Voorbeschouwing: Giro del Veneto 2024 – Wie kan Marc Hirschi van de zege houden?
foto: Cor Vos
maandag 14 oktober 2024 om 09:45

Voorbeschouwing: Giro del Veneto 2024 – Wie kan Marc Hirschi van de zege houden?

Het einde van het Europese wielerseizoen is nabij. Zeker als de Giro del Veneto op woensdag 16 oktober op het programma staat, want die koers luidt de slotweek van het wegseizoen in Europa in. Een heuvelkoers met een rijke historie en ‘Pippo’ Pozzato aan het roer, dat is de Giro del Veneto. Op een lastig slotrondje gaat de steile Monte Berico in Vicenza beslissend zijn. Kan Marc Hirschi zijn favorietenrol waarmaken? WielerFlits blikt vooruit.

Historie


Laatste editie


Parcours

Het 173 kilometer lange parcours van de Giro del Veneto leidt de renners van Verona naar Vicenza, twee van de grootste steden van de regio Veneto. Vorig jaar begon de wedstrijd nog in het iets kleinere Tombolo. De route is flink aangepast, maar in grote lijnen nog wel hetzelfde. Het finalecircuit is namelijk identiek aan dat van vorig seizoen.

Wat kunnen we vertellen over de aanloopfase? Vanuit Verona gaat het in oostelijke richting naar Vicenza, maar daarbij maakt het peloton wel een zuidelijke lus. In de eerste twee uur liggen nog de Colognola ai Colli (1,3 km aan 7,8%) en de Monte del Roccolo (4,9 km aan 3,9%), maar daarna volgen nog honderd kilometers. De finale begint op een kleine tachtig kilometer van de finish als de renners het vijftien kilometer lange circuit bereiken.

Centraal op dat circuit staat de finishklim, die naar het heiligdom van Monte Berico (1,1 km aan 7,2%). Een klim die aardig wat overeenkomsten vertoont met de San Luca in Bologna. Ook nu wordt er richting een kerk geklommen en opnieuw ligt er een zuilengalerij langs (een deel van) de asfaltweg.

Want op weg naar de kerk, de plek waar op 7 maart 1426 de Heilige Maagd Maria verscheen, is het natuurlijk wel prettig om droog te blijven. Geen 666 portici (het aantal poorten tussen de zuilen) zoals in Bologna, maar ‘slechts’ 150. En ook enkel de laatste honderden meters gaan direct langs de zuilengalerij, maar kom, we kunnen de klim best als het kleine broertje van de San Luca bestempelen.

Zeker als we weten dat de klim ook nog een stuk korter is dan de San Luca. Desondanks liegen de cijfers er niet om. De laatste pakweg zeshonderd meter zijn zelfs nog iets lastiger, met fluctuerende stijgingspercentages tussen de 8 en 12%. Zes keer moet de klim maar liefst worden bedwongen, waarbij de laatste keer de finish een halve ronde verderop ligt.

De Monte Berico, die in het rondje nog wordt gevolgd door de Torri di Arcugnano (1,1 km aan 3,9%), is een klim waar Philippe Gilbert goede herinneringen aan heeft. Hij won op de Monte Berico namelijk de twaalfde etappe van de Giro van 2015. De kans is reëel dat we dit jaar eenzelfde soort type renner hier aan het feest zien.

Woensdag 16 oktober, Giro del Veneto: Verona – Vicenza (173 km)
Start: 12.30 uur
Finish: tussen 16.15 en 16.35 uur


Favorieten

Zoek niet naar titelverdediger Dorian Godon op de startlijst van de Giro del Veneto dit jaar, want zijn ploeg Decathlon AG2R La Mondiale doet niet mee aan de Italiaanse najaarskoers. Zeven andere WorldTeams staan wel aan de start, evenals vijf ProTeams en het Italiaanse continentale team van Biesse-Carrera.

Marc Hirschi – foto: Cor Vos

UAE Emirates is een van de deelnemende ploegen, weliswaar zonder wereldkampioen Tadej Pogačar die zijn seizoen in de Ronde van Lombardije afsloot. In die koers was het Marc Hirschi die hem mede lanceerde naar de overwinning. Dit keer mag de Zwitser voor zijn eigen kans gaan, in de Giro del Veneto. Hij is daarmee meteen de uitgesproken topfavoriet, want het heuvelachtige parcours is Hirschi op het lijf geschreven. Dit najaar won hij al meermaals op een dergelijk parcours in Italië. Denk maar eens terug aan zijn zeges in de GP Industria & Artigianato, de Coppa Sabatini, de Memorial Pantani en de Coppa Agostoni.

Dat zou helpen in de jacht op het recordaantal UCI-zeges in één seizoen, waar UAE Emirates echt op aast. Na de overwinning van Pogačar in Lombardije staat de teller op 81 zeges voor de ploeg, terwijl het record staat op 85 overwinningen op naam van Columbia-HTC uit 2009. Kan Hirschi een volgende overwinning toevoegen aan het totaal? Vorig jaar kwam de Zwitser echter niet verder dan plek vijf in deze koers.

Namens Uno-X Mobility staat Magnus Cort op de voorlopige startlijst. De ervaren Noor is een zekerheidje op een lastige aankomst als deze, mocht het uitdraaien op een sprint van een uitgedund peloton. Dat gebeurde vorig jaar ook. Mocht het weer zo eindigen, dan is Cort een gevaarlijke klant met zijn sprint. Op lastige aankomsten won hij ook al de Arctic Race of Norway (eindzege) en in de Ronde van Denemarken (tweede in het eindklassement) en hij werd derde in de Bretagne Classic dit seizoen.

Magnus Cort – foto: Cor Vos

Florian Vermeersch voert Lotto Dstny aan in deze Italiaanse eendagskoers. In de vorige editie kwam hij als derde over de finish in Vicenza, dus hij weet hoe deze finale erbij ligt. En met de vorm van de 25-jarige Vlaming, die na dit seizoen naar UAE Emirates vertrekt, zit het wel goed. Op het WK Gravel in Leuven wist hij knap als tweede te eindigen achter Mathieu van der Poel. Met een sterke afsluiter in de regio Veneto kan Vermeersch nog een uitroepteken achter een – door blessures – moeizaam seizoen zetten.

Alpecin-Deceuninck stuurt met Axel Laurance ook een outsider voor de winst. De jonge Fransman verlaat het Belgische nest en vliegt uit naar INEOS Grenadiers, maar kan hier zijn ploeg nog een dienst bewijzen. De aankomst op de Monte Berico moet hem liggen, mits hij de heuvels daarvoor weet te overleven. Normaal gesproken zal dat voor Laurance geen probleem vormen en met zijn eindschot is hij een heel gevaarlijke klant om de zege mee te graaien namens zijn Belgische werkgever.


Het complete deelnemersveld voor de Giro del Veneto is nog niet bekend. Daarom zijn het favorietendeel en de sterverdeling niet volledig ingevuld. Als er op tijd een startlijst bekend wordt, zullen wij op een later moment dit deel van de voorbeschouwing aanvullen en wijzigen.


Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

Het belooft woensdag een mooie nazomerse dag te worden in de regio van finishplaats Vicenza. De temperatuur loopt in de middag op tot circa 21 graden Celsius en er is ruimte voor de zon, al zijn er ook wolken aanwezig. De wind is matig en komt uit oostnoordoostelijke richting. De kans op neerslag is heel klein.

De Giro del Veneto was vorig jaar nog live te zien op Eurosport en de kanalen van Discovery, maar dat is dit seizoen niet het geval. Op dit moment weten wij niet of en waar de Giro del Veneto te zien gaat zijn in Nederland en België. Dat voegen wij toe zodra wij dat weten.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.