Voorbeschouwing: Omloop van het Houtland 2023 – Opnieuw sterke sprinters
foto: Cor Vos
woensdag 20 september 2023 om 08:45

Voorbeschouwing: Omloop van het Houtland 2023 – Opnieuw sterke sprinters

De Omloop van het Houtland is een van de vele Belgische eendagskoersen in september. Deze wedstrijd is eentje waar de sprinters aan zet zullen zijn. De organisatie heeft voor een mooi deelnemersveld kunnen zorgen met onder meer Tim Merlier, Dylan Groenewegen, Gerben Thijssen en Caleb Ewan. Wie pakt de zege? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

1945 is het jaar dat er voor het eerst werd gekoerst in en rond Lichtervelde. Alleszins onder de naam Omloop van het Houtland. Vlak na de Tweede Wereldoorlog won André Maelbrancke, voormalig Belgisch kampioen, de eerste editie. Maelbrancke won later de koers nog tweemaal, waardoor hij nog steeds het zegerecord op zijn naam heeft staan. Hij moet dat inmiddels wel delen met landgenoten Gilbert Desmet (1957, 1958 en 1965) en Etienne De Wilde (1994, 1998 en 1999).

De Omloop van het Houtland was een wedstrijd waar in het begin quasi uitsluitend Belgen wonnen. Renners als Roger De Vlaeminck, Herman Van Springel, Walter Planckaert en Johan Museeuw sieren de erelijst. Pas in 2005, toen de koers promoveerde naar de UCI Europe Tour, veranderde dat. Daarna kwamen ook grotere buitenlandse namen als Steven de Jongh en Marcel Kittel op de erelijst.

Kittel aan het feest in Lichtervelde – foto: Cor Vos

Kittel won de Vlaamse koers zelfs tweemaal, in 2012 en 2013. Verder moeten we vermelden dat in 2016 de eendagswedstrijd niet kon doorgaan. Door een verplaatsing van de Eneco Tour op de kalender, door de Olympische Spelen, was er goede datum meer te vinden voor de Omloop van het Houtland. Ook in 2020 was er een tussenjaar, maar die reden kennen we allemaal.

Laatste tien winnaars flag-be Omloop van het Houtland
2022: flag-be Jasper Philipsen
2021: flag-nl Taco van der Hoorn
2020: Niet doorgegaan
2019: flag-de Max Walscheid
2018: flag-be Jonas Van Genechten
2017: flag-be Tom Devriendt
2016: Niet doorgegaan
2015: flag-be Jens Debusschere
2014: flag-be Jelle Wallays
2013: flag-de Marcel Kittel


Laatste editie

Samuel Leroux, Tom Mainguenaud, Gianni Marchand, Jens Reynders en Iver Skaarseth kleurden de koers vorig jaar de koers vanuit de vroege vlucht. Door werk van onder meer Jumbo-Visma, Lotto Soudal, Alpecin-Deceuninck, Intermarché-Wanty-Gobert, BORA-hansgrohe en BikeExchange-Jayco werd het gat plots snel kleiner, waardoor Tom Sexton, Aaron Verwilst en Warre Vangheluwe de oversteek konden maken.

In de slotfase werd het duidelijk dat de sprintersploegen de ontsnapping ging inrekenen, maar toch konden Leroux en Vangheluwe bijzonder lang standhouden. Zij werden echter toch nog gegrepen. Zodoende kon er gesprint en de sprint werd als eerste aangegaan door Arnaud De Lie.

De Lie zag in Lichtervelde een finish op maat, de laatste honderden meters liepen licht omhoog, maar werd toch nog gepasseerd door Jasper PhilipsenDylan Groenewegen eindigde als derde.

Grote namen op het podium – foto: Cor Vos

Uitslag Omloop van het Houtland 2022
1. flag-be Japser Philippen (Alpecin-Deceuninck)
2. flag-be Arnaud De Lie (Lotto Soudal) in z.t.
3. flag-nl Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco) in z.t.
4. flag-de John Degenkolb (Team DSM) in z.t.
5. flag-be Dries Van Gestel (TotalEnergies) in z.t.

 


Parcours

Net als vorig jaar wordt het startsein gegeven in Eernegem. Dat was twaalf maanden geleden nog een nieuwigheid want daarvoor werd er twee jaar vanuit Middelkerke gereden. Eernegem, een deelgemeente van Ichtegem, was in het verleden als een plaats waar het peloton passeerde in de Omloop van het Houtland, dus echt nieuw kunnen we het ook niet noemen.

Na de start in Eernegem rijden de renners eerst een lokale ronde van ongeveer 15 kilometer. Deze zullen ze drie keer afleggen. De gemeentes Bekegem, Zerkegem en Aartrijke komen daarin aan bod. De beginfase van de Omloop van het Houtland is vlak, benoemenswaardige hindernissen zijn er niet.

Ook in het tweede deel van de koers zijn er weinig hellingen te vinden. De lokale ronde in en rond Lichtervelde is de plaats waar de finale zich zal afspelen. Acht bochten zijn de enige zaken die opvallen in dit plaatselijke rondje, die de renners negen keer moeten rijden, dus is het de verwachting dat er zal gesprint worden in Lichtervelde.

Woensdag 20 september: Eernegem – Lichtervelde (195,2 km)
Start: 12.45 uur
Finish: tussen 17.00 en 17.25 uur


Favorieten

Er staan een aantal grote namen op de deelnemerslijst van de Omloop van het Houtland. Een van die renners is Dylan Groenewegen. De Nederlander werd vorig jaar nog derde in Lichtervelde en kent de aankomst dus. Groenewegen is ook aan een sterk seizoenseinde bezig, maar winnen lukte al even niet. De sprinter van Jayco-AlUla heeft al meermaals een snelle sprint gereden, maar de positionering was vaak niet goed genoeg. Jongens als Luka Mezgec en Elmar Reinders moeten hem woensdag daarbij helpen.

Tim Merlier zal met veel vertrouwen afzakken naar de Omloop van het Houtland. De voormalige Belgisch kampioen won afgelopen week nog tweemaal in Slovakije en is bezig aan een goed najaar. Kan hij Soudal Quick-Step opnieuw laten juichen?

Een grote concurrent zal in ieder geval Gerben Thijssen zijn. De Belg van Intermarché-Circus-Wanty verraste al een aantal keer dit seizoen en heeft bewezen een van de snellere mannen te zijn. Thijssen is echter niet de enige kanshebber van de Waalse ploeg, want ook sprinter Arne Marit en snelle man Biniam Girmay staan aan de start. Het is dus nog maar de vraag hoe de rolverdeling er zal uitzien.

Schiet Groenewegen nog een keer raak? – foto: Cor Vos

Bij Lotto Dstny lijkt die rolverdeling duidelijk te zijn. Zij komen namelijk met Caleb Ewan afgezakt naar Eernegem. Ewan krijgt een mooie sprinttrein mee met onder anderen Jacopo Guarnieri en Rüdiger Selig. Een overwinning zou de Australiër heel veel deugd doen, want het zit al een tijdje niet zo snor tussen hem en de ploegleiding.

Alpecin-Deceuninck rekent op Jakub Mareczko. De Italiaan won in juni nog een etappe in de ZLM Tour door Olav Kooij te kloppen. Mareczko staat al jaren te kennen als een goede sprinter, maar een echte grote zege zat er nog niet in voor hem. David Dekker (Arkéa-Samsic) had die grote zege bijna binnen in mei. De Nederlander werd in San Salvo geklopt door Jonathan Milan en greep zo nipt naast een ritoverwinning in de Giro d’Italia. Dekker toonde er wel zijn klasse en snelheid. Na de Giro liep het wat minder voor Dekker, maar woensdag krijgt hij een nieuwe kans.

Ewan (links) en Thijssen – foto: Cor Vos

Voor Edward Theuns (Lidl-Trek) en Alberto Dainese zijn het drukke dagen. Zij reden afgelopen zondag nog de laatste rit van de Vuelta en staan woensdag – normaal gezien – al opnieuw aan de start van een koers. Zeker Dainese behoort in principe tot een van de grote favorieten, maar het valt dus af te wachten hoe fris de Italiaan zal zijn. Daarom schuiven ze bij Team dsm-firmenich misschien wel Casper van Uden vooruit.

Na de eerdergenoemde namen komen we terecht bij de outsiders. Er zijn er veel, denk maar aan iemand als Erlend Blikra. De Noor zal naar alle waarschijnlijkheid het kopmanschap opeisen bij Uno-X en kan verrassen. Houd verder ook Jordi Warlop (Soudal Quick-Step Devo), Stanisław Aniolkowski (Human Powered Health), Rory Townsend (Bolton Equities Black Spoke), Milan Fretin (Flanders-Baloise), Davide Bomboi (TDT-Unibet) en Alexander Salby (Bingoal WB) in de gaten.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tim Merlier
*** Dylan Groenewegen, Gerben Thijssen
** Caleb Ewan, Jakub Mareczko, Alberto Dainese
* Arne Maeit, Erlend Blikra, Edward Theuns, David Dekker

Website organisatie
Deelnemerslijst (Organisatie)


Weer en TV

We kunnen de renners aanraden om toch een regenjasje mee te nemen naar de start in Eernegem. De kans op neerslag bedraagt op dit moment 30% en in de dagen voor en na de koers zal het alvast zo goed als zeker regenen. De temperaturen zien er iets beter uit, die zullen volgens Weeronline schommelen tussen de 18 en 20 graden Celsius. Verder zal er ook een zeer stevige wind, eentje van 5 Beaufort, staan, dus waaiers is ook zeker een optie. Dat belooft!

De Omloop van het Houtland is helaas niet live te volgen op de televisie. Sporza, op VRT1, zal woensdag wel een samenvatting van de koers uitzenden om 17.30. Daarnaast kan je via de website van Sporza wel terecht voor een livestream. Voor meer informatie over andere koersen kan je terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.