Voorbeschouwing: Halle-Ingooigem 2019
Jaarlijks is het voor sterke sprinters een vaste afspraak op de woensdag voor de nationale kampioenschappen: Halle-Ingooigem. Aan de rand van het Pajottenland zullen de snelle krachtpatsers ook dit jaar weer de dienst uitmaken. Titelverdediger Danny van Poppel en zijn Jumbo-Visma-ploeg zijn niet van de partij. Wie volgt hen op? WielerFlits blikt vooruit!
Halle-Ingooigem is na de afgelasting van de GP Jean-Pierre Monseré effectief de vierde manche om de Bingoal Cycling Cup, ook wel de Beker van België. Dit klassement komt tot stand aan de hand van acht Belgische eendagswedstrijden die deel uitmaken van de Europe Tour. Het doel van dit Belgische regelmatigheidscriterium is om jonge renners de kans geven zich in de kijker te rijden en hen te laten proeven aan de competitie met de toppers van vandaag de dag. Ook wil de organisatie het circuit van de Europe Tour een boost geven.
De Bingoal Cycling Cup 2019 kende een valse start doordat de GP Jean-Pierre Monseré dus werd afgelast. Hevige rukwinden speelden diverse koersen in Noord-Europa parten tijdens het tweede weekend van maart, zo ook in België. Koersen was onverantwoord, waardoor de wedstrijd dit jaar zonder winnaar bleef. De overige drie koersen konden wel plaatsvinden. Zo won Bryan Coquard de GP Marcel Kint, was Thomas Boudat de sterkste in het Circuit de Wallonnie en zegevierde Kenneth Vanbilsen zaterdag in Dwars door het Hageland.
Na de koers over de onverharde wegen, hebben we een nieuwe lijstaanvoerder in het klassement om de Bingoal Cycling Cup. Met zijn derde plaats nam Niki Terpstra de leidende positie over van Baptiste Planckaert. De Nederlander verzamelde tot op heden 33 punten, Planckaert heeft één puntje minder. Boudat zakte door de punten van Terpstra van twee naar drie, maar de rest van de top bleef ongewijzigd. Oscar Riesebeek (Roompot-Charles) staat nog altijd vierde, terwijl Coquard vijfde staat.
Wedstrijden om de Bingoal Cycling Cup 2019
10-03: GP Jean-Pierre Monseré (afgelast)
26-05: GP Marcel Kint
30-05: Circuit de Wallonie
21-06: Dwars door het Hageland
26-06: Halle-Ingooigem
25-08: Schaal Sels
20-09: Kampioenschap van Vlaanderen
13-10: Memorial Rik Van Steenbergen
Historie
De kruitdampen van de Tweede Wereldoorlog waren in het wederopbouwend België amper opgetrokken, toen in Ingooigem een witte finishstreep op de weg werd gekalkt. Het vertrek was toen nog in Sint-Agatha-Berchem, een gemeente in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In 1945 heette de koers dan ook Brussel-Ingooigem. De eerste editie was er meteen een waar twee Belgische grootheden een duel met elkaar uitvochten. Rik Van Steenbergen won de eerste uitgave, gevolgd door zijn even zo illustere tegenstander Briek Schotte.
Na nog twee edities, vond deze koers van 1948 tot en meet 1950 drie seizoenen geen doorgang. Sinds 1951 is het echter onafgebroken georganiseerd. Met onder meer Herman Van Springel, Roger De Vlaeminck, Patrick Sercu, Walter Planckaert, Eddy Planckaert, Eric Vanderaerden, Hendrik Redant, Eric Van Lancker, Hans De Clercq, Bert Roesems (twee keer), Gert Steegmans en Kenny Dehaes staan er enkele bekende namen op de erelijst. Wat meteen opvalt: het zijn allemaal Belgen. De thuisrijders wonnen liefst zestig van de 71 edities.
De eerste buitenlander op de erelijst werd Nederlander Jos Schipper in 1982. Hij kreeg navolging van Sergej Ivanov, Jans Koerts, Baden Cooke, Janek Tombak, Roy Curvers (die er zijn enige profzege behaalde), Nacer Bouhanni (twee keer) en Arnaud Démare (twee keer). Die laatste twee zijn samen met Roesems en Jurgen Van de Walle (die won in 2009 en 2010) recordhouder wat betreft het aantal zeges. Sinds 2002 behoort Halle-Ingooigem tot het Europese continentale UCI-circuit. Anno 2019 staat ze als een UCI 1.1-koers op de kalender.
Laatste tien winnaars Halle-Ingooigem
2018: Danny van Poppel
2017: Arnaud Démare
2016: Dries De Bondt
2015: Nacer Bouhanni
2014: Kenny Dehaes
2013: Arnaud Démare
2012: Nacer Bouhanni
2011: Roy Curvers
2010: Jurgen Van de Walle
2009: Jurgen Van de Walle
Vorig jaar
Voor de oplettende rekenaar zojuist: het klopt, er werden maar tien buitenlandse zeges genoemd. De elfde en laatste kwam vorig jaar op naam van Danny van Poppel. Nadat de vroege vlucht op vijftig kilometer van de meet werd ingerekend, ontstond een uiterst vermakelijke finale. Er werd slag om slinger gedemarreerd, waarna een groepje van negen een gaatje kreeg. Daarbij onder meer wijlen Robbert de Greef en Jan-Willem van Schip van Roompot-Nederlandse Loterij. In de slotfase sloten vervolgens nog eens dertig renners aan.
Het peloton – of wat daar nog van over was – kreeg dat gat niet meer dicht. Vooraan probeerde Krists Neilands het, zonder succes. Vanbilsen ging korte tijd later met de jonge Nederlander Julius van den Berg op pad. Zij mochten eventjes dromen van winst, maar onder de vod werden zij gegrepen. Jens Keukeleire greep het moment aan voor een ultieme aanval, maar ook hij kon een spurt niet voorkomen. Van Poppel ging vervolgens als eerste aan. Dat bleek genoeg, al kon hij Fabio Jakobsen ternauwernood afhouden.
Uitslag Halle-Ingooigem 2018
1. Danny van Poppel (LottoNL-Jumbo) in 4u30m40s
2. Fabio Jakobsen (Quick-Step Floors) allen z.t.
3. Sean De Bie (Veranda’s Willems-Crelan)
4. Hugo Hofstetter (Cofidis)
5. Kris Boeckmans (Vital Concept)
Volledige uitslag
Parcours
De start van deze koers is sinds 2005 niet langer meer in Brussel, maar in het iets zuidelijker gelegen Halle in Vlaams-Brabant. Vanuit de startplaats trekken de renners naar het westen, waar ze na zo’n dertig kilometer aankomen in Geraardsbergen. Na 74 kilometer volgt ten oosten van Ronse met de Knokteberg de eerste hindernis van de dag. Acht kilometer later volgt met de Varentstraat de enige kasseistrook van de dag, kort daarop gevolgd door de Tiegemberg. Vier-en-een-halve kilometer later ligt dan alweer de top van de Holstraat.
Vervolgens passeren de renners na 103 kilometer voor de eerste keer de meet in Ingooigem. Daar volgt dan eerst een lokale ronde van 25 kilometer, met de Hellestraat, de Tiegemberg en de Holstraat als hellingen. Na deze ronde heeft de organisatie het ommetje naar Wortegem geschrapt, waardoor de renners nu bij Anzegem linksaf steken. Daardoor keert de Holstraat niet meer terug en is de lokale omloop nog 17,7 kilometer lang. Dat rondje doet het peloton nog vier keer, waardoor de winnaar na 198,5 kilometer bekend is in Ingooigem.
Afstand: 198,5 kilometer
Start: 12.45 uur
Finish: tussen 17.09 en 17.34 uur
Favorieten
Halle-Ingooigem geldt dit jaar als laatste testcase, of opwarmertje, voor het Belgisch kampioenschap op de weg in Gent. Daar zijn de snelle mannen in het voordeel, dus het is niet gek dat velen van hen nog een keer de benen op spanning willen zetten. De startlijst is dan ook vrij Belgisch georiënteerd, maar er liggen ook enkele buitenlandse kapers op de kust. Zij moeten wel bestand zijn tegen de hoge temperaturen die zijn voorspeld, goed drinken is dus het devies. Door de warmte is een massasprint bijna onoverkomelijk.
En als het daarop uitdraait, dan zullen veel ogen gericht zijn op Tim Merlier. De crosser rijdt sinds deze maand voor Corendon-Circus en hij kwam meteen met veel bombarie binnen. De 26-jarige Belg sprintte een aantal keer kort in de Baloise Belgium Tour, werd vervolgens zesde in de Omloop van het Hageland, om daarna de Elfstedenronde op zijn naam te schrijven. Vooral de manier waarop maakte indruk; Merlier is op dit moment misschien wel de snelste sprinter van België. Met zijn huidige vorm, lijkt hij woensdag de te kloppen man.
Iemand die dat zaterdag aan den lijve ondervond, was Fabio Jakobsen. De Nederlandse jongeling (22) zag zijn ploeg Deceuninck-Quick-Step heel de dag op kop sleuren. Ze brachten hem nochtans in een zetel naar de finish, maar daar verraste Merlier als coming man. Toch kan het woensdag zo maar andersom zijn, want Jakobsen beschikt ook over goede vorm. Tijdens de Hammer Sprint in Limburg was hij heer en meester en ook in Ronde van België deed hij goed mee. Een zege zou zijn vertrouwen goed doen met het oog op het NK van zondag.
Toch kan The Wolfpack ook uit een ander vaatje tappen. Met Philippe Gilbert kunnen ze zelfs de aanval kiezen. Naast Jakobsen hebben ze bij Deceuninck-Quick-Step met Álvaro José Hodeg nog een tweede pion in de gelederen die hier voor de winst kan sprinten. De generatiegenoot (ook 22 jaar) van de Nederlander reed het Critérium du Dauphiné niet uit, maar rechtte zijn rug tijdens de Heistse Pijl. Daar was de Colombiaan rapper dan Jasper Philipsen en Rory Townsend. Het zal van de vorm van de dag en de koers afhangen of Hodeg de kopman is, of dat toch Jakobsen sprint.
Ook de Franse kampioenschappen zijn dit jaar vlak. In het dorpje La Haye-Fouassièrre (net ten oosten van de stad Nantes) kan Bryan Coquard zijn gram halen. De 27-jarige Fransman werd met zijn team Vital Concept-B&B Hotels niet uitgenodigd voor de Tour de France, waardoor hij andere doelen moet zoeken. Het Frans kampioenschap is er daar een van, maar dan kan hij ook meedoen voor winst in Halle-Ingooigem. Coquard won in de Baloise Belgium Tour nog de laatste rit in Beringen, dus Hodeg, Jakobsen en Merlier zijn gewaarschuwd.
Een van de andere favorieten voor het Frans kampioenschap is Christophe Laporte. De 26-jarige snelle man van Cofidis is met Nacer Bouhanni – die steeds beter in vorm lijkt te geraken – in een strijd verwisseld wie nu mag sprinten in de Tour de France. Voor Laporte wacht in Halle-Ingooigem een mooie kans om het kwartje zijn kant op te laten vallen. Als hij hier weet te winnen zal hij wellicht een streepje voor hebben op Boxhanni én stijgt zijn eigen zelfvertrouwen met zienderogen vlak voor het Frans kampioenschap en de Tour.
Bij Wanty-Gobert rekenen ze op hun snelle man Timothy Dupont. De 31-jarige Belg is de laatste weken goed opdreef, ondanks fysiek malheur. Toch werd hij afgelopen week tiende in Dwars door het Hageland en vierde in de Elfstedenronde. Nu kan hij niet dezelfde papieren overleggen als bijvoorbeeld Laporte (die twee ritten won in de Tour du Luxembourg), maar Dupont in zeker iemand om in de gaten te houden. In al zijn vijf deelnames aan Halle-Ingooigem, deed hij het nooit slechter dan een vijftiende plaats.
De Belgische selectie brengt ook een ploeg naar Halle-Ingooigem en voor hen staan niet de minste renners aan het vertrek. Zo komt onder andere Jasper Stuyven in actie. De 27-jarige Belg draagt normaal gezien het shirtje van Trek-Segafredo, maar nu steekt hij zich dus in een blauwhemd. Stuyven kon weleens met ambities voor de nationale tricolore naar Gent trekken. Doorgaans smijt hij zich niet in sprints, maar tijdens de twee – oké geen rechttoe, rechtaan massaspurts – lastigere aankomsten in de Ronde van Zwitserland deed hij dat wel.
Wallonie-Bruxelles komt ook met een leuke ploeg naar deze eendagskoers. Met oud-winnaar Kenny Dehaes en de rappe Fransman Justin Jules in de gelederen, kunnen zij het afmaken in een klein groepje. Maar mocht het toch uitdraaien op een massasprint, dan is Baptiste Planckaert de man om naar uit te kijken. Nu Niki Terpstra afwezig is, zal hem er alles aan gelegen zijn om zo veel mogelijk punten te pakken. Zodoende kan hij zich weer bovenaan in het klassement om de Bingoal Cup nestelen. Begin juni won hij Rund um Köln.
Mocht Stuyven toch niet zijn snelle benen uitproberen in Ingooigem, dan kan de Belgische selectie ook de kaart spelen van Jens Debusschere. Hij kan overigens ook zijn eigen plan trekken. Dat bleek toen hij afgelopen week namens zijn werkgever Katusha-Alpecin twee keer naar een vierde plek sprintte in de ZLM Tour, achter de ongenaakbare Dylan Groenewegen. In het shirt van zijn Zwitsere werkgever was Debusschere nog niet zegezeker. Als oud-kampioen van België zou een overwinning vlak voor het BK een mooie opsteker zijn.
De voorbije maand liet Tom Van Asbroeck een goed vormpeil zien. Dat begon al met enkele korte uitslagen in de Vierdaagse van Duinkerke, gevolgd door een goede Tour of Norway, een zevende plek in de Ronde van Limburg en drie keer top-10 in de Baloise Belgium Tour. Toch stelde hij met zulke resultaten in Dwars door het Hageland en de Elfstedenronde teleur. Het probleem bij Israel Cycling Academy is dat er te veel sprinters aan boord zijn. Ook Rudy Barbier, August Jensen, Riccardo Minali én Ests kampioen Mihkel Räim zijn present.
In een massasprint is altijd ruimte voor verrassingen. Hoewel de meeste spurters de revue gepasseerd zijn, is er ook nog een eervolle vermelding voor neoprof Alfdan De Decker (Wanty-Gobert), Edward Planckaert (Sport Vlaanderen-Baloise), Boy van Poppel (Roompot-Charles) en Boris Vallée (Wallonnie-Bruxelles), die in de ZLM Tour goed voor de dag kwam. Met Wouter Wippert (Evo Pro Racing) staat nog een sterke sprinter aan het vertrek, maar hij kreeg tijdens Dwars door het Hageland en de Elfstedenronde een DNF-je achter zijn naam.
Oliver Naesen (Belgische selectie) is iemand die voor een aanval te porren is. Verder is het uitkijken naar de piepjonge snelle Australiër Jensen Plowright (19). Kan hij verrassen? Dan missen we nog de grootste dark horse: de Italiaan Jakub Mareczko.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Tim Merlier
*** Fabio Jakobsen, Álvaro José Hodeg
** Bryan Coquard, Christophe Laporte, Timothy Dupont
* Jasper Stuyven, Baptiste Planckaert, Jens Debusschere, Tom Van Asbroeck
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Website organisatie
Weer en TV
Er wacht de renners woensdag een bloedhete dag. Volgens de weerstations stijgt het kwik woensdagmiddag naar 30 graden Celsius. De wind waait aan windkracht 3-4 uit het noorden. En regen? Wat is regen? Er valt geen druppel komende woensdag, waardoor de weersomstandigheden redelijk goed te doen zijn. Hoe dat in de praktijk zal zijn, is te zien bij Sporza. Zij brengen Halle-Ingooigem live in beeld, vanaf 15.40 doen Renaat Schotte en José De Cauwer verslag. Bespreek ondertussen de koers in het liveblog van WielerFlits.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.