Voorbeschouwing: Luik-Bastenaken-Luik 2013
foto: Sirotti
Na een lang en koud voorjaar lijkt het eindelijk de goede kant op te gaan met het weer. Dat mag ook wel, want met Luik-Bastenaken-Luik zijn we aanstaande zondag al toe aan de laatste voorjaarsklassieker. Alleen Luik-Bastenaken-Luik wordt komende zondag nog verreden. Vorig jaar ging Maxim Iglinskiy er verrassend vandoor met de zege. Wie kan de Kazach opvolgen? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
In 1892 was de eerste editie van La Doyenne, wat letterlijk De Ouderdomsdeken betekent. De eerste twee edities werden georganiseerd voor amateurs. In zowel 1892 als 1893 was Leon Houa de beste. In 1894 was de eerste keer dat de professionals aan de start stonden en ook toen was Houa de winnaar. Daarna werd de koers tot 1908 niet meer verreden. Ook in verschillende oorlogsjaren werd niet gereden, wat er voor zorgt dat L-B-L in 2013 toe is aan de 99e editie.
De Belgen zijn de veelwinnaars in deze wedstrijd. Maar liefst 59 keer was er een Zuiderbuur als eerst over de streep. Eddy Merckx deed dit het meest, vijf keer. De laatste dertien jaar was er echter maar één keer een Belgische zege: Philippe Gilbert in 2011.
Eddy Merckx heeft een monument langs het parcours op de Stockeu (Sirotti)
Nederlanders wonnen er niet erg vaak in Wallonië. Slecht drie keer was er een landgenoot de beste. In 1960 was Ab Geldermans de snelste, in 1983 was Steven Rooks het die de bloemen kreeg. De laatste Nederlandse winnaar was Adrie van der Poel, en dat is alweer 25 jaar geleden.
In de uitgave van 2012 leek Vincenzo Nibali lang op weg naar de zege. Op de Roche aux Faucons ging de Italiaan ervandoor en hij leek erg sterk. Van achteruit kwam in de laatste kilometers Maxim Iglinskiy alleen op zetten. Met nog twee kilometer voegde de Kazach zich bij zijn huidige ploeggenoot en liet hem even later ook achter. Iglinskiy won uiteindelijk met een ruime voorsprong op Nibali. Enrico Gasparotto werd derde. Bauke Mollema was op een zesde stek de beste Nederlander.
Parcours
Net als in 2012 zijn er dit jaar elf hellingen opgenomen in het parcours van Luik-Bastenaken-Luik. De lengte is met 261.5 kilometer wel vier kilometer langer dan vorig jaar. Er is wel een grote wijziging, de Côte de Roche aux Faucons ontbreekt. Met de Côte de Colonster heeft de organisatie wel een vervanger geregeld.
foto: ASO
De finale van de Grootmoeder aller klassiekers begin traditioneel op de La Redoute. Deze beklimming ligt op 38 kilometer van de finishlijn en is twee kilometer lang aan gemiddeld 8,8 procent. De nieuwe Côte de Colonster ligt twintig kilometer verder en kan de ‘echte’ finale inluiden. De beklimming is met twee kilometer iets langer dan de Roche aux Faucons, maar is minder steil met een gemiddelde van zes procent.
De laatste echte klim van de dag is de Côte de Saint-Nicolas. Op maar een goede vijf kilometer is dit een echte kuitenbijter met een stijgingspercentage van 8,6 procent over 1200 meter. Tot een kilometer of drie van de meet loopt het dan in een dalende lijn. De laatste 1500 meter in Ans gaan dan ook weer vervelend omhoog met iets meer dan vijf procent gemiddeld.
foto: ASO
Lijst met beklimmingen
1. 70 km – Côte de La Roche-en-Ardenne (2,8km à 6,2%)
2. 116,5 km – Côte de Saint-Roch (1 km à 11%)
3. 160 km – Côte de Wanne (2,7 km à 7,3%)
4. 166,5 km – Côte de Stockeu (1 km à 12,2%)
5. 172,5 km – Côte de la Haute-Levée (3,6km à 5,7%)
6. 185 km – Col du Rosier (4,4km à 5.9%)
7. 197,5 km – Côte du Maquisard (2,5km à 5%)
8. 208 km – Mont-Theux (2,7km à 5.9%)
9. 223 km – Côte de La Redoute (2,0km à 8.8%)
10. 244,5 km – Côte de Colonster (2,4 km à 6%)
11. 256 km – Côte de Saint-Nicolas (1,2km à 8.6%)
Favorieten
Voor deze wedstrijd staan een groot pak favorieten aan de start. Er was nog geen renner of ploeg oppermachtig in de eerder verreden wedstrijden met zeges voor Peter Sagan in de Brabantse Pijl, Roman Kreuziger in de Amstel Gold Race en Daniel Moreno in de Waalse Pijl. Er staan wel veel toppers en sterke blokken aan het vertrek.
Vorig jaar zegevierde Maxim Iglinskiy (Sirotti)
Vorig jaar was Astana oppermachtig in Luik-Bastenaken-Luik en is er dit jaar niet zwakker op geworden. Met het aantrekken van Vincenzo Nibali brengt de Kazachstaanse formatie het complete podium van vorig jaar aan de start. De formatie heeft daarnaast ook nog eens de Deen Jakob Fuglsang aan het vertrek. De ploeg heeft met deze vier misschien niet de topfavoriet, maar kan het door het ijzersterke blok de concurrentie ontzettend lastig maken.
Kan Alejandro Valverde zijn favorietenrol waar maken?> (Sirotti)
Een andere ploeg met een pak sterke renners is Movistar. Kopman bij de ploeg is ongetwijfeld Alejandro Valverde, die La Doyenne al twee maal op zijn naam schreef. De Spanjaard is goed in vorm, dat bewees hij met zijn tweede plek in de Amstel Gold Race. De ploeg is erg sterk in de breedte en heeft met Rui Costa en Nairo Quintana ook nog eens twee belangrijke outsiders voor de winst.
Ook het Russische Katusha heeft een goede ploeg mee naar Luik. Joaquin Rodriguez is de kopman, maar het is nog even afvragen of hij nog last heeft van zijn valpartij in de Amstel Gold Race. Daniel Moreno is al tijden de meesterknecht van Rodriguez, maar heeft ook al bewezen dat hij voor eigen kans kan gaan getuige zijn zege in de Waalse Pijl. En dan is er ook nog good old Alexandr Kolobnev, die eerder al tweede werd in 2011.
Philippe Gilbert rijdt in zijn eigen regio (Sirotti)
BMC Racing was in de Vlaamse klassiekers telkens met een gevaarlijke ploeg, maar kon eigenlijk nergens meedoen voor de overwinning. Nu heeft het met Philippe Gilbert wel één van de belangrijkste favorieten voor de eindzege, zeker aangezien hij in zijn eigen achtertuin rijdt. Hij is nu wel absolute kopman, aangezien de andere kleppers van het team, zoals Cadel Evans en Greg Van Avermaet er niet bij zijn.
Kan Chris Froome het ook in een klassieker? (Sirotti)
Sky ProCycling stelde net als BMC tot nu toe nog teleur in de voorjaarsklassiekers, maar start in Luik met een selectie van renners die dit jaar wel al het een en ander hebben laten zien. Chris Froome en Richie Porte excelleerden al in het korte rondewerk. De ploeg heeft verder ook nog de Colombianen Rigoberto Uran en Sergio Henao meegenomen, van wie de laatste als tweede eindigde in de Waalse Pijl.
Met Simon Gerrans heeft ook Orica-GreenEDGE een favoriet voor de zege. Gerrans lijkt in goede vorm na de Ronde van het Baskenland en de Amstel Gold Race. De Australiër heeft in Pieter Weening ook een uitstekende ploegmaat die in de Amstel Gold Race in de finale nog een rol van betekenis speelde. Bij Saxo-Tinkoff is Alberto Contador van de partij op het lastige parcours en heeft men met Roman Kreuziger ook de winnaar van vorige week.
Is Ryder Hesjedal voldoende in vorm? (Sirotti)
Wie ook aan de start staat is Giro-winnaar Ryder Hesjedal. Hij probeerde het al even in de Gold Race en wil zich laten zien. Zijn ploeg Garmin-Sharp heeft daarbuiten de beschikking over klimmer Daniel Martin. Bij Euskaltel liet Igor Anton zich al even zien en is ook oud-Olympisch kampioen Samuel Sanchez in het team. Radioshack heeft met Andy Schleck wel een oud-winnaar, maar geen favoriet meegenomen. Bij Ag2r mag uitgekeken worden naar Rinaldo Nocentini en Carlos Betancur.
Cannondale zal het in deze wedstrijd vooral afhangen van Moreno Moser, aangezien Peter Sagan niet aan de start verschijnt. De andere Italiaanse ploeg Lampre-Merida komt met drie speerpunten: Damiano Cunego, Diego Ulissi en Michele Scarponi. Bij de Belgische ploegen Omega Pharma-Quick Step en Lotto-Belisol zijn niet echt favorieten, vooral omdat Jelle Vanendert de vorm nog niet lijkt te hebben. Michal Kwiatowski is echter wel goed bezig en kan voor een verrassing zorgen.
Bauke Mollema is de grootste Nederlandse kanshebber (Sirotti)
Er staan, zoals bij elke topwedstrijd dit jaar, drie Nederlandse ploegen aan de start. Argos-Shimano heeft Simon Geschke en Tom Dumoulin, maar lijkt uitgesloten voor een topprestatie. Vacansoleil-DCM brengt sterkere renners aan de start met de Belgische outsiders Björn Leukemans en Thomas De Gendt. Blanco Pro Cycling heeft met Bauke Mollema een kopman die zeker top tien kan rijden, maar ook een aantal outsiders met Lars Petter Nordhaug en Tom-Jelte Slagter.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Philippe Gilbert, Vincenzo Nibali
** Simon Gerrans, Chris Froome, Joaquin Rodriguez
* Ryder Hesjedal, Daniel Moreno, Alberto Contador, Maxim Iglinskiy
Lees ook:
Startlijst (Cyclingfever)
Startlijst (Organisatie)
Parcoursinformatie
Om te reageren moet je ingelogd zijn.