Voorbeschouwing: GP Stad Zottegem 2019
Het is koers! Dinsdag staat in Zottegem voor de 84ste maal in de geschiedenis de GP Stad Zottegem op het programma. Welke coureur komt als eerste over de finish in deze prestigieuze profkermesse? WielerFlits blikt vooruit!
Historie
“Nergens gaan volksvermaak en topsport zo sterk hand in hand als in Zottegem”, is wat de organisatie van de GP Stad Zottegem schrijft op de website van het wielerevenement. Wie naar de geschiedenis van de kermesse kijkt, moet concluderen dat in Zottegem volksvermaak en topsport goed hand in hand gaan.
Sinds 1933 gaat de Halfoogstkermis in Zottegem gepaard met een wielerkoers. Dit beviel de stad dusdanig goed dat de wedstrijd in 1935 georganiseerd werd voor beroepsrenners: de ‘Groote Prijs der gemeente Sottegem en der Sigaren Belga’ zag haar levenslicht. De winnaar? Dat was de uit Desselgem afkomstige Michel Buyck.
Gestaag groeide de profkermesse verder, maar (nog) niet onder de naam zoals we deze koers hedendaags kennen. Geruime tijd heeft de wedstrijd de Dokter Tistaertsprijs geheten, vernoemd naar Alfred Tistaert, die aan het begin van de twintigste eeuw veel voor de wielersport in de regio betekend heeft. In 2002 kreeg de GP Stad Zottegem dan eindelijk haar huidige naam.
Vaak (67 keer) gaat een Belg er met de zege vandoor in Zottegem, terwijl de Nederlanders als runner-up goed zijn voor een totaal van zeven overwinningen. Enkele bekende namen op de erelijst zijn Marcel Kint, Jan Raas, Marc Wauters, Jo Planckaert, maar ook huidig Belgisch kampioen Tim Merlier, die zijn vuist in 2016 mocht ballen.
Laatste tien winnaars GP Stad Zottegem
2018: Jérôme Baugnies
2017: Jasper De Buyst
2016: Tim Merlier
2015: Kenny Dehaes
2014: Edward Theuns
2013: Blaz Jarc
2012: Matthias Brändle
2011: Svein Tuft
2010: Stefan van Dijk
2009: Nico Eeckhout
Vorig jaar
Een omvangrijke kopgroep maakte zich in de 83ste editie van de GP Stad Zottegem vroeg los. In voorgaande jaren mondde de kermesse vaak uit in een massasprint, maar dit jaar wist de kopgroep uit handen te blijven van het peloton. Lasse Norman Hansen reed in de slotfase van de wedstrijd de kopgroep uit elkaar, maar hij werd in het zicht van de haven tot de orde geroepen door de aanstormende Jérôme Baugnies en Aimé De Gendt. In een sprint-a-deux trok Baugnies vervolgens de overwinning in de GP Stad Zottegem naar zich toe.
Top-5 GP Stad Zottegem 2018
1. Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert)
2. Aimé De Gendt (Sport Vlaanderen-Baloise)
3. Lasse Norman Hansen (Aqua Blue Sport)
4. Floris Gerts (Roompot-Nederlandse Loterij)
5. Kevyn Ista (WB-Aqua Protect-Veranclassic)
Parcours
In de GP Stad Zottegem krijgen de coureurs tweehonderd kilometer de tijd om het kaf van het koren te scheiden. Als om half een het startschot wordt gegeven op de Europaweg in Zottegem, moet er eerst een grote ronde van 52 kilometer worden afgelegd. In deze ronde bevinden zich kasseistroken als de Lange Munte (2500 meter), de Langendries (1200 meter) en de Lippenhovestraat (1800 meter).
Die laatste strook is in het restant van de wedstrijd een van de scherprechters. De Lippenhovestraat zit namelijk in elke lokale ronde van 18,6 kilometer, die in totaal acht keer moet worden afgelegd. De andere scherprechter is de beklimming van de Grotenbergestraat (875 meter aan 4%), maar deze bevindt zich voor het laatst op 14,5 kilometer van de meet.
Gaat er een massasprint volgen, of zien we wederom een knotsgek einde van deze kermesse? Rond een uur of vijf ’s middags zal de winnaar als eerste over de meet komen op Buke…
Start: 12.30 uur
Finish: 17.08-17.30 uur
Favorieten
Dertig, misschien wel veertig coureurs maken kans om deze editie van de GP Stad Zottegem te winnen. Natuurlijk, als de wedstrijd uitdraait op een massasprint, dan zullen enkele sprinters overblijven voor de overwinning. Maar wie naar het koersverloop van vorig jaar kijkt, moet concluderen dat een massasprint zeker geen sinecure is.
Als de wedstrijd uitdraait op een massasprint, dan zal er vooral gekeken moeten worden naar de Franse ProContinental-teams. Zij herbergen een aantal uitstekende sprinters. Een van deze sprinters is Hugo Hofstetter. In de schaduw van Christophe Laporte en Nacer Bouhanni eindigt de talentvolle Fransman regelmatig kort. De 25-jarige sprinter eindigde laatst als vierde in de door een valpartij ontsierde editie van Halle Ingooigem, terwijl hij naar een vierde plaats reed in de Scheldeprijs.
Bram Welten en Robert Wagner zijn de speerpunten van Arkéa-Samsic, terwijl er bij Vital Concept-B&B Hotels vertrouwd wordt wordt op Jonas Van Genechten en Kris Boeckmans. Vooral Total Direct Energie zal hoop koesteren op de winst. Zij hebben Pim Ligthart, maar vooral Adrien Petit. De Fransman komt in zwaardere wedstrijden altijd bovendrijven. De Grotenbergestraat en de Lippenhovestraat zullen daarom zeker in het voordeel van de Fransman spelen. In Gent-Wevelgem eindigde de sprinter dit jaar op een knappe zesde plaats.
De Belgische ProContinental-formaties zullen de koers in handen moeten nemen: zij hebben daar ook de munitie voor. Succesploeg Corendon-Circus zal de hoop gevestigd hebben op Dries De Bondt, die afgelopen week op de vierde plaats strandde in de Slag om Norg. Recentelijk greep hij na een absurde slotkilometer de overwinning in Halle Ingooigem. Als Roy Jans het op zijn heupen heeft, dan is hij een gevaarlijke klant voor de zege.
Sport Vlaanderen-Baloise kan bouwen op Amaury Capiot, die misschien wel de grootste Belgische kans op de overwinning is. De 26-jarige coureur hikt al een aantal jaar tegen een overstap naar de WorldTour aan, maar zover is het niet gekomen. Capiot beschikt over snelle benen, hetgeen hij in de BinckBank Tour en Tour de Wallonie meerdere keren liet zien.
Wallonie-Bruxelles neemt twee coureurs mee naar Zottegem die dit seizoen een goede indruk achterlaten. Baptiste Planckaert lijkt, nu hij weg is bij Katusha-Alpecin weg is, bevrijd te zijn. In Rund um Köln sloeg de Belg genadeloos hard toe, terwijl hij het in de zware Tro Bro Léon met een tweede plaats moest doen. Mathijs Paasschens verkeert in een blakende vorm: in de sterk bezette Kreiz Breizh boekte de Nederlander een etappeoverwinning en schreef hij het eindklassement op zijn naam.
Wat te denken van Wanty-Gobert, het beste Belgische ProContinental-team? Zij herbergen de nummers een en twee van 2018 in hun selectie. Zowel Aimé de Gendt, als Jérôme Baugnies staat weer aan de start in de Zottegem. De vraag is of zij hun huzarenstukje van vorig jaar kunnen halen, aangezien beide coureurs niet in blakende vorm verkeren.
Tot slot blijven de Nederlandse (Pro)Continental-teams over. Van Roompot-Charles mag het een en ander verwacht worden als ProContinental-team. Boy van Poppel moet het daar waarschijnlijk voor de oranje-zwarte brigade gaan doen. De 31-jarige Van Poppel is gezegend met een stel snelle benen, dus zou hij zomaar eens met de zege aan de haal kunnen gaan.
Een niveautje onder Roompot-Charles staan Metec-TKH en BEAT aan de start. Piotr Havik kan – mits de koers iets zwaarder is – de wedstrijd op zijn naam schrijven. In Halle Ingooigem werd Havik recentelijk geklopt door De Bondt. Ook Guillaume Seye zou dit moeten kunnen, terwijl David Dekker en Arvid de Kleijn hun profambities kracht bij willen zetten met een zege in België.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Hugo Hofstetter
*** Amaury Capiot, Adrien Petit
** Baptiste Planckaert, Boy van Poppel, Dries de Bondt
* Roy Jans, Piotr Havik, Mathijs Paasschens, Jérôme Baugnies
Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFever)
Weer en TV
Het blijft de eerste twee dagen van de augustuskermis in Zottegem niet droog, maar dinsdag klaart het op tijdens de Grote Prijs Stad Zottegem! Met een klein zonnetje en een temperatuur van rond de twintig graden zal het aangenaam koersen zijn rondom Zottegem. De wedstrijd is niet live op televisie te volgen.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.