans de eerste Nederlander en niet-Belg die de Waalse koers op zijn naam schreef. Pas in 1997 won er een niet-Belg of niet-Nederlander. Jeremy Yates, een Nieuw-Zeelander, is de enige niet-Europeaan die ooit zegevierde in de Ardense Pijl.

De overwinning van Yates was in 2004. Vier jaar eerder zien we een zeer opvallende winnaar op de erelijst staan. Het is namelijk Thomas Voeckler, die op 20-jarige leeftijd de beste was in de Flèche Ardennaise. In de laatste twee decennia vinden we nog een aantal mooie namen terug. Zo hebben onder meer Jan Bakelants, Silvan Dillier, Stefan Küng, Loïc Vliegen en Harm Vanhoucke de koers gewonnen.

Jong klimtalent
De Flèche Ardennaise is al enkele jaren een mooie wedstrijd voor de jongere renners. Het klimtalent zakt graag af naar de ontzettend zware wedstrijd om te tonen wat ze in hun mars hebben. Het zorgt ervoor dat het een interessante koers is om in de gaten te houden. De namen die je in de top-10 zal terugvinden, zullen stuk voor stuk goede renners worden – of zijn dat al.

Laatste tien edities Flèche Ardennaise
2022: flag-fr Roman Grégoire
2021: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2020: Niet verreden vanwege de coronacrisis
2019: flag-ch Simon Pellaud
2018: flag-nl Cees Bol
2017: flag-be Harm Vanhoucke
2016: flag-nl Jeroen Meijers
2015: flag-be Loïc Vliegen
2014: flag-ch Stefan Küng
2013: flag-ch Silvan Dillier


Laatste editie

Een sterke kopgroep met onder meer Lorenzo Milesi, Toon Clyhens en Lorenzo Germani begon vorig jaar met een voorsprong aan de laatste 30 kilometer. De finale van de Ardense Pijl zat echter bomvol met beklimmingen, waardoor de kopgroep al snel uit elkaar viel. Germani en Clynhens waren de twee die het het langste konden volhouden, maar ook zij werden gegrepen op de beklimming van de zware Amermont.

Op de Renardmont, een andere heuvel, sloten Lennert Van Eetvelt, Thomas Gloag en Romain Grégoire aan. Iedereen dacht vervolgens dat de beslissing ging vallen op de Stockeu, maar de favorieten konden elkaar daar niet lossen. Germani en Clynhens moesten er wel af. Belg Van Eetvelt leek te veel van zijn krachten te zijn verloren in de laatste kilometers, maar kon toch nog een keer aansluiten. Dat was echter niet genoeg om Grégoire te kloppen. De Fransman won overtuigend de sprint en schreef zo de Ardense Pijl op zijn naam.

Uitslag Flèche Ardennaise 2022
1. flag-fr Roman Grégoire (Equipe continentale Groupama-FDJ)
2. flag-be Lennert Van Eetvelt (Lotto Soudal U23) op 1s
3. flag-gb Thomas Gloag (Trinity Racing) ” ”
4. flag-it Lorenzo Germani (Equipe continentale Groupama-FDJ) op 51s
5. flag-be Toon Clynhens (Elevate p/b Home Solution Soenens) ” ”
Wedstrijdverslag


Parcours

Het parcours van de Flèche Ardennaise of Ardense Pijl is in grote lijnen hetzelfde als vorig jaar. We tellen enkele kilometers meer en ook de hoogtemeters zijn niet gedaald. In totaal moet er over een afstand van 175,3 kilometer 3.636 hoogtemeters bedwongen worden. Bizarre cijfers.

De start ligt net zoals vorig jaar in Stavelot, waar ook de finish ligt. De renners vertrekken daar en vrijwel meteen moet er wat geklommen worden. Het parcours is opgedeeld in vier lussen met telkens de nodige beklimmingen. In lus een liggen de Falize (derde categorie), de Lamoriville (derde categorie), de Chôdes (eerste categorie), de Thirimont (derde categorie), de Lamoriville (eerste categorie) en de Beaumont (derde categorie). De eerste lus is goed voor 60 kilometer.

Lus twee is 20 kilometer korter en kent drie beklimmingen. Dat zijn de Brume, de Fosse en de Wanne. Deze drie heuvels zijn heuvels van tweede (de Fosse) en eerste (de Brume en de Wanne) categorie. Vervolgens zullen de renners richting de derde lus rijden. In die lus staan er vijf lastige heuvels op het programma. Na de Haute-Levée, de Rosier en de Xhierfomont van eerste categorie kunnen de renners ‘even op adem komen’. Ze zullen namelijk even kunnen afdalen, tot aan de voet van La Gleize.

Daar begint de echte finale. La Gleize, een heuvel van derde categorie, is misschien minder lastig, maar niet veel daarna staat de Thier de Coo (buitencategorie) op het menu. De top van deze zware beklimming ligt op zo’n 25 kilometer van de streep. In die laatste 25 kilometer zal er, zoals al heel de dag, voortdurend geklommen worden.

Met de beklimming van de Amermont (tweede categorie), de Renardmont (tweede categorie) en de Stockeu (buiten categorie) staan er nog drie intense opgaves te wachten op de renners in de laatste lus. Na de top van de laatste gecategoriseerde beklimming van de dag, de Stockeu, is het nog een tiental kilometer naar de streep. U kan het al raden, maar die laatste kilometers in de absolute slotfase van de wedstrijd zullen ook nooit over echte vlakken wegen lopen. In de laatste drie kilometer staat er echter geen echte ‘hindernis’ meer te wachten op de renners. De laatste honderden meters naar de finish in Stavelot lopen lichtjes omhoog.

Zondag 7 mei, Flèche Ardennaise: Stavelot – Stavelot (172,4 km)
Start: 10.00 uur
Finish: tussen 16.00 en 16.30 uur


Favorieten

Zoals al eerder vermeld is de Flèche Ardennaise een bijzonder interessante koers voor jonge renners. Dat zien we ook dit jaar terug aan de deelnemerslijst. Ploegen als Soudal Quick-Step, Lotto Dstny, Jumbo-Visma, EF Education-EasyPost, Israel-Premier Tech, Intermarché-Circus-Wanty en Alpecin-Deceuninck komen allemaal met hun opleidingsploeg naar Wallonië.

Jumbo-Visma Development Team komt met een zeer interessante selectie. Quasi alle namen moeten ver kunnen komen in de Ardense Pijl, maar een aantal renners kunnen we toch naar voren schuiven. De absolute kopman is hoogstwaarschijnlijk Johannes Staune-Mittet. De 21-jarige Noor werd vorig jaar tweede in de Ronde van de Toekomst en liet zich dit jaar ook al een aantal keer zien bij de profs. In het beloftencircuit schoot hij al een keer raak met winst in de Giro del Belvedere. Het zware parcours in Wallonië moet Staune-Mittet zeker liggen.

Johannes Staune-Mittet is goed aan het seizoen begonnen – foto: Cor Vos

Heeft de Noor een slechte dag, dan kijken we naar mannen als Ryan Archie, Tijmen Graat, Darren van Bekkum en Loe van Belle. Allemaal sterke renners. Archie is de nummer vier van de Tour de l’Avenir van vorig jaar. In principe zouden we hem bij de grote favorieten zetten, maar de Ier heeft opnieuw last van zijn knie. Daardoor kijken we vooral naar Graat. De jonge Nederlander schreef dit seizoen een Kroatische rittenkoers op zijn naam en won ook een Italiaanse eendagskoers voor beloften.

Bij Circus-ReUz-Technord, de opleidingsploeg van het Belgische WorldTour-team Intermarché-Circus-Wanty, vinden we Francesco Busatto terug. Busatto is de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik voor beloften. Die koers werd uiteindelijk beslist door een sprint met een kleine groep. De Italiaan heeft dus sterke benen om bergop mee te kunnen, maar kan ook sprinten. Twee belangrijke troeven. Busatto krijgt gezelschap van onder meer Jelle Vermoote, die zelf ook heel ver kan komen. De 21-jarige Belg heeft ook al veelbelovende resultaten neergezet dit seizoen.

Update 6 mei om 11.00 uur: Staune-Mittet, Archie, Graat en Van Belle doen allemaal niet mee aan de Ardense Pijl. Alle pijlen richten we daarom op Van Bekkum, de nieuwe kopman van Jumbo-Visma Development Team. Ook Menno Huising, nummer veertien van LBL, is iemand om in de gaten te houden.

Busatto in Luik – foto: Intermarché-Circus-Wanty

William Junior Lecerf heeft dat ook al gedaan. De Belg van de opleidingsploeg van Soudal Quick-Step was een van de sterkste renners in Luik bij de beloften en leek even op weg te zijn naar de winst, maar werd gegrepen in de laatste honderden meters. Ook tussen de profs in de Tour du Rwanda liet de klimmer zich zien. De Ardense Pijl is een koers die perfect bij de capaciteiten van Lecerf moet passen.

Lotto Dstny Development heeft ook een leuke selectie. In eerste plaats kijken we naar Ramses Debruyne. De nummer vier van LBL-U23 is een sterke klimmer. In 2023 werd hij ook 24ste in de zware Trofeo Laigueglia bij de profs, toch geen onaardig resultaat. Nicolò Buratti had minder succes bij de profs. Buratti komt in de Flèche Ardennaise uit voor Team Friuli ASD, maar ligt al vast bij Bahrain Victorious. Op een goede dag moet de Italiaan, die vorig jaar heel wat U23-eendagskoersen won in eigen land, in staat zijn om een sterk resultaat neer te zetten.

De opleidingsploeg Alpecin-Deceuninck is nog niet aan bod gekomen. Dat wil niks zeggen, want zij hebben een aantal kandidaten voor de zege. De grootste kanshebber is Axel Laurence. De 22-jarige Fransman is een groot talent en dat kwam de afgelopen maanden al een aantal keer tot uiting. Zo won hij de eerste rit van het Circuit des Ardennes. Laurence krijgt onder meer Timo Kielich, Emiel Verstrynge en Henri Uhlig mee naar de Ardense Pijl. Zij kunnen een ontzettend sterk viertal vormen. Vooral Verstrynge zou ver kunnen komen, al is het wel zijn eerste wegkoers van 2023.

Green Project-Bardiani CSF-Faizanè kan rekenen op twee Italianen. Alessio Martinelli en Giulio Pellizzari kunnen de vele hoogtemeters zeker aan. Martinelli heeft dat dit seizoen al meermaals bewezen. Zo reed hij twee keer top-10 in Challenge Mallorca en verzamelde hij ook in het beloftencircuit de nodige ereplaatsen. António Morgado, die uitkomt voor Hagens Berman Axeon, deed hetzelfde tussen de profs. De Portugees kennen we van het WK bij de junioren in Wollongong, waar hij tweede werd.

Axel Laurence – foto: Cor Vos

Brady Gilmore en Miguel Heidemann zijn de laatste twee renners die we uitgebreider bespreken. Gilmore, een renner van ARA I Skip Capital, toonde zich voornamelijk in Oceanië, maar zou wel eens kunnen verrassen zondag. Heidemann daarentegen koerste hoofdzakelijk in Frankrijk. Daar werd hij negende in de lastige Tour du Jura Cycliste, een veelbelovende prestatie. Heidemann is met zijn 25 jaar een van de meer ervaren renners op de startlijst. Kan hij Leopard TOGT laten juichen?

Tot slot noemen we nog een aantal outsiders, want die zijn er altijd in overvloed bij wedstrijden waar jonge renners kans maken op de winst. Oliver Rees en Finlay Pickering moeten het doen voor Trinity Racing, Pierre-Pascal Keup en Gianluca Pollenfliet krijgen dezelfde taak van de ploegleiders van Lotto-Kern Haus. Tim Torn Teutenberg kan dan weer een sterk resultaat neerzetten namens Leopard TOGT.

Noot: op het moment van publiceren is de deelnemerslijst nog niet definitief. Het is dus mogelijk dat er later nog wijzigingen worden doorgevoerd in deze voorbeschouwing. 


Favorieten volgens WielerFlits
**** Axel Laurence
*** Francesco Busatto, Darren van Bekkum
** William Junior Lecerf, Miguel Heidemann, Alessio Martinelli
* Ramses Debruyne, Emiel Verstrynge, Nicolò Buratti, António Morgado

Website organisatie
Deelnemerslijst (organisatie)


Weer en TV

Het wordt geen mooie dag zondag. Volgens Meteovista bedraagt de kans op neerslag 85%. Regenjasjes zijn met andere woorden een must. Daarnaast zal het ook niet warm zijn met temperaturen rond de 12 à 13 graden Celsius. Heftige wind moeten de renners wel niet verwachten.

De Flèche Ardennaise is jammer genoeg niet live te volgen in de Belgische huiskamers. Voor live-updates uit de koers kun je terecht op Twitter via deze hashtag. Wil je andere koersen bekijken? Kijk dan even in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.