Voorbeschouwing: Prudential RideLondon & Surrey Classic 2015
Sinds de Touroverwinning van Bradley Wiggins in 2012 is de publieke belangstelling in Groot-Brittannië voor het wegwielrennen massaal gestegen. De Prudential RideLondon & Surrey Classic (1.HC) is ontstaan als nieuw wielerevenement na de Olympische Spelen van Londen in 2012. De renners nemen aanstaande zondag opnieuw bezit van de straten van Londen. Wat mogen we verwachten van de vierde editie? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
In 2011 vond de London Surrey Cycle Classic (1.2) plaats, toen als een soort testwedstrijd voor de Olympische wegrit in Londen. Op The Mall kwam destijds de verwachte massasprint. De spurt werd ontsierd door een massale valpartij op twee kilometer voor de eindmeet. Een twintigtal sprinters mocht het vervolgens gaan uitvechten. Het was uiteindelijk Mark Cavendish die won, voor Sacha Modolo en Samuel Dumoulin.
Ondanks dat Bradley Wiggins en de voltallige Britse ploeg zich in 2012 compleet leegreden voor Cavendish, kon de Brit zijn handen niet in de lucht steken tijdens de Olympische wegrit. Alexandre Vinokourov werd in Londen Olympisch kampioen op de weg. De Kazak verraste toen zijn Colombiaanse vluchtmakker Rigoberto Uran met een late uitval. De Noor Alexander Kristoff eindigde als derde in een sprint van een achtervolgende groep.
Arnaud Démare schreef de London Surrey Classic op zijn naam in 2013. De Fransman was in een massasprint de snellere van Sacha Modolo en Yannick Martinez. Er eindigde toen ook twee Nederlanders in de top tien: Danny van Poppel (5e) en Raymond Kreder (7e).
Vorig jaar was Adam Blythe de beste op The Mall. In Londen bleef de jonge Brit van de continentale ploeg NFTO Ben Swift (Sky) en Julian Alaphilippe (Omega Pharma-Quick-Step) voor in een sprint met vijf. Voor Blythe betekende het de grootste zege uit zijn carrière en hij versierde daarmee een éénjarig contract bij Orica-GreenEDGE. De wedstrijd staat in ieder geval nog tot 2018 op de kalender en hoopt binnenkort toe te treden tot de WorldTour.
Parcours
Het 201 kilometer lange parcours gaat door de Britse hoofdstad Londen en het graafschap Surrey. Vanaf de start bij het Queen Elizabeth Olympic Park ten noordoosten van Londen wordt er koers gezet in zuidelijke richting. De openingsfase gaat dwars door de hoofdstad van Groot-Brittannië.
In de heuvelzone van Surrey is Staple Lane de eerste klim van de dag na vijftig kilometer koers. Na Leith Hill krijgt het peloton driemaal de beklimming van de Denbies voor de kiezen. Als laatste beklimming volgt scherprechter Box Hill. Vanaf de top is het nog vijftig kilometer tot de aankomst, waardoor het waarschijnlijk op een massasprint uit zal draaien. Vorig jaar bleef een kopgroep van elf uit de greep van het peloton en werd op de laatste heuvel van de dag, de ‘Wimbeldon Village Sprint 5’, de kopgroep gehalveerd door Philippe Gilbert. Die heuvel is een stuk vals plat van 700 meter waar eventueel de laatste schifting kan worden gemaakt.
De finish is in Londen aan The Mall, vlak bij Buckingham Palace. De renners rijden vanaf Trafalgar Square naar The Mall, waar ze aan de finish de officiële residentie van koningin Elizabeth zien liggen.
Favorieten
Er staan dit jaar 24 ploegen aan de start, waarvan zes uit de WorldTour. De teams mogen maar zes renners opstellen, waardoor er minder knechten zijn om de koers te controleren. Vele ploegen selecteerden voor het eerst hun stagiairs. Een open koers ligt daarom meer voor de hand dan een gecontroleerde wedstrijd. Door de stevige concurrentie op de wielerkalender is het deelnemersveld bovendien niet van topkwaliteit. De echte topspurter van de Tour de France, André Greipel, ontbreekt. De Britse publiekslieveling Mark Cavendish is wel van de partij.
Het Britse Sky rekent in deze thuiswedstrijd op hun snelle mannen Elia Viviani, Chris Sutton, Andrew Fenn en Ben Swift. Swift, vorig jaar tweede, maakt zijn rentree na een zware valpartij in de Tour of Yorkshire en beschikt over meer klimvermogen dan Viviani. De Italiaan van Sky was dit jaar al de snelste in de Dubai Tour en de Ronde van Italië. Bernhard Eisel en stagiair Alex Peters (SEG Racing) zijn de knechten van dienst.
De Belg Philippe Gilbert is zondag een serieuze kanshebber. De renner van BMC Racing werd vorig jaar vierde in Londen en bewees de voorbije twee weken in vorm te zijn met de overwinning in de Grand Prix de Cerami en een ritzege in de Ronde van Wallonië. De 33-jarige oud-wereldkampioen zal wel de Clásica San Sebastián in zijn benen hebben waardoor zijn winstkansen slinken. Nederlander Floris Gerts maakt zondag zijn debuut als stagiair bij de Amerikaanse ploeg. Etixx-Quick-Step brengt met thuisrijder Mark Cavendish een andere grote kanshebber aan de start. De 30-jarige sprinter stelde met slechts één ritzege in de Tour toch wat teleur en zag dat Greipel gedurende de hele Tour de France op pure snelheid sneller was. Cavendish kan rekenen op zijn sprinttrein met Iljo Keisse, Fabio Sabatini, Mark Renshaw en de Colombiaanse stagiair Fernando Gaviria.
LottoNL-Jumbo komt met uitgesproken kopman Moreno Hofland naar Londen. De Nederlander, die dit jaar twee van de drie zeges van zijn Nederlandse ploeg bezorgde, sprak zijn ambities resoluut uit: “Mijn vorm is goed en ik wil winnen”. Ook Sep Vanmarcke is van de partij. Bij de Belgische ploeg Lotto Soudal wordt het uitkijken naar snelle mannen Jürgen Roelandts en Jens Debusschere. Beide ex-Belgische kampioenen kunnen de heuvels halverwege de wedstrijd goed verteren of zelfs daar in de aanval trekken.
Orica-GreenEDGE komt met de winnaar van vorig jaar, Adam Blythe, aan de start. Daarnaast maken ook het Deens talent Magnus Cort en Nederlander Jens Mouris hun opwachting voor de Australische ploeg. Ook bij MTN-Qhubeka geen gebrek aan snelle mannen. Van Gerald Ciolek, over Tyler Farrar, naar de rentree van Theo Bos tot Kristian Sbaragli. Alle vier kunnen ze aardig tot goed spurten. De Duitser Ciolek lijkt de man met de grootse kans op winst, op basis van zijn palmares en klimvermogen.
Wanty-Groupe Gobert rekent op de snelle benen van Tom Devriendt en Roy Jans, terwijl de andere Belgische ploeg – Topsport Vlaanderen–Baloise – denkt aan de kwaliteiten van Edward Theuns en Victor Campenaerts, die onlangs tweede werd in het eindklassement van de Tour de Wallonie.
De kleinere ploegen hebben met oud-WorldTour-renners Aidis Kruopis (An Post – Chain Reaction), Daniele Ratto (UnitedHealthcare) en Steele Von Hoff (NFTO) gevaarlijke outsiders in de gelederen. Ook Sir Bradley Wiggins maakt met zijn ploeg Team Wiggins zijn opwachting. Wat mogen we verwachten van de werelduurrecordhouder?
Het einde dreigt voor wielerploeg Cult Energy en hun seizoen stopt al op 13 september. Wie koerst zich daar nog in beeld voor volgend seizoen? Roompot Oranje Peloton is nog altijd op zoek naar de eerste zege sinds het ontstaan van de ploeg. Sprinter Dylan Groenewegen lijkt de vooruitgeschoven man bij de Nederlandse ProContinentale-ploeg. Brenton Jones is de sprintkopman voor het Australische Drapac en krijgt steun van Peter Koning. Rappe mannen van de tweede lijn zijn de Roemeen Eduard Michael Grosu (Nippo-Vini Fantini) en de Duitser Phil Bauhaus (Bora-Argon 18).
Favorieten volgens WielerFlits
**** Mark Cavendish
*** Philippe Gilbert & Jens Debusschere
** Moreno Hofland, Elia Viviani & Steele Von Hoff
* Ben Swift, Adam Blythe, Edward Theuns & Jurgen Roelandts
[poll id=”91″]
Ik geef Hofland een goede kans, maar ik denk Gilbert.
Edit: Ik zie ook dat ze op de starlijst van de Ronde van Groot-Brittannë staan. Is dit nu een experiment
Die zin was beter geweest met "verraste" tussen aanhalingstekens...
Is dit overigens echt een parcours waarop Gilbert een grote kans maakt? Er staat ook in het artikel dat het waarschijnlijk een massasprint wordt..
Lijkt me nog altijd zeer sterk dat je Olympisch goud laat lopen voor geld als je al een gearriveerde prof met zeer goed salaris bent zoals Uran.