Voorbeschouwing: Kuurne-Brussel-Kuurne 2015
Traditiegetrouw wordt op de tweede dag van het Belgisch openingsweekend Kuurne-Brussel-Kuurne (1.1) verreden. Renners die het in de Omloop Het Nieuwsblad lieten afweten kunnen zondag meteen op herkansing gaan. Op dit parcours komen traditioneel de sprinters het best uit de voeten, al was dat vorig jaar niet het geval. Wie volgt drievoudig winnaar Tom Boonen op de erelijst van de semi-klassieker op? WielerFlits kijkt terug en vooruit.
Historie
Ondanks dat Kuurne-Brussel-Kuurne vaak geassocieerd wordt met een massasprint als slotakkoord, was dit in het verleden vaak niet het geval. Bewijs hiervan zijn de namen van onder anderen Andrei Tchmil (1998 en 2000), Johan Museeuw (1994 en 1997) en Roger De Vlaeminck (1970 en 1971). Ook Rolf Sorensen (1996), Jaan Kirispuu (2002) en Nick Nuyens (2006) wisten met een knappe solo-overwinning de massasprint te ontlopen.
Doordat de wedstrijd zo vroeg in het jaar op de wielerkalender staat, krijgt deze soms met extreme weersomstandigheden te maken. Zowel in 1986, 1993 als in 2013 werd Kuurne-Brussel-Kuurne afgelast. In 2013 viel aan de vooravond van de semiklassieker de sneeuw met tonnen uit de hemel. De organisatie deed er nog alles aan om de omloop sneeuwvrij te maken, maar dit mocht niet meer baten.
Nederlandse winnaars
Naast Jan Raas staat ook Steven De Jongh (2004 en 2008) op de erelijst als meervoudige eindwinnaar van deze Vlaamse semiklassieker. Roy Sentjes won in 2003. Nederlands meest recente winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne is echter Bobbie Traksel in 2010. De Tielenaar reed in helse weersomstandigheden de hele dag voorop en wist uiteindelijk de sprint te winnen. Hij versloeg zijn medevluchters Rick Flens en Ian Stannard. Slechts 26 van de 195 gestarte renners reden toen de wedstrijd uit.
Vorig jaar
foto: OPQS/Tim de Waele
Tom Boonen was in 2014 voor de derde keer de primus in Kuurne. Op de Oude Kwaremont ontstond een elitekopgroep van tien renners. Daarin waren vijf OPQS-renners en drie Belkin-renners vertegenwoordigd. Het peloton, onder leiding van Katusha, Lotto-Belisol en Sky kwam geen meter dichter waardoor het tiental voor de zege spurtte. Boonen verwees Belkin-renners Moreno Hofland en Sep Vanmarcke respectievelijk naar de tweede en derde plaats.
Wedstrijdverslag en uitslag
Laatste vijf edities
2010: Bobbie Traksel (Vacansoleil)
2011: Chris Sutton (Sky Procycling)
2012: Mark Cavendish (Sky Procycling)
2013: Niet verreden
2014: Tom Boonen (Omega Pharma-Quick-Step)
Parcours
Het parcours in de Vlaamse Ardennen met start en finish in Kuurne, wordt gekruid door negen pittige hellingen. Vanuit de West-Vlaamse gemeente trekt het peloton richting het Oosten. Niet in de Belgische hoofdstad Brussel – zoals de naam van de wedstrijd doet vermoeden – maar in het Oost-Vlaamse Ninove is het traditionele keerpunt, maar dan gaat het wel op een meer heuvelachtige route richting aankomst. Het zwaartepunt van de Belgische 1.1-wedstrijd bevindt zich tussen kilometerpaal 90 en 125, waarin respectievelijk La Houppe, de Kanarieberg, de Kruisberg, de Hotondberg, de Côte de Trieu en de Oude Kwaremont beklommen worden.
1. Edelare (36 km): 1500m – gem. 4,2% – max. 7%
2. La Houppe (89 km): 1880m – gem. 4,8% – max. 10%
3. Kanarieberg (97 km): 1000m – gem. 7,7% – max. 14%
4. Kruisberg (102 km): 1875m – gem. 4% – max. 9%
5. Hotondberg (108 km): 2700m – gem.3,1 – max.7,5%
6. Côte Du Trieu (113 km): 1260m – gem. 7% – max. 13%
7. Oude Kwaremont (126 km): 2200m – gem. 4,2% – max. 11,6%
8. Holstraat (136 km): 1000m – gem. 5,2% – max. 12%
9. Nokereberg (143 km): 350 m – gem. 5,7% – max. 7 %
Met nog zeventig kilometer te gaan staan de minder lastige Holstraat en Nokereberg op het programma, alvorens Kuurne na 164 kilometer koers weer bereikt wordt. Hier wordt het peloton nog twee vlakke ronden van 16 kilometer voorgeschoteld. Het parcours van de lokale ronden is lichtjes gewijzigd door een nieuwe brug. De aankomstlijn is getrokken na 196 kilometer op de lange en brede Brugsesteenweg.
Parcours Kuurne-Brussel-Kuurne 2015 (PDF)
Start wedstrijd: 12h00
Verwachte aankomsttijd: Tussen 16h32 en 16h48
Favorieten
Kuurne-Brussel-Kuurne kan dit jaar rekenen op een sterk deelnemersveld. Vrijwel de volledige internationale sprinterstop – buiten Marcel Kittel, Peter Sagan en Andrea Guardini – geeft acte de présence voor de Vlaamse voorjaarskoers. Ook Bradley Wiggins, Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke en Philippe Gilbert prijken op de deelnemerslijst. Er zijn negen ploegen uit de WorldTour uitgenodigd, waaronder de enige Nederlandse LottoNL-Jumbo. Roompot is de andere afvaardiging uit ons land. In totaal nemen er 25 teams en 200 renners deel.
Aangezien een massasprint verwacht wordt, moet Mark Cavendish als medefavoriet bestempeld worden. De oud-wereldkampioen tankte dit voorseizoen al vertrouwen door etappes te winnen in de Rondes van San Luis, de Dubai Tour en de Spaanse eendagskoers Clasica de Almeria. Zijn zegeteller staat al op vijf. De Brit bewees ook deze wedstrijd al aan te kunnen door in 2012 als wereldkampioen te zegevieren.
In het team van Cavendish is ook de titelverdediger Tom Boonen terug te vinden. Welke strategie Etixx-Quick-Step zal uitspelen in Kuurne is nog niet bekend. Wanneer de Belgische WorldTour-ploeg een massasprint als uitkomst wilt, rekent het op Mark Cavendish. Indien de ploeg van Patrick Lefevere de wedstrijd hard maakt, zoals vorig jaar, zal Tornado Tom als speerpunt aangeduid worden.
Ook de Franse sprinters Arnaud Démare (FDJ) en Nacer Bouhanni (Cofidis) staan in 2015 nog altijd droog. Démare wil zijn tweede semiklassieker winnen na de Vattenfall Cyclassics van 2012 terwijl Bouhanni op zoek gaat naar zijn eerste klassieke overwinning in Vlaanderen. Pakt Bryan Coquard (Europcar) zijn eerste overwinning in België? Seizoensrevelatie onder de spurters is Matteo Pelucchi. De snelle Italiaan van IAM Cycling was al twee keer succesvol op Mallorca en bewees in Oman met twee derde plaatsen over het goede vormpeil te beschikken.
Sky kan dit openingsweekend een sterke ploeg opstellen en heeft de luxe om meerdere troeven te kunnen uitspelen. Oud-winnaar Chris Sutton, wereldkampioen tijdrijden Bradley Wiggins, Ian Stannard en de aalvlugge Elia Viviani zijn van de partij. Wegkapitein Bernhard Eisel zal de Britse formatie in goeie bannen moeten leiden.
Veel teams hebben dus baat bij een massasprint, maar het rijtje sprinters is nog niet af. Ook de procontinentale en continentale ploegen leveren enkele snelle mannen af. Aidis Kruopis (An Post – Chain Reaction), de 41-jarige Alessandro Petacchi en Jakub Mareczko (beiden Southeast), Antoine Demoitie (Wallonnie – Bruxelles), man in vorm Edward Theuns (Topsport Vlaanderen – Baloise), de tweevoudig vice-winnaar Yauheni Hutarovich (Bretagne – Séché Environnement) en Eduard Grosu (Nippo – Vini Fantini) zijn de speerpunten binnen hun teams.
Roompot rekent op Raymond Kreder. Ook de toekomstige spurterstalenten Dylan Groenewegen en André Looij zijn geselecteerd. Wanty-Groupe Gobert mikt dan weer op de pijlsnelle benen van Roy Jans en Danilo Napolitano, terwijl bij Bora – Argon 18 en MTN-Qhubeka respectievelijk Sam Bennett en Tyler Farrar en Gerald Ciolek de sprinters van dienst zijn. Farrar en Ciolek hebben in het verleden hun spurtpotentieel nadrukkelijk getoond, maar de Amerikaan en de Duitser hebben in 2014 slechts één keer kunnen juichen.
Televisie
Zowel Sporza als Eurosport 2 zenden Kuurne-Brussel-Kuurne zondag 1 maart live uit. Sporza begint omstreeks 14h30 met hun live-uitzending op de Belgische televisiezender één, terwijl Eurosport een half uur later begint.
Het weer
Het belooft echt Flandrien-weer te worden. Het gaat stevig waaien tot vijf Beaufort. Daarna krijgen de renners wisselvallig weer met buien en droge periodes. Het wordt zacht met maxima rond 10 graden. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten. De wind zal zeker invloed hebben op het koersverloop.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Alexander Kristoff
*** Tom Boonen en Mark Cavendish
** Sep Vanmarcke, Greg Van Avermaet, Moreno Hofland
* Nacer Bouhanni, Matteo Pelucchi, Elia Viviani, Tyler Farrar
Deelnemersveld Kuurne-Brussel-Kuurne 2015
Update 27-2: Andre Greipel ontbreekt vanwege ziekte
Dan denk ik spontaan aan één naam...Ian Stannard, de Britse Flandrien!Remember zijn 3e plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne, toen Bobbie Traksel die heroïsche editie won in verschrikkelijk hondenweer.Vorig jaar won hij de Omloop Het Nieuwsblad trouwens ook in de gutsende regen.
Hoop op Kristoff en kijk met focus op van Asbroeck.
De initiële filosofie van het artikel is niet gewijzigd : de veiligheid van de renners, het publiek en de medewerkers van de organisatie blijft prioritair evenals het regelmatige sportieve verloop van de wedstrijd. De renner die zichzelf of anderen uitdrukkelijk in gevaar brengt of die een duidelijk voordeel haalt uit het hierboven vernoemde manoeuvre kan door de wedstrijdjury uitgesloten worden.
Art. 1.2.064 bis:
Het gebruik van voet-, fiets- en andere paden die zich naast het parcours bevinden en die afgescheiden zijn door een rand, berm, verhoog of een ander duidelijk fysiek kenmerk, is verboden. In het bijzonder wanneer het gebruik ervan gevaren inhoudt voor de andere renners, het publiek of de medewerkers van de organisatie en wanneer dit manoeuvre een duidelijk voordeel betekent tov de andere renners. De niet-naleving van deze regel zal bestraft worden overeenkomstig het artikel 12.1.040.14 bis, zonder afbreuk te doen aan andere mogelijke straffen die van toepassing kunnen zijn.
Dit heeft men vorig jaar genegeerd en was zodanig een onsportief wedstrijd verloop, waardoor de achtervolgende groep die wel op de kasseien moesten fietsen een achterstand opgelopen tegenover Boonen en co. Hier door was het voor deze renners over en out.
Toch klopt het artikel nog altijd niet: als iets verboden is, hoeft het niet ook nog 'in het bijzonder' te worden verboden. Ook de term 'ander duidelijk fysiek kenmerk' is onhandig, omdat daarmee impliciet wordt verondersteld dat randen, bermen en verhogen te allen tijde 'duidelijke fysieke kenmerken' zijn, wat niet het geval is.
Volgens mij is de tekst naar letter en geest als volgt beter, waarbij er overigens altijd ruimte blijft voor interpretatie door de jury.
"Het gebruik van voet-, fiets- en andere paden die zich naast het parcours bevinden en die afgescheiden zijn door een rand, berm, verhoog of een
anderduidelijk fysiek kenmerk, is verboden. In het bijzonderwanneer het gebruik ervan gevaren inhoudt voor de andere renners, het publiek of de medewerkers van de organisatie en/of wanneer dit manoeuvre een duidelijk voordeel betekent tov de andere renners. "http://www.meteovista.be/Europa/Belgie/Kuurne/4054452#ui-tabs-11
Edit: oh, zie dat Karl Vannieuwkerke idd over westenwind spreekt, waar hierboven zuiderwind genoemd wordt
Quickstep komt hier wel met ene Mark Cavendish voor de sprint ook natuurlijk hè..
Soit, Boonen zal moeten winnen en vandaag gaat Cav dat weten, is dan maar mijn nieuwe piste.
Ik vindt dat je duidelijke regels moet stellen. de eerste zin uit het artikel is dan genoeg. "Het gebruik van voet-, fiets- en andere paden die zich naast het parcours bevinden en die afgescheiden zijn door een rand, berm, verhoog of een ander duidelijk fysiek kenmerk, is verboden."
Dan zal Lotto toch wel héél sterk moeten zijn vandaag.