Voorbeschouwing: Luik-Bastenaken-Luik 2014
Daniel Martin was vorig jaar de winnaar van de 99e editie van Luik-Bastenaken-Luik. De Ierse klimmer werd vooral beroemd door de Pandabeer die hem achtervolgde op de slotklim in Ans. De ploeg hield er een samenwerking met het Wereldnatuurfonds aan over. Wie wint de honderdste editie van de wedstrijd waar de sterkste man vaak wint? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
Deze klassieker wordt ook wel La Doyenne (ouderdomsdeken) genoemd. In 1892 werd de wedstrijd al voor het eerst georganiseerd. In 1908 werd echter pas de eerste editie voor professionals verreden. Ook werd er in diverse jaren (1895-1907, 1910, 1914-1918, 1940-1942 en 1944) niet gereden om verscheidene redenen.
Eén van de meest legendarische edities van Liège-Bastogne-Liège, zoals de koers in het Frans heet, werd verreden in 1980. Door helse weersomstandigheden kwamen er slechts 21 van de 174 renners aan bij de aankomststreep. Bernard Hinault was de sterkste van de overlevers en won met groot verschil. Zelf verklaarde de Fransman dat hij ten aanval trok om het warm te krijgen. Op bijna tien minuten achterstand eindigde onze landgenoot Hennie Kuiper als tweede.
Veel Nederlandse successen waren er niet in de race door de Ardennen. Slechts drie maal mocht een Nederlander met de bloemen naar huis. Ab Geldermans was de primus van het trio, in 1960. Het was daarna wachten tot 1983, toen Steven Rooks een klein groepje voor bleef met daarin ook Henk Lubberding en Hennie Kuiper. Vijf jaar later was Adrie van der Poel die won in een sprint met drie voor Michel Dernies en Robert Millar.
Vorig jaar ging de overwinning naar Daniel Martin. De Ier demarreerde voor de laatste bocht en komt alleen als eerste over de finish. Joaquim Rodriguez eindigde als tweede.
Parcours
Er wordt traditioneel gestart in Luik, waarna er eerst zuidwaarts getrokken wordt in de richting van Bastenaken. De meeste beklimmingen liggen op de terugweg in de richting van Luik. De klassieker heeft tien hellingen een totale lengte van 262,9 kilometer.
Lijst met beklimmingen
1. 70 km – Côte de La Roche-en-Ardenne (2.8km à 6,2%)
2. 123 km – Côte de Saint-Roch (1 km à 11%)
3. 167 km – Côte de Wanne (2.7 km à 7,3%)
4. 173.5 km – Côte de Stockeu (1 km à 12,2%)
5. 179 km – Côte de la Haute-Levée (3.6km à 5,7%)
6. 201 km – Côte de Vecquée (3.1 km à 6,4%)
7. 218.5 km – Côte de La Redoute (2.0km à 8.8%)
8. 231.5 km – Côte des Forges (1.9 km à 5,9%)
9. 243.5 km – Côte de la Roche-aux-Faucons (1.5 km à 9,3%)
10. 257.5 km – Côte de Saint-Nicolas (1,2km à 8.6%)
Parcours informatie
Tijdens de beklimmingen van het drieluik Wanne-Stockeu-Haute-Levée zal er een serieuze schifting plaats vinden. De Côte de la Redoute is een andere helling waarvan de naam traditioneel verbonden is met deze wedstrijd. Vroeger werd de koers hier bijna standaard open gebroken door de toprenners. Eén van de meeste bekende edities was die van 1999. Frank Vandenbroucke had van te voren aangekondigd dat hij hier Michele Bartoli ging aanvallen. De twee voerden op de flanken van de helling een meeslepend gevecht uit, waarbij de Belg uiteindelijk aan het langste eind trok. Hij liet zich in de afdaling echter wel weer terugzakken in het peloton. Uiteindelijk wist hij Luik-Bastenaken-Luik dat jaar alsnog op zijn naam te schrijven.
Vorig jaar ontbrak de Côte de la Roche-aux-Faucons. De lastige klim is nu opnieuw in het parcours opgenomen. Dit betekent dat de finale van de wedstrijd wat lastiger is geworden. De helling maakte zijn debuut in 2008. Dat jaar was hij direct van grote invloed op het koersverloop. Andy Schleck plaatste toen hier zijn beslissende versnelling en bleef tot de aankomstlijn weg.
Vaak valt de wedstrijd definitief in zijn plooi op de steile Côte de Saint-Nicholas. Vooral omdat op de top van dit bergje de streep nog maar 5,5 kilometer tot de finish is. De aankomststrook in Ans is ook niet eenvoudig. De laatste anderhalve kilometer lopen nog erg lastig omhoog.
Favorieten
Alejandro Valverde staat na zijn overwinning in de Waalse Pijl bovenaan de lijst met favorieten. Met een indrukwekkende versnelling wist de renner van Movistar iedereen te kloppen op de steile Muur van Huy. Kan de Spanjaard zijn inspanningen van de afgelopen week doorzetten met een overwinning in Luik-Bastenaken-Luik?
Vorig jaar kwam Daniel Martin als eerste over de streep in Ans. In de finale versloeg hij Joaquim Rodriguez en reed hij solo naar de overwinning. Woensdag was hij ook al sterk met een tweede plek, dus de renner van Garmin-Sharp zal zeker een gooi doen naar de zege. In zijn ploeg zit ook de nummer vijf van de Waalse Pijl, onze landgenoot Tom-Jelte Slagter. Het is echter de vraag of de jongeling de afstand en opeenvolging van hellingen al aan kan?
Bij BMC Racing is Philippe Gilbert logischerwijs de kopman na zijn overwinning vorige week in de Amstel Gold Race. De Waal was in zijn eigen achtertuin al eens de beste in 2011 en hij wil die prestatie maar al te graag evenaren. Gilbert heeft Samuel Sanchez in de ploeg als luxe knecht en deze zal hem dan ook bij moeten staan tot diep in de koers.
Bij Omega Pharma-Quick Step zijn de ogen vooral gericht op alleskunner Michal Kwiatkowski, terwijl ook Wout Poels en Jan Bakelants tot de outsiders gerekend worden. Bij Lotto-Belisol is het uitkijken naar Jelle Vanendert. Hij heeft al twee noteringen in de top tien op zak, maar heeft ook wat last van zijn knie. Jurgen Van den Broeck is de tweede man van de ploeg en zou ook wat moeten kunnen op dit zware parcours. Bij Orica-GreenEDGE is Simon Gerrans de kopman en met ook nog Pieter Weening en Michael Albasini hebben de Australiërs een sterke selectie.
Lampre-Merida staat aan het vertrek met Rui Costa. Vorige week was de Portugees in Limburg nog niet goed genoeg om bij winst in de buurt te komen, maar zou de wereldkampioen (vorig jaar negende) nu al iets meer kunnen? Damiano Cunego is een ploegmakker die ook wel wat kan hier. Hij eindigde immers al vier keer in de top tien. Katusha is normaal gesproken een ploeg met twee favorieten voor de zege. Daniel Moreno staat nog recht overeind en werd in de voorbije twee heuvelklassiekers twee keer negende. Voor Joaquim Rodriguez zou het na zijn valpartijen een klein wonder zijn wanneer hij zou winnen in Ans.
Voor Belkin lijkt Bauke Mollema met een zevende plaats in de Amstel en een vierde plek in Huy de vorm gevonden te hebben. Misschien is het in Luik wel tijd om te oogsten voor de nummer zes van de afgelopen Tour de France. Bij de andere Nederlandse ploeg, Giant-Shimano, zijn niet echt favorieten voor de zege, maar Warren Barguil en Tom Dumoulin zullen een goede klassering willen neerzetten.
Vanuit andere ploegen zijn ook nog wel kanshebbers te vinden. Fränk Schleck en Julián Arredondo voor Trek Factory Racing, Carlos Betancur voor AG2R La Mondiale, Thomas Voeckler voor Europcar, Vincenzo Nibali, Jakob Fuglsang en Michele Scarponi voor Astana, terwijl Tinkoff-Saxo rekent op Roman Kreuziger.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Philippe Gilbert, Daniel Martin
** Michal Kwiatkowski, Bauke Mollema, Chris Froome
* Vincenzo Nibali, Jelle Vanendert, Daniel Moreno, Simon Gerrans
Deelnemerslijst Luik-Bastenaken-Luik 2014
Het Weer
Er wordt aanstaande zondag regen afgegeven in de Ardennen. Op moment van schrijven voorspelt Weerplaza zware regenbuien, met kans op zon. De wind komt uit het zuidwesten, maar heeft slechts windkracht 2.
TV
Luik-Bastenaken-Luik wordt zondag uitgezonden door Sporza, NOS en Eurosport. De uitzending begint om 12:30.
Om te reageren moet je ingelogd zijn.