Voorbeschouwing: GP de Fourmies 2019
Terwijl in de Vuelta a España de sprinters hopen om op tijd binnen te komen in een helse bergetappe, kunnen de snelle mannen in het noorden van Frankrijk hun geluk niet op. Vorig jaar was het seizoensrevelatie Pascal Ackermann die met de zege aan de haal ging in de GP de Fourmies. Wie volgt de Duitse spurtbom op? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
De Grote Prijs van Fourmies is dit jaar toe aan zijn 87e editie. De Franse eendagskoers van de hoofdcategorie kende haar eerste editie in 1928. Auguste Goutierre, voorzitter van de lokale wielerclub, wilde een koers van internationaal allure opzetten. Deze editie viel ten prooi aan Albert Barthélémy. Tot op de dag van vandaag de enige renner die de koers drie jaar op rij wist te winnen. Na hem volgden nog dertig zeges van zijn landgenoten.
Normaliter zou de GP de Fourmies dit jaar toe zijn aan de 92e editie, ware het niet dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de koers een aantal keer geen doorgang kon vinden. Hier was sprake van in 1940, 1942, 1944 en 1945. De goede rekenaar mist hierbij nog een versie, namelijk die van 1966. Toen ging de koers niet door omdat de technisch directeur van de wedstrijd was opgestapt.
Na Frankrijk volgt België met de meeste zeges in het noorden van Frankrijk. Dichtbij de Belgische grens waren er 24 Belgische winnaars te noteren. De eerste was Georges Christiaens in 1932 en de laatste was Jonas Van Genechten in 2014. Ook Philippe Gilbert (2006) en Eddy Merckx (1973) hebben de GP de Fourmies op hun palmares staan. Jean-Luc Vandenbroucke, oom van wijlen Frank, heeft zelfs driemaal gewonnen en staat daarmee op gelijke voet met Barthélémy.
Voor de laatste Nederlandse zege moeten we een stuk verder terug dan de Belgen. In 1990 was het Frans Maassen, tegenwoordig ploegleider bij Jumbo-Visma, die als laatste Nederlander kon juichen. Ook Gerben Karstens (1968), René Pijnen (1972), Jean Habets (1985) en Adri van der Poel (1987) stonden met de bloemen in Fourmies.
De laatste jaren staat de startlijst van de GP de Fourmies bomvol rappe mannen. Het grotendeels vlakke parcours leverde de laatste seizoenen met Nacer Bouhanni (2013 en 2017), Marcel Kittel (2016) en Pascal Ackermann (2018) de nodige spurters de winst op.
Laatste tien winnaars GP de Fourmies
2018: Pascal Ackermann
2017: Nacer Bouhanni
2016: Marcel Kittel
2015: Fabio Felline
2014: Jonas Van Genechten
2013: Nacer Bouhanni
2012: Lars Ytting Bak
2011: Guillaume Blot
2010: Romain Feillu
2009: Romain Feillu
Vorig jaar
Daags na de Brussels Cycling Classic was vorig jaar de GP de Fourmies wederom prooi voor Pascal Ackermann. De sprinter van BORA-hansgrohe nam in 2018 de maat van concullega’s Arnaud Démare en Álvaro José Hodeg na perfect voorbereidend werk van zijn ploeg. De Duits kampioen bevestigde daarmee nog maar eens zijn klasse in het grote jaar van zijn doorbraak.
Hij kreeg de zege niet cadeau. In de finale in Fourmies regende het continu aanvallen en was het aan de sprintploegen om de controle te behouden. Het was Démare die als eerste aanging, maar het was Ackermann die in de straten van Fourmies voorbij de voormalig Frans kampioen knalde en zijn achtste seizoens- en tevens carrièrezege binnen harkte.
Top-5 GP de Fourmies 2018
1. Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe)
2. Arnaud Démare (Groupama-FDJ)
3. Álvaro José Hodeg (Quick-Step Floors)
4. Leonardo Bonifazio (Nippo-Vini Fantini)
5. Christophe Laporte (Cofidis)
Parcours
De 87e editie van de Grand Prix de Fourmies wijkt niet ver af van de grenzen van de Franse plaats. De renners starten in Fourmies om vervolgens te koersen in zuidelijke richting voor een lus langs Hirson en Wimy, waarna voor het eerst de finishlijn in Fourmies gepasseerd zal worden. Vanaf de finishlijn wordt richting de Côte du Boquet (0,7 km aan 5,6%) gereden, die zich bevindt in een grote omloop die tweemaal in zijn geheel betwist moet worden. In dezelfde omloop treffen de renners de Côte de Sacré-Coeur (1 km aan 5,6%) aan.
In totaal moeten beide hellingen driemaal worden afgelegd, maar na de derde keer wordt de omloop niet afgemaakt, maar gaan de renners terug richting Fourmies waar een ronde van 10,5 kilometer nog vijfmaal afgelegd moet worden voordat de winnaar na 204 kilometer koers bekendgemaakt kan worden.
Start: 12.05 uur
Finish: rond 16.51 uur
Favorieten
In tegenstelling tot vorig jaar kan de organisatie één WorldTour-ploeg minder verwelkomen. Voor veel ploegen geldt dat ze een vrijwel identieke selectie opstellen in de Grand Prix de Fourmies als in de Brussels Cycling Classic op zaterdag. Ook daar is de kans groot dat de rappe mannen mogen strijden om de winst, dus is het niet meer dan logisch dat er weinig wijzigingen plaatsvinden, ook gezien de minimale afstand tussen de twee koersen.
Verleden editie ging de winst naar Pascal Ackermann. De Duitser had toen de dag ervoor de Brussels Cycling Classic gewonnen en boekte zo een onvervalste dubbel. Ook dit jaar gaat het goed met de spurter. Hij won al negen keer, waaronder tweemaal in de Giro d’Italia bij zijn debuut in een grote ronde. Bovendien heeft hij een sterke ploeg achter hem staan.
Nummer twee Arnaud Démare is ook dit jaargang present in het noorden van Frankrijk. De voormalig Frans kampioen heeft de steun van Nederlander Ramon Sinkeldam en toptalent David Gaudu. De zegeteller van de Fransman staat dit jaar op vier en hij zal graag revanche nemen op Ackermann voor vorig jaar.
Alexander Kristoff zal wederom moeten samenwerken met de talentvolle Jasper Philipsen. In de Tour de France werkten de twee ook samen, waarbij de Belg in sommige gevallen zelfs sterker bleek dan zijn kopman. Toch komt de beresterke Noor na een zware koers vaak bovendrijven. Lukt het hem dit ook in het noorden van Frankrijk?
Démare is niet de enige Franse kanshebber aan de start in Fourmies. Ook tweevoudig winnaar Nacer Bouhanni staat aan het vertrek. Binnen zijn ploeg Cofidis is hij ondertussen voorbijgestreefd door Christophe Laporte, maar waar Laporte niet start, krijgt het Enfant Terrible nog geregeld zijn kansen. Bij een derde winst voegt hij zich bij Barthélémy en Vandenbroucke als recordhouder.
Na de Fransen zijn de Belgen het meest succesvol in Fourmies. Ook dit jaar hebben ze de nodige kanshebbers aan de start. Jasper Stuyven, Timothy Dupont en Amaury Capiot vertegenwoordigen het land van Eddy Merckx. Stuyven won recentelijk nog de Deutschland Tour en is overduidelijk in grootse vorm. Maar maakt dit voldoende verschil om het tekort aan snelheid te overbruggen?
Voor Dupont en Capiot – die koersen op ProContinentaal niveau – moet het kwartje de goede kant op vallen. Beide Belgen kunnen op een goede dag stunten met winst. Hetzelfde geldt voor Rudy Barbier namens het goed presterende Israel Cycling Academy en Trek-Segafredo aanwinst Emīls Liepiņš.
Op zijn oude dag heeft André Greipel steeds meer moeite om zich te plaatsen in een chaotische sprint. Mits hij zich kan onttrekken aan de chaos heeft Der Gorilla nog steeds een zeer snelle sprint in zijn massieve benen. Doet hij zijn Franse ploeg, maar vooral zichzelf, een plezier in Fourmies?
De tien genoemde namen zijn niet de enige rappe mannen aan het vertrek. Ook Marco Canola, verleden jaar nog aanvaller in de finale, Matteo Moschetti, ploegmaat van Stuyven, Pierre Barbier, broertje van, Brenton Jones en Magnus Cort staan aan het vertrek.
Ook de talentvolle Fabian Lienhard staat in Frankrijk aan de start om zijn sterke seizoen een vervolg te geven. Met Romain Feillu staat er naast Bouhanni nog een andere tweevoudig winnaar aan het vertrek. Feillu is bezig aan zijn laatste seizoen en hoe mooi zou het zijn als hij zichzelf de geschiedenisboeken in fietst?
Een andere renner die met een nieuw hoofdstuk bezig is, is Davide Appollonio. De Italiaan won na zijn vierjarige dopingschorsing direct zijn tweede koers met een ritzege in de Volta a Portugal.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Pascal Ackermann
*** Arnaud Démare, Alexander Kristoff
** Nacer Bouhanni, Jasper Stuyven, Timothy Dupont
* Emīls Liepiņš, Rudy Barbier, André Greipel, Amaury Capiot
Website organisatie
Deelnemerslijst
Weer en tv
Waar er niet zo gek lang geleden nog sprake was van een hittegolf, staat de renners zondag geen bijzonder goed weer te wachten. Het wordt grauw weer met een aanzienlijke kans op neerslag en rond de vijftien graden Celsius.
Buiten Frankrijk zijn er geen livebeelden beschikbaar van de GP de Fourmies. Vanaf 15:15 is de Franse zender France 3 erbij. Eurosport heeft vanaf 18:30 een samenvatting van de eendagskoers beschikbaar.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.