Voorbeschouwing: Gran Piemonte 2024 – Weer een prooi voor man-in-vorm Marc Hirschi?
foto: Cor Vos
Youri Coudron
dinsdag 8 oktober 2024 om 09:00

Voorbeschouwing: Gran Piemonte 2024 – Weer een prooi voor man-in-vorm Marc Hirschi?

De Italiaanse klassieker Gran Piemonte staat weer op het programma. In voorbereiding op het monument de Ronde van Lombardije is de koers een uitgelezen kans om zo laat in het seizoen nog de juiste vorm te vinden. De Zwitser Marc Hirschi lijkt op voorhand de favoriet. Kan de man-in-vorm ook hier weer juichen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie


Laatste editie


Parcours

Het parcours van de Gran Piemonte gaat zoals de naam van de koers doet vermoeden door de Italiaanse regio Piëmont, dat in het noordwesten van het land ligt. Turijn is de grootste stad in de regio, maar ondertussen al even geen start- of finishplaats meer van de Gran Piemonte.

De ronde start dit jaar in Valdengo, dat ongeveer zestig kilometer noordelijker ligt dan Turijn. Net als in 2023 is de Gran Piemonte van 2024 uitdagender dan in de jaren voor 2023. De kans dat deze wedstrijd uitmondt in een massasprint is aanwezig, maar lijkt niet zo groot. Over een parcours van 182 kilometer moeten de renners drie gecategoriseerde beklimmingen bedwingen.

De openingsfase van de Gran Piemonte is wel nog vlak. Wat heet, in de eerste honderd kilometer van de koers rijdt het peloton voornamelijk in een dal richting Vicolungo, waar in noordelijke richting wordt afgeslagen richting de Italiaanse gemeente Borgomanero. Hier zal na 182 kilometer koers ook de finish liggen.

Na zo’n 75 kilometer passeert het peloton vlak langs de finishplaats om vervolgens een grote lus door de uitdagende heuvels rondom Borgomanero te maken. Het eerste obstakel is ook direct de meest uitdagende. De Passo della Colma (8,6 km à 5,5%) vormt de eerste echt uitdaging. Daarna volgt een afdaling van zo’n tien kilometer richting de volgende klim: Cremosina (4,9 km à 2,9%). Na het geweld op de Passo della Colma is deze heuvel een mooie gelegenheid om nog eens aan de boom te schudden.

In de absolute finale van de Gran Piemonte blijven de echte klimuitdagingen uit. Enkel de Traversagna (3,1 km à 4%) moet op dertig kilometer van de streep bedwongen worden. De resterende kilometers zijn zeker niet geheel vlak, maar brengen ook geen schrikwekkende percentages naar voren. De koers eindigt met een lokale ronde van 11,2 kilometer rondom Borgomanero, waarvan de laatste kilometers vals plat omhoog lopen.

Donderdag 10 oktober: Valdengo – Borgomanero (182 km)
Start: 12.25 uur
Finish: tussen 16.10 en 16.45 uur


Favorieten

Op de deelnemerslijst van de Gran Piemonte vinden we een flinke lijst WorldTeams en ProTeams terug. Slechts twee dagen voor de Ronde van Lombardije lijkt de wedstrijdorganisatie dus te kunnen rekenen op een prima deelnemersveld. Te beginnen met de topfavoriet voor deze editie: Marc Hirschi.

UAE Emirates stuurt een sterke selectie richting Piëmont met de Zwitser als de blikvanger. Hirschi rijgt dit najaar de zeges aaneen en op het WK finishte hij op een knappe zesde plek. Hirschi gaat lastig te lossen zijn. Mocht hij met een groepje aan de meet geraken, beschikt hij normaal gesproken ook over een sterk eindschot. Zo bewees hij in de Coppa Agostoni, waar hij Romain Grégoire en Paul Lapeira wist te kloppen.

Wie kan de Zwitser stoppen? – foto: Cor Vos

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de ploegmaats van de man-in-vorm. De ploeg uit de Verenigde Arabische Emiraten brengt ook Sjoerd Bax, António Morgado, Filippo Baroncini, Alessandro Covi én Tim Wellens aan de start. Meer dan prima dus. Laatstgenoemde zou ook zelf voor winst kunnen gaan. Mocht Hirschi eens niet de benen hebben, heeft UAE Emirates meerdere kaarten om te spelen.

Ook Lidl-Trek brengt twee gevaarlijke klanten aan het vertrek in Valdengo. Één van hen is zelfs de titelverdediger in de Gran Piemonte. Andrea Bagioli gaat een poging wagen zijn kunstje van vorig jaar te herhalen. Op het WK in Zürich en in de Giro Dell’Emilia wilde het nog niet echt vlotten. Wellicht dat rugnummer 1 hem een boost kan geven. Toch verwachten we nog meer van zijn ploegmaat: Toms Skujins. De Let werd dit jaar al vijfde op de Olympische Spelen, zesde in Montreal en vierde op het WK. Tot een overwinning kwam het nog niet. Is het in Piëmont wel raak?

Toms Skujins toonde een uitstekende vorm op het WK in Zürich – foto: Cor Vos

Movistar heeft ook een absolute kanshebber in de gelederen. Alex Aranburu is iemand om in de gaten te houden. De nummer twee van de GP de Wallonie en de nummer vier van de Coppa Agostoni zal in Italië weer hopen op een sprint van klein groepje. Pure topsnelheid voor een grote sprint komt de Spanjaard net tekort, maar na een zware koers presteert Aranburu vaak als één van de besten in een uitgedund peloton.

We verwachten ook wel wat van Vincenzo Albanese. Afgelopen zondag eindigde hij nog als vijfde in de Coppa Agostoni, maar ook in de Coppa Sabatini, GP Industria & Artigianato en in de Memorial Marco Pantani eindigde de Italiaan in de top-10. Kortom: najaarsklassiekers in eigen land liggen de man van Arkéa-B&B Hotels wel. Hij houdt van aanvallend koersen, komt goed een heuvel over en heeft een sterk eindschot. De juiste ingrediënten zijn aanwezig.

Vincenzo Albanese – foto: Cor Vos

We kunnen eenzelfde profielbeschrijving toebedelen aan Michael Matthews. Heuvels, aanvallend, eindschot. Ook hij beschikt over de juiste kwaliteiten. Mochten mannen als Bagioli, Hirschi en Skujins niet definitief weg weten te komen, is de Australiër de te kloppen man in een uitgedund peloton. Zo won hij recentelijk nog de Grand Prix Cycliste de Quebéc. De 34-jarige kopman van Jayco AlUla is nog altijd zeer gevaarlijk. Vlak hem donderdag dus ook niet uit.

Astana Qazaqstan en Bahrain Victorious hopen op hun beurt dat er juist geen grote groep aan de meet weet te geraken. De ploegen brengen respectievelijk Alberto Bettiol en Matej Mohoric als kanshebbers aan de start. Beide heren zijn niet vies van het klassiekerwerk en kunnen een heuvelig parcours uitstekend verteren. Een vlijmscherp eindschot kunnen we niet toeschrijven aan de Italiaan en de Sloveen. Het zal dus van een aanval moeten komen, maar kansloos is het duo niet.

Kan de Italiaans kampioen presteren in eigen land? – foto: Cor Vos

Mocht het klimwerk helemaal geen beslissende schifting teweegbrengen, zouden ook enkele sprinters nog hun wagonnetje kunnen aanhaken. In dit geval is het ook verstandig om rekening te houden met enkele sterke sprinters als Corbin Strong (Israel-Premier Tech), Pavel Bittner (dsm-firmenich PostNL), Iván García Cortina (Movistar) en Matteo Trentin (Tudor Pro Cycling). Andere namen om in de gaten te houden zijn Neilson Powless, Rui Costa (EF Education-EasyPost), Andreas Leknessund (Uno-X Mobility), Romain Bardet (dsm-firmenich PostNL) en Andreas Kron (Lotto Dstny).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Marc Hirschi
*** Toms Skujins, Alex Aranburu
** Michael Matthews, Vincenzo Albanese, Andrea Bagioli
* Matej Mohoric, Tim Wellens, Alberto Bettiol, Corbin Strong

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

Het weer voor de Gran Piemonte ziet er voorlopig niet al te best uit. Volgens Weeronline ligt de temperatuur donderdag wel zo rond de 20 graden, maar blijft het de gehele dag amper droog. Het regent de gehele week in Piëmont en donderdag is geen uitzondering. Van de wind zal het peloton weinig te vrezen hebben. Er waait een matig windje uit het oosten (windkracht 2).

De wedstrijd wordt live uitgezonden door HBO Max en Discovery+ vanaf 15.00 uur. Op Eurosport 1 wordt om 15.15 uur ingeschakeld. Raadpleeg voor de meest actuele informatie ons overzicht wielrennen op tv.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.