Voorbeschouwing: Parijs-Tours 2011
zondag 9 oktober 2011 om 10:50

Voorbeschouwing: Parijs-Tours 2011

Twee weken na het wereldkampioenschap in Kopenhagen staat zondag het ‘officieuze wereldkampioenschap voor sprinters’ op het programma. Net als de mondiale titelstrijd in Kopenhagen is Parijs-Tours een wedstrijd voor de rappe mannen. Vorig jaar was Oscar Freire nog de sterkste in de geboorteplaats van Cyril Lemoine, dit jaar is Mark Cavendish echter aanwezig. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Parijs-Tours werd voor het eerst verreden in 1886 en werd gewonnen door Eugène Prévost. Het zou daarna nog vijf jaar duren voordat de wedstrijd weer eens gereden zou worden. Pas tien jaar na de eerste editie werd Parijs-Tours een jaarlijks evenement. België heeft de meeste overwinningen in deze race behaald. Het is dan ook niet verwonderlijk dat van de vier renners die het recordaantal overwinningen hebben, er twee van Belgische afkomst zijn. Gustave Danneels en Guido Reybroeck wisten elk drie keer te winnen. Ze moeten dit record echter wel delen met Paul Maye en Erik Zabel. Philippe Gilbert is de enige actieve renner die dichtbij dit record komt. De Belg wist in 2008 en 2009 te winnen en staat ook dit jaar weer op de startlijst.

Nederland heeft twaalf keer de winnaar voortgebracht, de laatste was Erik Dekker met een prachtige zege in 2004. De jaren ’80 waren gouden tijden voor de Nederlanders, toen ‘we’ maar liefst vier keer wonnen. Jan Raas (1981), Adrie van der Poel (1987), Peter Pieters (1988) en Jelle Nijdam (1989) waren toen de oranje goudhaantjes. De Nederlandse recordhouders zijn Jo de Roo, Joop Zoetemelk en Jan Raas die allen twee keer wisten te winnen in Tours.

Parcours
Alhoewel de koers Parijs-Tours heet, is de start lang niet altijd in de Franse hoofdstad. De start is dit jaar in Voves, een pittoresk plaatsje met ongeveer 3000 inwoners. Het parcours leidt de renners zuidwaarts over vlakke wegen. Het peloton zal na ruim 230 kilometer aankomen in Tours, waar na verwachting gesprint gaat worden voor de zege. Het parcours mag dan relatief eenvoudig zijn, met de herfst voor de deur kunnen de weersomstandigheden nog bijdragen aan de hardheid van de koers. Harde wind en regen zijn niet uitgesloten in de herfstklassiekers.

Voor de sprinters is de finale dit jaar iets minder gunstig vergeleken met andere jaren. Op tien kilometer van de streep ligt de Côte de Beau Soleil en kort daarna komt de Côte de l’Epan. De laatste rechte lijn in Tours, de Avenue de Grammont, is nog maar 660 meter lang. In het verleden was die straat nog 2,4 kilometer lang maar door de aanleg van een trambaan is de finale veel bochtiger geworden. Aanvallers kunnen wellicht op deze hellingen een gaatje slaan en in de bochtige finale standhouden.

bron: http://www.letour.fr

Favorieten
Naar alle verwachting zal deze koers in een massasprint eindigen. Als dat het geval is dan is de topfavoriet ook gelijk bekend, Mark Cavendish. De kersverse wereldkampioen kan de eerste renner zijn die in de regenboogtrui naar de overwinning sprint in Parijs-Tours. De 26-jarige Brit kent een goed seizoen met onder andere drie overwinningen in de Giro d’Italia en vijf zeges in de Tour de France. Toch heeft Cavendish voor iemand met een dermate indrukwekkend palmares nog maar weinig eendagskoersen gewonnen. Parijs-Tours zou na Milaan San-Remo in 2009, een welkome aanvulling zijn op de omvangrijke erelijst van de kleine spurter. HTC-Highroad heeft naast de absolute topfavoriet ook nog een andere renner in huis met een ijzersterke sprint. De jonge Duitser John Degenkolb werd afgelopen maandag nog tweede in de Münsterland Giro, achter zijn toekomstige ploeggenoot Marcel Kittel.

foto: Sirotti

Naast de topfavoriet zijn er in een sprinterskoers natuurlijk veel renners die mee kunnen doen om de zege. Oscar Freire zal in één van zijn laatste wedstrijden in het shirt van Rabobank, zijn titel willen verdedigen. Dit jaar is niet een erg succesvol jaar voor de ervaren Spanjaard gebleken. Met twee overwinningen in de Vuelta a Andalucia en een handjevol ereplaatsen is dit een mager jaar te noemen. Toch weet je het met de drievoudig wereldkampioen nooit en de kans bestaat dat hij zondag tegen de verwachting in, weer een korte klassering weet neer te zetten.

foto: Sirotti

Ook tweevoudig winnaar Philippe Gilbert staat hier aan de start. Waar de Belg start, is hij ook één van de favorieten. Gilbert kan bij een nieuwe overwinning toetreden tot het rijtje van recordhouders. Als er iemand in staat moet worden geacht om het peloton te verrassen, is hij het wel. Een ontsnapping in de slotkilometers behoort bij de Waal altijd tot de mogelijkheden.

Een andere ervaren sprinter is Alessandro Petacchi. Voor de Italiaan beginnen de jaren inmiddels ook te tellen maar hij is wel één van de weinige sprinters die dit jaar Cavendish heeft kunnen kloppen. Ale Jet won de tweede etappe van de Giro d’Italia voor de Britse spurtbom. In de Tour de France en de Vuelta a España kwam de 37-jarige Italiaan niet tot een overwinning maar wist hij wel enkele podiumplaatsen te veroveren.

In dezelfde categorie vinden we ook nog twee door de wol geverfde Australiërs. Baden Cooke werd afgelopen week twee keer net tekort voor de overwinning in Paris-Bourges en de Memorial Frank Vandenbroucke. De laatste zege van de Saxo Bank-renner stamt echter alweer uit 2008. Ook zijn landgenoot Robbie McEwen fietst nog steeds rond. Met zijn 39 jaar wist McEwen dit jaar echter wel vier zeges bij elkaar te fietsen. De eindzege en twee etappes in het Circuit Franco-Belge zijn hiervan de meest recente wapenfeiten, deze ronde eindigde vorige week zondag.

Dan zijn er nog een heleboel andere sprinters die hier met een goede dag voor het eremetaal kunnen strijden. De kopman van Vacansoleil-DCM in deze koers is Romain Feillu. De teller staat dit seizoen op acht overwinningen voor de Fransman en op het WK in Kopenhagen werd de kleine sprinter nog zesde. Van de Fransen heeft Feillu de beste kansen om kort te eindigen. Ook Samuel Dumoulin, Sébastien Chavanel en Anthony Ravard staan hier aan de start, maar zij kunnen tevreden zijn als ze in de top tien finishen zondag. De Wit-Rus Yauheni Hutarovich rijdt dan weer voor een Franse ploeg (Française des Jeux) en mag zeker tot de outsiders gerekend worden.

foto: Sirotti

Team Sky komt met een aantal rappe mannen uit Oceanië. Gregory Henderson, Christopher Sutton en Matthew Hayman kunnen allemaal een goede sprint rijden maar ze komen wellicht net iets tekort om mee te doen voor de overwinning. Als het op een sprint aankomt is het voor de Belgen hopen op de snelle benen van Greg Van Avermaet en Gert Steegmans. En Leopard-Trek rekent op het sprintvermogen van Daniele Bennati. De Italiaan boekte dit seizoen zes overwinningen waarvan de meest aansprekende die in de 20e etappe van de Vuelta was. In Nederland is de hoop gevestigd op een goede dag van Pim Ligthart, Stefan van Dijk en Tom Veelers.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de wedstrijd niet eindigt in een massasprint. Er zijn een aantal hardrijders aanwezig die het peloton misschien kunnen verrassen. Een van die renners is Juan Antonio Flecha, de Spanjaard van Team Sky. Flecha is één van de weinige renners die een solo in een koers als deze zou kunnen volhouden tot de streep. Mocht er een klein groepje wegrijden dan zijn Björn Leukemans, Marco Marcato en Sylvain Chavanel gevaarlijke klanten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mark Cavendish
*** Oscar Freire, Philippe Gilbert
** Romain Feillu, Yauheni Hutarovich, Alessandro Petacchi
* John Degenkolb, Greg Henderson, Baden Cooke, Robbie McEwen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.