Voorbeschouwing: Gree-Tour of Guangxi 2024 – Wie volgt Milan Vader op?
Milan Vader won de ronde in 2023 - foto: Cor Vos
zondag 13 oktober 2024 om 19:25

Voorbeschouwing: Gree-Tour of Guangxi 2024 – Wie volgt Milan Vader op?

Het wielerseizoen 2024 loopt op zijn einde, maar er wacht nog wel een WorldTour-rittenkoers: de Gree-Tour of Guangxi (15-20 oktober). In 2023 won Milan Vader deze zesdaagse in China. Dit jaar is het parcours iets zwaarder, maar toch lijken vooral de sprinters weer veel kansen te krijgen. WielerFlits blikt vooruit!

Historie


Laatste editie

De openingsrit van de Gree-Tour of Guangxi 2023 kreeg een enigszins verrassende winnaar. Elia Viviani is natuurlijk een sprinter met een grote staat van dienst, maar de Italiaan had al vier jaar niet gewonnen in de WorldTour. Nu lukte dat hem dus wel weer. Hij klopte in een massasprint zijn landgenoot Jonathan Milan. Diezelfde Milan was een dag later aan het feest. In Qinzhou, waar het opnieuw tot een massasprint kwam, rekende hij af met Arvid de Kleijn.

Vader op weg naar zijn eerst profzege – foto: Cor Vos

Op de derde dag volgde dan toch een Nederlandse overwinning. Sterker nog, achter de eerste drie namen in de uitslag stond een rood-wit-blauw vlaggetje. In de sprint van een uitgedund peloton was Olav Kooij sneller dan Rick Pluimers en Marijn van den Berg. De zege van Kooij zal tot moraal hebben geleid binnen Jumbo-Visma, want in de vierde etappe was er weer succes voor de zwart-gelen. Milan Vader boekte in deze koninginnenrit zijn eerste profzege en veroverde zo ook de leiderstrui.

Vader zou de leiding in de laatste twee, vlakke etappes niet meer uit handen geven. De ex-mountainbiker, die anderhalf jaar eerder nog twaalf dagen in coma had gelegen na een zware val in de Ronde van het Baskenland, mag zodoende pronken met een WorldTour-rittenkoers op zijn palmares. De vijfde rit kwam nog op naam van Juan Sebastián Molano, terwijl Kooij de puntjes voor Jumbo-Visma op de i zette met een overwinning in de slotrit.

Blijdschap bij Jumbo-Visma na de eindzege van Vader – foto: Cor Vos

AK
+ 20:50
+ 22:06
+ 34:23

Parcours

In de eerste vier edities van de Gree-Tour of Guangxi veranderde er nauwelijks iets aan het parcours. Nu is dat wel het geval. Enkele bekende punten zijn behouden gebleven, zoals de punchaankomst in Nongla, maar er zijn ook gloednieuwe ritten bij. Daarbij valt vooral op dat er vaker geaccidenteerd parcours opgezocht worden. Toch kunnen de meeste ritten nog steeds eindigen in een massasprint.

Etappes Gree-Tour of Guangxi

Datum Rit Van Naar
15.10 1
Fangchenggang
Fangchenggang
149.40 km
16.10 2
Chongzuo
Jingxi
181.50 km
17.10 3
Jingxi
Bama
214.00 km
18.10 4
Bama
Jinchengjiang
176.80 km
19.10 5
Yizhou
Nongla
165.80 km

Dinsdag 15 oktober, Etappe 1: Fangchenggang – Fangchenggang (149,4 km)

De eerste etappe bevat geen gecategoriseerde hellingen, maar biljartvlak is de etappe ook weer niet. In Fangchenggang, een stad met ongeveer 720.000 inwoners, worden vier rondes van 35 kilometer gereden. Deze omloop bevat drie korte klimmetjes. De laatste helling, met de top op zestien kilometer van de streep, is een kilometer aan 6,7 procent. Hoewel een sprint het meest waarschijnlijke scenario is, hoeft dat niet met een voltallig peloton te zijn. De echt zware mannen kunnen weleens in de problemen komen op een van de puisten.

Start: flag-nl/flag-be 05.15 uur
Finish: flag-nl/[flag:be tussen 08.30 en 09.00 uur


Woensdag 16 oktober, Etappe 2: Chongzuo – Jingxi (181,5 km)

Wie een snelle blik op het profiel van de tweede etappe werpt, denkt: een bergrit. Toch is het parcours ook weer niet zó lastig. De eerste circa 140 kilometer zijn zelfs behoorlijk vlak, een klimmetje van één kilometer aan 5,2 procent daargelaten. Pas daarna volgt het serieuzere werk.

Een 9,5 kilometer lange klim voert de renners naar een hoogte van 606 meter. Het gaat dus vrij lang omhoog, maar steil is de beklimming zeker niet. Het gemiddelde stijgingspercentage is slechts 3,6 procent, al zijn er wel moeilijkere passages. Na de officiële top volgt geen afdaling, maar een plateau, met her en der wat stukjes vals plat. Vanaf hier is het nog ruim dertig kilometer naar de streep. Je moet dus wel van heel goeden huize komen, als je het na een aanval op de klim vol wilt houden tot de finish.

Start: flag-nl/flag-be 05.15 uur
Finish: flag-nl/flag-be tussen 09.00 en 09.30 uur


Donderdag 17 oktober, Etappe 3: Jingxi – Bama (214 km)

Op dag drie staat de langste rit van de ronde op het programma. Tussen Jingxi en het noordelijker gelegen Bama moet maar liefst 214 kilometer afgelegd worden. De renners starten op 716 meter hoogte, maar dalen in het eerst deel van de etappe vooral af. Na 137 kilometer zitten ze nog maar op 111 meter boven zeeniveau.

Daarna dient zich een heuvelachtigere finale aan. Er zijn nog slechts twee gecategoriseerde klimmetjes, maar ook los daarvan gaat het continu op en af. Na een laatste hupje op goed elf kilometer van de streep volgt de afzink naar Bama. Het kan daar verschillende kanten op. Misschien houdt een groepje aanvallers stand, maar de kans op een sprint lijkt het grootst.

Start: flag-nl/flag-be 04.20 uur
Finish: flag-nl/flag-be tussen 09.00 en 09.30 uur


Vrijdag 18 oktober, Etappe 4: Bama – Jinchengjiang (176,8 km)

Etappe vier is de etappe met de meeste hoogtemeters van de ronde, namelijk 2842. Na de start in Bama wacht al snel een beklimming van de tweede categorie (5,3 km aan 6,1%). In het eerste deel van de etappe volgen dan nog twee hellingen van de derde categorie. De eerste (5,4 km aan 4,1%) gaat naar 611 meter hoogte, de tweede (2,9 km aan 6,7%) naar 706 meter. Hiermee is na goed negentig kilometer het hoogste punt van de dag bereikt.

Het gaat nu lange tijd voornamelijk naar beneden, tot op dertig kilometer van de streep de vierde en laatste gecategoriseerde beklimming (3,8 km aan 6,0%) opdoemt. Na de tweede tussensprint van de dag wacht ook nog een onofficiële helling, van een kleine twee kilometer aan zo’n vijf procent. Hier kunnen renners met goede benen mogelijk nog wat proberen. Vanaf de top is het namelijk nog maar dertien kilometer naar de streep in Jinchengjiang.

Start: flag-nl/flag-be 05.15 uur
Finish: flag-nl/flag-be tussen 09.15 en 09.45 uur


Zaterdag 19 oktober, Etappe 5: Yizhou – Nongla (165,8 km)

We komen weer op bekend terrein. De vijfde etappe finisht namelijk na de slotklim naar Mashan Nongla Scenic Spot, waar de voorgaande vier edities van de Tour of Guangxi ook steevast een aankomst was. Tot nog toe was de ritwinnaar in Nongla uiteindelijk ook telkens de eindwinnaar. Zo greep Milan Vader hier vorig jaar de macht om zijn leiderstrui nadien niet meer uit handen te geven.

Omdat de Tour of Guangxi dit jaar in het algemeen wat zwaarder is, is het geen uitgemaakte zaak dat de winnaar in Nongla ook dit keer de rittenkoers op zijn naam schrijft. Maar toch zal dit een belangrijke dag voor de klassementsrenners worden. Op de slotklim van iets meer dan drie kilometer aan 6,6 procent zullen ze elkaar vaste en zeker het vuur aan de schenen leggen. De aanloop is, zoals elk jaar, niet al te pittig.

Start: flag-nl/flag-be 05.20 uur
Finish: flag-nl/flag-be tussen 09.10 en 09.40 uur


Zondag 20 oktober, Etappe 6: Nanning – Nanning (134,3 km)

De renners die vorig jaar ook al de Tour of Guangxi reden, zullen de zesde etappe met start en finish in Nanning wel herkennen. In 2023 werd deze rit op de derde dag van de ronde verreden. De etappe eindigde toen in een groepssprint van zo’n vijftig man en werd gewonnen door Olav Kooij.

Dat het peloton aardig uitgedund was, kwam door een venijnige helling op de omloop in Nanning. Het 27 kilometer lange circuit, dat vijf keer afgelegd moet worden, bevat namelijk een klim van 1,4 kilometer aan 11,6%. Na de laatste bestijging is het nog wel negentien kilometer naar de streep. Voor veel sprinters moet dat genoeg zijn om nog terug te keren, maar zeker niet voor iedereen, zoals we vorig jaar zagen.

Start: flag-nl/flag-be 08.20 uur
Finish: flag-nl/flag-be tussen 11.10 en 11.40 uur


Favorieten

Milan Vader reist naar China af op zijn titel te verdedigen. De kans dat hem dat lukt, is niet heel groot. De 28-jarige Nederlander won vorig jaar op indrukwekkende wijze de Gree-Tour of Guangxi, maar datzelfde niveau heeft hij nadien niet meer gehaald. Het zou al mooi zijn als hij komende week weer eens mee kan doen voor ereplaatsen.

Iemand die geen moeite lijkt te hebben om zijn conditie vast te houden, is Joseph Blackmore. De Brit van Israel-Premier Tech won in augustus de Tour de l’Avenir en bleef nadien ereplaatsen noteren: vijfde in de Tour of Britain, achtste in de GP de Wallonie, vijfde op het WK voor beloften in Zürich. Met zijn sterke eindschot heuvelop kan de 21-jarige renner toeslaan in de koninginnenrit van de Tour of Guangxi. Indien Blackmore de hele ronde wint, zou dat zijn vijfde eindzege zijn in 2024, op acht rittenkoersen.

Joseph Blackmore – foto: Cor Vos

Er zijn meer Britten om in de gaten te houden. We doelen dan op Max Poole en Oscar Onley, die beiden uitkomen voor dsm-firmenich PostNL. Poole is de laatste maanden goed op dreef met een tweede plaats in de Vuelta a Burgos, meerdere ereplaatsen in de Vuelta a España en een rit- en eindzege in de Tour of Langkawi. Een WorldTour-rittenkoersen winnen, zou zijn najaar helemaal afmaken.

Terwijl Poole zich liet zien in de Ronde van Spanje, reed Onley naar een tweede plaats in de Tour of Britain. Daarna viel hij ook op in de finale van het WK, waar hij in de voorlaatste ronde zijn karretje even aanhaakte bij Mathieu van der Poel. Uiteindelijk finishte hij als zestiende in Zürich. En hoewel Onley vorig jaar niet verder kwam dan een elfde plaats in de koninginnenrit van de Gree-Tour of Guangxi, moet de aankomst in Nongla hem in theorie goed liggen. We schrijven hem dus zeker op.

Max Poole was onlangs nog de beste in de Tour de Langkawi – foto: Cor Vos

Dat doen we ook met Lennert Van Eetvelt, die dit jaar al won op WorldTour-niveau. In februari schreef hij de slotrit en het algemeen klassement van de UAE Tour op zijn naam. Niet lang daarna volgde een vervelende knieblessure, maar in de Sibiu Cycling Tour (vierde) en de Clásica San Sebastián (derde) liet de Belg zijn klasse weer zien. Ook de Vuelta a España verliep uitstekend, tot hij last kreeg van ademhalingsproblemen en halverwege de ronde afstapte. In de Ronde van Lombardije, . Dat belooft!

Voor Jhonatan Narváez betekent de Gree-Tour of Guangxi zijn terugkeer in het peloton. De 27-jarige Ecuadoraan gold als een van de outsiders voor het WK in Zurich, maar stond uiteindelijk toch niet aan de start. Hij had te veel last van de naweeën van een coronabesmetting. Indien dat probleem nu weer is opgelost, is hij een gevaarlijke klant voor de zege in de Tour of Guangxi. Per slot van rekening is hij een van de enige renners die Tadej Pogacar dit jaar – in de openingsrit van de Giro – heeft weten af te troeven in een rechtstreeks duel.

Jhonathan Narváez – foto: Cor Vos

Waar Narváez het WK moest missen, tekende Quinn Simmons wel present in Zwitserland. En de Amerikaan stond zijn mannetje in de zware wegrit. Het leverde hem een negende plaats op, nadat hij kort daarvoor al tweede was geworden in de slotrit van de Tour de Luxemburg. De koninginnenrit van de Gree-Tour of Guangxi zal qua klimwerk op het randje zijn voor Simmons, maar op een goede dag, moet hij een eind kunnen komen. Zo’n lange inspanning is het nou ook weer niet.

Misschien is het allemaal wel wat te kort voor Pavel Sivakov, maar de Fransman steekt wel in een uitstekende vorm. Per slot van rekening werd hij zaterdag nog zesde in de Ronde van Lombardije. Tim Wellens schreef op de eerste dag van september dan weer de Renewi Tour op zijn naam, maar daarna was hij niet echt dicht meer bij een overwinning. Hij heeft echter wel goede herinneringen aan de Tour of Guangxi. In 2017 won hij de eerste editie. Volgt er nu een tweede overwinning?

Tot slot, noemen we ook nog de namen van Maximilian Schachmann (Red Bull-BORA-hansgrohe), Iván Ramiro Sosa (Movistar), Esteban Chaves (EF Education-EasyPost), Torstein Træen (Bahrain-Victorious), Lorenzo Fortunato, Alexey Lutsenko  Victor Lafay, Alex Baudin (Decathlon AG2R), Jan Hirt (Soudal Quick-Step) en Luke Plapp (Jayco AlUla). Laatstgenoemde maakt zijn rentree na een zware val na de olympische tijdrit in Parijs.

Quinn Simmons – foto: Cor Vos


Sprinters

Aan sprinters geen gebrek in de Gree-Tour of Guangxi. De snelle mannen krijgen in deze meerdere kansen, en dus zijn ze in grote getale afgereist naar China. Mannen als Sam Bennett (Decathlon AG2R), Gleb Syritsa (Astana Qazaqstan), Juan Sebastián Molano (UAE Emirates), Luke Lamperti (Soudal Quick-Step) en Ethan Vernon (Israel-Premier Tech) zullen de strijd zeker aangaan.

Wat kan Casper van Uden in dit sprintveld? – foto: Cor Vos

Ook voor de Lage Landen is er wat de sprints betreft wel wat om naar uit te kijken. Zo staan voor dsm-firmenich PostNL Casper van Uden én Fabio Jakobsen op de startlijst, terwijl ook David Dekker (Arkéa-B&B Hotels) erbij is, net als Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost). De Belgen Milan Fretin (Cofidis) en Lionel Taminiaux (Lotto Dstny) zullen zich ongetwijfeld ook mengen in het sprintgeweld. Voor de zekerheid noemen we ook nog Max Walscheid (Jayco AlUla), Davide Cimolai en Iván García Cortina (Movistar)


Favorieten volgens WielerFlits
**** Lennert Van Eetvelt
*** Oscar Onley, Joseph Blackmore
** Jhonatan Narváez, Max Poole, Quinn Simmons
* Pavel Sivakov, Tim Wellens, Alexey Lutsenko, Lorenzo Fortunato

  • Op het moment van publiceren was er nog geen complete deelnemersveld voor de Tour of Guangxi bekend. Als er op tijd een startlijst komt, zullen wij het favorietendeel en de sterverdeling van de voorbeschouwing later aanvullen en wijzigen.

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

Het wordt tijdens de Gree-Tour of Guangxi behoorlijk warm, met dagelijks temperaturen van rond de dertig graden Celsius. Ook de zon schijnt geregeld. Tegelijkertijd houden de renners het waarschijnlijk niet helemaal droog, want de meeste dagen is de kans op neerslag relatief groot.

De wedstrijd is live te zien via de online kanalen HBO Max en Discovery+ Bekijk voor de precieze uitzendtijden onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.