Voorbeschouwing: GP de Québec 2017
Terwijl de Vuelta a España zijn ontknoping nadert, staan er deze week aan de andere kant van de oceaan twee belangrijke WorldTour-koersen op het programma. In Franstalig Canada vertonen de eendagsrenners tijdens deze laatste haltes richting het WK hun kunsten. Vrijdag staat als eerste deel van het Canadees tweeluik de Grand Prix Cycliste de Québec op het programma.
De GP Québec zag het levenslicht in 2010. Het Canadees tweeluik werd geïntroduceerd als afsluiter van de UCI ProTour, zoals de WorldTour destijds door het leven ging. Met de Fransman Thomas Voeckler kreeg de organisatie direct een grote naam als eerste winnaar op de erelijst. Het jaar erop zou Philippe Gilbert de koers op zijn palmares bijschrijven. Simon Gerrans won als enige de wedstrijd zelfs twee keer, in 2012 en 2014. Robert Gesink zorgde in 2013 voor de enige Nederlandse overwinning.
Vorig jaar was het Peter Sagan die de overwinning opeiste. Rigoberto Urán leek in de slotfase solo op weg naar een tweede overwinning op rij, maar mede door de forse tegenwind in de slotkilometer werd hij alsnog ingerekend. In de sprint om de overwinning klopte Sagan vervolgens Greg Van Avermaet.
Laatste winnaars GP de Québec:
2010 Thomas Voeckler
2011 Philippe Gilbert
2012 Simon Gerrans
2013 Robert Gesink
2014 Simon Gerrans
2015 Rigoberto Urán
2016 Peter Sagan
Parcours
Het parcours is zowel geschikt voor aanvallers als renners met inhoud en een snel eindschot. Urán bleef bijvoorbeeld het sprintende peloton voor, terwijl Sagan de wedstrijd in de sprint van een uitgedunde groep won.
Het parcours van de GP Québec is de afgelopen jaren onveranderd gebleven. Ook dit jaar moet een lokaal stadscircuit van 12,6 kilometer zestien keer worden afgelegd, wat neerkomt op een totale afstand van 201,6 kilometer. In totaal moeten er 2976 hoogtemeters worden overwonnen.
Onderweg zijn er vijf hellingen die door de renners bedwongen moeten worden: de Côte de la Montagne (375 meter aan gemiddeld 10%), de Côte de la Potasse (420 meter aan 9%), de Montée de la Fabrique (190 meter aan 7%) en de Montée du Fort (1km aan 4%). Op die laatste beklimming ligt de streep getrokken.
Favorieten
De mogelijkheid tot het verdienen van WorldTour-punten en de mogelijkheid van een alternatieve voorbereiding op het WK lokken de nodige wereldtoppers naar Canada. We zien dit weekend dan ook de nodige renners terug, die eerder schitterden in de BinckBank Tour. Vanzelfsprekend zijn alle WorldTour-teams present en zij vaardigen zeker niet de minste renners af. Het deelnemersveld wordt aangevuld met de ploeg van Israel Cycling Academy en een Canadese nationale selectie.
Titelverdediger Peter Sagan is vrijdag de te kloppen man. In dit Canadees tweeluik vindt hij zowel vrijdag als zondag een parcours waar er voor hem kansen liggen. Vorig jaar leek hij aanvankelijk niet in de wedstrijd te zitten en bungelde hij onderweg aan de staart van het peloton. Toen puntje bij paaltje kwam, sprintte hij toch met succes voor de overwinning. Zijn recente uitslagen (met twee zeges in de BinckBank Tour) geven hem ongetwijfeld vertrouwen voor een goed resultaat in Québec.
In het type wedstrijden waar Sagan op de voorgrond treedt, moet hij het dit seizoen vaak opnemen tegen zijn vaste rivaal Greg Van Avermaet. De Belg van BMC mag hier wederom vooraan verwacht worden. Zijn naam prijkt nog niet op de erelijst. Het feit dat hij al twee keer tweede en een keer derde werd, toont aan dat het parcours hem desondanks ligt. Als leider in de WorldTour zal hij erop gebrand zijn punten te verzamelen om zodoende zijn koppositie te verstevigen. Naast Van Avermaet is het bij BMC ook uitkijken naar de jonge Dylan Teuns. Hij was namelijk een van de revelaties van de voorbije zomer, waarin hij huishield in Wallonië en de Arctic Race.
Wanneer er gesprint gaat worden om de overwinning, dan is Michael Matthews een renner om rekening mee te houden. De kopman van Sunweb geldt als een rappe aankomer die na een zware koers nog steeds een snelle sprint in de benen heeft. Drie jaar terug werd hij al eens tweede, vorig jaar strandde hij op de vijfde plaats.
Voormalig ploeggenoot Simon Gerrans verdedigt nog steeds de kleuren van Orica-Scott. Oudgediende Gerrans (37) won hier al twee keer. Wanneer we naar zijn recente resultaten kijken, moeten we echter constateren dat hij in de herfst van zijn loopbaan is aanbeland. Het is daarom maar de vraag of hij zich nog kan meten met de wereldtop. Misschien dat zijn uitsluiting in de Australische WK-selectie voor extra motivatie kan zorgen. Ook Nathan Haas (Dimension Data) zit in hetzelfde schuitje en vindt hier een parcours waar hij zich sportief kan revancheren.
Onder de dertien Nederlanders op de startlijst, staan er enkele namen die hier kansrijk zijn. Zoals bijvoorbeeld Tom Dumoulin. De Limburger werd hier drie jaar geleden bij zijn enige deelname al eens tweede. Bauke Mollema eindigde hier de afgelopen drie jaar steeds bij de beste tien. Naast Mollema beschikt Trek-Segafredo ook over Jasper Stuyven, die zich in Hamburg en Brussel bij de beste tien nestelde. De talentvolle Portugees Ruben Guerreiro (zesde in Plouay) geldt als outsider.
Bij Cannondale-Drapac vinden we Tom-Jelte Slagter terug. De Groninger is hier eveneens kansrijk. Hij werd twee jaar terug namelijk al eens vierde. Zijn ploeg heeft meerdere ijzers in het vuur, aangezien het ook beschikt over oud-winnaar Rigoberto Urán en de talentvolle Italiaan Alberto Bettiol (vorig jaar vierde).
Bij LottoNL-Jumbo is er niet direct een Nederlander waarvan verwacht mag worden dat hij mee gaat doen om de prijzen. De geel-zwarte formatie vertrouwt op de Italiaan Enrico Battaglin. UAE Emirates komt met Diego Ulissi naar Canada. De Toscaan reed hier al driemaal bij de beste tien en is daarom een belangrijke gegadigde voor een goede klassering. Bahrain Merida rekent op Sonny Colbrelli. De machtsprinter staat hier voor het eerst aan de start. Een derde plaats in Plouay toont aan dat zijn vorm richting het WK groeiende is.
Sky rekent op Sergio Luis Henao, die hier voor het eerst aan het vertrek staat. Quick-Step Floors kleurde vorig jaar met Matteo Trentin en Julian Alaphilippe de finale, maar beide renners zijn dit jaar actief in de Vuelta. De Belgische formatie komt dit jaar met onder meer Dries Devenyns en de Tsjech Petr Vakoc aan de start. Lotto Soudal heeft met Tim Wellens en Tony Gallopin twee renners die in de finale een rol van betekenis kunnen spelen. Gallopin reed hier al twee keer bij de beste tien. Het Franse AG2R La Mondiale rekent op de Belgen Jan Bakelants en Olivier Naesen. FDJ bouwt op de sprintcapaciteiten van Arnaud Démare. Met een tweede plaats in Hamburg en winst in Brussel is hij goed op dreef, al is het maar de vraag of hij na een zware afvallingskoers kan meesprinten om de overwinning.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** Greg Van Avermaet, Michael Matthews
** Tom Dumoulin, Dylan Teuns, Diego Ulissi
* Bauke Mollema, Rigoberto Urán, Alberto Bettiol, Sonny Colbrelli
Website organisatie
Deelnemerslijst
[poll id=”594″]
Weer & TV
Het is vrijdag met 15 graden Celsius niet bijzonder warm in Québec. Het is bewolkt, maar blijft waarschijnlijk droog. De wind komt uit het westen en is zwak, windkracht 2.
Het tijdsverschil met Québec is zes uur. In Nederland is het zes uur later. Om 17:00 (Nederlandse tijd) wordt het startschot gegeven. De aankomst wordt verwacht rond half elf (Nederlandse tijd).
In Vlaanderen is de wedstrijd vanaf 20:00 live op Eurosport2 te volgen. In Nederland is dat niet het geval. Daar wordt de wedstrijd vanaf kwart voor twaalf in herhaling uitgezonden. Wel is de wedstrijd te zien in de Eurosport Player. Daarnaast zal de organisatie naar verwachting voor een livestream zorgen.
Morgen is de GP Quebec trouwens wel degelijk live te volgen in Vlaanderen op Eurosport 2 vanaf 20u. In NL niet door rechten Ligue 1. #gpcqm
— Jeroen Vanbelleghem (@JeroenVanbelle) 7 september 2017
Aan de andere kant, Gesink heeft hier ook eens op prachtige wijze gewonnen. Ben benieuwd!
edit WF: niet doen
Ga je helemaal naar Canada, draai je enkel rondjes tussen de wolkenkrabbers. Dat is net zo dom als een weekend op en neer naar Barcelona vliegen om in een of andere domme disco een of andere stomme DJ te zien.
Maak er eens 2 mooie neo-klassiekers van die ook de (wie weet prachtige) natuur van Canada in beeld brengt man.
Natuurlijk was een stukje mooie natuur buiten de stad leuk geweest, maar dat zit dan hoogstens in de aanloop en is dan toch retesaai. De renners zijn groot fan van deze koersen, juist omdat het weer eens wat anders is en er veel publiek omheen staat. Dat is het grote voordeel van een ronde door een stad, en overigens nog twee leuke steden ook.
Deelnemersveld is trouwens ook om je vingers bij af te likken.