Voorbeschouwing: Kuurne-Brussel-Kuurne 2015
vrijdag 27 februari 2015 om 09:00

Voorbeschouwing: Kuurne-Brussel-Kuurne 2015

Traditiegetrouw wordt op de tweede dag van het Belgisch openingsweekend Kuurne-Brussel-Kuurne (1.1) verreden. Renners die het in de Omloop Het Nieuwsblad lieten afweten kunnen zondag meteen op herkansing gaan. Op dit parcours komen traditioneel de sprinters het best uit de voeten, al was dat vorig jaar niet het geval. Wie volgt drievoudig winnaar Tom Boonen op de erelijst van de semi-klassieker op? WielerFlits kijkt terug en vooruit.

Historie
Ondanks dat Kuurne-Brussel-Kuurne vaak geassocieerd wordt met een massasprint als slotakkoord, was dit in het verleden vaak niet het geval. Bewijs hiervan zijn de namen van onder anderen Andrei Tchmil (1998 en 2000), Johan Museeuw (1994 en 1997) en Roger De Vlaeminck (1970 en 1971). Ook Rolf Sorensen (1996), Jaan Kirispuu (2002) en Nick Nuyens (2006) wisten met een knappe solo-overwinning de massasprint te ontlopen.

Cavendish Mark
De voorbije tien jaar eindigde KBK slechts drie keer op een massasprint. In 2007 was het Tom Boonen die de concurrentie de kuiten liet zien en als eerste de streep passeerde voor Marcel Sieberg en Iljo Keisse. Chris Sutton was in 2011 verrassend de snelste van het hele pak voor Yauhenni Hutarovich en André Greipel. Één jaar later verwees de toenmalige wereldkampioen Mark Cavendish de Wit-Rus Hutarovich en landgenoot Kenny van Hummel naar de dichtste ereplaatsen.

Doordat de wedstrijd zo vroeg in het jaar op de wielerkalender staat, krijgt deze soms met extreme weersomstandigheden te maken. Zowel in 1986, 1993 als in 2013 werd Kuurne-Brussel-Kuurne afgelast. In 2013 viel aan de vooravond van de semiklassieker de sneeuw met tonnen uit de hemel. De organisatie deed er nog alles aan om de omloop sneeuwvrij te maken, maar dit mocht niet meer baten.

Nederlandse winnaars

Bobbie Traksel
Een blik op de erelijst leert dat er vooral Belgen op het hoogste schavot hebben gestaan: slechts zestien keer wist een buitenlander te winnen. Van de zestien niet-Belgen die hier wisten te winnen, waren er maar liefst acht Nederlanders. Piet Rentmeester (1962), Jan Raas (1980 en 1983) en Jos Lammertink (1984) wisten in de twintigste eeuw namens Nederland de overwinning binnen te halen.

Naast Jan Raas staat ook Steven De Jongh (2004 en 2008) op de erelijst als meervoudige eindwinnaar van deze Vlaamse semiklassieker. Roy Sentjes won in 2003. Nederlands meest recente winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne is echter Bobbie Traksel in 2010. De Tielenaar reed in helse weersomstandigheden de hele dag voorop en wist uiteindelijk de sprint te winnen. Hij versloeg zijn medevluchters Rick Flens en Ian Stannard. Slechts 26 van de 195 gestarte renners reden toen de wedstrijd uit.

Vorig jaar

Omloop Het Nieuwsblad 2014

foto: OPQS/Tim de Waele

Tom Boonen was in 2014 voor de derde keer de primus in Kuurne. Op de Oude Kwaremont ontstond een elitekopgroep van tien renners. Daarin waren vijf OPQS-renners en drie Belkin-renners vertegenwoordigd. Het peloton, onder leiding van Katusha, Lotto-Belisol en Sky kwam geen meter dichter waardoor het tiental voor de zege spurtte. Boonen verwees Belkin-renners Moreno Hofland en Sep Vanmarcke respectievelijk naar de tweede en derde plaats.
Wedstrijdverslag en uitslag

Laatste vijf edities
2010: flag-nl Bobbie Traksel (Vacansoleil)
2011: flag-au Chris Sutton (Sky Procycling)
2012: flag-gb Mark Cavendish (Sky Procycling)
2013: Niet verreden
2014: flag-be Tom Boonen (Omega Pharma-Quick-Step)

Parcours
Het parcours in de Vlaamse Ardennen met start en finish in Kuurne, wordt gekruid door negen pittige hellingen. Vanuit de West-Vlaamse gemeente trekt het peloton richting het Oosten. Niet in de Belgische hoofdstad Brussel – zoals de naam van de wedstrijd doet vermoeden – maar in het Oost-Vlaamse Ninove is het traditionele keerpunt, maar dan gaat het wel op een meer heuvelachtige route richting aankomst. Het zwaartepunt van de Belgische 1.1-wedstrijd bevindt zich tussen kilometerpaal 90 en 125, waarin respectievelijk La Houppe, de Kanarieberg, de Kruisberg, de Hotondberg, de Côte de Trieu en de Oude Kwaremont beklommen worden.

kuurne
De negen hellingen
1. Edelare (36 km): 1500m – gem. 4,2% – max. 7%
2. La Houppe (89 km): 1880m – gem. 4,8% – max. 10%
3. Kanarieberg (97 km): 1000m – gem. 7,7% – max. 14%
4. Kruisberg (102 km): 1875m – gem. 4% – max. 9%
5. Hotondberg (108 km): 2700m – gem.3,1 – max.7,5%
6. Côte Du Trieu (113 km): 1260m – gem. 7% – max. 13%
7. Oude Kwaremont (126 km): 2200m – gem. 4,2% – max. 11,6%
8. Holstraat (136 km): 1000m – gem. 5,2% – max. 12%
9. Nokereberg (143 km): 350 m – gem. 5,7% – max. 7 %

Met nog zeventig kilometer te gaan staan de minder lastige Holstraat en Nokereberg op het programma, alvorens Kuurne na 164 kilometer koers weer bereikt wordt. Hier wordt het peloton nog twee vlakke ronden van 16 kilometer voorgeschoteld. Het parcours van de lokale ronden is lichtjes gewijzigd door een nieuwe brug. De aankomstlijn is getrokken na 196 kilometer op de lange en brede Brugsesteenweg.

Parcours Kuurne-Brussel-Kuurne 2015 (PDF)

Start wedstrijd: 12h00
Verwachte aankomsttijd: Tussen 16h32 en 16h48

Favorieten
Kuurne-Brussel-Kuurne kan dit jaar rekenen op een sterk deelnemersveld. Vrijwel de volledige internationale sprinterstop – buiten Marcel Kittel, Peter Sagan en Andrea Guardini – geeft acte de présence voor de Vlaamse voorjaarskoers. Ook Bradley Wiggins, Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke en Philippe Gilbert prijken op de deelnemerslijst. Er zijn negen ploegen uit de WorldTour uitgenodigd, waaronder de enige Nederlandse LottoNL-Jumbo. Roompot is de andere afvaardiging uit ons land. In totaal nemen er 25 teams en 200 renners deel.

Alexander Kristoff
KBK is een koers waarvan de uitslag op voorhand lastig te voorspellen is. Toch wordt de wedstrijd meestal gewonnen door een sterke klassieke renner met een goede eindspurt. Dat maakt de Noorse beer Alexander Kristoff tot grote topfavoriet. De 27-jarige renner is de afgelopen weken goed in vorm met sprintoverwinningen in onder meer de Ronde van Qatar en de Ronde van Oman. Met Rüdiger Selig, Marco Haller en lead-out Jacopo Guarnieri krijgt de Katusha-renner zijn hele sprinttrein in steun. Zowel in een kleine kopgroep na een lastige wedstrijd als in de massasprint kan Kristoff het afmaken.

Aangezien een massasprint verwacht wordt, moet Mark Cavendish als medefavoriet bestempeld worden. De oud-wereldkampioen tankte dit voorseizoen al vertrouwen door etappes te winnen in de Rondes van San Luis, de Dubai Tour en de Spaanse eendagskoers Clasica de Almeria. Zijn zegeteller staat al op vijf. De Brit bewees ook deze wedstrijd al aan te kunnen door in 2012 als wereldkampioen te zegevieren.

In het team van Cavendish is ook de titelverdediger Tom Boonen terug te vinden. Welke strategie Etixx-Quick-Step zal uitspelen in Kuurne is nog niet bekend. Wanneer de Belgische WorldTour-ploeg een massasprint als uitkomst wilt, rekent het op Mark Cavendish. Indien de ploeg van Patrick Lefevere de wedstrijd hard maakt, zoals vorig jaar, zal Tornado Tom als speerpunt aangeduid worden.

Ook de Franse sprinters Arnaud Démare (FDJ) en Nacer Bouhanni (Cofidis) staan in 2015 nog altijd droog. Démare wil zijn tweede semiklassieker winnen na de Vattenfall Cyclassics van 2012 terwijl Bouhanni op zoek gaat naar zijn eerste klassieke overwinning in Vlaanderen. Pakt Bryan Coquard (Europcar) zijn eerste overwinning in België? Seizoensrevelatie onder de spurters is Matteo Pelucchi. De snelle Italiaan van IAM Cycling was al twee keer succesvol op Mallorca en bewees in Oman met twee derde plaatsen over het goede vormpeil te beschikken.

Sky kan dit openingsweekend een sterke ploeg opstellen en heeft de luxe om meerdere troeven te kunnen uitspelen. Oud-winnaar Chris Sutton, wereldkampioen tijdrijden Bradley Wiggins, Ian Stannard en de aalvlugge Elia Viviani zijn van de partij. Wegkapitein Bernhard Eisel zal de Britse formatie in goeie bannen moeten leiden.

Greg Van Avermaet
Twee ploegen die misschien geen baat hebben bij een massasprint zijn LottoNL-Jumbo en BMC. Beide ploegen zullen het middenstuk van de race met de zes Vlaamse heuvels lastig genoeg willen maken om de spurters af te matten of kwijt te spelen. Sep Vanmarcke is de kopman bij de ploeg van Richard Plugge, terwijl spurters Tom Van Asbroeck en Moreno Hofland een beschermde rol krijgen. Philippe Gilbert neemt voor het eerst deel aan Kuurne-Brussel-Kuurne. Daarnaast zijn ook Greg Van Avermaet en Luxemburger Jean-Pierre Drucker van de partij voor de Amerikaanse WorldTour-ploeg.

Veel teams hebben dus baat bij een massasprint, maar het rijtje sprinters is nog niet af. Ook de procontinentale en continentale ploegen leveren enkele snelle mannen af. Aidis Kruopis (An Post – Chain Reaction), de 41-jarige Alessandro Petacchi en Jakub Mareczko (beiden Southeast), Antoine Demoitie (Wallonnie – Bruxelles), man in vorm Edward Theuns (Topsport Vlaanderen – Baloise), de tweevoudig vice-winnaar Yauheni Hutarovich (Bretagne – Séché Environnement) en Eduard Grosu (Nippo – Vini Fantini) zijn de speerpunten binnen hun teams.

Roompot rekent op Raymond Kreder. Ook de toekomstige spurterstalenten Dylan Groenewegen en André Looij zijn geselecteerd. Wanty-Groupe Gobert mikt dan weer op de pijlsnelle benen van Roy Jans en Danilo Napolitano, terwijl bij Bora – Argon 18 en MTN-Qhubeka respectievelijk Sam Bennett en Tyler Farrar en Gerald Ciolek de sprinters van dienst zijn. Farrar en Ciolek hebben in het verleden hun spurtpotentieel nadrukkelijk getoond, maar de Amerikaan en de Duitser hebben in 2014 slechts één keer kunnen juichen.

Televisie
Zowel Sporza als Eurosport 2 zenden Kuurne-Brussel-Kuurne zondag 1 maart live uit. Sporza begint omstreeks 14h30 met hun live-uitzending op de Belgische televisiezender één, terwijl Eurosport een half uur later begint.

Het weer
Het belooft echt Flandrien-weer te worden. Het gaat stevig waaien tot vijf Beaufort. Daarna krijgen de renners wisselvallig weer met buien en droge periodes. Het wordt zacht met maxima rond 10 graden. De wind waait uit het zuiden tot zuidwesten. De wind zal zeker invloed hebben op het koersverloop.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alexander Kristoff
*** Tom Boonen en Mark Cavendish
** Sep Vanmarcke, Greg Van AvermaetMoreno Hofland
*  Nacer Bouhanni, Matteo Pelucchi, Elia Viviani, Tyler Farrar

Deelnemersveld Kuurne-Brussel-Kuurne 2015

Update 27-2: Andre Greipel ontbreekt vanwege ziekte

RIDE Magazine
60 Reacties
01-03-2015 11:26
Dat zal best,maar dan kan hij nog wel mooi de strijd aan met Boeckmans voor een plek in de toptien. Daar hebt je geen ploeg voor nodig. Of topvorm.
01-03-2015 11:28
@ sporzy

Natuurlijk. T is alleen zo jammer dat die van jou altijd als voetbalzoner voor 1 ploeg is en tegen een andere.
01-03-2015 11:32
Daar zit wat in,al was laten lopen ook nog vaak genoeg goed voor een toptien bij hem. Had Boeckmans die luxe maar.
01-03-2015 11:32
Haha kom op, doe nou niet opeens alsof je niet voor Lotto bent en niet tegen Quickstep. Kan hoor, iedereen heeft een voorkeur maar bij jou schaadt het een beetje je kijk op de realiteit. Debusschere heeft natuurlijk nooit meer kans dan Cavendish. Oh, en Boeckmans? Hou op :)
01-03-2015 11:33
@sporzy
Vreemd dat je toch een Kristoff, Bouhanni, Pelucchi, Viviani,.... over het hoofd ziet.
Pas op, ik zou het geweldig vinden, maar ik zie een Debusschere deze mannen niet zomaar kloppen.
01-03-2015 11:35
Een grote kans dacht ik?
01-03-2015 11:36
@sporzy
Doe ik toch niet? Ik treed in discussie met je. Een fenomeen dat wel gekend is op fora.
01-03-2015 11:37
@ sporzy:

omdat je een wat afwijkende mening hebt die al dan niet gekleurd is door je persoonlijke voorkeur, en daar is niets mis mee.
01-03-2015 11:39
Het zou wel gaaf zijn mocht Mareczko hier gewoon winnen. Maar het weer en het feit dat dit toch iets meer is dan een vlakke rit, lijkt me de kans hierop nihil.
01-03-2015 11:41
@ sporzy

Als je zo'n statement doet kan je toch zeker wel tegen de kritiek daarop hè? Ik zou graag je objectieve lijstje zien (geen cynisme), hier de mijne:

*****
Cavendish
****
Kristoff - Viviani
***
Pelucchi - Bouhanni - Boonen
**
Debusschere - Bennett - Van Asbroeck
*
Vanmarcke - Coquard - Jans

Om te reageren moet je ingelogd zijn.

RIDE Magazine