Voorbeschouwing: GP Cerami 2023 – Jarne Van de Paar tegen de Nederlanders?
foto: Cor Vos
vrijdag 29 september 2023 om 18:30

Voorbeschouwing: GP Cerami 2023 – Jarne Van de Paar tegen de Nederlanders?

De GP Cerami is terug van weggeweest. De Waalse wedstrijd kon de afgelopen drie jaar niet doorgaan, maar is nu klaar voor een nieuwe start. Die nieuwe start is wel op het 1.2-niveau, en dat is ook terug te zien aan de deelnemerslijst. Niet getreurd, want het gaat een spannende strijd zijn van Bergen naar Frameries. Wie volgt Bryan Coquard op? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

We kunnen niet anders dan het hebben over Pino Cerami, de renner naar wie deze wedstrijd genoemd is. Een korte reis door het wielerleven van Cerami. De jongeman wordt in 1922 geboren op Sicilië. 24 jaar later rijdt hij zijn eerste wedstrijden als profrenner, maar nog zonder al te veel succes. Eigenlijk kwamen de grote successen pas na zijn drieëndertigste, toen Cerami zich geneutraliseerd had tot Belg.

Goed, we gaan niet claimen dat het Belg zijn dé oorzaak is van de vlucht in zijn carrière, maar toch. Cerami is de definitie van een laatbloeier. Op latere leeftijd (lees: zijn achtendertigste) won hij nog Parijs Roubaix en de Waalse Pijl, ook geen vanzelfsprekende combinatie. Later won hij ook nog een rit in de Tour de France, als 41-jarige, wat hem nog steeds de oudste ritwinnaar in de Tour maakt.

De opvallende carrière van Cerami inspireerde de lokale wielerclub in Wasmuel. In 1964, niet toevallig het eerste jaar van het wielerpensioen van Cerami, besloten ze om een wedstrijd te organiseren om de Belg te eren. Dit had meteen succes, want grote namen als Eddy Merckx, Willy Planckaert, Gerrie Knetemann, Joop Zoetemelk, Bernard Hinault, Rolf Sörensen en Michele Bartoli staan te blinken op de erelijst voor 2000. Knetemann en Zoetemelk wonnen de GP Cerami twee keer. Dit maakt hen nog steeds mederecordhouder. Ze zijn met zijn drieën, want ook de Italiaan Marco Serpellini won tweemaal.

Van Aert won de GP Cerami in 2017 – foto: Cor Vos

Het is echter niet alleen rozengeur en maneschijn. In de jaren 90 had de organisatie het moeilijk, waardoor er in 1993 niet georganiseerd werd. Dit was niet de laatste keer, want ook in 1997 en 2009 zakten de renners niet af naar Wallonië voor de GP Cerami. Financiële problemen waren de oorzaak, maar dat was niet het enige teken aan de wand. Er werd ook meermaals veranderd van organisatiecomité.

Vanaf 2015 had de organisatie een opvallende naam in de gelederen. Mathieu Criquielion is nu de grote naam. Jawel, de zoon van. Er kon echter niet vermeden worden dat er de laatste drie jaar niet kon gekoerst worden. Dat had natuurlijk alles te maken met het coronavirus. Nu is de GP Cerami helemaal terug, met een nieuw organisatiecomité. Jean-Luc Vandenbroucke heeft nu de leiding.

Laatste winnaars flag-be GP Cerami
2022: Niet verreden
2021: Niet verreden
2020: Niet verreden
2019: flag-fr Bryan Coquard
2018: flag-gb Peter Kennaugh
2017: flag-be Wout van Aert
2016: flag-be Jelle Wallays
2015: flag-be Philippe Gilbert
2014: flag-it Alessandro Petacchi
2013: flag-be Jonas Van Genechten


Laatste editie

Zoals u net las, moeten we voor de laatste editie terug naar 2019. Dat was niet alleen daarom een speciale editie, want de koers werd vier jaar geleden ook ingekort. Door extreme hitte besloot de organisatie dat de renners 45 kilometer minder moesten afleggen.

Verder kregen we een spannende wedstrijd te zien. Dat was vooral te danken aan Piotr Havik. De Nederlander van BEAT Cycling sprong naar de vroege vluchters toe met een aantal metgezellen, maar liet hen weer achter op zes kilometer van de streep. Havik zette sterk door en leek even op weg te zijn naar de zege, maar werd op 400 meter van de streep nog ingerekend.

Zodoende kregen we toch een sprint in Frameries. Bryan Coquard won die sprint, wat goed was voor zijn zevende overwinning van het seizoen. Benjamin Declerq en Jakub Mareczko vervolledigden het podium.

Coquard moest bijzonder diep gaan – foto: Cor Vos

Uitslag GP Cerami 2019
1. flag-fr Bryan Coquard (Vital Concept-B&B Hotels)
2. flag-be Benjamin Declerq (Sport Vlaanderen-Baloise) in z.t.
3. flag-it Jakub Mareczko (CCC Team) in z.t.
4. flag-be Timothy Dupont (Wanty-Gobert) in z.t.
5. flag-fr Thomas Boudat (Total Direct Energie) in z.t.

 


Parcours

De GP Cerami start naar goede gewoonte in (of in de buurt van) Mons, oftewel Bergen. Vanuit de start trekken de renners even richting het westen, waarna ze weer naar de oostelijke kant van Bergen rijden. Als ze vervolgens Gottignies (allemaal nog zeer dichtbij het centrum van Bergen) bereikt hebben, wordt er voor het eerst in zuidelijke richting gereden.

De renners zullen via onder meer Havré, Villers-Saint-Ghislain, Vellereille-le-Sec, Givry en Quévy richting de finishlijn in Frameries rijden. Daar passeren ze na 59 kilometer voor het eerst. Het lokale circuit is goed 23 kilometer en kent maar één echte hindernis. Dat is de Chaussée Brunehault, een onverharde strook van 141 meter.

Het is duidelijk dat de GP Cerami een koers is voor de snelle mannen. Toch zijn er ook mogelijkheden om aan te vallen en de koers hard te maken, zoals dat vaak het geval is met lokale rondjes. Een belangrijke toevoeging is ook dat de laatste honderden meters oplopend zijn, waardoor de sterkere sprinters naar boven zullen komen in Frameries.

Zaterdag 30 september: Bergen – Frameries (152,6 km)
Start: nog niet bekend
Finish: nog niet bekend


Favorieten

Grote namen staan er niet op de deelnemerslijst. Dat is echter logisch, want de GP Cerami is dit jaar een 1.2-koers. Wel staan er een aantal interessante jonge teams aan de start, waaronder Lotto Dstny, Jumbo-Visma Development en Uno-X Dare Development.

Bij Lotto Dstny rekenen ze bijvoorbeeld op Jarne Van de Paar. De 22-jarige renner werd vorig jaar nog Belgisch kampioen bij de beloften en mocht dit jaar al een aantal keer proeven van ‘het echte werk’. Dat bezorgde Van de Paar zelfs een profzege, want hij won een etappe in de Tour of Taihu Lake. Dat is geen wedstrijd waar toppers aan de start staan, maar het is toch mooi een koers op het Pro-niveau.

Van de Paar moet het kopmanschap ook niet alleen dragen. Zo zijn ook Gianluca Pollenfliet en Jelle Harteel zeker niet traag aan de streep. Bij de Belgische ploeg kunnen ze dus meerdere kaarten trekken, wat ervoor zorgt dat ze echt wel de te kloppen ploeg zijn.

Van de Paar bij zijn zege op het BK U23 vorig jaar – foto: Pollefliet Pictures

TDT-Unibet heeft ook een sterke selectie. In eerste instantie kijken we naar snelle mannen Martijn Budding en Davide Bomboi. Zij hebben dit jaar al meerdere ereplaatsen verzameld en moeten in dit deelnemersveld mee kunnen doen voor de zege. We hebben het dan vooral over Budding, de Nederlander zal zonder twijfel de kopman zijn van het nog steeds nieuwe team. Mocht de koers toch niet op een sprint uitdraaien, kunnen ze bij TDT-Unibet Hartthijs de Vries en Abram Stockman naar voren schuiven.

We zeiden het al, maar er staan interessante opleidingsploegen aan de start. Zo ook Jumbo-Visma Development. De kopmannen zullen daar Lars Boven en Colby Simmons zijn. Boven maakte in het najaar nog indruk door mee te zitten in de kopgroep met Mathieu van der Poel en uiteindelijk vierde te worden in de SUPER 8 Classic. Simmons toonde zich dan weer in de Ronde van Slowakije. Vergeet bij de Nederlandse ploeg ook Owen Geleijn niet.

Budding krijgt een mooie kans in Wallonië – foto: Cor Vos

Er zijn nog Nederlandse continentale teams die hier met kanshebbers aan de start komen. Denk maar aan VolkerWessels. Zij rekenen vooral op Coen Vermeltfoort, maar hebben met Thimo Willems en Max Kroonen ook meerdere pionnen. Allinq zal het dan weer moeten hebben van Dennis van der Horst.

Uno-X Dare Development moet het hebben van een goede dag van Sakarias Koller Løland of Carl-Frederik Bévort. Tot slot zijn er ook nog wat onbekendere teams als Coop-Repsol en Tartu2024. Daar zijn Eirik Lunder, Cedric Bakke Christophersen (Coop-Repsol), Markus Pajur en Siim Kiskonen de kopmannen.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Jarne Van de Paar
*** Coen Vermeltfoort, Martijn Budding
** Lars Boven, Hartthijs de Vries, Colby Simmons
* Gianluca Pollenfliet, Markus Pajur, Eirik Lunder, Sakarias Koller Løland

Voorlopige deelnemerslijst (PCS)


Weer en TV

De renners moeten geen schrik hebben van regen zaterdag, want die zal normaal gezien niet vallen. Weeronline verwacht daarnaast temperaturen rond de 16 graden Celsius. De wind komt uit het zuidwesten, maar zal in principe geen rol van betekenis spelen.

De GP Cerami is helaas niet live te volgen op televisie. Die dag zijn er wel een aantal andere koersen te zien, voor meer informatie kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.