Voorbeschouwing: Kampioenschap van Vlaanderen 2019
Het Kampioenschap van Vlaanderen is de tweede in een vierluik Belgische najaarswedstrijden, waar renners in extremis nog een laatste hand aan hun WK-voorbereiding kunnen leggen. In en rond Koolskamp is het echter vooral uitkijken naar de snelle mannen, die hoogst waarschijnlijk onder elkaar zullen uitvechten wie zich de opvolger van Dylan Groenewegen mag noemen. WielerFlits blikt vooruit.
Historie
Zoals de naam doet vermoeden is het Kampioenschap van Vlaanderen ook een echte traditiekoers. De wedstrijd staat al sinds 1908 (!) op de wielerkalender en dit telkens op een donderdag, kermisdonderdag in Koolskamp.
De organisatie werd geïnspireerd door de successen van lokale vedette Cyriel Van Hauwaert, die in die periode onder andere Bordeaux-Parijs, Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix won. Van Hauwaerts bijnaam was bovendien de Leeuw van Vlaanderen, het is dan ook niet lang zoeken naar de oorsprong van de naam van deze wedstrijd. Men wilde er een echte Vlaamse bedoeling van maken. Het publiek zong de Vlaamse Leeuw, terwijl de winnaar op het podium de leeuwentrui aantrok. Ronde van Vlaanderen-organisator Karel van Wijnendaele zorgde in zijn Sportwereld-blad meteen voor de nodige publiciteit voor deze wedstrijd.
In de loop der jaren kwamen zo wielerlegendes als Odiel Defraeye, Marcel Kint, Rik Van Steenbergen, Briek Schotte, Rik Van Looy en Eddy Merckx op de erelijst. Het duurde tot in 1965, toen de Deen Palle Lykke won, dat er een eerste niet-Vlaming zijn naam op de erelijst mocht bijschrijven. De afgelopen jaren gebeurt dit steeds couranter, maar toch is Niko Eeckhout met vier overwinningen (1996, 1998, 2000 en 2006) nog steeds recordhouder.
Laatste tien winnaars Kampioenschap van Vlaanderen
2018: Dylan Groenewegen
2017: Fernando Gaviria
2016: Timothy Dupont
2015: Michal Golas
2014: Arnaud Démare
2013: Jens Debusschere
2012: Ronan van Zandbeek
2011: Marcel Kittel
2010: Leigh Howard
2009: Steven de Jongh
Vorig jaar
Het stond vorig jaar natuurlijk in de sterren geschreven dat we een koninklijke sprint zouden krijgen in Koolskamp. Toch waagden met Jeroen Meijers, Stijn De Bock, David Boucher en Luuc Bugter vier moedigen zich aan een lange ontsnappingspoging, in de hoop hun ploegen een beetje in de kijker te krijgen. Ze waren er op 25 kilometer van de streep echter alweer aan voor de moeite.
Net iets te vroeg zo bleek, want in volle finale lieten ook Guillaume Van Keirsbulck, Jan Willem van Schip, Krists Neilands en Frederik Frison zich nog inspireren. Zonder succes… Een sprint moest dus beslissen over winst en verlies en daarin haalde een perfect gepiloteerde Dylan Groenewegen het makkelijk van het Trek-Segafredo-duo Stuyven-Degenkolb.
Top-5 Kampioenschap van Vlaanderen 2018
1. Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo)
2. John Degenkolb (Trek-Segafredo) allen in z.t.
3. Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
4. Emiel Vermeulen (Roubaix-Lille Métropole)
5. Bram Welten (Fortuneo-Samsic)
Parcours
Het Kampioenschap van Vlaanderen ademt Koolskamp en dat zal dit jaar ook niet anders zijn. Al moeten we toch spreken van een licht gewijzigde omloop ten opzichte van vorig jaar.
In de lokale omloop van elf kilometer is het namelijk traditie dat de naburige gemeenten Egem en Pittem worden aangedaan. Ditmaal is door wegenwerken een passage langs Pittem echter niet mogelijk, waardoor de organisatie moet uitwijken richting Zwevezele.
De aankomstlijn is echter wel nog steeds gelegen in Koolskamp, waar na zeventien rondjes (en een totale afstand van 186 kilometer) naar alle waarschijnlijkheid gesprint zal worden voor de overwinning. In de laatste drie kilometer vinden we geen bochten meer, op een heel flauwe aan het slot na. Hierdoor krijgen we doorgaans een sprint aan zeer hoge snelheid.
Start: 13.20 uur
Finish: 17.45 uur
Favorieten
Het Kampioenschap van Vlaanderen voorziet dit jaar een indrukwekkend deelnemersveld. Maar liefst acht WorldTour-ploegen en een nationale selectie van Groot-Brittannië vol grote namen tekenen present. Ideaal om er een prachtig sprintfestival van te maken.
Dylan Groenewegen is met voorsprong de snelste man aan het vertrek. De Nederlander is de afgelopen weken in de winning mood met maar liefst drie ritzeges in de Tour of Britain. Wat hem in de BinckBank niet lukte en in de Tour slechts eenmaal, lijkt nu voor de Amsterdammer allemaal op zijn plaats te vallen. Bovendien kan Groenewegen weer rekenen op zijn vaste lead out Mike Teunissen, aan wie hij al zoveel successen heeft te danken. Mits we een hectische sprint krijgen, mag je ook Teunissen zelf niet volledig uitvlakken.
Fabio Jakobsen heeft er dan weer een totaal andere voorbereiding opzitten. De Nederlandse kampioen komt rechtstreeks uit de Vuelta, waar hij ook al succesvol was. Het is echter afwachten of Jakobsen met vermoeide benen uit die rittenkoers is gekomen, of dat hij juist kan teren op de supercompensatie na een zware drieweekse. Davide Martinelli zal ditmaal de man zijn die Jakobsen moet piloteren, verder krijgt hij vooral een jonge ploeg met ook enkele stagiairs rond zich.
Vanuit Nederlands oogpunt is het ook uitkijken naar Cees Bol, die zijn start bij de profs niet heeft gemist. Zo won de sterke sprinter van Team Sunweb al Nokere Koerse en een etappe in de rondes- van Californië en Noorwegen. Sindsdien is Bol weer op zoek naar een overwinning, maar in de Tour of Britain (tweede in de slotetappe, achter veelvraat Mathieu van der Poel, red.) liet hij zien dat het met de vorm wel snor zit.
Van Belgische zijde is Jasper De Buyst (Lotto Soudal) de man om naar uit te kijken. De Buyst kwam de voorbije weken in Denemarken weer aan winnen toe, nadat hij meer dan twee jaar zijn handen niet meer in de lucht had mogen steken. Het heeft De Buyst duidelijk deugd gedaan, want de voormalige pistecoureur breidde daar in de Tour of Britain een meer dan behoorlijk vervolg aan met twee dichte ereplaatsen. Ook de jonge Gerben Thijssen tekent present. De voormalige Belgische kampioen bij de beloften hoopt ook nog op wat kansen dit najaar.
Corendon-Circus rekent dan weer op de snelste Belg op twee wielen. Nationaal kampioen Tim Merlier won dit seizoen al de Elfstedenronde, twee (individuele) etappes in de Tour Alsace én een rit in de Ronde van Denemarken. De wegrenner annex crosser begon dan ook met hoge verwachtingen aan de Brussels Cycling Classic, maar net voor de eindsprint reed een concurrent onopzettelijk enkele spaken uit zijn wiel, waardoor hij plots kansloos was voor een goede eindklassering. Neemt Merlier revanche in Koolskamp?
Ook Edward Theuns kan namens België zijn snelle benen tonen. Theuns kwam de voorbije weken in onder andere de Vuelta namens Trek-Segafredo een aantal keer dicht bij de zege, en zou het nu misschien eens kunnen opmaken. De grote troef van Theuns is steeds zijn ploeg, die hem de afgelopen weken een paar keer ideaal gepiloteerd heeft. Ook nu zouden Mads Pedersen en Matteo Moschetti daartoe in staat moeten zijn. Jens Debusschere (Katusha-Alpecin) zou zich ook graag nog eens tegen deze snelle jongens willen bewijzen.
Nacer Bouhanni is in zijn laatste maanden bij Cofidis een beetje op een dood spoor. Bouhanni komt niet echt meer aan resultaten toe – op een tweede plaats in de GP Marcel Kint na dan. Bouhanni mag zich dus nog wel eens in de kijker rijden, want zijn snelheid kan toch niet zomaar weg zijn. Datzelfde geldt voor Arkea-Samsic-kopman André Greipel en Dimension Data-sprintbom Mark Cavendish. Kunnen deze ouderdomsdekens nog iets van hun carrière maken? Hier vinden ze in ieder geval het ideale terrein.
Een opvallende selectie aan het vertrek is die van Groot-Brittannië. De Britten komen zich hier voorbereiden op het WK in eigen land met een selectie vol mooie namen. Voormalige witte trui Adam Yates is misschien wel de grootste naam, maar hij heeft hier eigenlijk niet veel te zoeken. Uitkijken doen we vooral naar Chris Lawless. De winnaar van de Tour of Yorkshire profileert zich meer en meer als snelle man bij de Ineosformatie, dat met Owain Doull nog een tweede snelle man in zijn rangen heeft.
Tot slot nog een rijtje outsiders, dat getopt wordt door Max Walscheid van Sunweb. De Duitser kwam in de Vuelta nog niet echt tot zijn recht, maar beschikt wel over een van de snelste benenparen van het peloton. Verder is het uitkijken naar Amaury Capiot (Sport Vlaanderen-Baloise), het Wanty-Gobertduo Alfdan De Decker-Timothy Dupont en Thomas Boudat (Total-Direct Energie).
Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan Groenewegen
*** Fabio Jakobsen, Tim Merlier
** Cees Bol, Jasper De Buyst, Nacer Bouhanni
* Edward Theuns, Jakub Mareczko, Max Walscheid, André Greipel
Website organisatie
Deelnemerslijst
Weer en tv
Volgens Weeronline hebben de renners vrijdag niets te vrezen. De zon zal schijnen en we lezen een temperatuur van 21 graden Celsius af.
Sporza brengt het Kampioenschap van Vlaanderen vrijdag live op de buis vanaf 16:30.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.