Voorbeschouwing: Nacht van Woerden 2024 – Wereldkampioen en Van der Haar als blikvangers
foto: Cor Vos
zondag 20 oktober 2024 om 20:05

Voorbeschouwing: Nacht van Woerden 2024 – Wereldkampioen en Van der Haar als blikvangers

Met de Kleeberg Cross was het Nederlandse veldritseizoen al geopend, maar de Kiremko Nacht van Woerden is altijd een ijkpunt aan het begin van de crosswinter. De Utrechtse veldrit kan op dinsdag 22 oktober rekenen op enkele grote namen, waaronder de winnaars van vorig seizoen. Kunnen wereldkampioene Fem van Empel en recordhouder Lars van der Haar weer winnen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie


Vorig jaar

EENDAG

EENDAG

Parcours

Het epicentrum van de Nacht van Woerden is het Exercitieveld in het centrum van de stad in het Groene Hart met ruim 38.000 inwoners. De organisatie heeft daar een omloop uitgetekend van ongeveer drie kilometer. De start is aan de Oostlaan, en de finish aan de andere kant van het water op het Plantsoen. Daartussen ligt een rondje van ongeveer 3 kilometer, dat identiek is aan vorig seizoen.

Ten opzichte van de editie van 2022 is er nog altijd niets veranderd aan het traject. De grootste wijziging van afgelopen seizoen was dat de passage langs het water, bij het opdraaien van de Hoge Wal (in de bocht naar links), iets meer van het water ligt. Bestuursvoorzitter Marien Groenendijk gaf aan dat dat is gebeurd omdat daar in 2019 enkele renners op een glibberige strook het water in vielen. Door de route iets verder van het water te leggen, moet de kans op een nat pak verkleind worden.

Na de start duiken de renners en rensters op het Exercitieveld het veld in, waarna een grasstrook volgt en een passage over een brug wacht. Aan de andere kant van de singel is de dubbele materiaalpost opgesteld aan de H.G. van Kempensingel. Via een speciaal gebouwde pontonbrug gaat het weer terug de singel over. Hier gaat het parcours om de Watertoren heen en zijn er ook wat hoogtemeters, want het gaat via de Torenwal en de Hoge Wal in dalende lijn richting de finishstraat.

Op weg daar naartoe ligt een brug, die in 2022 op het laatste moment door gladheid uit het parcours moest worden gehaald. Dankzij een van de sponsoren werd de ondergrond van de fietsbrug voorzien van een extra anti-sliplaag. “Ook is de publiekstent veel breder gemaakt, omdat we merken dat meer publiek in die tent kwam kijken. Zij hebben vanuit daar ook uitzicht op het parcours en dat maakt het voor hen alleen maar leuker.”

Na de passage aan de finish gaat het parcours redelijk parallel terug naar de start. Eerst omhoog naar de Hoge Wal, gevolgd door de Torenwal waar nu aan de andere kant rond de Watertoren van Woerden gereden wordt. Dan volgt de pontonbrug, de andere kant van de materiaalpost en weer de Parijse brug over de singel. Dan zien de renners het grote grasveld liggen met ook de VIP-tent en de plaatselijke kermis. Ter hoogte van de tent liggen ook twee balkjes; niet lang daarna volgt de passage aan de start.


Programma en info

Programma dinsdag 22 oktober 2024
18.00 uur: Junioren mannen
18.02 uur: Nieuwelingen
19.15 uur: Koppelkoers, jeugd met profs
19.40 uur: Elite vrouwen en junioren vrouwen
20.40 uur: Elite mannen en beloften mannen
22.10 uur: Amateurs, sportklasse

Locatie
Plantsoen, 3441 EL Woerden

Publieksinformatie
Toegang voor publiek is GRATIS. Op het Exercitieveld staat een kermis en is een VIP-tent.

Praktische info
Website organisatie
Deelnemerslijst vrouwen (Cyclingflash)
Deelnemerslijst mannen (Cyclingflash)


Favorieten mannen

Als Lars van der Haar meedoet aan de Nacht van Woerden, dan is hij favoriet. Zoveel is wel duidelijk als we kijken naar de afgelopen zeven edities die de kleine Woudenberger won in zijn thuiscross. De crosser van Baloise Trek Lions verkeert ook in goede vorm, getuige zijn overwinning in de lastige Exact Cross van Beringen. Daar wist hij in de slotronde Michael Vanthourenhout af te schudden en solo naar de zege te rijden. Kan Van der Haar, die zondag in Ruddervoorde nog vierde werd, de winnende lijn doortrekken?

Lars van der Haar – foto: Cor Vos

Zijn naam is al genoemd: Michael Vanthourenhout lijkt de grootste concurrent van Van der Haar te worden in Woerden. De regerend Europees kampioen in het veld werd dus tweede in Beringen, maar won vervolgens wel de cross in Ardooie en was derde in Ruddervoorde. Hij weet dus wat winnen is dit seizoen. Een nadeel voor Vanthourenhout is dat hij onbekend is met het smalle en technische parcours in Woerden. Alleen in 2011 deed de huidige kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal mee aan ‘De Nacht’ en toen werd hij als broekie van 18 jaar slechts 24ste.

Als ploeggenoot van Van der Haar is Pim Ronhaar ook een interessante klant voor het podium. We zien de jonge Nederlander van Baloise Trek Lions niet direct meedoen voor de zege, omdat hij na de ziekte van Lyme en een val in een ravijn pas in Woerden aan zijn winter begint. Ronhaar komt dinsdag renners tegen die al drie of vier crossen in de benen hebben, wat niet in zijn voordeel spreekt. “Ik start hier omdat ik zo nog twee weken extra kon trainen, om zo in betere vorm aan de start te staan”, vertelde hij begin oktober nog aan WielerFlits.

Joris Nieuwenhuis stond wel op de eerste voorlopige startlijst, maar de Nederlands kampioen is niet op tijd hersteld van gordelroos en slaat de Nacht van Woerden dus over. Wel is zijn kersverse ploegmaat Felipe Orts van de Ridley-ploeg erbij. De Spanjaard kon in Beringen, Ardooie en Ruddervoorde drie keer top-10 rijden. Zit de uitschieter erin in Woerden? Zijn laatste vier edities reed hij altijd top-5 hier en in 2019 stond Orts zelfs op het podium.

Michael Vanthourenhout – foto: Cor Vos

Vanuit Nederlands perspectief was het nog uitkijken naar Ryan Kamp, die zijn seizoen begon met het veelbesproken akkefietje met Eli Iserbyt. Maar na een zware val bij de start in Ruddervoorde lijkt het er niet op dat Kamp gaat starten in Woerden.

De ervaren Corné van Kessel was al drie keer podiumklant in het Utrechtse, maar lijkt tekort te komen in dit startveld, al stak hij in Essen wel zijn neus aan het venster. Mees Hendrikx zal dan weer willen bewijzen dat hij thuishoort bij een van de grote crossploegen en niet bij het kleine, Duitse Heizomat RadTeam.

De jonge Guus van den Eijnden kan weleens verrassen. De 19-jarige crosser van Alpecin-Deceuninck begon het seizoen met twee podiumplaatsen in Tsjechië, niet ver achter Victor Van de Putte. De eveneens jonge en talentvolle Keije Solen, vorig seizoen tweede op het WK voor junioren, zal zich ook graag willen laten zien in dit wat kleinere deelnemersveld.

Belgische outsiders zijn er ook nog in de Nacht van Woerden. Jens Adams bijvoorbeeld, die met een vierde plaats in de Kermiscross Ardooie en derde plek in de Exact Cross Essen liet zien te kunnen strijden om de podiumplekken in vooraanstaande Belgische crossen. Winnen lukte hem dit seizoen nog niet, iets wat Lander Loockx al wel kon. Na een zege in de Zwitserse cross van Steinmaur volgde een vijfde plek in Ardooie voor de crosser van de toekomstige Unibet Tietema Rockets. Hoe dicht komt Loockx in Woerden bij het podium?

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lars van der Haar
** Michael Vanthourenhout, Pim Ronhaar
* Felipe Orts, Lander Loockx, Jens Adams

Deelnemerslijst mannen (Cyclingflash)


Favorieten vrouwen

Met wereldkampioene Fem van Empel (Visma | Lease a Bike) op de startlijst is er een duidelijke topfavoriete voor de overwinning in deze Nacht van Woerden. Vorig jaar wist ze in haar regenboogtrui al te winnen, met overmacht. Toen was het verschil met achtervolgers Manon Bakker en Zoe Bäckstedt bijna een minuut. Nu krijgt Van Empel, die haar winter voortvarend begon met een solozege in Beringen, wat betere tegenstand. Dan moet ze wel geconcentreerd zijn; iets wat ze zondag niet was in Ruddervoorde, waardoor ze ‘slechts’ tweede werd.

Fem van Empel – foto: Cor Vos

Lucinda Brand is er bijvoorbeeld bij. De Nederlandse kampioene van Baloise Trek Lions was derde in Beringen en lijkt de grootste uitdager van Van Empel. In Ruddervoorde was Brand in principe beter, maar liet ze zich ‘piepelen’ door Van Empel op de streep en werd ze niet tweede, maar derde. Brand mag zich trouwens oud-winnares noemen, want ze won de avondcross in 2016. Daarna werd ze een keer vierde en derde, maar sinds 2018 kwam ze al niet meer in Woerden. De vraag is hoe lang ze het de wereldkampioene lastig kan maken.

We zijn heel benieuwd naar wat Laura Verdonschot kan in Woerden. De Belgische kende vorige winter haar doorbraak, ze zat regelmatig de Nederlandse toppers op de hielen, en begon dit seizoen met een reeks aan zeges in Groot-Brittannië en Spanje. In Essen eindigde ze zaterdag als derde, zondag werd ze in Ruddervoorde vijfde tegen de Nederlandse en Belgische top, en dan krijgt ze dinsdag in Woerden een nieuwe kans. Een podiumplaats is misschien wel realistisch voor Verdonschot.

Dan moet ze in ieder geval zien af te rekenen met het brede pallet aan Nederlandse veldrijdsters. We noemen een Inge van der Heijden (winnares Kleeberg Cross, zesde in Beringen en Ruddervoorde), Manon Bakker (zevende in Ardooie) en Aniek van Alphen (vierde in Beringen, achtste in Ruddervoorde en winnares van twee kleine Duitse crossen). Pauwels Sauzen-Bingoal heeft de ervaren Denise Betsema en dan is er ook nog de jonge Lauren Molengraaf.

Lucinda Brand – foto: Cor Vos

Als we buiten de Nederlandse landsgrenzen kijken, zien we Blanka Kata Vas op de startlijst staan. Na een lang wegseizoen voor SD Worx-Protime pakt zij in Woerden de draad weer op. Haar streak in de Nacht van Woerden is uitmuntend: bij haar enige deelname in 2022 wist de Hongaarse te winnen. Nu is het voor Vas de eerste cross van het jaar; is dat genoeg om te wedijveren met Van Empel en Brand? Haar Luxemburgse ploeggenote Marie Schreiber werd vorig jaar vierde en zal nu blij mogen zijn met top-5.

De belangrijkste namen zijn dan wel genoemd, al staan er nog wel wat opvallende rensters aan het vertrek. Kersvers wereldkampioene Lorena Wiebes doet namelijk mee. Na haar WK-titel op de baan van afgelopen week bleek dat ze zich ook had ingeschreven voor de Nacht van Woerden. Een uitje voor Wiebes, die al zeven keer meedeed en een twaalfde plek als beste resultaat heeft.

Pieterse doet ook mee! Isa Pieterse welteverstaan, de oudere zus van Puck Pieterse, die nog geniet van een rustperiode na een druk jaar op de weg en de mountainbike. De winnares van een Touretappe zal wel in Woerden aanwezig zijn om te kijken bij haar zus en voor een Meet and Greet, waarvoor ook Marianne Vos gestrikt is. Verder is het interessant om te zien hoe ver jonge talenten als Mae Cabaca, Puck Langenbarg en Noï Moes kunnen komen in dit veld.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Fem van Empel
** Lucinda Brand, Laura Verdonschot
* Blanka Kata Vas, Inge van der Heijden, Aniek van Alphen

Deelnemerslijst vrouwen (Cyclingflash)


Weer en TV

Na een mogelijk regenachtige ochtend belooft het ’s middags en ’s avonds droog te worden in Woerden. Volgens Weeronline zakt de temperatuur in de loop van de avond richting de 10 of 11 graden Celsius, bij een zuidwesten wind (windkracht 2-3). Daags voor de Nacht van Woerden gaat het waarschijnlijk flink regenen, wat voor een modderige ondergrond kan zorgen.

WielerFlits zendt de Kiremko Nacht van Woerden dinsdagavond live uit. De wedstrijden voor vrouwen en mannen zijn vanaf ongeveer 19.30 uur op onze website te volgen via een livestream. Voor meer informatie over de uitzendtijden kan je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.