Voorbeschouwing: NK wielrennen op de weg 2015
Zes dagen voor de start van de Tour de France strijden de profs zoals gebruikelijk om de nationale titel op de weg. De afgelopen jaren werd meestal voor een behoorlijk selectief parcours gekozen, maar in Emmen krijgen de sprinters weer eens een uitgelezen kans op de overwinning. Wie gaat er met de rood-wit-blauwe trui aan de haal? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
Het NK viert dit jaar al zijn 127e verjaardag (en is daarmee zeventien jaar ouder dan de oudste inwoner van Nederland). De eerste editie vond plaats in 1888 in Muntendam en kreeg H.W. Van Raden als glorieuze winnaar. In tegenstelling tot de meeste internationale koersen werd het NK ook in de oorlogsjaren gewoon georganiseerd. Wel werd de nationale titelstrijd door de jaren heen af en toe beslist op basis van een klassement over meerdere ritten.
Het enige hiaat op de erelijst is te wijten aan Evert Dolman. Hij won het NK in 1967, maar werd gediskwalificeerd wegens dopinggebruik en niet vervangen door een andere renner. Recordhouder is nog altijd Jorinus van der Wiel. De in 1960 overleden Utrechter won in totaal vijf keer (1915, 1917, 1918, 1921 en 1925).
Het NK is in zijn rijke historie in veel verschillende plaatsen verreden. De afgelopen negen jaar werd steeds gekozen voor Ootmarsum (2008, 2011 en 2014) of voor de Limburgse heuvels. Zo werd er gefinisht in Kerkrade (2012 en 2013), Beek (2010), Landgraaf (2009) en Maastricht (2006 en 2007).
Laatste tien winnaars:
2005: Leon van Bon
2006: Michael Boogerd
2007: Koos Moerenhout
2008: Lars Boom
2009: Koos Moerenhout
2010: Niki Terpstra
2011: Pim Ligthart
2012: Niki Terpstra
2013: Johnny Hoogerland
2014: Sebastian Langeveld
Vorig jaar was het Sebastian Langeveld die in regenachtige omstandigheden in Ootmarsum voor het eerst in zijn carrière de Nederlandse titel wist te bemachtigen, na eerder al twee keer tweede (2006 en 2007) te zijn geworden. Als renner van Garmin-Sharp rondde hij met succes een solo van twintig kilometer af. Zijn voorsprong op Niki Terpstra, die de sprint won van het peloton, bedroeg iets meer dan een halve minuut.
Uitslag NK wielrennen op de weg voor mannen 2014:
1. Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp) in 5u42m1s
2. Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) op 33s
3. Wesley Kreder (Wanty Groupe Gobert)
4. Tom Veelers (Giant-Shimano)
5. Theo Bos (Belkin Pro Cycling Team)
6. Bram Tankink (Belkin Pro Cycling Team)
7. Berden de Vries (Cyclingteam Jo Piels)
8. Jesper Asselman (Metec-TKH)
9. Coen Vermeltfoort (Cyclingteam De Rijke)
10. Martijn Keizer (Belkin Pro Cycling Team)
Parcours
Om precies half elf begint het peloton vanaf de Hondsrug in Emmen aan de in totaal 253 kilometer lange koers. Waar in de andere categorieën alleen plaatselijke rondjes afgewerkt moeten worden, rijden de eliterenners eerst nog twee flinke lussen door de omgeving. Eerst worden in een noordelijke lus Weerdinge, Nieuw-Weerdinge, Roswinkel, Emmercompascuum, Klazienaveen, Nieuw-Dordrecht en Barger-Oosterveld aangedaan. Na 57 kilometer keren de renners terug in Emmen om daar voor het eerst de aankomstlijn te passeren.
Vervolgens gaat het in zuidelijke richting en worden Erica, Nieuw-Amsterdam, Schoonebeek, Nieuw-Schoonebeek, Zwartemeer, Barger-Compascuum en (opnieuw) Klazienaveen, Nieuw-Dordrecht en Barger-Oosterveld met een bezoekje vereerd. Na de terugkeer in Emmen na 122 kilometer worden daar nog tien plaatselijke rondjes van 13,1 kilometer afgelegd.
Hoogteverschillen zijn op het hele parcours nauwelijks te bespeuren, zodat dit met recht een NK voor de sprinters genoemd mag worden. De laatste pure sprinter die zich in de rood-wit-blauwe trui mocht hijsen was Rudie Kemna. Hij was twaalf jaar geleden in Rotterdam te rap voor Steven de Jongh en Max van Heeswijk.
Favorieten
Het biljartvlakke parcours in Emmen bleek voor veel renners met ambities in de Tour de France en weinig sprinterskwaliteiten een reden om te bedanken voor het NK. Bauke Mollema was de eerste van de grote namen die afhaakte en zijn voorbeeld werd gevolgd door onder anderen Robert Gesink, Tom Dumoulin, Wout Poels en Tom-Jelte Slagter. Ook Wilco Kelderman, de kersvers nationaal kampioen tijdrijden, doet niet mee en zal dus niet voor de dubbel gaan.
Het is dan ook logisch om voor het aanwijzen van de favorieten een blik te werpen op het Nederlandse sprintersgilde. Vaandeldrager daarvan is momenteel Moreno Hofland. Ondanks een matige generale (Hofland haalde woensdag in de voorbereidingskoers Halle Ingooigem de finish niet) zal hij uit zijn knappe zege in de lastige vierde etappe van de Ster ZLM Toer zeker het nodige vertrouwen hebben geput.
Hofland bracht met zijn overwinning de teller voor zowel zichzelf als voor LottoNL-Jumbo op twee en is dan ook de aangewezen kopman van de ploeg, die in totaal met maar liefst vijftien renners aan de start staat in Emmen. “De rest zal weer naar ons kijken, maar dit jaar misschien toch iets minder”, voorspelde ploegleider Erik Dekker. “We hebben geen sprinter die veruit de snelste is, wel eentje die kan wedijveren met de concurrentie.”
Met Barry Markus heeft LottoNL-Jumbo naast Hofland nog een snelle man in de gelederen. Ook kan de ploeg kiezen voor de aanval om de druk bij anderen neer te leggen. Met ervaren krachten als Maarten Tjallingii, Bram Tankink, Laurens ten Dam en Tom Leezer zijn er genoeg renners aan boord die wel een plannetje kunnen bedenken.
Het andere grote machtsblok zondag in de wegwedstrijd is dat van Roompot Oranje Peloton. Die ploeg kan voor de sprint vooral rekenen op Raymond Kreder en Dylan Groenewegen. Kreder sprintte vorige week naar een vijfde en een zesde plaats in de eerste twee ritten van de Ster ZLM Toer. Groenewegen werd daar zesde in de slotrit en leverde dit seizoen ook al knappe sprints af in onder meer de World Ports Classic en de Tour de Yorkshire. Roompot heeft echter ook genoeg renners in huis om juist voor een aanvallende tactiek te kiezen.
Van een sterke ploeg om zich heen moet Wouter Wippert het niet hebben. Mocht het in Emmen tot een massasprint komen, zal de renner van Drapac echter lastig te kloppen zijn. Hij begon dit seizoen al uitstekend met een WorldTour-zege in de Tour Down Under en schreef ook deze maand in de Tour de Korea nog twee zeges bij op zijn palmares. Aan klimmen heeft Wippert een broertje dood, maar daar zal hij in Emmen geen last van hebben.
Giant-Alpecin doet met zes renners mee aan het NK. Van hen is Ramon Sinkeldam (eind mei winnaar van de Garmin Velothon Berlin) op papier de snelste. Ook Lars van der Haar kan zich mengen in een pelotonsprint- getuige zijn tweede plaats achter André Greipel in een rit in de Ronde van Luxemburg- al stonden daar weinig topsprinters op de deelnemerslijst.
Trek Factory Racing komt door de afwezigheid van Mollema alleen met de broers Boy en Danny van Poppel naar het NK. Danny liet met zijn derde plaats in de openingsetappe van de Ster ZLM Toer zien in de sprint een gevaarlijke kandidaat te zijn. Ook de in continentale dienst rijdende Coen Vermeltfoort (Join-S|De Rijke) en Jeff Vermeulen (Jo Piels) hebben een goede sprint in de benen. Vermeulen woont in de streek en zal daardoor extra gemotiveerd zijn, net als Martijn Verschoor (Novo Nordisk) en Elmar Reinders (Jo Piels). Met vier zeges dit seizoen achter zijn naam is ook Johim Ariesen (Metec-TKH) een man om in de gaten te houden.
Dat het een massasprint wordt in Emmen is natuurlijk nog geen uitgemaakte zaak. Er wordt voor zondag namelijk regen voorspeld en dan komen mogelijk andere renners bovendrijven. Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) reed zowel op de Europese wegwedstrijd in Baku als tijdens Halle Ingooigem nadrukkelijk in beeld en weet bovendien wat het is om Nederlands kampioen te worden. Het is dan ook niet te verwachten dat hij lijdzaam met de rest van het peloton naar de streep zal rijden.
Terpstra is niet de enige die de aanval moet kiezen om het rood-wit-blauw te kunnen veroveren. Hetzelfde geldt voor renners als Lars Boom, Lieuwe Westra (Astana), Pieter Weening (Orica-GreenEDGE), oud-winnaar Pim Ligthart (Lotto Soudal), Dylan van Baarle (Cannondale-Garmin) en zijn ploeggenoot en titelverdediger Sebastian Langeveld. Als zij samenspannen zal het voor LottoNL-Jumbo lastig zijn om de koers te controleren.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Moreno Hofland
*** Wouter Wippert, Ramon Sinkeldam
** Lars Boom, Raymond Kreder, Niki Terpstra
* Dylan Groenewegen, Sebastian Langeveld, Danny van Poppel, Jeff Vermeulen
Weer en TV
Zoals gezegd blijft het zondag waarschijnlijk niet droog, al zal er van echt zware omstandigheden geen sprake zijn. De temperatuur ligt ruim boven de twintig graden. Bovendien is de wind een stuk minder krachtig dan op zaterdag, wanneer de vrouwen om de nationale titel strijden.
Het NK voor de mannen wordt live uitgezonden door de NOS. De uitzending begint zondagmiddag om kwart voor 3. Daarin zullen ook andere sporten aan bod komen.
[poll id=”58″]
Iedereen papegaait elkaar maar een beetje na dat er geen saaiere koersen zijn dan die, maar dat is gewoon omdat ze tegenvielen voor de grootsheid die de race eigenlijk heeft. Saaier dan vlakke sprint etappes waren ze zeker niet, hou op schei uit.
Nou! Dat zien ik dan, het zal je niet verbazen , helemaal omgekeerd!
Knokkertje, laat zich de kaas niet van brood eten, niet bang om de gevestigde orde door elkaar te rammelen, goede zelfverzekerde uitstraling, draait niet om de hete brij heen en geeft altijd zijn eerlijke, eigen mening. Kan me eigenlijk geen enkele betere ambassadeur bedenken, vind zelfs dat we dit soort types tekort komen.
Samen met avonturier Wippert mijn persoonlijke favoriet, kunnen elkaar nog van dienst zijn ook!
Ik hoop dat Sinkeldam dit wint omdat dan het Rood Wit Blauw in de Tour te zien zal zijn.
Volgend jaar maar weer eens naar de Adsteeg!
Als het maar geen derderangs sprintertje wordt of iemand van Roompot. Uiteraard zou het leuk zijn voor Roompot, maar die rijden niet in de WT en het blijft toch jammer wanneer je de Nk niet ziet in de grote wedstrijden.
Voorspelling. Ik kan het me voorstellen dat Boom en Terpstra deze afstand goed aan kunnen en zich even los kunnen rijden. Elkaar vervolgens het licht in de ogen niet gunnen en terug laten pakken. En dat het dan een sprint wordt met een uitgedund groepje. Hofland kan dat aan en gaat met de trui aan de haal. Zou ik best een leuke winnaar vinden.