Voorbeschouwing: GP Miguel Indurain 2024 – Heuvelspecialisten vinden parcours op maat in Navarra
Brandon McNulty, de topfavoriet voor de zege? - foto: Cor Vos
Youri Coudron
zaterdag 30 maart 2024 om 08:45

Voorbeschouwing: GP Miguel Indurain 2024 – Heuvelspecialisten vinden parcours op maat in Navarra

Miguel Indurain kan ieder jaar met trots toekijken hoe de venijnige heuvels van zijn thuisregio Navarro de nodige renners het vuur aan de schenen leggen. In een weekend met ook de Ronde van Vlaanderen gaat de Gran Premio Miguel Indurain (1.Pro), vernoemd naar de Grote Zwijger, soms ietwat stilletjes voorbij. Toch zijn er voldoende redenen om zaterdag in te schakelen voor de Spaanse eendaagse. WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Laatste tien winnaars GP Miguel Indurain
2023: flag-es Ion Izagirre
2022: flag-fr Warren Barguil
2021: flag-es Alejandro Valverde
2020: Niet verreden vanwege de coronapandemie
2019: flag-fr Jonathan Hivert
2018: flag-es Alejandro Valverde
2017: flag-gb Simon Yates
2016: flag-es Ion Izagirre
2015: flag-es Ángel Vicioso
2014: flag-es Alejandro Valverde


Laatste editie

Uitslag GP Miguel Indurain 2023
1. flag-es Ion Izagirre (Cofidis) in 5h09m05s
2. flag-co Sergio Higuita (BORA-hansgrohe) +2s
3. flag-dk Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo) +13s
4. flag-dk Andreas Kron (Lotto Dstny) +20s
5. flag-es Roger Adrià (Equipo Kern Pharma) z.t.


Parcours

De Gran Premio Miguel Indurain kiest ook dit jaar weer voor dezelfde venijnige obstakels in de finale van een route van en naar Estella-Lizarra. De start- en finishlocatie ligt net ten zuidwesten van Pamplona, de hoofdstad van Navarra. In deze heuvelachtige provincie komen de renners tal van hellingen tegen, waarvan vier gecategoriseerd zijn. De eerste daarvan is de Alto de Eraul (3,9 km aan 5,1%), die halfweg koers opdoemt.

Deze klim gaan ze in de finale nogmaals tegenkomen, maar voor het zover is, volgen nog twee lokale ronden. In de eerste ronde zitten de Alto de Guirguillano (10,6 km aan 2,6%) en de Alto de Lezáun (3,8 km aan 5,3%). Eenmaal op de top van de Alto de Lezáun, hebben de renners nog een kleine vijftig kilometer voor de boeg. Zij beginnen op vijftien kilometer van het einde aan de tweede keer Alto de Eraul.

Op de top van die klim is het nog tien kilometer tot de finish in Estella, maar dit slot is niet volledig in dalende lijn. De afzink wordt namelijk nog twee keer onderbroken door een kort klimmetje. Eerst is er de Alto de Muru, dan de Alto Ibarra. Vanaf anderhalve kilometer voor het einde gaat het wel louter nog naar beneden.

Zaterdag 30 maart, GP Miguel Indurain: Estella-Lizarra – Estalla-Lizarra (198,1 km)
Start: 12.10 uur
Finish: tussen 17.00 en 17.30 uur


Favorieten

In de GP Miguel Indurain zorgen de vele hellingen er vaak voor dat de strijd man tegen man gestreden wordt. Het is geen zeldzaamheid dat de mannen één voor één binnendruppelen. In de afgelopen drie edities was dit al twee keer het geval. Toen waren het de Spanjaarden Alejandro Valverde (’21) en Ion Izagirre (’23) die de eer hoog hielden. We hoeven niet gek op te kijken als ook dit jaar een Spanjaard de handen in de lucht steekt.

Zo staat de Spaanse titelverdediger, die in 2016 ook al eens won, zelf aan de start. Ion Izagirre is in Navarra de kopman van de formatie van Cofidis. De 35-jarige klimmer, die in het relatief nabijgelegen Ormaiztegi werd geboren, liet vorig jaar het thuispubliek juichen door namen als Sergio Higuita en Mattias Skjelmose in de finale overboord te gooien. Dit jaar reed de ervaren Bask nog geen bijzondere uitslagen, maar dit was vorig jaar ook niet het geval. Borrelen de juiste krachten weer op in het thuisland?

Izagirre is niet de enige Spanjaard die daar op hoopt. Ook Juan Ayuso wil voor de winst gaan in de Gran Premio Miguel Indurain. De kopman van UAE Emirates kent een geweldige seizoenstart. Zo eindigde hij in de top-3 van de Trofeo Laigueglia en de Faun Drôme Classic, wist hij de winst te grijpen in de Faun-Ardèche Classic en imponeerde hij in de Tirreno Adriatico met een tweede plek in het eindklassement. Zijn benen laten zien dat hij kan meestrijden in rittenkoersen en in de heuvelige eendaagse koersen. En dan brengt UAE Emirates ook nog eens een zeer sterk blok aan de start.

Noot: Juan Ayuso staat niet op de definitieve startlijst

Brandon Mcnulty raakte pas op de slotdag de leiderstrui kwijt in Parijs-Nice – foto: Cor Vos

De ploeg beschikt in Navarra over namen als Isaac del Toro, Pavel Sivakov, Marc Soler en Brandon McNulty. Van deze mannen maakt laatstgenoemde ook zeker kans op de zege. De 25-jarige Amerikaan is 2024 uitstekend begonnen. Een derde plek in het eindklassement van Parijs-Nice en winst in de Ronde van Valencia pronken dit seizoen al op zijn palmares. In de GP Miguel Indurain kan McNulty zijn klimmende kwaliteiten weer goed kwijt, net als het Mexicaanse goudhaantje Del Toro. Een luxueuze positie voor de ploeg uit de Emiraten.

Over luxe gesproken, Lidl-Trek heeft in Spanje ook een sterke ploeg. De naam van Mattias Skjelmose springt binnen het team in het oog, dat verder bestaat uit mannen als Andrea Bagioli en Carlos Verona. De Deen brak vorig jaar officieel door in de Ronde van Zwitserland en is sindsdien een gevaarlijke klant in iedere koers, waar hij aan de start staat. Dit jaar overtuigde hij al met twee noteringen in de top-5 van het Boucles Drôme Ardèche en wist hij in Parijs-Nice vierde te worden in het eindklassement. Dit jaar zal hij gebrand zijn de prestatie van vorig jaar verbeteren. Toen moest hij genoegen nemen met een derde plek.

Noot: Mattias Skjelmose staat niet op de definitieve startlijst

Thuisrijder Alex Aranburu keert weer terug in het peloton – foto: Cor Vos

Naast de Spaanse renners willen ook de Spaanse formaties graag scoren in eigen land. Zo stelt Movistar onder meer de heroptredende Alex Aranburu op. De 28-jarige Bask staat dit seizoen nog droog, maar won in het verleden al vaker heuvelachtige wedstrijden en is met zijn explosiviteit, klimvermogen en sprintsnelheid een zeer gevaarlijke klant. Movistar heeft met de Portugees Ruben Guerreiro overigens nog een tweede pion om mee te spelen. Beide heren eindigde vorig jaar al in de top-20. En verlies de talentvolle Pelayo Sànchez ook niet uit het oog.

EF Education-EasyPost heeft ook niet één uitgesproken kopman. De ploeg brengt de Colombianen Esteban Chaves en Rigoberto Urán aan de start. Beide heren steken nog niet in hun beste vorm. Chaves wist in Catalonië niet te overtuigen, terwijl zijn ploegmaat in Parijs-Nice onder de maat presteerde. Vorig jaar zat de ploeg in eenzelfde situatie met tóch een elfde en twaalfde stek als resultaat. Mochten zij dit jaar iets beter presteren, mogen we de mannen niet uitvlakken. Maar we verwachten eigenlijk nog meer van hun jonge Ierse ploeggenoot Archie Ryan.

Van Gils eindigde op het podium in Strade Bianche – foto: Cor Vos

Naast de twee Zuid-Amerikanen is het bij enkele andere grote namen ook gissen namen naar de vorm. Zo starten ook Simon Yates (Jayco AlUla) en Maxim Van Gils (Lotto Dstny) in Spanje. Waar de Brit na een periode van ziekte tegenvallende resultaten noteerde, klapte de Belg op het asfalt. Van Gils was wel uitstekend bezig in 2024 met een plek in de top-10 van iedere eendagskoers die hij startte. Kunnen zij zich revancheren?

Wat dat betreft hebben we meer vertrouwen in Stephen Williams. De Brit van Israel-Premier Tech won dit seizoen al de Tour Down Under én behaalde in Catalonië drie keer een plek in de top-5. Ook recentelijk zit het dus wel goed met de vorm van de Williams, die een tandem zou kunnen vormen met de ervaren puncheur Michael Woods.

Felix Gall steekt ook in de juiste vorm. De 26-jarige Oostenrijker liet in Parijs-Nice zien over goede benen te beschikken. In vier van de acht etappes veroverde hij een plek in de top-10. Ook in eendagskoersen is de man van Decathlon AG2R La Mondiale een geduchte tegenstander. In de Faun-Ardèche Classic was hij één van die vier overgebleven mannen. De sprint ging hem daar minder af. In Spanje zal hij in de heuvels dus iedereen overboord proberen te gooien.

Roger Adrià maakte deze winter de overstap naar BORA-hansgrohe – foto: Cor Vos

Waar we onze lijst met favorieten begonnen met een Spanjaard, besluiten we de lijst ook met een thuisrijder. Als we kijken naar de top-5 van vorig jaar staan Sergio Higuita (2e) en Andreas Kron (4e) dit jaar niet aan de start. Daarentegen zien we Roger Adrià (5e) wel terug. De Spanjaard, die deze winter de overstap maakte van Equipo Kern Pharma naar BORA-hansgrohe, liet in de Tour of Oman zien over een goede vorm te beschikken. De Spanjaard ziet mannen als Emmanuel Buchmann en Maximilian Schachmann naast zich in Navarra. Kan hij zijn prestatie evenaren?

Ten slotte moeten de volgende renners ook nog genoemd worden: Jesús Herrada, Gorka Izagirre (Cofidis), Nans Peters (Decathlon AG2R La Mondiale), Cristián Rodríguez, Clément Champoussin (Arkéa-B&B Hotels), Samuele Battistella (Astana Qazaqstan), Matteo Sobrero (BORA-hansgrohe), Sylvain Moniquet (Lotto Dstny), Warren Barguil, Oscar Onley (dsm-firmenich PostNL), Mauro Schmid (Jayco AlUla), Jefferson Cepeda (Caja Rural-Seguros RGA) en Alexis Vuillermoz (TotalEnergies).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Brandon McNulty
***  Felix Gall, Isaac del Toro
** Archie Ryan, Alex Aranburu, Maxim Van Gils
* Ruben Guerreiro, Ion Izagirre, Roger Adrià, Stephen Williams

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

De renners lijken zich deze zaterdag het niet geheel droog te houden. Op de dag van de koers is er 70% kans op neerslag, maar van stevige buien zal er geen sprake zijn. De temperatuur schommelt zo tussen de 10 à 14 graden. Vrij fris dus voor Spaanse begrippen, maar het zonnetje zal er soms ook door komen. De wind komt veelal uit het westen en waait aan zo’n 2-3 Beaufort.

De GP Miguel Indurain wordt zaterdag live uitgezonden op Eurosport 1. De sportzender is erbij vanaf 15.30 uur. Online is de wedstrijd vanaf dat tijdstip te bekijken via Eurosport.nl en Discovery+. Dit kun je ook terugvinden in ons overzicht Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.