Voorbeschouwing: Kleebergcross Mechelen 2024 – Eerste Nederlandse cross van het seizoen
Van der Heijden is een van de topfavorieten - foto: Cor Vos
Zeger Schaeken
zondag 15 september 2024 om 12:00

Voorbeschouwing: Kleebergcross Mechelen 2024 – Eerste Nederlandse cross van het seizoen

We gaan weer crossen! De veldritfans zullen enorm blij zijn, want dit weekend staat de eerste Nederlandse veldrit van het seizoen op het programma. In Nederlands Mechelen gaan zondag heel wat mooie namen de strijd met elkaar aan. Wie schrijft de Kleebergcross op zijn of haar naam? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste winnaars Kleeberg Cross

2023 Ward Huybs

Vorig jaar

EENDAG

EENDAG

Parcours

Het parcours van de Kleebergcross is niet veranderd ten opzichte van vorig jaar. Decor van het parcours is het voetbalterrein van de lokale trots RKMVC. Alleen de start- en finishstrook is geasfalteerd, voor de rest is de 2,6 kilometer lange ronde onverhard. 1800 meter gaat over weilandgras en 650 meter over bospaden.

Daarnaast is er ook een zandpassage en is de Kleebergcross bekend vanwege de beruchte wetzone, een waterstrook waarbij je soms wel tot je knieën in het slijk zakt. Dit heeft zijn effect op de cross. Maar als het droog is, is het vooral de enige trage passage op een verder snelle omloop. Eigenlijk is er voor ieders wat wils, al zouden de meer klimmende types graag gewild hebben dat er iets langere hellinkjes in het parcours hadden gezeten in Mechelen.


Programma en info

Programma zondag 15 september 2024
12.15 uur: Junioren mannen
13.45 uur: Elite vrouwen en jeugdcategorieën
15.15 uur: Elite mannen

Locatie
Spetsesweide, Mechelen (Nederland)

Publieksinformatie
Er is geen entree nodig om de Kleebergcross te bezoeken. De toegang tot de veldrit is gratis.

Praktische info
Website organisatie
Deelnemerslijst mannen
Deelnemerslijst vrouwen


Favorieten mannen

Er staat een mooie mix renners aan de start bij de mannen in Mechelen. Enerzijds heb je de jonge crossers die nog maar net komen piepen, anderzijds de ervaren rotten die al een tijdje meedraaien in het circuit. Dat zou er zondag wel eens een leuke cross van kunnen maken.

De topfavoriet is een ervaren renner. Het is Jens Adams, de intussen 32 jaar oude crosser. Adams reed vorig weekend al een veldrit in Duitsland en werd er tweede achter Loris Rouiller. Een prima resultaat voor Adams, al zal hij in Mechelen wel de overwinning ambiëren.

Adams in actie op het WK in Tsjechië – foto: Cor Vos

Adams zal het voornamelijk moeten opnemen tegen jonge gasten. Twee van die jonge gasten komen uit het kamp van Sven Nys. Dan hebben we het over Ward Huybs en David Haverdings. Huybs is de man die vorig jaar de Kleebergcross op zijn naam schreef en heeft afgelopen seizoen echt stappen gemaakt. Haverdings kende dan eerder een pechseizoen en zal hopen in Mechelen met een schone lei te kunnen starten.

Adams, Huybs en Haverdings – met vooral Adams en Huybs – zijn duidelijk de favorieten voor de zege. Wellicht kunnen ook Nederlander Danny van Lierop, Belgische ancien Tom Meeusen en Belgisch talent Yordi Corsus meedingen voor de ereplaatsen. En een nieuwe naam om in de gaten te houden: Julian Siemons. De 24-jarige crosser heeft nog niet al te veel bekendheid opgebouwd, maar is dit seizoen goed begonnen.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Jens Adams
** Ward Huybs, David Haverdings
* Yordi Corsus, Tom Meeusen, Danny van Lierop

Deelnemerslijst mannen


Favorieten vrouwen

Waar er bij de mannen een uitgesproken favoriet is, zal het bij de vrouwen wellicht wat spannender zijn. We hebben natuurlijk nog geen referentiepunten dit seizoen, dus het is lastig om iemand naar voren te schuiven. Uiteindelijk is Aniek van Alphen de renster geworden die de meeste sterren heeft gekregen.

De redenen: Van Alphen is enorm consistent. Dat was ze vorige winter ook, tot ze in de kerstperiode te maken kreeg met ziekte. Van Alphen, die nog steeds best jong is, was overigens de winnares in de Kleebergcross vorig jaar. Dat is niet onlogisch, want het is een parcours dat haar ligt. De renster van Cyclocross Reds kan er dus voor de tweede keer op rij winnen, wat haar recordhoudster zou maken.

De verbeten blik van Van Alphen – foto: Cor Vos

Inge van der Heijden is een van haar grote uitdaagsters. Van der Heijden kan misschien nét wat betere uitslagen voorleggen dan Van Alphen, maar zij heeft dan weer een slechte verstandhouding met modder. Het heeft de afgelopen dagen wel wat geregend en dat zou kunnen betekenen dat het zondag een modderige bedoeling wordt in Mechelen. Dat is niet in haar voordeel.

Verder is het uitkijken naar wat Leonie Bentveld en Denise Betsema kunnen. De rensters van Pauwels Sauzen Bingoal, de ene erg jong en de andere erg ervaren, mogen ook zeker dromen van de overwinning. Zij rijden allebei hun eerste veldrit van het seizoen, net als Van Alphen en Van der Heijden. Tot slot nog een paar outsiders: de Belgische Julie Brouwers en Kiona Crabbé en de Italiaanse Fransesca Baroni.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Aniek van Alphen
** Inge van der Heijden, Leonie Bentveld
* Denise Betsema, Julie Brouwers, Kiona Crabbé

Deelnemerslijst vrouwen


Weer en TV

Het zal zondag in principe een best aangename dag worden in Mechelen. De temperaturen zullen rond de 15 graden Celsius hangen. De gevoelstemperatuur kan nog iets lager liggen, want er zal wel aardig wat wind staan. Neerslag moeten de crossers niet verwachten.

De Kleebergcross is helaas niet live te volgen in Nederland en België. Zondag staan er wel andere koersen op het menu, met bijvoorbeeld het EK wielrennen in Hasselt. Voor meer informatie over deze wedstrijden kan je altijd terecht in ons overzicht wielrennen op TV.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.