Voorbeschouwing: Gent – Wevelgem 2013
zaterdag 23 maart 2013 om 07:29

Voorbeschouwing: Gent – Wevelgem 2013

Gent Wevelgem

foto: Sirotti

Komende zondag staat de 75e editie van Gent-Wevelgem op het programma in wat de belangrijkste twee weken van het Vlaamse wielerseizoen zijn. Na Dwars door Vlaanderen en de E3 Prijs Vlaanderen is het de derde wedstrijd die er echt toe doet in het Vlaamse land, waar wielrennen in deze periode heilig is. Vorig jaar won Tom Boonen voor de derde keer, wie kan de Belg opvolgen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
In 1934 werd de wedstrijd in het zuidwesten van Vlaanderen voor het eerst gereden. Sindsdien werd elk jaar gekoerst, behalve in de Tweede Wereldoorlog. Gent-Wevelgem werd echter niet altijd op dezelfde manier verreden. De eerste twee edities waren voor junioren, de vier jaren daar op volgend voor onafhankelijken. Na de oorlog werd het een wedstrijd voor professionals. Lang werd de waaierrace ook georganiseerd op de woensdag tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Sinds 2010 is de datum echter de zondag voor de Ronde met de invoering van Flanders Classics.

Gent-Wevelgem werd vijf keer gewonnen door een Nederlander, alle keren in de jaren 80. Tussen 1980 en 1989 wonnen Henk Lubberding, Jan Raas, Leo van Vliet, Teun van Vliet en Gerrit Solleveld in Wevelgem. Vijf renners wonnen drie keer: de Belgen Robert Van Eenaeme, Rik Van Looy, Eddy Merckx, Tom Boonen en de Italiaan Mario Cipollini.

Vorig jaar eindigde de klassieker in een massasprint, zonder één van de grote favorieten Mark Cavendish. De Britse sprintbom had zich laten verrassen in het waaierrijden. Peter Sagan en Fabian Cancellara reden in de slotfase nog een tijdje voor het peloton uit, maar de twee haalden het niet. Tom Boonen was het uiteindelijk die aan het langste eind wist te trekken, hij bleef Peter Sagan, Matti Breschel en Oscar Freire voor.

Parcours
Gent-Wevelgem gaat niet, zoals de naam doet vermoeden, van Gent naar Wevelgem. Maar de start ligt in Deinze, toch redelijk dichtbij de grote stad Gent. De finish ligt wel in Wevelgem. De wedstrijd gaat over bijna 238 kilometer en die gaan aan het eind van de koers toch echt in de benen zitten. De eerste 130 zijn echter wel vlak. De eerste helling is de Casselberg, die op een kleine plaatselijke ronde twee keer beklommen moet worden.

Gent Wevelgem

foto: Flanders Classics

Daarna wordt gereden richting een volgend rondje bij de Kemmelberg. Voordat dit parcours bereikt wordt liggen ook nog wel de Catsberg en de Kokereelberg. Rondom Kemmel moeten drie bergjes drie keer beklommen worden. Eerst is er de Baneberg, gevolgd door de Kemmelberg en de Monteberg. De Kemmelberg is berucht om zijn steilte en de slecht liggende kasseien. Ook de afdaling was altijd gevaarlijk, maar daar is een paar jaar geleden wat aan gedaan.

Gent Wevelgem

foto: Flanders Classics

Na het vertrek van het plaatselijk parcours zijn er nog altijd veertig kilometer te rijden naar Wevelgem, langs onder meer Ieper. In dit laatste stuk kan vooral de wind van flinke invloed zijn. Ook komende zondag kan dit het geval zijn, met vol de wind in het gezicht voor het peloton aangezien de wind uit het oosten zal komen.

Favorieten
De sprinters zijn meestal spekkoper in een wedstrijd als Gent-Wevelgem, maar gure weersomstandigheden zouden voor een open strijd kunnen zorgen. Ook van sommige sprinters is het vooral de vraag of ze de heuvelzone in het tweede deel van de koers overleven. Bij één iemand hoeven we niet bang zijn of hij het kan overleven: Peter Sagan. Vorig jaar was hij al tweede achter Boonen, en voor hem hoef het niet per se een groepssprint te zijn. Het kan ook met een kleinere groep. Bij Cannondale hebben ze verder ook nog de rappe sprinter Elia Viviani achter de hand.

peter sagan

Maakt Peter Sagan zijn favorietenrol waar? (Sirotti)

Bij Mark Cavendish is het dan iets meer de vraag of hij kan overleven, maar afgelopen Milaan-San Remo heeft de renner van Omega Pharma-Quick Step al laten zien dat hij een bijter is, ook in het slechte weer. En de ploeg is ook erg sterk. Met de winnaar van vorig jaar heeft het in de persoon van Tom Boonen een tweede grote kanshebber: Tom Boonen. En dan is er nog niets gezegd over Zdenek Stybar, Sylvain Chavanel en dit jaar in bloedvorm zijnde Stijn Vandenbergh.

boonen

Vorig jaar won Tom Boonen in Wevelgem (Sirotti)

Cavendish verruilde afgelopen jaar Sky voor Omega Pharma, maar bij zijn oude ploeg hebben ze ook nog andere speerpunten. Edvald Boasson Hagen is waarschijnlijk de belangrijkste in deze koers. De Noor won hier al in 2009. Ian Stannard heeft al bewezen in vorm te zijn en ook van Geraint Thomas mag wat verwacht worden bij de Britse formatie.

De tweede Belgische ploeg, Lotto-Belisol, heeft met Jurgen Roelandts en André Greipel twee potentiele winnaars in de gelederen. Roelandts is degene met het meeste inhoud, maar als het op puur sprinten aangaat is Greipel nog veel sneller, maar dan moet hij er nog wel zijn op de streep in Wevelgem.

Roelandts Hushovd

Kunnen Jurgen Roelandts of Thor Hushovd een gooi naar de zege doen? (Sirotti)

BMC Racing start in België ook met een sterke ploeg, waaronder oud-winnaars Thor Hushovd en Marcus Burghardt. De Noor is waarschijnlijk het speerpunt van het team, samen met wereldkampioen Philippe Gilbert. En dan nog niet gesproken over Taylor Phinney die nog bijna solo de vluchters in Milaan-San Remo wist bij te halen.

Fabian Cancellara is van de renners die het niet tot een sprint willen laten aankomen waarschijnlijk de aanvoerder. Het parcours is wellicht niet selectief genoeg voor de Zwitser, maar als het een zware wedstrijd wordt is hij één van de favorieten. Andere renners die van een groot peloton af willen zijn bijvoorbeeld Filippo Pozzato, Sebastian Langeveld, Luca Paolini en Heinrich Haussler.

Langeveld

Kan Sebastian Langeveld voor een Nederlandse zege zorgen? (Sirotti)

In een wedstrijd als Gent-Wevelgem kunnen er echter veel andere sprinters ook nog winnen, zoals renners als Arnaud Demare, Tyler Farrar, Matt Goss, Yauheni Hutarovich, Bryan Coquard, Alessandro Petacchi, Daniele Bennati en Matti Breschel.

degenkolb

Is het misschien John Degenkolb die Argos-Shimano de winst schenkt? (Sirotti)

Er staan ook drie Nederlandse ploegen aan het vertrek. Van deze drie heeft Argos-Shimano misschien wel de grootste kanshebber voor de zege met John Degenkolb. Hij krijgt de hulp van Koen de Kort, Reinardt Janse van Rensburg en Tom Veelers. Blanco Pro Cycling doet het met Mark Renshaw in de sprint, maar heeft ook nog Lars Boom en Sep Vanmarcke achter de hand. Vacansoleil-DCM heeft Kris Boeckmans als snelle man en Juan Antonio Flecha als klassieker-specialist.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Mark Cavendish, Edvald Boasson Hagen
** Tom Boonen, John Degenkolb, Jurgen Roelandts
* Fabian Cancellara, André Greipel, Mark Renshaw, Thor Hushovd

Lees meer:
Parcoursinformatie
Deelnemerslijst (voorlopig)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.