Voorbeschouwing: Gent – Wevelgem 2011
zondag 27 maart 2011 om 09:25

Voorbeschouwing: Gent – Wevelgem 2011

Een dag na de E3-Prijs Harelbeke staat in Vlaanderen opnieuw een Vlaamse klassieker op het programma. In tegenstelling tot de zaterdag-wedstrijd behoort Gent-Wevelgem wel tot de World Tour, wat er voor zorgt dat alle grote ploegen aan de start zullen verschijnen. Vorig jaar wist Bernhard Eisel de wedstrijd verrassend op zijn naam te schrijven, wie zal hem opvolgen?

Historie
Gent-Wevelgem is in 2011 toe aan zijn 73e editie en heeft verschillende soorten winnaars. Er staan echte klassiekerspecialisten op het palmares, echte aanvallers, maar vooral veel sprinters. In die laatste categorie horen namen als Mario Cippolini, Djamolidin Abdoesjaparov, Oscar Freire en Tom Steels. Er staan ook vijf Nederlanders op de erelijst, al was Gerrit Solleveld in 1989 al de laatste. Daarvoor wonnen ook Henk Lubberding, Jan Raas, Leo van Vliet en Teun van Vliet de wedstrijd.

Traditioneel werd de wedstrijd elk jaar georganiseerd op de woensdag tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Dit veranderde vorig jaar toen er verhuisd werd naar de zondag voor De Ronde, een plek die eerder werd ingenomen door de Brabantse Pijl. Ook het parcours werd vorig jaar op de schop gegooid. Deze wijziging blijft in 2011.

Vorig jaar werd de wedstrijd gemaakt door een definitieve ontsnapping van tien renners die al ontstond voor de laatste beklimming van de Kemmbelberg. Oscar Freire, Daniel Oss, Aleksandr Kuschynski, Matti Breschel, Maxim Iglinsky, George Hincapie, Sep Vanmarcke, Bernard Eisel, Jurgen Roelandts en Philippe Gilbert kwamen samen op kop te zitten. Breschel moest afhaken met materiaalpech en Kuschynski ‘naaide’ Oscar Freire erbij door een gat te laten vallen. In de slotfase moest dan ook Iglinsky de rol nog lossen en zo konden zes man gaan strijden voor de zege. Vanmarcke probeerde het nog in de laatste kilometers, maar de renner van Topsport Vlaanderen kreeg last van kramp. Roelandts hield alles bij elkaar in dienst van Gilbert. De Waal kon het echter niet afmaken, want Eisel was veel beter in de sprint. Vanmarcke werd nog knap tweede voor Gilbert.

Parcours
Sinds vorig jaar is het parcours van Gent-Wevelgem dus significant veranderd. Het laatste stuk naar de finish is nog relatief lang, maar er moet nog flink over de heuvels in West-Vlaanderen gereden worden. De eerste helling is de Catsberg in Frankrijk na ruim 125 kilometer. Ook de Rue de Bailleul ligt nog in Frankrijk alvorens er teruggekeerd wordt naar België.

De hellingen volgen zich wanneer de grens is gepasseerd snel op. Eerst komt de Schomminkelstraat, daarna de Baneberg, de Rode Berg en Scherpenberg. Zes kilometer later, op iets meer dan vijftig kilometer van de streep wordt dan voor het eerst de Kemmelberg aangedaan, gevolgd door de Monteberg. Deze zes hellingen worden daarna nog een keer verreden. De Monteberg is dan weer de laatste, op 35 kilometer van de streep. Het parcours volgt dan oostelijk richting Wevelgem waar de aankomst ligt.

De Kemmelberg is verreweg de bekendste heuvel uit deze voorjaarsklassieker. Volgens het Vlaamse Toppenboek is ‘De Kemmel’ zelfs zwaarder dan de Muur van Geraardsbergen, bekend uit onder meer de Ronde van Vlaanderen. De Kemmelberg wordt tegenwoordig van de oostkant verreden en via de westkant afgedaald, zodat dit een stuk veiliger is. Van de oostkant is hij drie kilometer lang met een gemiddelde van vier procent. Het steilste stuk is echter nog altijd 22 procent.

Favorieten
In vergelijking met de E3-Prijs staan hier veel meer grote namen aan de start. Zo heeft bijvoorbeeld Tom Boonen onder druk van zijn ploeg dit jaar gekozen voor Gent-Wevelgem. De Belg is misschien niet de absolute topfavoriet, maar toch zeker één van de kanshebbers. Zeker omdat de oud-wereldkampioen ook nog Sylvain Chavanel en Gert Steegmans meeneemt naar de start in Deinze.

foto: Sirotti

Eén van de absolute topfavorieten dit jaar is Matthew Goss. De Australiër was al de sterkste in Milaan-San Remo en is nog nooit zo goed in vorm geweest als dit voorjaar. Ook heeft hij er een doel van gemaakt beter te worden in de Vlaamse klassiekers. Een topklassering in Wevelgem zou een mooi begin vormen. Goss heeft ook nog eens een ijzersterke ploeg mee, met Mark Cavendish en de winnaar van vorig jaar, Bernard Eisel. Dan is er nog niet eens gesproken over Mark Renshaw.

HTC-Highroad is dus een sterke ploeg. Een andere goede Amerikaanse formatie is Garmin-Cervélo. Tyler Farrar zal in Wevelgem uitgespeeld worden als de kopman, maar ook wereldkampioen Thor Hushovd is van de partij. Ook nummer twee van vorig jaar, Sep Vanmarcke staat aan de start. Omega Pharma-Lotto wedt op meerdere paarden met Philippe Gilbert en André Greipel.

Als het tot een sprint komt dan zijn er nog genoeg gegadigden om te gaan rijden voor de zege. Zo zijn Daniele Bennati, Peter Sagan, Chris Sutton, Allan Davis, Denis Galimzyanov, Danilo Hondo en Robbie McEwen wellicht in voor een positie op het podium.

Aanvallende renners zijn er verder ook nog genoeg met bijvoorbeeld Nick Nuyens, Juan Antonio Flecha, Alessandro Ballan, Daniel Oss, Filippo Pozzato, Yohan Offredo en Maxim Iglinsky. Deze renners zullen wel al in de heuvelzone hun slag moeten slaan.

Er staan in Gent-Wevelgem ook nog drie Nederlandse ploegen aan de start. Rabobank heeft met Graeme Brown en Michael Matthews twee snelle mannen aan de start en ook nog de klassiekerspecialisten Lars Boom en Sebastian Langeveld. Vacansoleil heeft zijn pijlen gezet op de sprinters Romain Feillu en Borut Bozic. Lieuwe Westra zou wellicht voor een aanval kunnen gaan. Skil-Shimano komt met onder meer Roger Kluge, die snel moet kunnen finishen in de straten van Wevelgem.

Favorieten volgens WielerFlits.nl
**** Matthew Goss
*** Tyler Farrar, Tom Boonen
** Philippe Gilbert, Daniele Bennati, Peter Sagan
* André Greipel, Thor Hushovd, Juan Antonio Flecha, Nick Nuyens

Parcours
Tijdschema
Deelnemers

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.