Voorbeschouwing: NK op de weg U23 2017
Vaak is het een voorbode voor de toekomst. Wanneer een renner bij de beloften het rood-wit-blauw wint, wacht hem vaak een mooie carrière. Uitzonderingen zijn er zeker, want Tom Dumoulin lukte het bijvoorbeeld niet en ook Mathieu van der Poel ontnam zichzelf die kans vorig jaar door bij de profs mee te koersen. Wie mogen we nu aan het front verwachten? WielerFlits blikt vooruit.
Het Nederlands kampioenschap voor beloften kende haar eerste editie in 1995. Steven de Jongh staat als eerste winnaar ooit in de geschiedenis boeken. Na het oprichten van de Rabobank Wielerploegen, werd deze titelstrijd een groot Rabobank-feest. De ploeg zou negentien jaar lang de dienst uit maken en wist slechts vier keer de rood-wit-blauwe trui niet mee naar huis toe te nemen.
Ook vorig jaar slaagde het opleidingsteam niet in die missie, waardoor er niet echt een waardig NK-afscheid van het Rabobank Development-team kwam. Het was namelijk die andere opleidingsploeg die er met de nationale titel vandoor ging. Nadat Davy Gunst en Fabio Jakobsen een jaar eerder in Emmen al op het podium stonden, kon Jakobsen namens SEG Academy Racing in 2016 winnen op de Brouwersdam in Zuid-Holland. Hij versloeg zijn ploeggenoot Tim Ariesen en Rabobank-renner Martijn Budding, die nu allebei bij Roompot-Nederlandse Loterij rijden.
Laatste tien winnaars
2007: Tom Leezer
2008: Ronan van Zandbeek
2009: Steven Kruijswijk
2010: Tom-Jelte Slagter
2011: Ramon Sinkeldam
2012: Moreno Hofland
2013: Dylan van Baarle
2014: Tim Kerkhof
2015: Stan Godrie
2016: Fabio Jakobsen
Parcours
Het parcours in de Achterhoek is niet volledig vlak. Nabij de Duitse grens zijn enkele klimmetjes opgenomen. Daardoor is het rondje van 16,6 kilometer een pak lastiger dan de afgelopen twee seizoenen, maar of het voor grote verschillen gaat zorgen valt nog te bezien. “Het is niet lastig genoeg om echt weg te springen”, voorspelt BMC Development-renner Pascal Eenkhoorn.
“Het is wel een slopend parcours, met enkele korte klimmetjes. Deze zijn zo’n vijfhonderd meter lang aan vier tot vijf procent gemiddelde stijging. Niet heel technisch, maar wel uitdagend. Echt een rondje op de power.” In totaal rijden de beloften het rondje tien keer, waardoor zij een koers van 166 kilometer afleggen.
Favorieten
Nu het grote Rabobank-blok is verdwenen, is het afwachten welke ploeg het heft in handen neemt. Er is nu namelijk geen enkel team meer met overwicht, waardoor een vermakelijke wedstrijd op de loer ligt. Toch lijkt een sprint met een omvangrijke groep het meest logische scenario. Wie maakt het beste plan en staat op de Zeddamseweg zaterdagmiddag met het rood-wit-blauw te pronken?
*** Fabio Jakobsen
Het komt niet vaak voor dat de uittredend kampioen ook het daaropvolgende jaar meedoet aan het NK voor beloften. Fabio Jakobsen heeft zijn toekomstplan echter zorgvuldig uitgestippeld. Samen met de begeleiding van SEG Racing Academy kwam hij tot de conclusie dat het aan het eind van vorig seizoen nog te vroeg was om over te stappen naar de profs. Dat heeft hem geen windeieren gelegd. Jakobsen is bezig aan een prima seizoen bij de beloften, met onder meer winst in de Ster van Zwolle, Rundum den Finanzplatz U23 en de Profronde van Noord-Holland. Het maakt hem in Montferland de topfavoriet.
** Bram Welten & Jim Lindenburg
De grootste uitdager komt uit het kamp van BMC Development. Net als Jakobsen, is ook Bram Welten goed op dreef dit jaar. Het neefje van Jean-Paul, Boy en Danny van Poppel won vorige maand nog de GP Criquelion in België. De krachtpatser uit Moergestel liet zich eveneens gelden in de onlangs verreden Giro d’Italia voor beloften. In de eerste rit greep hij net naast het roze, toen Neilson Powless net buiten schot bleef. Jakobsen en Welten zijn aan elkaar gewaagd, maar de laatste heeft het nadeel dat hij maar één ploeggenoot heeft.
Metec-TKH is zaterdag een van de grotere ploegen in het peloton. De jongens van Adri van Houwelingen kunnen zo maar eens met de titel gaan lopen. Wanneer het op een sprint aankomt, is Jim Lindenburg de gevaarlijkste man om in de gaten te houden. Natuurlijk rijdt 20-jarige coureur uit Wateringen niet hetzelfde zware programma als Welten en Jakobsen, maar in de Topcompetitie kan Lindenburg zich goed staande houden. In alle tot nu toe verreden manches eindigde hij bij de eerste zestien. Hij staat zesde in het klassement.
* Bas Tietema, Nils Eekhoff & Bas van der Kooij
Na drie opleidingsjaren bij BMC Development, moest Bas Tietema afgelopen winter op zoek naar een nieuwe werkgever. In zijn laatste jaar als belofte koerst hij in dienst van het Ierse An Post-ChainReaction. De 22-jarige Zwollenaar was de voorbije weken uitstekend bezig in het Nederlandse criteriumcircuit en bekroonde die goede vorm met brons op het NK Tijdrijden eerder deze week. Tietema is normaal gesproken niet opgewassen tegen de spurters, maar kan op dit verradelijk rondje – net zoals hij in het in Emmen probeerde – misschien wel met een late uitval winnen.
Sunweb Development hengelde afgelopen winter twee van de meest getalenteerde vaderlandse junioren binnen. Een van hen is Nils Eekhoff. De 19-jarige Noord-Hollander lijkt de overstap naar de beloften moeiteloos op te vangen. Net als Stephen Roche, Thor Hushovd, Taylor Phinney en Bob Jungels, wist Eekhoff dit jaar Parijs-Roubaix voor beloften te winnen. In de finale van de helleklassiekers bleven achttien renners over, waarin Eekhoff liet zien na een zware koers over snelle benen te beschikken. Kan het jonkie op de oplopende strook in ’s-Heerenberg opnieuw de favorieten verrassen?
Ook Destil-Piels heeft aardig wat in de melk te brokkelen als het gaat om de bezetting in deze wedstrijd. De mannen van Frank Pennings starten met zes coureurs. Met Bas van der Kooij hebben ze een renner in huis die kan rekenen op snelle benen aan het einde van een koers. De laatstejaars belofte moet waarschijnlijk wel anticiperen door met groepjes weg te springen, die kans hebben om het tot het einde te halen. Slaagt Van der Kooij in zijn missie, dan is hij een gevaarlijke klant. Vorig jaar eindigde hij net buiten het podium op plek vier. Jakobsen en Welten zijn gewaarschuwd.
Outsiders
Er zijn meer kapers op de kust. Zo is Jordi Talen (Delta Cycling Rotterdam) lastig te pijlen dit jaar. Hij rijdt heel veel koersen niet uit, maar in de wedstrijden waarin hij dat wel doet eindigt hij steevast bij de eerste vijftien. Vorig jaar was Talen zevende op het NK U23. SEG Racing Academy kampt nog altijd met een paar niet fitte jongens, waaronder Cees Bol. Maar jongens als Adriaan Janssen, Ide Schelling, nieuwbakken tijdritkampioen Julius van den Berg en met name Hartthijs de Vries kunnen de aanval zoeken en zo de druk in de achtervolging bij andere teams neerleggen.
Als we kijken naar de snellere mannen van de tweede lijn, dan komen we onder andere uit bij Davy Gunst. De ploeggenoot van Tietema behaalde in 2015 brons in Emmen, maar heeft daarna twee moeizame jaren gehad. Ook Stan Wijkel mag men niet onderschatten, want de renner van VolkerWessels-Merckx heeft buskruit in zijn kuiten. Datzelfde geldt voor Bob Olieslagers van Metec-TKH. Het sprinttalent rijdt in Montferland voorlopig zijn laatste wedstrijd als wielrenner, maar wie weet doet een rood-wit-blauw-aandenken hem van gedachten veranderen.
Zijn ploeggenoten Stefan Kreder en de 18-jarige Wattmeister in de Topcompetitie Lars van den Berg kunnen op de verrassing spelen. Pascal Eenkhoorn maakt bij BMC Development ook een heel goede ontwikkeling door; hij gaat met Welten proberen om het feestje van de Nederlandse ploegen te verstoren. Diezelfde missie heeft Jarno Mobach overigens ook. Jaap de Jong (Chambéry) moet het zelfs helemaal alleen doen. Wanneer Daan Sintmaartensdijk, David Dekker (zoon van Erik), Jens Dekker (neef van Erik) of Matthew Overste met de titel aan de haal gaan, zou dat een daverende verrassing zijn. Maar onmogelijk is dat niet. Als laatste mag de concurrentie ook niet zomaar naar de streep rijden met Dennis van der Horst, maar het is onduidelijk of hij start.
Favorieten volgens WielerFlits
*** Fabio Jakobsen
** Bram Welten, Jim Lindenburg
* Bas Tietema, Nils Eekhoff, Bas van der Kooij
Deelnemerslijst (KNWU; niet volledig)
Weer & tv
De weersvoorspellingen zijn de beloften komende zaterdagmorgen goed gezind. Met een temperatuur tussen de zestien en 22 graden Celsius, is het aangenaam koersweer. Het is bewolkt, maar met ruimte voor de zon. Het waait aan windkracht vier uit het zuidwesten. Bovendien is er een primeur voor de beloften. Hun wedstrijd zal in de loop van de week in samenvatting te zien zijn bij Eurosport. WielerFlits is bij de koers aanwezig en verzorgt bovendien een Volg Hier.
[poll id=”540″]
Mike Teunissen (die dat jaar vrijwel alles won) viel op 200 meter van de streep. Anders was de uitkomst in 2014 wellicht anders geweest. Godrie was in 2016 een van de betere sprinters. Maar focust zich voornamelijk op veldrijden.
Uiteraard. Maar zij mogen alledrie niet meer bij de beloften starten. Budding en Looij omdat ze bij een profploeg rijden en Van der Poel kreeg vorig jaar dispensatie om bij de profs te rijden. Daarna mag je niet meer terug.
Belofterenners die al prof zijn mogen op het WK ook bij de beloften meedoen tegenwoordig, maar op het NK niet? Raar dat de KNWU ze dan op de startlijst zet bij de beloften.
Het was vorig jaar voor het eerst dat profs ook op het WK U23 mochten starten als ik me niet vergis. Misschien dat de KNWU de UCI daar binnen enkele jaren in volgt, maar ik zie de toegevoegde waarde niet zo.
Ik ben benieuwd, zou ze allebei ongeveer gelijke kansen toedichten.