Voorbeschouwing: Renewi Tour 2024 – Mathieu van der Poel en heel veel topsprinters
foto: Cor Vos
woensdag 28 augustus 2024 om 13:00

Voorbeschouwing: Renewi Tour 2024 – Mathieu van der Poel en heel veel topsprinters

Het is weer tijd voor de enige mannelijke WorldTour-rittenkoers van de Lage Landen, de Renewi Tour! Waarom je als wielerfan tussen 28 augustus en 1 september zou moeten afstemmen op deze wedstrijd? Nou, omdat Mathieu van der Poel aan de start zal verschijnen. Maar de wereldkampioen is zeker niet de enige grote naam op de deelnemerslijst. WielerFlits blikt vooruit!

Een must have voor alle wielerfans! Met de Black Friday deal van RIDE Magazine haal je het ideale cadeautje voor de feestdagen in huis. Voor slechts € 13,95 ontvang je de najaars- en de winter-editie in jouw brievenbus. Dat betekent meer dan 300 pagina’s aan schitterende wielerverhalen. Wacht niet te lang, want OP=OP. Bestel nu jouw magazines en verzeker je van uren leesplezier.

Historie


Laatste editie

De 19e Renewi Tour werd afgetrapt met een vlakke sprintersrit van Blankenberge naar Ardooie en bleek een prooi voor Jasper Philipsen. De rappe man van Alpecin-Deceuninck rekende in de laatste rechte lijn af met Tim Merlier en Olav Kooij en mocht zo de eerste leiderstrui aantrekken. Philipsen kon de blauwe trui een dag later alweer inleveren, want in de 13,6 kilometer lange individuele tijdrit in en rond Sluis greep Joshua Tarling de macht.

De jonge Brit raasde met een gemiddelde van 54,099 kilometer per uur over het parcours en dit bleek genoeg voor de dubbelslag. De Brit voelde echter wel de hete adem van Tim Wellens in zijn nek en ook kandidaat-eindwinnaars als Yves Lampaert en Jasper Stuyven zaten nog op vinkentouw. In de derde etappe zagen we een nieuwe wisseling van de wacht, want Tarling bleek in de rit naar Geraardsbergen (bij hoge uitzondering eens niet de slotetappe) niet opgewassen tegen de betere kasseistoempers in het peloton.

Mike Teunissen ging na een perfect getimede aanval in de slotkilometers met de zege aan de haal in Geraardsbergen, maar nummer twee Tim Wellens deed ook uitstekende zaken. De Belg van UAE Emirates slaagde er namelijk in om Tarling te onttronen als leider. En dat niet alleen: Wellens begon met een zeer mooie bonus van bijna een halve minuut op zijn eerste achtervolgers aan de laatste twee ritten.

In de voorlaatste etappe naar Peer kregen we weer een clash tussen de rappe mannen. Sam Welsford wist als een sprintduveltje uit een doosje de gevestigde namen – Philipsen, Merlier en Kooij incluis – te vloeren. In de slotrit naar Bilzen hoopte de organisatie op een nagelbijtende ontknoping voor de eindzege, maar de renners hadden andere plannen. Het peloton ging in staking, omdat de coureurs het parcours te gevaarlijk vonden.

De etappe werd na veel vijven en zessen weer op gang geschoten, maar de organisatie moest wel enkele concessies doen op het gebied van veiligheid. De klassementstijden werden al opgenomen op 5,5 kilometer van de finish, net voor de laatste passage van de Kleiberg. Ook de Groene Kilometer voor de bonificatieseconden werd geschrapt.

Het werd zo nooit meer spannend voor de eindzege. Wellens kwam niet meer in de problemen en bolde in de laatste kilometers rustig uit. Alleen de strijd om de ritzege was nog interessant: een elitegroep reed weg na de laatste keer Kleiberg en mocht gaan sprinten om de overwinning. En in deze sprint trok de Sloveen Matej Mohoric aan het langste eind.

AK

Parcours

Van 28 augustus tot en met 1 september staat de twintigste editie van de Renewi Tour op het programma. De organisatie achter de enige meerdaagse WorldTour-wedstrijd door België en Nederland heeft voor de coureurs weinig verrassingen in petto. De wedstrijd is ook dit jaar op maat van de klassieke renners.

Wat opvalt, is dat de coureurs dit jaar voornamelijk op Vlaams grondgebied koersen. Er is één start in Nederland, in het Zeeuws-Vlaamse Oostburg, maar verder speelt de Renewi Tour zich af in België. De eerste rit gaat over glooiende wegen van Riemst naar Bilzen, op dag twee staat er een tijdrit gepland in Tessenderlo en daarna volgen normaal gesproken twee sprintetappes richting Ardooie en Aalter.

Kan een afbeelding zijn van kaart, fiets en tekst

Uiteraard mag ook dit jaar een passage door de Vlaamse Ardennen niet ontbreken. De beslissing zal vermoedelijk vallen in de slotetappe die traditioneel eindigt op de Vesten in Geraardsbergen. Onderweg krijgen de renners meerdere keren de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg – twee iconische hellingen uit het Vlaamse wielervoorjaar – voorgeschoteld.

Ook het vermelden waard: de renners krijgen weer de kans om onderweg voor de nodige bonificatieseconden te sprinten. De finale van elke rit-in-lijn bevat een Groene Kilometer, vroeger bekend onder de naam Gouden Kilometer. In zo’n kilometer zitten drie bonificatiesprints, waarbij steeds 3, 2 en 1 seconde(n) te verdienen zijn. In een ronde als de Renewi Tour, waar de verschillen vaak beperkt zijn, kan de Groene Kilometer een cruciale rol spelen in de strijd om de eindzege.

Etappes Renewi Tour

Datum Rit Van Naar
28.08 1
Riemst
Bilzen
163.60 km
29.08 2
Tessenderlo
Tessenderlo
15.40 km
30.08 3
Blankenberge
Ardooie
185.50 km
31.08 4
Oostburg
Aalter
178.50 km
01.09 5
Menen
Geraardsbergen
202.70 km

Woensdag 28 augustus, Etappe 1: Riemst – Bilzen (163,6 km)

De eerste etappe van de Renewi Tour speelt zich af in het noordoosten van België, in de provincie Limburg. De renners verzamelen zich in Riemst, een plaats met iets minder dan 20.000 inwoners. Het is een plek die onlosmakelijk verbonden is met de fietsende broers Yvo en Roger Molenaers. Van daaruit gaat het naar de bekende stad Bilzen, dat op de grens ligt van de Limburgse Kempen en Haspengouw.

Om in Bilzen – de geboortestad van gewezen toptennisster Kim Clijsters te komen – trekken de renners over geaccidenteerde wegen en de nodige hindernissen. Maar zijn de klimmetjes ook zwaar genoeg om de sprinters overboord te kieperen? Dat is maar de vraag, maar de Flandriens in het peloton zullen ongetwijfeld elke helling aangrijpen om het de rappe mannen zo moeilijk mogelijk te maken.

In de eerste veertig kilometer volgen er met de Côte de Hallembaye (1,2 km aan 5,2%) en Côte Sur les Coteaux (1,7 km aan 4,1%) al twee kuitenbijters, waarna de renners een eerste keer over de streep rijden in Bilzen. Daarna volgen nog twee lokale ronden van liefst zestig kilometer in de omgeving van de finishstad, met de Slingerberg (1,2 km aan 5,6%) en de eerder aangehaalde Côte de Hallembaye en Côte Sur les Coteaux als mogelijke scherprechters.

De lokale omloop wordt dus gekruid door drie hellingen én een Groene Kilometer, maar tussen deze beklimmingen in liggen nog aardig wat hoogtemeters die zeker in de benen zullen kruipen. Na de laatste passage van de Côte Sur les Coteaux wachten er nog 27 kilometers richting de finish, die allesbehalve vlak zijn. Toch geeft dit de sprintersteams wellicht de kans om de boel te organiseren en ontsnapte renners weer bij te halen. Het verleden heeft ons geleerd dat we een sprint in Bilzen zeker niet mogen uitsluiten.

Start: 11.46 uur
Finish: tussen 15.20 en 15.40 uur


Donderdag 29 augustus, Etappe 2: Tessenderlo – Tessenderlo (15,4 km, ITT)

In de Renewi Tour (en voorgangers) wordt er bijna jaarlijks gestreden tegen de klok en dus mag het geen verbazing wekken dat de organisatie op dag twee een tijdrit van 15,4 kilometer heeft uitgetekend. In het verleden viel die eer te beurt aan onder meer Sluis, Lelystad, Vlissingen, Den Haag en Venray, nu strijkt het wielercircus neer in Tessenderlo.

Deze plaats in de Belgische provincie Limburg telt zo’n 20.000 inwoners en heeft wel iets met wielrennen. Zo is het bijvoorbeeld de plaats waar Quinten Hermans is opgegroeid. De renner van Alpecin-Deceuninck zal trouwens niet als local man aan de start verschijnen van deze tijdrit, aangezien hij momenteel actief is in de Vuelta a España. Maar genoeg over Quinten Hermans en Tessenderlo: wat kunnen we vertellen over het parcours?

Het startpodium is opgesteld op de Schoterweg en vervolgens gaat het in zuidwestelijke richting – via Vlugt – naar de Rodenberg. Daar nemen de renners een scherpe bocht naar rechts, om daarna via de Sparrenweg naar Schoot te vlammen. Dit is een gehucht en parochie ten westen van Tessenderlo. Hier krijgen we ook een indicatie wie wel en niet goed bezig is op zijn tijdritfiets: na 9,3 kilometer volgt namelijk het tweede meetpunt.

Eenmaal voorbij dit tussenpunt, is het nog zo’n zes kilometer tot de finish. Via de Schoterweg en Wetsberg gaat het in gestrekte draf – en voornamelijk rechte wegen – naar de laatste kilometers in Tessenderlo. In de slotkilometer volgen nog twee haakse bochten vooraleer de renners een eindtijd klokken in de Stationsstraat, waar de finishstreep van deze tijdrit is gelegen.

Conclusie? Het is een relatief vlakke en snelle tijdrit, al zijn er onderweg wel wat hoogtemeters en (al dan niet scherpe) bochten, waardoor de snelheid er meer dan eens wordt uitgehaald.

Start: 12.24 uur (eerste renner)
Finish: tussen 15.31 en 15.33 uur (laatste renner)


Vrijdag 30 augustus, Etappe 3: Blankenberge – Ardooie (185,5 km)

In de derde etappe doet het peloton twee bekende start- en finishplaatsen aan. Sterker: vorig jaar was er eveneens een etappe uitgetekend van Blankenberge naar Ardooie. Het West-Vlaamse Blankenberge is een van de belangrijkste badplaatsen aan de Belgische kust, terwijl we Ardooie natuurlijk vooral kennen als de plek waar jaarlijks de Kermiscross van Ardooie wordt verreden.

Over de etappe valt niet zoveel te vertellen: de renners leggen iets meer dan 185 kilometer af over niet al te uitdagende wegen. Na een aanloopfase van goed negentig kilometer – met passages door Jabbeke en Torhout, nog zo’n bekende wielergemeente – volgt een eerste passage over de streep in Ardooie. In die aankomstplaats moeten dan nog vijfeneenhalve lokale ronden van zo’n 16 kilometer afgelegd worden.

De rit kent geen noemenswaardige obstakels, maar toch kunnen ambitieuze renners een slag slaan. De Groene Kilometer – de duurzame opvolger van de Gouden Kilometer – op zo’n negentien kilometer van de uiteindelijke finish bevat namelijk drie bonificatiesprints. Hier zijn steeds 3, 2 en 1 seconde(n) te verdienen. Voor renners met klassementsambities is het belangrijk om hier attent te zijn, want het zou zomaar eens beslist kunnen worden op seconden…

Start: 11.30 uur
Finish: tussen 15.20 en 15.40 uur


Zaterdag 31 augustus, Etappe 4: Oostburg – Aalter (178,5 km)

De snelle mannen zullen de etappes van vrijdag en zaterdag omcirkelen in hun routeboek, want ook rit vier zal normaal eindigen in een sprint. Voor de vierde etappe trekt de Renewi Tour eindelijk eens over de grens, om te starten in het Nederlandse Oostburg, provincie Zeeland. Van daaruit trekken de renners – na een lokale ronde – in zuidelijke richting weer naar België. Om na 178,5 kilometer te finishen in Aalter.

Deze plaats in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, in de regio Meetjesland, mocht de renners in het verleden al vaker verwelkomen. De laatste keer dat de Renewi Tour finishte in Aalter was in 2020. Toen ging de zege – in een sprint – naar Mads Pedersen. De opvolger zal waarschijnlijk ook over snelle benen beschikken, aangezien er weinig tot geen hindernissen op het menu staan.

Door en rond Aalter is een lokale ronde van 47 kilometer kilometer uitgetekend, die twee keer moet worden afgehaspeld. Na 84 kilometer doorkruisen de renners voor de eerste keer de streep. Met nog goed twintig kilometer te gaan wordt het echt interessant, want dan zijn er weer bonificatieseconden te verdienen tijdens de Groene Kilometer. Daarna is het aan de sprintersploegen om hun treintjes zo goed mogelijk op de rails te zetten.

Start: 11.37 uur
Finish: tussen 15.20 en 15.40 uur


Zondag 1 september, Etappe 5: Menen – Geraardsbergen (202,7 km)

Waar de renners vorig jaar in een eerder stadium de Muur van Geraardsbergen moesten bestormen, grijpt de organisatie van de Renewi Tour nu weer terug op het oude, vertrouwde recept. In de vijfde en laatste etappe zullen de Flandriens – de kasseienvreters – in hun handen wrijven. In een ‘mini-Ronde van Vlaanderen’ zal het klassement nog volledig worden opgeschud, zo is toch de verwachting.

Na een korte openingslus in de buurt van Menen trekt het peloton naar de Vlaamse Ardennen. Het klimmen begint na zo’n zestig kilometer, als de Kluisberg (1,8 km à 6,4%) wacht. Daarna volgen bekende hellingen als de Knokteberg (1,2 km aan 7,4%), Hoogbergstraat (4,4 km aan 3,1%), Oude Kruisberg (1,4 km aan 5,5%) en Berg ten Houte (1,1 km aan 6,2%).

Met 126 kilometer in de benen komen de coureurs voor het eerst over de streep op de Vesten in Geraardsbergen. Daarna wacht nog een drie keer te verrijden ronde van zo’n 25 kilometer. Het circuit begint met de oude finale van de Ronde van Vlaanderen: eerst de Muur van Geraardsbergen (1,2 km aan 7,8%) en dan de Bosberg (1,4 km aan 5%). Later in de ronde volgen er met de Onkerzele Berg (2,3 km aan 3,2%) en Denderoordberg (0,7 km aan 7,5%) nog twee niet te onderschatten hellingen.

Deze beklimmingen komen dus telkens terug op het lokale circuit, maar in de slotronde wacht tevens de Groene Kilometer. Op goed twintig kilometer van het einde zal er dus ook worden gebikkeld om bonificatieseconden. Na een laatste keer Muur van Geraardsbergen-Bosberg-Onkerzele Berg-Denderoordberg gaat het richting de daadwerkelijke finish op de Vesten in Geraardsbergen, waar het ook nog stevig omhoog loopt.

Start: 10.22 uur
Finish: tussen 14.45 en 15.10 uur


Favorieten

Ondanks ‘concurrentie’ van de Vuelta a España kan de organisatie van de Renewi Tour rekenen op een prachtig deelnemersveld. Waar de rappe mannen in de Vuelta op één hand zijn te tellen, pakt de Renewi Tour uit met de crème de la crème van het sprintersgilde. Jasper Philipsen, Tim Merlier, Olav Kooij, Dylan Groenewegen, Jonathan Milan en Arnaud De Lie: ze staan allemaal aan het vertrek in Riemst. Maar daarover later meer.

En toch zal de meeste aandacht uitgaan naar de man die (nu nog) in het bezit is van de regenboogtrui: Mathieu van der Poel. De wereldkampioen kwam sinds de olympische wegwedstrijd in Parijs niet meer in actie, maar begint in de Renewi Tour aan zijn najaarscampagne op de weg. De vraag is met welke ambities de Nederlander van start zal gaan, maar de renner van Alpecin-Deceuninck zal zijn regenboogtricot ongetwijfeld nog zoveel mogelijk willen eren.

Mathieu van der Poel – foto: Cor Vos

In de vlakke etappes zien we Van der Poel weer een sleutelrol vertolken voor zijn Belgische ploeggenoot Jasper Philipsen – de sprinter binnen Alpecin-Deceuninck – maar in de lastige ritten zal MVDP zeker zijn eigen plan trekken. In de openingsrit naar Bilzen kan hij wellicht al een eerste keer zijn benen testen, maar we verwachten Van der Poel pas écht in een heldenrol in de slotetappe naar Geraardsbergen. In de rit over ‘zijn’ Vlaamse hellingen. We herinneren ons allemaal nog wel zijn ongekende solo van ruim zestig kilometer in de BinckBank Tour van 2020.

Van der Poel wist destijds de tegenstand op een hoop te fietsen in de rit naar Geraardsbergen, al werd het in de finale nog bijzonder spannend. Het zou ons niet verbazen, mocht hij in de Flandrien-rit weer iets uit zijn hoge wielerhoed toveren. Het is voor de 29-jarige kasseienkoning wel zaak om daarvoor een goede tijdrit neer te zetten en attent mee te sprinten tijdens de Groene Kilometers. Als Van der Poel erin slaagt om de schade te beperken in de eerste ritten, kan hij zeker toeslaan in een slotrit die hem op het lijf is geschreven.

Tim Wellens – foto: Cor Vos

Maar de concurrentie voor Mathieu van der Poel is stevig, zeer stevig. Zo moet hij allereerst maar eens zien af te rekenen met titelverdediger Tim Wellens. De Belg is de vooruitgeschoven pion bij UAE Emirates en dat lijkt ons niet meer dan terecht, na wat hij vorig jaar liet zien in de Belgisch-Nederlandse rittenkoers. Wellens zal – als regerend Belgisch kampioen tegen de klok – vooral mikken op een knalprestatie in de individuele tijdrit in en rond Tessenderlo. De 33-jarige coureur kan hier wellicht een basis leggen voor de eindzege, om het in de slotrit helemaal af te maken.

Een andere Belg van wie we veel verwachten, is Jasper Stuyven. De 32-jarige renner van Lidl-Trek is bezig aan bijzonder goed seizoen, maar het is voorlopig nog wachten op die ene uitschieter. Stuyven is nu typisch zo’n renner die grossiert in ereplaatsen, maar winnen blijkt o zo moeilijk. Vallen de puzzelstukjes in de Renewi Tour eindelijk eens in elkaar voor de Leuvenaar? Met zijn allround-kwaliteiten moet hij een heel eind kunnen komen. Stuyven is snel aan de meet, heeft een goede tijdrit in de benen en vliegt als geen ander over de kasseien.

Jasper Stuyven – foto: Cor Vos

Zijn er dan nog meer Belgische kanshebbers op de eindoverwinning? Jazeker, neem nu Arnaud De Lie van Lotto Dstny. De oersterke Waal won eerder deze maand zijn eerste meerdaagse wedstrijd. In de Ronde van Denemarken bleef hij – na een secondenspel – Magnus Cort voor in het eindklassement. Het wil iets zeggen over de ontwikkeling die de nog altijd maar 22-jarige renner aan het doormaken is. De Lie kan niet alleen heel hard sprinten, hij is nu ook in staat om mee te doen voor de eindzege in rittenkoersen. Dat belooft wat voor de komende dagen!

De Lie heeft het voordeel dat hij met zijn vlijmscherpe sprint heel wat bonificatieseconden kan verzamelen, aan de finish maar ook tijdens de Groene Kilometers. Daar komt nog eens bij dat hij ook bijzonder goed over kasseien rijdt en door de jaren heen al wat heeft bewezen in het klassieke werk. Vergeet niet dat hij vorig jaar in de Renewi Tour al vijfde werd in de rit over de Muur van Geraardsbergen en Bosberg. We plaatsen wel één kanttekening: kan hij in de tijdrit naar Tessenderlo de schade zodanig beperken, dat hij ook echt kan meestrijden om de eindzege?

Arnaud De Lie – foto: Cor Vos

Gaan we verder met de mannen van Visma | Lease a Bike. De Nederlandse formatie heeft met Christophe Laporte een kandidaat-eindwinnaar in de gelederen. De Fransman zit na een moeilijke start van 2024 weer in de goede flow. Door valpartijen en ziekte vielen de eerste koersmaanden van zijn seizoen volledig in het water, maar op de voorbije Olympische Spelen volgde een enorme opsteker met een bronzen medaille in de wegrit. Laporte kon zich nadien in alle rust voorbereiden op de resterende koersmaanden.

Plukt hij er in de Renewi Tour al de vruchten van? De sterke sprinter/klassiekerrenner – die tevens te boek staat als een goede tijdrijder – zal in aanloop naar de Europese kampioenschappen wielrennen maar wat graag willen scoren. Om dan in Hasselt zijn Europese titel met succes te verdedigen? In de Bretagne Classic noteerde hij wel een DNF. Wil dit iets zeggen over zijn kansen voor de Renewi Tour? Visma | Lease a Bike rekent overigens niet alleen op Laporte. Tiesj Benoot is ook een meer dan gevaarlijke outsider voor het podium én we kijken uit naar de prestaties van jongelingen Per Strand Hagenes en Mick van Dijke.

Filippo Ganna – foto: Cor Vos

We houden voor de eindzege ook zeker rekening met Matej Mohoric. De Sloveen van Bahrain Victorious demonstreerde niet lang geleden nog zijn goede benen in de Ronde van Polen, waar hij zesde werd in het eindklassement. Mohoric bewaart goede herinneringen aan de Renewi Tour en voorgangers. In 2018 was hij de beste in de BinckBank Tour, in 2021 (2e) stond hij eveneens op het eindpodium en vorig jaar was hij de sterkste in de veelbesproken slotrit naar Bilzen.

Andere renners om in de gaten te houden, zijn Matteo Trentin (Tudor) en Filippo Ganna (INEOS Grenadiers). Trentin was de afgelopen weken uitstekend op dreef, wat al heeft geleid tot de eindzege in de Tour de Wallonie. Zijn landgenoot Ganna heeft dan weer de Deutschland Tour in de benen, waar hij zich niet echt wist te onderscheiden. In de Renewi Tour zal hij echter gebrand zijn op een goede prestatie tegen de klok. Er is een gerede kans dat Ganna na de tijdrit aan de leiding staat in het klassement. De grote vraag is dan: kan hij overleven in de lastige slotrit?

Laurence Pithie – foto: Cor Vos

Valentin Madouas (Groupama-FDJ) verwachten we zeker van voren in de afsluitende etappe over de Muur van Geraardsbergen, maar kan de vice-Olympisch kampioen ook meedoen om de eindoverwinning? We kunnen de Fransman in een lange rij van schaduwfavorieten plaatsen, met Yves Lampaert (Soudal Quick-Step), Nils Politt, Mikkel Bjerg (UAE Emirates), Søren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck), Mike Teunissen, Rune Herregodts (Intermarché-Wanty), Florian Vermeersch (Lotto Dstny) en Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers).

Dit zijn renners die vanuit de schaduw van de echte toppers kunnen verrassen. Dit geldt ook voor Kévin Vauquelin (Arkéa-B&B Hotels), Axel Zingle (Cofidis), Oliver Naesen (Decathlon AG2R), Iván García Cortina (Movistar), Nils Eekhoff, Frank van den Broek (dsm-firmenich PostNL), Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step) en Laurence Pithie (Groupama-FDJ). En hoever kan Jasper Philipsen komen?


Sprinters

Nee, dit is geen voorbeschouwing op de Tour de France, maar je zou het wel gaan denken tijdens het opsommen van de aanwezige snelle mannen. Het sprintveld in deze Renewi Tour is om duimen en vingers bij af te likken. Zo staan de beste Belgische sprinters van het moment – met uitzondering van Wout van Aert, die de voorkeur geeft aan de Vuelta a España – allemaal aan het vertrek in Riemst. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Tim Merlier (Soudal Quick-Step) en Arnaud De Lie (Lotto Dstny) zullen de sprintdegens kruisen.

Mogen we ons opmaken voor een België versus Nederland op sprintgebied? Ook de snelste Nederlanders op twee wielen zijn namelijk van de partij. Dan hebben we het uiteraard over Olav Kooij (Visma | Lease a Bike), Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) en Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL). De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat Jakobsen dit seizoen nog maar weinig heeft kunnen klaarspelen. Kan hij zijn snelle benen van weleer eindelijk eens aanspreken?

Er prijken ook enkele zeer snelle ‘buitenlandse’ sprinters op het startformulier. Dan denken we allereerst aan Jonathan Milan (Lidl-Trek), die in de Deutschland Tour nog goed op dreef was, maar ook aan Sam Bennett (Decathlon AG2R), Biniam Girmay (Intermarché-Wanty), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Fernando Gaviria (Movistar) en Sam Welsford (Red Bull-BORA-hansgrohe).

Andere snelheidsduivels die zich zullen smijten in het sprintgeweld, zijn Arnaud Démare (Arkéa-B&B Hotels), Juan Sebastián Molano (UAE Emirates), Elia Viviani (INEOS Grenadiers), man-in-vorm Milan Fretin (Cofidis), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Max Kanter, Gleb Syritsa (Astana Qazaqstan), Davide Persico (Bingoal WB) en Davide Bomboi (TDT-Unibet). We zijn ook benieuwd of Gerben Thijssen zich mag mengen in de sprints, of moet hij zich opofferen voor Girmay?

Olav Kooij – foto: Cor Vos


Favorieten volgens WielerFlits
**** Mathieu van der Poel
*** Tim Wellens, Christophe Laporte
** Arnaud De Lie, Jasper Stuyven, Matej Mohoric
* Søren Kragh Andersen, Yves Lampaert, Magnus Sheffield, Filippo Ganna

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

De renners hoeven niet te vrezen voor slecht weer, want het blijft de komende dragen zo goed als droog. De zon krijgt genoeg ruimte om door te breken. Op de eerste dag is het nog zomers warm, met temperaturen tot 28 graden. Daarna koelt het iets af, maar is het nog altijd prima fietsweer, met temperaturen die variëren tussen de 20 en 23 graden.

De twintigste editie van de Renewi Tour is live te volgen op televisie. Schakel naar Eurosport 1, HBO Max en Discovery+ of Sporza voor de live-uitzending. Bekijk alle tv-zenders en de exacte uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.