Voorbeschouwing: GP de Fourmies 2024 – Welke sprinter treedt in voetsporen van Tim Merlier?
foto: Cor Vos (archief)
zondag 8 september 2024 om 07:00

Voorbeschouwing: GP de Fourmies 2024 – Welke sprinter treedt in voetsporen van Tim Merlier?

Als de GP de Fourmies op de kalender staat, weet je dat het Franse wielernajaar gaat beginnen. In het noorden van Frankrijk staat begin september traditioneel deze sprinterskoers op het programma. Het regent dan ook rappe mannen op de erelijst van deze wedstrijd, die in 2023 nog gewonnen werd door Tim Merlier. Wie volgt hem op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie


Laatste editie

Parcours

De start en finish van de GP de Fourmies vinden, zoals de naam al doet vermoeden, plaats in de gemeente Fourmies. Die is gelegen in het Département du Nord en kent ‘slechts’ 12.000 inwoners. Komende zondag zal dat aantal voor eventjes verdubbeld worden, als de koers door het dorp trekt. Het traject over 197 kilometer is enigszins aangepast ten opzichte van vorig jaar.

Wie in Fourmies langs de kant van de weg staat, krijgt waar voor zijn spreekwoordelijk geld. De organisatie werkt namelijk met een aantal lussen, die nooit ver van Fourmies zullen afwijken.

Te beginnen met de openingslussen. Op weg naar de eerste grote lokale ronde is het bezoekje naar Avesnes-sur-Helpe geschrapt. De ronde die daarna volgt is bijna 35 kilometer lang en voert het peloton over twee flauwe hellingen, die eigenlijk geen naam mogen hebben. Het betreft de Côte Bocquet (1,6 km aan 3,6%) en de Sacré Coeur (700 meter aan 7,3%), die beide driemaal overwonnen moeten worden.

Na de laatste passage van de Sacré Coeur op ruim 70 kilometer van de streep maakt het peloton weer vaart richting Fourmies. Zes lokale rondes van om en nabij de 11 kilometer in Fourmies moeten er dan nog verreden worden; genoeg tijd dan nog voor de sprintersploegen om zich te organiseren voor een sprint.

Zondag 8 september: Fourmies – Fourmies (197,7 km)
Start: 12.15 uur
Finish: tussen 16.25 en 16.55 uur


Favorieten

Zoek niet naar Tim Merlier op de startlijst van de GP de Fourmies dit jaar. De ploeg van de titelverdediger doet niet mee en dus ontbreekt ook Merlier in deze Franse eendagskoers. Ook andere oud-winnaars als Caleb Ewan, Elia Viviani en Pascal Ackermann doen niet mee. Het is dus zoeken naar een nieuwe winnaar op de erelijst.

Gerben Thijssen – foto: Cor Vos

De grootste favoriet is misschien wel Gerben Thijssen, de kopman van Intermarché-Wanty. De Vlaamse sprinter kende dit jaar een moeizaam debuut in de Tour de France en was daarna in de Ronde van Polen en de Renewi Tour niet dicht bij een ritzege, dus aan zijn vorm is nog wel te schaven. Voordeel voor Thijssen is dat de tegenstand hier in Fourmies niet zo sterk is als in die WorldTour-wedstrijden. Gaat hij zijn eerste zege behalen sinds februari? Hij heeft onder meer Hugo Page en Gijs Van Hoecke in dienst.

Uno-X Mobility kent een goed tweede deel van het seizoen en zal in wedstrijden als de GP de Fourmies willen meedoen om de winst. Søren Waerenskjold is daarvoor de man om uit te spelen bij de Noorse formatie. Eind vorige maand schreef hij nog de Tour Poitou-Charentes op zijn naam, dus met de vorm zit het wel snor. Met Veenendaal-Veenendaal-winnaar Tord Gudmestad heeft Uno-X nog een andere kanshebber, al zien we hem eerder als lead-out uitgespeeld worden.

Søren Waerenskjold – foto: Cor Vos

Arvid de Kleijn is na zijn prestaties van eerder dit seizoen ook een van de grootste kanshebbers op de winst. Door een ongelukkige knieblessure kon de Tudor-sprinter, die begin dit jaar een rit won in Parijs-Nice, ruim vier maanden niet koersen. In de Ronde van Denemarken keerde hij terug met twee top-10-noteringen, maar De Kleijn zal nog in opbouw zijn. In deze GP de Fourmies krijgt hij kans om weer voor de winst mee te doen, met landgenoten Maikel Zijlaard en Rick Pluimers als luitenanten.

Alpecin-Deceuninck komt zonder Jasper Philipsen en Kaden Groves aan de start, wat juist kansen biedt voor Jensen Plowright (tweevoudig ritwinnaar in Tour of Qinghai Lake, drie keer top-10 in Ronde van Polen) en Simon Dehairs (tweede in Veenendaal-Veenendaal, top-10 in Elfstedenronde, Ronde van Limburg en Heistse Pijl). Bij Jayco AlUla zou Dylan Groenewegen starten, maar hij staat met een sleutelbeenblessure langs de kant. In dat geval kunnen Max Walscheid en en Luka Mezgec voor eigen kansen gaan. Walscheid wist in de Renewi Tour nog eens derde te worden na de opgave van zijn kopman.

Arvid de Kleijn – foto: Cor Vos

Bij Arkéa-B&B Hotels komen ze met David Dekker en Luca Mozzato aan de start, maar hun recente resultaten geven geen indicatie dat ze weleens kort kunnen eindigen. Clément Venturini heeft wellicht meer kans, nadat hij onlangs zesde werd in de Tour du Limousin en als negende eindigde in de Bretagne Classic. Het eveneens Franse Decathlon AG2R La Mondiale komt met een mixploeg met beloften. Puncheur Pierre Gautherat zou kunnen sprinten, maar wellicht gaat de ploeg wel voor jongeling Gianluca Pollefliet, die recent nog drie keer in de top-8 sprintte in de Tour Poitou-Charentes.

Nog een Belgische kanshebber vinden we bij Lotto Dstny, dat Arnaud De Lie thuislaat. De meeste ogen daar zullen gericht zijn op de talentvolle Jarne Van de Paar, eerder dit jaar nog winnaar van de GP Monseré in eigen land. Met Lionel Taminiaux als lead-out is Van de Paar een serieuze kandidaat voor het podium. Cofidis stuurt Milan Fretin, die dit jaar zijn eerste twee profzeges boekte. Dat deed hij allebei in Frankrijk; zet Fretin hier zijn teller op drie?

Jarne Van de Paar – foto: Cor Vos

Verder doen er nog veel ProTeams mee, waarbij het onder meer uitkijken is naar de immer rappe Jakub Mareczko (Corratec-Selle Italia), die onlangs nog won in zijn geliefde Tour of Hainan. Bij hem in de ploeg heeft hij ook nog Niccolò Bonifazio en Attilio Viviani, dus genoeg snelle mannen om hem te helpen. Jason Tesson (TotalEnergies), Giovanni Lonardi (Polti Kometa), Sasha Weemaes en Jules Hesters (Flanders-Baloise) mogen ook hopen op een ereplaats, evenals continental-renners Alexandre Delettre, Jérémy Lecroq (St. Michel-Mavic-Auber 93) en Rait Ärm (Van Rysel-Roubaix).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Gerben Thijssen
*** Søren Waerenskjold, Arvid de Kleijn
** Jarne Van de Paar, Jakub Mareczko, Milan Fretin
* Simon Dehairs, Gianluca Pollefliet, Jason Tesson, Giovanni Lonardi

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

Het is zondag een uitstekende koersdag als we kijken naar het weerbericht. Volgens Buienradar is het licht zonnig in de omgeving van Fourmies en schommelt de temperatuur ’s middags tussen de 19 en 22 graden. De wind komt met windkracht 3 uit het zuiden en de kans op neerslag is nul.

Via HBO Max en Discovery+ kan je de finale van de GP de Fourmies bekijken. De uitzending begint rond de klok van 15.00 uur. Op tv geeft Eurosport te voorkeur aan mountainbiken, de Vuelta en motorcross. Bekijk alle tv-zenders en uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.