Voorbeschouwing: Parijs-Tours 2017
Foto: ASO/B.Bade
zondag 8 oktober 2017 om 08:00

Voorbeschouwing: Parijs-Tours 2017

Het seizoen gaat richting het einde. Inmiddels zijn we aanbeland in de periode waarin de laatste koersen op Europese bodem worden georganiseerd. Een deel van het peloton kijkt uit naar een welverdiende vakantie, terwijl een ander deel nog naar Azië zal trekken. Voordat het zover is gaat de aandacht naar Frankrijk, waar komende zondag Parijs-Tours (1.HC) wordt verreden. Een klassieke wielerwedstrijd met een indrukwekkende erelijst. Wie schrijft de 111e editie op zijn naam? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Parijs-Tours wordt al sinds 1896 verreden. De koers werd in het begin georganiseerd door het tijdschrift Paris-Vélo, met als doel het promoten van de nieuwe wielerbaan. Het werd een open amateurwedstrijd, voor fietsen, driewielers en tandems. Iedereen die voor 18:00 uur gearriveerd was, ontving een medaille. Sinds 1906 wordt de wedstrijd jaarlijks georganiseerd. Parijs-Tours is dit jaar toe aan haar 111e editie. Hoewel de eendagskoers geen deel uitmaakt van de WorldTour, is het toch een prestigieuze wedstrijd in de UCI EuropeTour. Veel renners zullen een overwinning graag aan hun palmares toevoegen.

Fernando Gaviria wint Parijs-Tours

Fernando Gaviria wint Parijs-Tours 2016 – foto: © Franck Faugere

In de reeds verreden edities hebben veel grote namen zich gevestigd op de erelijst. Zo zijn Rik Van Looy, Francesco Moser, Freddy Maertens, Joop Zoetemelk en Jan Raas hier allen succesvol geweest. In recentere tijden vinden we Erik Zabel, Oscár Freire en Alessandro Petacchi terug op de erelijst. De laatste Nederlandse zege is van 2004, toen Erik Dekker het jagende peloton voor wist te blijven. Vorig jaar was Fernando Gaviria de beste. Voor het eerst ging toen de zege naar een renner van het Zuid-Amerikaanse continent. Alleen Phil Anderson (1986) ging Gaviria voor als niet-Europese winnaar.

Trentin pakte in 2015 de zege – © Etixx-Quick-Step/Tim De Waele

Op de erelijst prijken veel namen van sprinters, maar ook aanvallers kunnen hier winnen. Dat bleek in 2014 toen Jelle Wallays het zegegebaar mocht maken. In 2015 was het Matteo Trentin die vanuit de vroege vlucht die wist te winnen. De Italiaan overleefde uit een vroege vlucht van 31 renners. In de slotfase ontsnapte hij samen met de Belgen Greg Van Avermaet en Tosh Van der Sande. Van Avermaet reed in de slotkilometer ongelukkig lek, waarna Trentin in een sprint-á-deux Van der Sande klopte. Het werd al even genoemd, vorig jaar wist Gaviria te de massasprint te winnen. Ten opzichte van de andere jaren was het parcours een stuk langer maar meer geschikt voor sprinters. In de laatste tien kilometer zitten normaal gesproken vaak de Côte de Beau-Soleil en de Côte de l’Epan. Vorig jaar werden die geschrapt, wat het parcours nog iets geschikter maakte voor de sprinters.

Laatste tien winnaars
2007: flag-it Alessandro Petacchi
2008: flag-be Philippe Gilbert
2009: flag-be Philippe Gilbert
2010: flag-es Óscar Freire
2011: flag-be Greg Van Avermaet
2012: flag-it Marco Marcato
2013: flag-de John Degenkolb
2014: flag-be Jelle Wallays
2015: flag-it Matteo Trentin
2016: flag-co Fernando Gaviria

Parcours
Hoewel de naam anders doet vermoeden start de wedstrijd al jaren niet meer in Parijs. Dit jaar klinkt het startschot in Brou, waarna er 234,5 kilometer zal worden gereden naar Tours. Daarmee is het parcours achttien kilometer korter dan vorig jaar. Wel zijn de Côte de Beau-Soleil en de Côte de l’Epan weer terug opgenomen in het parcours.

In de laatste tien kilometer moeten de renners deze twee hindernissen nog nemen. De Côte de Beau-Soleil is 700 meter lang aan gemiddeld 5%, terwijl de Côte de l’Epan met 300 meter een stuk korter, maar met 9% ook een stukje zwaarder is. Het zijn de enige punten van betekenis in een finale die verder volledig vlak is. De finish is zoals gebruikelijk op de brede Avenue de Grammont. Daar zal het peloton tussen 16:40 en 17:10 finishen.

Favorieten
Quick-Step Floors komt met een ijzersterke selectie naar Brou. Hun kopman,  titelverdediger Fernando Gaviria, is de topfavoriet. Hij maakte dit jaar een ijzersterke indruk in de Giro en ook in recente koersen laat hij zien dat hij nog weet wat winnen is. Zo won hij een etappe in de Tour of Britain en won hij het Kampioenschap van Vlaanderen. De winnaar van vorig jaar krijgt een ijzersterke ploeg mee met renners die in de lastige slotfase zelf ook het nodige kunnen laten zien. Denk aan Iljo Keisse, Yves Lampaert, Zdenek Stybar en onze landgenoot Niki Terpstra. Zij weten allemaal hoe het is om voor een jagend peloton uit te fietsen. In de selectie zit naast Gaviria nog een oud-winnaar, want ook Matteo Trentin is van de partij. Bij de Belgische formatie zal niets anders tellen dan de zege.

Volgt Gaviria zichzelf op? – foto: Sirotti

Wie moet het de Belgische ploeg dan lastig maken? Misschien Dylan Groenewegen wel. De sprinter van LottoNL-Jumbo won eveneens een etappe in de Tour en werd tweede achter Gaviria in het Kampioenschap van Vlaanderen. De winnaar van de Champs- Élysées heeft goede herinneringen aan sprinten in Frankrijk. Kan hij het ook op de Avenue de Grammont? Namens Sunweb staan er ook enkele kanshebbers aan de start. De meest in het oog springende naam is Phil Bauhaus. De 23-jarige Duitser klopt dit jaar nadrukkelijk op de deur. Hij wist al een etappe te winnen in de Dauphiné en raapte daarnaast veel ereplaatsen bij elkaar. Het meest recent is de tweede plaats in de Sparkassen Münsterland Giro, waar hij landgenoten Greipel en Kittel achter zich hield. Kan hij zijn jaar afsluiten met een klapper? Sunweb beschikt met Nikias Arndt en Søren Kragh Andersen over nog twee gevaarlijke mannen die over een sterk eindschot beschikken. De Deen reed een zeer verdienstelijke Vuelta met enkele mooie ereplaatsen en snelde met zijn ploeg naar de wereldtitel op de ploegentijdrit. Kan hij iets moois laten zien op de Côte de l’Epan?

Kan Kragh Andersen zijn talent tonen? – foto: © Cor Vos | Team Sunweb

Tegenover de jonge sprinters staan ervaren mannen als André Greipel en Mark Cavendish. De spurters van respectievelijk Lotto-Soudal en Dimension Data hebben beide nog geen overwinning staan in Tours en zullen daarom gebrand zijn op de zege. Greipel won een etappe in de Giro maar kende een moeizame Tour de France. Recentere resultaten bieden weer wat perspectief. Hij eindigt weer kort in de top 10 en wist vorige week de Omloop Eurometropool te winnen. Bij Lotto-Soudal is ook Jasper De Buyst een gevaarlijke man. Hij klopte dinsdag Trentin in Binche-Chimay-Binche. Ook Tosh Van der Sande kan iets doen in een koers als deze. In 2015 werd de Belg nog tweede achter Trentin. Bij Dimension Data moet het dus van Cavendish komen. Nadat hij eerder dit seizoen met de ziekte van Pfeiffer kampte kwam hij terug maar werd op ongelukkige wijze uit de Tour gereden. Sindsdien wist hij nog niet te winnen maar met zijn kwaliteiten is hij altijd een man om rekening mee te houden. Zijn ploeg beschikt naast Cav ook over Ryan Gibbons, de Zuid-Afrikaanse renner sprintte niet onverdienstelijk in de Giro eerder dit jaar.

Kan Greipel zijn ploeg een mooie zege schenken? –
foto: Marcel Koch

Namens Cofidis zal thuisrijder Nacer Bouhanni de Franse eer hoog moeten houden. Vorig jaar werd hij zevende, vooralsnog zijn beste resultaat in de najaarsklassieker. Hij krijgt hulp van Christophe Laporte, die zelf ook behoorlijk rap is. Namens AG2R La Mondiale staan er twee man aan het vertrek die om de eerste plaatsen zullen meedoen. Oliver Naesen zal op de hindernissen in de laatste tien kilometer ongetwijfeld iets proberen als hij goede benen heeft. In de massasprint zal zijn ploeg mikken op de snelle benen van Rudy Barbier. De 24-jarige Fransman sprintte dit jaar al enkele ereplaatsen bij elkaar en boekte donderdag zijn eerste zege van het seizoen door Parijs-Bourges te winnen.

Is Naesen tot iets moois in staat? – foto: Marcel Koch

De Britse sprinter Daniel McLay zal namens Fortuneo-Oscaro proberen zijn overwinning in de Tour de l’Eurométropole een goed vervolg te geven. Bij Wanty-Groupe Gobert staat een ploeg aan de start die het moet hebben van de aanval. Als het op een sprint aankomt kunnen ze rekenen op Andrea Pasqualon. De Italiaan kent een goed najaar met als voorlopig hoogtepunt de zege in de Coppa Sabatini. Namens Katusha zal Rick Zabel zich mengen in de sprint. Jacopo Guarnieri lijkt de sprinter van dienst bij FDJ. De Franse ploeg kan ook op de rappe Lorrenzo Manzin en Marc Sarreau rekenen. Bij Direct Energie ontbreekt Bryan Coquard, die in de Brussels Cycling Classic zijn laatste koers reed voor de ploeg van Jean-René Bernaudeau. Adrien Petit en Thomas Boudat zullen het nu moeten doen voor de Franse ploeg.

Taco van der Hoorn – foto: Marcel Koch

Adam Blythe zal namens Aqua Blue Sports op zoek gaan naar de vijfde seizoenszege van de ploeg. Bij BMC in Jean-Pierre Drucker de snelle man. Hij krijgt steun van de Nederlanders Floris Gerts en Bram Welten, die zelf ook een goed eindschot hebben maar deze koers vooral in dienst zullen rijden. Silvan Dillier is een renner die in de aanval iets zou kunnen bewerkstelligen namens de Amerikaanse formatie. Vérandas Willems-Crelan beschikt met Timothy Dupont over een snelle man. Tot slot is ook Roompot-Nederlandse loterij is van de partij. Kan de oranje brigade zich met Coen Vermeltfoort mengen in de sprints? De ploeg beschikt daarnaast over enkele vrijbuiters zoals Taco van der Hoorn, die eerder dit seizoen succesvol bleek in de Schaal Sels.

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Fernando Gaviria
*** Dylan Groenewegen en André Greipel
** Nacer Bouhanni, Phil Bauhaus en Oliver Naesen
* Mark Cavendish, Matteo Trentin, Søren Kragh Andersen en Daniel McLay

[poll id=”617″]

Weer & TV
De vooruitzichten voorspellen een zonnige dag met een kleine kans op wat regenbuien. Het kwik stijgt niet verder dan zeventien graden Celsius. De wind waait met windkracht drie uit het westen. Voor live beelden van de koers kun je vanaf 15:30 inschakelen op Eurosport 1. Sporza zal na afloop van de veldrit in Ronse overschakelen op Parijs-Tours.

RIDE Magazine
19 Reacties
06-10-2017 09:25
Gaviria is in recente weken toch vaker geklopt dan dat hij gewonnen heeft volgens mij. Zou hem in een sprint sowieso niet zomaar boven Greipel en Groenewegen plaatsen. Gezien de koerstactiek van Quick-Step de laatste weken denk ik ook niet dat ze op een sprint gaan gokken en dat ze zullen proberen een aanval te vormen waarin ze zelf weer een overmacht hebben van 3/10 ofzo. Kans is natuurlijk aanwezig dat Gaviria daarbij is. Maar ook dat hij dat niet is.

Trentin wat mij betreft zeker 1 of 2 sterren meer.
06-10-2017 10:02
Sunweb brengt met Bauhaus,Arndt,Walscheid,Sinkeldam en Andersen een hoop snelle mannen aan de start. Benieuwd wie van deze 5 nog meest frisse is?
06-10-2017 11:06
Deze koers verdiend beter dan een 1.HC status....
06-10-2017 11:24
De koers mag een hogere status mits er betere kansen komen voor de vluchters, dus een iets lastigere finale. Er zijn al te veel (semi)klassiekers die op een pelotonssprint uitdraaien.
06-10-2017 11:30
@platteprijs,

eerder te weinig..
06-10-2017 13:28
Surrogaat wk sprint, maar wel een koers die op de kalender thuishoort
06-10-2017 13:46
Parijs - Tours heeft toch wel een mooie finale met superveel draaien en keren waar een peloton maar lastig jagen kan. Dat gezegd hebbende schijnen ze het parcours wel wat verkloot te hebben gedurende de Cookson-years
06-10-2017 13:51
@LutsenkoFan: er kunnen er niet weinig genoeg zijn.
06-10-2017 13:52
Wat met De Buyst?
06-10-2017 14:36
Jullie noemen o.m. Zoetemelk als winnaar, maar dat was de omgekeerde richting (Blois-Chaville, ook wel Grote Herfstprijs genoemd). Met heuveltjesfinale in de Chevreuse bij Parijs.
06-10-2017 17:23
Saaie sprintkoers. Nauwelijks het kijken waard behalve de laatste kilometer. Als die oortjes nou eens verboden worden kan het misschien nog wat worden.
06-10-2017 18:01
Arndt!
06-10-2017 21:01
@schollekop dan moet je de wedstrijd eens kijken. Of de lijst met winnaars want de helft is overduidelijk niet uit een sprint. Gva Gilbert 2x wallays marcato. En bijvoorbeeld de editie van degenkolb was het heel spannend of peloton terug zou komen. Een soort msr met 30km heuvels en smalle wegen en dan nog 6-7k naar de finish.

Er zijn juist heel weinig sprint klassiekers/wt wedstrijden. Hamburg nog wel, msr is meer half zoals parijs tours. Schelde is hc. Dat je een hekel aan sprinten hebt is prima maar het mag toch zn plaats hebben? Wedstrijden als tours vind Ik leuk. De vluchters hebben een kans, je hebt een finale van 35k ruim half uur lol dus en als het echt een sprint wordt is dat pas een paar km voor de finish duidelijk dus dan hoef je niet nog een tijd te wachten
06-10-2017 21:07
Gaviria is wel enigszins in vorm en lijkt meer naar najaar te pieken da renners die tour gereden hebben.
Greipel wint dit jaar alleen van dupont en dat kaliber dus het zou me verbazen als die 1 erbij zit na heuvels en 2 top5 rijdt
06-10-2017 23:22
Mwielerfan+1
Je doet je naam eer aan. Sprinten hoort er wat mij betreft ook bij. En idd een ander mag het gerust minder vinden.
07-10-2017 09:18
Mooi dat de Côte de Beau-Soleil en de Côte de l’Epan weer zijn opgenomen, maakt de finale net wat spannender! Kan Terpstra mooi op wegknallen.
07-10-2017 17:23
Kunny van Hemmel - 6 oktober 2017 om 18:01
Arndt!

Dat zal niet gaan. Die is vervangen door Bert de Backer
08-10-2017 10:43
Toch best een aanfluiting dat deze koers geen WT is en bijna elke eendagskoers in het voorjaar wel.
08-10-2017 11:39
nu nog de côte du pont volant, de petit pas d'Âne en 25km erbij...

Ik vraag me af of deze koers niet beter af zou zijn in de handen van Flanders Classics. Voor ASO is het louter een verliespost en telt alleen de Tour. Mits wat lobbywerk en het ter ziele gaan van het WCTTT, zou deze koers de week voor het WK kunnen geprogrammeerd worden, krijgt het meer relevantie als voorbereiding erop, krijgt het grotere namen aan de start en is een opwaardering tot WT kortbij.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.