Voorbeschouwing: Giro Next Gen U23 2024 – Kan Jarno Widar meedoen om eindzege?
De Giro d’Italia voor beloften verandert nog al eens van naam. BabyGiro, Giro U23… Sinds vorig jaar heet de koers officieel Giro Next Gen en is de organisatie in handen van RCS Sport, dat ook de Giro voor profs mogelijk maakt. Tussen 9 en 16 juni staan er acht etappes voor de beste beloften ter wereld op het programma. WielerFlits blikt vooruit!
Historie
Laatste tien winnaars Giro Next Gen
2023: Johannes Staune-Mittet
2022: Leo Hayter
2021: Juan Ayuso
2020: Tom Pidcock
2019: Andrés Camilo Ardila
2018: Aleksandr Vlasov
2017: Pavel Sivakov
Tussen 2013 en 2016 was er geen editie
2012: Joe Dombrowski
2011: Mattia Cattaneo
2010: Carlos Betancur
Vorige editie
Net als dit jaar, bestond de Giro voor beloften vorig jaar uit acht etappes. Het begon met een korte tijdrit, gewonnen door specialist Alec Segaert. De Belgen bleven aan het feest, want een dag later zegevierde Gil Gelders in een heuvelachtige etappe. Luke Lamperti won vervolgens de eerste sprintrit op dag drie. De vierde etappe kende een iconische finish op de mythische Stelvio. Johannes Staune-Mittet (Jumbo U23) zegevierde er en nam de roze leiderstrui over van Segaert.
De Noorse klimmer zou het kleinood daarna ook niet meer afgeven. Lukas Nerurkar won vervolgens de heuvelachtige etappe naar Manerba del Garda, terwijl Alessandro Romele daags nadien ook een heuvelrit won naar Povegliano. Op de voorlaatste dag was er weer aankomst bergop, op Pian del Cansiglio dit keer. Daar was het de Zwitser Jan Christen die de beste bleek. De slotrit naar Trieste viel vervolgens ten prooi aan de sterke Deense sprinter Anders Foldager.
Giro Next Gen 2023, eindklassement
1. Johannes Staune-Mittet (Jumbo-Visma Development) in 25u24m13s
2. Darren Rafferty (Hagens Berman Axeon) +47s
3. Hannes Wilksch (Tudor Pro Cycling U23) +2m02s
4. Germán Dario Gómez (GW Shimano) +2m13s
5. Alexy Faure-Prost (Circus-ReUz-Technord) +2m39s
8. William Junior Lecerf (Soudal-Quick-Step Devo) +3m28s
9. Tijmen Graat (Jumbo-Visma Development) +3m40s
Volledig eindklassement
Parcours
Ook dit jaar heeft de organisatie een uitgebalanceerde route in elkaar gedraaid. De beloften blijven verdeeld over acht etappes voornamelijk in het noorden van Italië, wat gebruikelijk is tijdens deze wedstrijd. Het begint met een korte tijdrit en de ronde herbergt kansen voor sprinters, avonturiers en klimmers. Kortom, voor ieders is er wat wils. Dat betekent ook dat het palet met renners dat hier de eindzege kan veroveren, groot is. Bekijk hieronder alle etappeprofielen en start- en finishtijden.
Zondag 9 juni, Etappe 1: Aosta – Aosta (8,8 kilometer, individuele tijdrit)
Hoogtemeters: 100
Start eerste renner: 12.50 uur
Finish laatste renners: 16.00 uur
Maandag 10 juni, Etappe 2: Aymavilles – Saint-Vincent (105 kilometer)
Hoogtemeters: 1600
Start: 13.25 uur
Finish: 16.00 uur
Dinsdag 11 juni, Etappe 3: Verrès – Pian del Mussa (134 kilometer)
Hoogtemeters: 2900
Start eerste renner: 12.10 uur
Finish laatste renners: 16.00 uur
Woensdag 12 juni, Etappe 4: Pertusio – Borgomanero (139 kilometer)
Hoogtemeters: 900
Start eerste renner: n.n.b.
Finish laatste renners: n.n.b.
Donderdag 13 juni, Etappe 5: Bergamo – Cremona (138 kilometer)
Hoogtemeters: 300
Start eerste renner: n.n.b.
Finish laatste renners: n.n.b.
Vrijdag 14 juni, Etappe 6: Borgo Virgilio – Fosse (160 kilometer)
Hoogtemeters: 3200
Start eerste renner: n.n.b.
Finish laatste renners: n.n.b.
Zaterdag 15 juni, Etappe 7: Montegrotto Terme – Zocca (180 kilometer)
Hoogtemeters: 1000
Start eerste renner: n.n.b.
Finish laatste renners: n.n.b.
Zondag 16 juni, Etappe 8: Cesena – Forlimpopoli (137 kilometer)
Hoogtemeters: 2000
Start eerste renner: n.n.b.
Finish laatste renners: n.n.b.
Favorieten
Vorig jaar werd Alexy Faure-Prost tweede op de Stelvio en won hij het jongerenklassement in deze wedstrijd, door als vijfde te eindigen in het eindklassement. Later werd hij ook Frans U23-kampioen op de weg en al die resultaten bij elkaar opgeteld, resulteerden in een profcontract bij Intermarché-Wanty. Daar beleeft de jongeling een lastig jaar en – ondanks dat dit een van zijn hoofddoelen was – is hij er hier ook niet bij. Wie er wel zijn?
Een uitgesproken topfavoriet aanwijzen is lastig, omdat er veel goede renners aan het vertrek staan. Toch kiezen we voor een Fransman. We hebben het over Mathys Rondel, het 20-jarige klimtalent van Tudor U23. Hij is de zoon van inlineskate-legende Anthony Rondel. Zijn zoon maakt dus furore op andere wielen. Onlangs won de Franse klimmer de Orlen GP (UCI Nation’s Cup). Ook werd hij elfde en twaalfde tussen de profs in de Tour of the Alps en de Internationale Wielerweek Coppi & Bartali. Rondel was vorig jaar bovendien zesde in de Ronde van de Toekomst en tweede in de door Sebastian Berwick (Israel-Premier Tech) gewonnen Tour Alsace.
De grootste concurrentie voor de eindzege komt uit België en Nederland. Lotto Dstny U23 rekent in Italië op het grote talent Jarno Widar. De 18-jarige Belg heeft met zijn lengte van 1 meter 66 en een gewicht van 52 kilo alles in zich om uit te groeien tot een pocketklimmer. Hij is pas eerstejaarsbelofte, maar Widar heeft al heel veel indruk gemaakt. Hij won begin maart meteen de Nederlandse Ronde van Limburg, maar vooral in mei imponeerde hij. Widar werd tweede in de altijd lastige Ronde de l’Isard (een klimkoers in de Pyreneeën) en hij won de Alpes Isère Tour. Met Milan Donie naast zich, is Widar ook verzekerd van een sterke klimknecht die best lang mee kan.
Het Nederlandse klimgeweld – dat hier gek genoeg best in een ruim aantal aanwezig is – komt met name van Tijmen Graat. De 21-jarige Noord-Brabander rijdt voor de opleidingsploeg van Visma | Lease a Bike en wist vorig jaar al dat hij de komende drie seizoenen prof is bij het Nederlandse WorldTeam. Daar spreekt vertrouwen uit. Dit seizoen was hij al drie keer mee op pad met het profteam en deed hij het niet onverdienstelijk. Tussen zijn leeftijdsgenoten werd hij dan derde in het Circuit des Ardennes en zesde in Luik-Bastenaken-Luik U23. Vorig jaar maakte hij bij de beloften echter ook indruk als ronderenner. Hij werd onder meer negende in deze Giro Next Gen.
Bij de Nederlandse ploeg van teammanager Robbert de Groot hebben ze nog meer favorieten voor de eindzege in huis. We gaan verder – ja, er volgt er nog één in deze voorbeschouwing – met Darren van Bekkum. Het is dat Graat het aan zijn stand verplicht is om het beter te doen, maar de 22-jarige renner uit Amersfoort had daar net zo goed kunnen staan. Van Bekkum was dit seizoen eerder namelijk de beste in de Ronde de l’Isard én de Istrian Spring Trophy. Door een tijdstraf wegens het aannemen van een niet-toegestane drinkbus in een van die finales, moest hij in Kroatië de zege laten aan Noa Isidore. Afgelopen week werd Van Bekkum nog zesde in de Vredeskoers.
Binnen Visma | Lease a Bike zien ze in Jørgen Nordhagen een high potential. Het 19-jarige rondetalent uit Noorwegen kwam afgelopen winter over van de junioren, maar de kleine klimmer imponeerde wel gelijk. Zo werd hij onder andere derde in Luik-Bastenaken-Luik U23. Hij zette die sterke reeks aanvankelijk door in de Ronde de l’Isard. Daar pakte Nordhagen de leiding in de tweede etappe, maar verliet hij – met nog altijd de leiderstrui om zijn schouders – voorafgaand aan de vierde etappe de ronde. De jonge Noor heeft alles in zich om in de Giro Next Gen opzien te baren. Visma | Lease a Bike Development beschikt ook nog over Menno Huising (derde in de Ronde de l’Isard) en de Italiaanse thuisrijders Dario Igor Belette en Pietro Mattio.
Bij de profs zijn de geelzwarten een grote uitdager van UAE Emirates, het beste team ter wereld op dit moment. Bij de beloften is dat omgedraaid, maar ook hier is een Sloveen de meest in het oog springende renner bij de ploeg uit het Midden-Oosten. UAE Emirates Gen Z brengt namelijk Gal Glivar aan het vertrek. De 22-jarige Sloveen heeft vooral zijn leeftijd en daardoor fysieke voordeel mee in zijn argumentatie. Vorig jaar won Glivar de Orlen GP en werd hij vijfde in de CRO Race, tussen de profs. Daar liet hij in meerdere wedstrijden een uitstekende indruk achter. Dit jaar is hij ook enorm op dreef, met onder meer een mooie eindzege in de Tour of Sharjah (2.2).
“Ik wil alle disciplines combineren zoals Mathieu van der Poel en Wout van Aert dat doen.” Dat zei Léo Bisiaux nadat hij vorig jaar in Hoogerheide de wereldtitel veldrijden voor junioren had gepakt. De jonge Fransman (19 jaar inmiddels) was daar heer en meester. Ook op de weg toonde hij zich, en hoe. Bisiaux won met de GP Rüebliland en de Giro della Lunigiani twee van de meest zware rittenkoersen bij de junioren. Op zo’n jonge leeftijd is het bij de beloften eerst altijd een jaar (of twee) acclimatiseren aan het niveau. Maar daar heeft dit toptalent geen tijd voor. Vorige week werd hij nog derde in de Vredeskoers. Wat goed is komt snel en reken daar Bisiaux zeker onder.
De Italianen zijn met verreweg de meeste renners vertegenwoordigd in dé koers voor beloften in hun thuisregio. Toch zijn er voor het klassement maar heel weinig lichtpuntjes te vinden. Een daarvan is de pas 20-jarige Ludovico Crescioli. Hij rijdt bij Technipes #inEmiliaRomagna, de Continental-formatie van oud-prof Francesco Chicchi. Als oud-wereldkampioen bij de beloften (2002) moet hij als geen ander weten hoe deze jongens zich voelen. Met Crescioli heeft hij iemand in de ploeg die bergop met de beteren kan wedijveren. De Italiaan werd eerder dit seizoen vierde in de Ronde de l’Isard, maar die prestatie kon hij in de Vredeskoers (vijftiende) niet bevestigen.
Nederland heeft nog een derde kanshebber op de eindzege. Dat moet dan komen van de 20-jarige Max van der Meulen. Twee jaar geleden was hij een van de beste junioren ter wereld, maar vorig jaar vlotte het niet zo bij zijn toenmalige ploeg Team dsm-firmenich PostNL. Het in Utrecht geboren rondetalent besloot zijn contract te verscheuren, omdat Bahrain Victorious hem een driejarig profcontract aanbood. Voor die opleidingsploeg (CTF Victorious) wil Van der Meulen het nu goed doen in de Giro. Hij was dat al in de Ronde de l’Isard. Hoewel hij in de eerste rit de slag miste, herstelde hij dat met een ritzege (etappe twee) en een elfde plek in het eindklassement. Met de Britse klimmer Oliver Stockwell heeft hij in potentie een heel goede helper op het einde.
We verwachten dus niet veel Italianen die het mooie weer zullen maken. Crescioli passeerde al de revue, maar er volgt er nog een. En die luistert niet naar een heel gebruikelijke Italiaanse naam. We hebben het over Florian Samuel Kajamini. De 21-jarige Colpack-Ballan-renner komt uit een echt wielernest, met twee fietsende broers. Hij staat te boek als een sterke allrounder die vooral in het klassieke werk goed uit de voeten kan. Maar tegen het einde van 2023 en ook dit voorjaar, is Kajamini veel beter gaan klimmen. Zo werd hij in april tussen de profs vijftiende in de Giro d’Abruzzo, won hij twee heuvelklassiekers en werd hij derde, vierde en vijfde in nog eens drie lastige koersen.
Outsiders
Naast onze tien favorieten voor de eindzege, zijn er ook nog tal van renners die kunnen verrassen. Daarbij moet je denken aan jongens als Wouter Toussaint (Wanty-ReUz-Technord), Diego Pescador, Jeferson Armando Ruiz en Brandon Ajelandro Rojas (GW Erco-Shimano), Pau Marti en Moritz Kretschy (Israel-Premier Tech), Pavel Nóvak (MBH Bank Colpack Ballan), Ilkhan Dostiyev (Astana Qazaqstan U23), Mats Wenzel (Lidl-Trek U23), Luke Tuckwell en Camilo Andres Gómez (Trinity Racing), Luca Bagnera (EOLO-Kometa U23) en Robin Donzé (Tudor Pro Cycling). Een top-10 lijkt echter meer bij hen te passen.
Dan is er ook nog het speciale geval VF Group-Bardiani CSF-Faizanè. Dat is de enige profploeg aan het vertrek en eigenlijk mag dat niet in een 2.2U-wedstrijd. Toch maakt organisator RCS Sport graag ruimte vrij voor hun deelname. De broers Reverberi hebben namelijk binnen hun profteam een U23-structuur gecreëerd. Zo had in theorie Giulio Pellizzari hier kunnen rijden, maar dat doen ze niet. Wel van de partij zijn klimmers Alessandro Pinarello, Matteo Scalco en Luca Paletti. In die volgorde zouden zij komende week ook wel eens de dienst kunnen uitmaken. Zij zijn dark horses.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Mathys Rondel
*** Jarno Widar, Tijmen Graat
** Darren van Bekkum, Gal Glivar, Jørgen Nordhagen
* Léo Bisiaux, Ludovico Crescioli, Max van der Meulen, Florian Samuel Kajamini
Sprinters
Wie het parcours bekijkt, ziet in deze Giro Next Gen weinig kansen voor sprinters liggen. Toch reizen een aantal snelle mannen af. De meest in het oog springende is die van Paul Magnier. Hij maakte als neoprof begin dit jaar veel indruk, maar het duurde tot de Vredeskoers vorige week voordat de 20-jarige Fransman van Soudal Quick-step weer won. Zijn voornaamste concurrenten zijn Nicolò Arrighetti, Tomasso Dati en Nicolò Pettit (Biesse-Carrera), Robert Donaldson (Trinity), Manuel Oioli (nationale selectie) en vooral de loeisterke Daniel Skerl van CSF-Victorious.
Er is één min of meer gegarandeerde massasprint deze week. In sommige ritten zullen de meer klassieke renners opdoemen. In dat geval kom je uit bij sterke spurters al Alessandro Romele (Astana Qazaqstan), Frans kampioen Noa Isidore (Decathlon AG2R U23) en diens ploegmaat Rasmus Søjberg Pedersen. Die laatste won nog twee sprints in Olympia’s Tour, die gewonnen werd door Tim Torn Teutenberg. De jonge Duitser is van alle markten thuis en wón OT. Daarnaast was hij ook de beste in Parijs-Roubaix U23. Kortom, het zal in deze Ronde van Italië niet saai zijn.
Deelnemerslijst (FirstCycling)
Website organisatie
Weer en tv
De weergoden zijn de beloften slecht gezind komende week. Ondanks de fijne warmte van zo’n 23 graden Celsius, regent het veel en is daar zeer waarschijnlijk ook zo nu en dan onweer bij. De wind waait verder weinig, waardoor het weinig effecten op de koers zal hebben. Wie niets van de etappes wil missen, kletst met ons mee in onze Bespreek hier. De koers immers helaas niet (live) op televisie te kijken.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.