Voorbeschouwing: Grand Prix Cycliste de Québec 2015
Met het WK in Richmond aan de horizon en met een Vuelta a España die op zijn laatste benen loopt, reist een deel van het wielercircus af naar Canada. Hier staan vrijdag 11 en zondag 13 september namelijk twee WorldTour-koersen op de agenda. Te beginnen met de Grote Prijs van Québec. Welke heuvelspecialist schrijft deze eerste race van het tweeluik op zijn palmares bij? WielerFlits zoekt mee naar de opvolger van Simon Gerrans.
Historie
In 2010 werden de Canadese WorldTour-wedstrijden pas geïntroduceerd. Deze vorm van internationalisering is goed uitgepakt, want sindsdien hebben zich alleen maar grote namen op de erelijst gezet. Ploegen sturen serieuze selecties met kopmannen naar het land in Noord-Amerika. Thomas Voeckler mag zich de eerste winnaar noemen van de Grote Prijs in het Franstalige Québec. Hij wist Edvald Boasson Hagen en Robert Gesink te verslaan. Het jaar erna stond Gesink opnieuw op het podium, ditmaal als tweede achter Philippe Gilbert.
In 2012 zegevierde Simon Gerrans, voor Greg Van Avermaet en Rui Costa. 2013 betekende de editie van Robert Gesink. Onze landgenoot sprintte het snelste van een uitgedund peloton en legde onder meer Peter Sagan over de knie. Vorig jaar was het weer Gerrans die toesloeg. Ook toen stond er een Nederlander op het podium: Tom Dumoulin viel aan in de slotkilometer, maar werd in de slotmeters ingehaald door de Australiër. Gerro is door zijn twee zeges recordhouder.
Winnaars laatste vijf edities
2010: Thomas Voeckler
2011: Philippe Gilbert
2012: Simon Gerrans
2013: Robert Gesink
2014: Simon Gerrans
Bekijk hieronder de beelden van de overwinning van Robert Gesink in 2013
Parcours
Ook dit jaar heeft de organisatie weer een lokaal parcours van 12,6 kilometer door de omgeving van Québec uitgezet. De renners zullen deze ronde zestien keer af moeten leggen, wat neerkomt op een totaal van 201,6 kilometer koers. De laatste heuvel leidt naar de oude binnenstad van Québec en is volgens de organisatie een garantie voor spektakel. Kijkend naar de voorbije edities is daar geen woord aan gelogen.
In het circuit zijn vier klimmetjes opgenomen. De Côte de la Montagne komt na negen kilometer en is 375 meter lang aan 10% gemiddelde stijging. De maxima lopen hier tot de 13%. Na een korte afdaling volgt de Côte de la Potasse van 420 meter lang aan 9%. Deze wordt direct opgevolgd door de Montée de la Fabrique (190 meter aan 7%). Hierna volgt er geen afdaling meer, en gaat het direct richting de finishlijn, die ligt na de Montée du Fort aan de Grande Allée. De laatste lijn is één kilometer lang, tegen een stijgingspercentage van 4%. Deze lijkt op papier de minst lastige van de vier, maar na zestien rondjes doen op deze hellende strook de kuiten pijn.
Favorieten
De Canadese koersen behoren tot de WorldTour, en dus zijn alle grote ploegen aanwezig. LottoNL-Jumbo is de enige Nederlandse ploeg aan het vertrek. De organisatie heeft drie ProContinentale teams een uitnodiging gestuurd: Bora-Argon 18, Drapac en Europcar. Daarnaast wordt een Canadese selectie opgetrommeld.
Uittredend winnaar Simon Gerrans is niet van de partij. De Australiër vertoeft momenteel nog in Spanje voor de Vuelta. Zijn ploeg Orica-GreenEDGE rekent op de broertjes Yates. Adam Yates is momenteel zeer goed in vorm. Nadat hij tot zijn eigen verbazing de Clásica San Sebastián won, keerde hij terug in koers in de Tour of Alberta. Hierin behoorde hij samen met Tom-Jelte Slagter en Bauke Mollema tot de sterksten bergop, maar moest hij telkens de Nederlanders voor laten gaan. Michael Matthews (ritwinnaar in Alberta) en Michael Albasini moeten ook niet uitgevlakt worden, mocht een peloton bij elkaar blijven tot de laatste rechte lijn.
De zojuist genoemde Nederlanders behoren ook tot de kanshebbers. Zij zijn al enige tijd geacclimatiseerd aan het ritme in Canada en verkeren in goede vorm. Tom-Jelte Slagter kan rekenen op zijn sterke eindschot, waarmee hij in Alberta twee ritzeges boekte. Cannondale-Garmin heeft met thuisrijder Ryder Hesjedal en Ramunas Navardauskas twee andere kanshebbers aan de start. De Litouwer werd vorig jaar derde in Québec en was onlangs in Plouay ook derde. Bauke Mollema heeft, net als Navardauskas, een goede sprint in een kleine groep. Bij Trek Factory Racing zullen ze hem na zijn eindzege in Alberta als kopman uitspelen. Fabio Felline, afgelopen week nog winnaar van de GP de Fourmies, is ook aanwezig.
Een derde Nederlandse kanshebber komt uit voor LottoNL-Jumbo: Robert Gesink. Hij is meer dan een kanshebber, want als oud-winnaar zullen vele ogen op hem gericht zijn. Na zijn zesde plaats in de Tour de France probeerde de Achterhoeker het nog in de Ronde van Polen, maar daar gaf hij er snel de brui aan om te kunnen rusten in aanloop naar deze Canadese wedstrijden en het WK. In 2013 won hij de sprint van een kleine groep en het zou voor hem ideaal zijn wanneer dit scenario zich herhaalt. De geel-zwarte ploeg neemt ook Sep Vanmarcke mee. Kan de klassiekerrenner weer uit de voeten in deze heuvels? Vorig jaar eindigde hij als zevende.
Naast Gesink staan er nog twee oud-laureaten aan het vertrek, namelijk Philippe Gilbert namens BMC en Thomas Voeckler in dienst van Europcar. Het is alom bekend dat de Waal over een sterk eindschot beschikt. Dit maakt hem een grote favoriet. Gaat hij voor zijn tweede overwinning in Québec? BMC heeft ook Greg Van Avermaet, de nummer twee van 2012, in de gelederen. Beide Belgen kunnen elkaar aan de zege helpen, maar ook elkaar de das omdoen. Kiezen zij de juiste tactiek? Etixx-Quick-Step komt met een sterke ploeg naar Canada. Met wereldkampioen Michal Kwiatkowski en de revelatie van dit voorjaar, Julian Alaphilippe, hebben zij twee sterke pionnen. Ook de vertrekkende Rigoberto Uran is aanwezig, evenals Tom Boonen.
Die andere Belgische formatie, Lotto Soudal, komt met Tony Gallopin en Tim Wellens op de proppen. Tiesj Benoot gaat op voor zijn eerste Canadese klassiekers. Afgelopen jaar nog toonde Wellens zich offensief, maar zijn aanvalspoging slaagde niet. Gallopin sprintte uiteindelijk naar plek negen. Beide renners moeten in staat zijn om op het podium te rijden. Wie dat al eens gedaan heeft, is Rui Costa. De voormalig wereldkampioen werd in 2012 derde. De Portugees verkeert echter niet in de beste vorm na zijn vroegtijdige opgave in de Tour de France. Lampre-Merida selecteerde ook Diego Ulissi.
Outsiders
Daarnaast zijn er nog vele outsiders die op een goede dag allemaal naar een ereplaats kunnen rijden. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan iemand uit het kamp van AG2R La Mondiale, waar Alexis Vuillermoz, Romain Bardet en Jan Bakelants hun opwachting maken. Movistar stuurt Ion Izagirre, José Herrada en Winner Anacona naar de andere kant van de Atlantische Oceaan. Ook Marc Soler (winnaar van de Ronde van de Toekomst) is present. Wat te denken van het Giant-Alpecin-duo Warren Barguil en Simon Geschke?
Is Alexander Kristoff (Katusha) in staat om zijn wagon aan te haken en er tot de slotronde bij te blijven? Tinkoff-Saxo heeft Roman Kreuziger, onlangs nog ritwinnaar in de USA Pro Challenge, en de ervaren Michael Rogers opgeroepen. Sky rekent op de Noor Lars Petter Nordhaug, waar Astana een andere Scandinaviër naar voren schuift: Jakob Fuglsang. Vanuit Canadese hoek is Michael Woods iemand die je niet uit moet vlakken.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Philippe Gilbert
*** Tom-Jelte Slagter, Tim Wellens
** Greg Van Avermaet, Bauke Mollema, Adam Yates
* Robert Gesink, Julian Alaphilippe, Alexis Vuillermoz, Ramunas Navardauskas
TV
De wedstrijd is vrijdag live te volgen via de Belgische zender Canvas. De uitzending begint om 20:00 uur. De finish wordt tussen half tien en tien uur verwacht.
- Het deelnemersveld in Alberta
- Het deelnemersveld hier
- Een ereplaats is geen overwinning
Vooral het lekkere tijdstip maakt maken Quebec en Montreal mooie koersen. Ook het parcours is aardig, en het deelnemersveld zeker. Ik ga voor Adam Yates dit keer!
Jammer dat Pippo hier niks kan laten zien. Was vorig jaar sterk in Montreal.
Haha, omdat Gerrans een renner is die optimaal gebruik maakt van zijn kwaliteiten en daardoor heel veel wint?
Omdat hij het woord plakker tot mythische proporties heeft verheven
Ik heb het al vaker aangegeven, maar ik zou het echt heel handig vinden als jullie in de voorbeschouwing aangeven of het op tv uitgezonden wordt en zo ja, op welke zenders; en als er een livestream is, daar de link van geven. Zou veel toevoegen naar mijn mening.
Ik heb het al vaker aangegeven, maar ik zou het echt heel handig vinden als jullie in de voorbeschouwing aangeven of het op tv uitgezonden wordt en zo ja, op welke zenders; en als er een livestream is, daar de link van geven. Zou veel toevoegen naar mijn mening.
Een livestream mogen we helaas alleen linken wanneer de tv-zender die de rechten heeft de feed op zijn site plaatst. Anders is het illegaal (en daardoor strafbaar)
LyndaLid - 9 september 2015 om 10:54 - Bewerkt op 09 september 2015 om 10:56
Dit worden naar mijn mening echt topklassiekers zo langzamerhand, met een schitterend deelnemersveld.
Zonder meer. Verbluffend deelnemersveld, benieuwd welke ploegen de koers gaan dragen, want iedere ploeg kan wel een favoriet tot outsider voorleggen. Ik hoop vurig op Gesink, maar Geschke, Vuillermoz of Navardauskas zou ook prachtig zijn.
Prachtrenners zat.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Challenge_Sprint_Pro
Ik vind het twijfelaars, mooi of niet, hmmmm, nee. Een omloop of eindlussen heeft nooit mijn voorkeur op het WK na, in ieder geval iets wat mij niet aanspreekt in eendaagse wedstrijden. De koersen zelf hebben al wel eens bewezen leuk te kunnen zijn, ik hoop op kletterende regen in beiden.