Voorbeschouwing: Gooikse Pijl 2024 – Jasper Philipsen verdedigt titel tegen sprinttop
Philipsen wint de Classic Brugge-De Panne voor Merlier - foto: Cor Vos
vrijdag 20 september 2024 om 12:00

Voorbeschouwing: Gooikse Pijl 2024 – Jasper Philipsen verdedigt titel tegen sprinttop

België is deze weken the place to be voor de topsprinters van het peloton. Na het EK in Limburg en het Kampioenschap van Vlaanderen, krijgen de snelle mannen opnieuw een kans op succes in de Alfasun Gooikse Pijl p/b Lotto. Het deelnemersveld mag er met onder meer Tim Merlier, Olav Kooij en titelverdediger Jasper Philipsen dan ook zijn. WielerFlits blikt vooruit.

Historie


Laatste editie

Philipsen klopt Kooij en Groenewegen – foto: Cor Vos

Parcours

De Gooikse Pijl heeft naast een nieuwe naam ook een nieuwe vertreklocatie. De wedstrijd begint niet langer in Halle, maar in Roosdaal. Dat heeft alles te maken met de nieuwe hoofdsponsor Alfasun. Het startsein zal worden gegeven bij de Alfasun Indoor Arena, de thuisbasis van zaalvoetbalclub RSCA Futsal. De renners zullen voorgesteld worden in de zaal zelf en vertrekken voor de deur.

Het gaat vervolgens zuidwaarts. Na 21 kilometer passeren ze in Gooik voor een eerste maal de streep, waarna nog acht keer een plaatselijke ronde verreden moet worden. Deze lus is identiek aan de voorbije jaren. De ronde is dus 21,8 kilometer lang en bevat geen noemenswaardige hellingen, al glooit het wel wat. Dit zal voor de sprinters geen problemen opleveren.

In de lokale ronde door het Vlaams-Brabantse land komt het peloton langs Leerbeek, Oetingen, Vollezele, Denderwindeke – een gemeente die we nog kennen uit de oude Ronde van Vlaanderen – om vervolgens weer terug te keren richting Gooik. Na een kleine 196 kilometer vindt de finish in de Strijlandstraat plaats. De laatste bocht is op zo’n 800 meter voor de aankomst. Op 400 meter buigt de weg nog wat af naar links, dus positionering gaat belangrijk zijn.

Zondag 22 september, Alfasun Gooikse Pijl p/b Lotto: Roosdaal – Gooik (195,8 km)
Start: 12.00 uur
Finish: tussen 16.20 en 16.55 uur


Favorieten

De Gooikse Pijl is gemaakt voor de snelle mannen. En de topsprinters tekenen dan ook massaal acte de présence in startplaats Roosdaal. Zo is onder meer kersvers Europees kampioen Tim Merlier van de partij. De renner van Soudal Quick-Step zal vol moraal zitten na het behalen van zijn titel en zal zijn zegetotaal van 2024 nog wat verder op willen krikken. Na het EK staat Merlier op veertien overwinningen. Enkel Tadej Pogacar gaat hem voor op de ranglijst: de Sloveen schoot in totaal 22 keer raak.

Tim Merlier na het behalen van zijn Europese titel – foto: Cor Vos

Merlier zal in Gooik wel af moeten rekenen met de winnaar van vorig jaar, Jasper Philipsen. De titelverdediger is ook bezig aan een goed seizoen, met onder meer winst in Milaan-San Remo en drie ritzeges in de Tour de France. De laatste weken is het wel wat minder bij de coureur van Alpecin-Deceuninck. In de BEMER Cyclassics werd hij zevende, op het EK in eigen land vierde. Philipens laatste overwinning dateert van de Renewi Tour, waar hij ook twee keer klop kreeg.

Het was Jonathan Milan die Philipsen tweemaal de baas was in de WorldTour-rittenkoers. De sterke Italiaan boekte kort daarvoor ook al drie overwinningen in de Deutschland Tour en leek in deze periode quasi onoverwinnelijk. Nog tijdens de Renewi Tour stokte zijn zegereeks echter. In de BEMER Cyclassics moest hij vervolgens genoegen nemen met een tweede plaats, terwijl hij er op het EK helemaal niet aan te pas kwam. Ingesloten, dertiende. Laat Milan in Gooik weer zien wat hij in huis heeft?

Jasper Philipsen aan het feest in de Renewi Tour – foto: Cor Vos

Milan was dus tweede in de BEMER Cyclassics. De beer van Lidl-Trek moest daar zijn meerdere erkennen in Olav Kooij, die ook goed op dreef is. De Nederlander moest de Renewi Tour nog vroegtijdig verlaten door een val, maar dat heeft hem niet teruggeworpen. Verre van. Hij won dus in Duitsland en eindigde nadien als tweede op het EK, waar hij in de sprint van ver moest komen. In Gooik krijgt hij een nieuwe kans om Merlier te kloppen.

Kooij is niet de enige Nederlander die kans maakt op de zege. Ook Arvid de Kleijn is in goeden doen. De snelle man van Tudor zegevierde in de laatste twee wedstrijden waar hij aan de start stond, de GP de Fourmies en de Grand Prix d’Isbergues. Beide keren klopte hij Gerben Thijssen, die in de GP de Fourmies tweede werd en in de Grand Prix d’Isbergues derde. De Belg zal zich ook in Gooik ongetwijfeld in het sprintgeweld mengen.

Kooij klopte Milan en Girmay in Hamburg – foto: Cor Vos

Al is Thijssen niet het enige speerpunt van Intermarché-Wanty. Sterker nog, Biniam Girmay maakt misschien wel meer kans op de zege. Per slot van rekening, wist de Eritreeër deze zomer maar liefst drie etappes te winnen in de Tour de France. Dit najaar mocht hij zijn handen nog niet in de lucht steken, maar met de vorm zit het wel snor. Anders word je niet derde in de BEMER Cyclassics en tweede in de Grand Prix Cycliste de Québec. In de Grand Prix de Wallonie eindigde Girmay net naast het podium, als vierde, maar reed hij een ijzersterke sprint. Dat belooft wat.

Naast Merlier, Philipsen en Thijssen zijn er nog meer Belgische kanshebbers. Neem bijvoorbeeld Arnaud De Lie. De 22-jarige renner van Lotto Dstny is wat wispelturig en zijn positionering is niet altijd optimaal, maar aan kracht is geen gebrek. Op een goede dag kan de Belgisch kampioen alles en iedereen aan. Ook Jordi Meeus heeft al bewezen de besten te kunnen kloppen. Al pakte hij de laatste tijd wel vooral ereplaatsen. Bij Red Bull-BORA-hansgrohe beschikken ze ook nog over Sam Welsford, Roger Adría en Danny van Poppel.

De grootste favorieten voor de zege zijn nu wel de revue gepasseerd, maar tot slot, noemen we ook nog de namen van Alexander Kristoff (Uno-X Mobility), Bryan Coquard (Cofidis), Timothy Dupont (Tarteletto-Isorex) en Gleb Syritsa (Astana Qazaqstan).

Arnaud De Lie won de slotrit van de Renewi Tour – foto: Cor Vos


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tim Merlier
*** Jasper Philipsen, Olav Kooij
** Jonathan Milan, Biniam Girmay, Arvid de Kleijn
* Arnaud De Lie, Alexander Kristoff, Gerben Thijssen, Jordi Meeus

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

Het lijkt zondag geen geweldig koersweer te worden in Gooik. De temperatuur is met 22 graden Celsius nog wel aangenaam, maar het kan behoorlijk gaan regenen. Bovendien is een klap onweer niet uitgesloten. Toch zal ook de zon nog geregeld schijnen en valt de zuidenwind qua kracht (2 Beaufort) erg mee.

De Gooikse Pijl is live te zien bij Pickx+ Sports 1 en pickx.be. Bekijk alle tv-zenders en uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.