Voorbeschouwing: Ronde van Denemarken 2024 – Wat kan Arnaud De Lie bij rentree na Tour?
foto: Cor Vos
Youri Coudron
woensdag 14 augustus 2024 om 07:15

Voorbeschouwing: Ronde van Denemarken 2024 – Wat kan Arnaud De Lie bij rentree na Tour?

De Olympische Spelen zijn alweer afgelopen, maar niet getreurd: de koers gaat gewoon door. Een van de wedstrijden die verreden wordt, is de Ronde van Denemarken (2.Pro). De laatste jaren waren het sprintende klassieke types als Christophe Laporte en thuisrijder Mads Pedersen die er met de eindwinst vandoor gingen. Ook dit jaar biedt het parcours de snelle krachtpatsers kansen. WielerFlits blikt vooruit!

Historie


Laatste editie

De Ronde van Denemarken mondde vorig jaar uit in een spannende strijd op de tijdritfiets op de laatste dag van de rittenkoers. Voor het thuispubliek én Lidl-Trek was het om te smullen. Deens klassementsleider Mattias Skjelmose begon met vier seconden voorsprong op zijn landgenoot en ploegmaat Mads Pedersen aan de chronoproef. Een droomfinale in Helsingør. Mads Pedersen toonde die dag zijn kwaliteiten in de race tegen de klok en pakte maar liefst 45 seconden op Skjelmose. Zo kroonde de Deen zich tot eindwinnaar in zijn thuisland.

Voor de Denen was het al een mooie week geweest met de ritzege van Mattias Skjelmose in de derde rit. Zo stond de teller qua ritoverwinningen voor het thuispubliek op twee. Er was echter één man die twee keer de handen in de lucht mocht steken. Fabio Jakobsen toonde zich heer en meester in de sprint en drukte zijn wiel in rit twee en vier als eerste over de streep.

De openingsrit leek ook een lange tijd een prooi te worden voor de pure sprinters, maar daar stak Søren Waerenskjold een stokje voor. De man van Uno-X wist in de finale een aanstormend peloton achter zich te houden en bleef hen zes seconden voor. De leiderstrui wist hij twee dagen vast te houden, totdat Skjelmose de trui van hem overnam. Zoals vermeld, mocht Pedersen de trui echter mee naar huis nemen.

Het podium van de Ronde van Denemarken in 2023 – foto: Cor Vos

Eindklassement Ronde van Denemarken 2023
1. flag-dk Mads Pedersen (Lidl-Trek) in 16u49m16s
2. flag-dk Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) op 41s
3. flag-dk Magnus Cort (EF Education-EasyPost) op 1m19s
4. flag-no Søren Waerenskjold (Uno-X) op 1m29s
5. flag-be Florian Vermeersch (Lotto Dstny) op 2m03s


Parcours

Het zwaartepunt van de vijfdaagse Ronde van Denemarken ligt dit jaar aan het begin van de rittenkoers. Echt klimmen is er natuurlijk niet bij in het vlakke Denemarken, maar de organisatie heeft met name in rit twee de nodige heuvels opgenomen in het parcours. Verder kent de openingsrit een unicum. Voor het eerst in de geschiedenis wordt een ploegentijdrit verreden. Op dag drie liggen er kansen voor de puncheurs, terwijl de laatste twee dagen een prooi lijken te worden voor de sprinters.


Woensdag 14 augustus, Etappe 1: Holstebro – Holstebro (TTT, 13,7 km)

De organisatie van de Ronde van Denemarken heeft voor de openingsrit heel iets anders bedacht. Voor het eerst in de geschiedenis van de koers wordt een ploegentijdrit afgewerkt. De start en finish van de dag vinden plaats in Holstebro. Voor de tiende keer doet de Ronde van Denemarken deze stad aan, die dit jaar haar 750-jarig jubileum viert.

De route van de ploegentijdrit brengt echter weinig verrassende elementen met zich mee. De wegen zijn nagenoeg vlak en technisch niet heel uitdagend. De renners mogen op dag één dus simpelweg 13,7 kilometer lang stampen op de pedalen. Dat de tijdrit van grote invloed kan zijn, bewees Mads Pedersen vorig jaar op de slotdag. De renners zijn dus gewaarschuwd.

Start eerste ploeg: 16.11 uur
Finish laatste ploeg: tussen 17.40 en 17.50 uur


Donderdag 15 augustus, Etappe 2: Ringkøbing – Vejle (231 km)

Op de tweede dag verplaatst de karavaan zich naar Ringkøbing, gelegen aan het gelijknamige fjord. Daar vertrekken de renners voor de zwaarste etappe van de 33e editie van de Ronde van Denemarken. In totaal staan 2000 hoogtemeters te wachten over een parcours dat 231 kilometer lang is. Een relatief rustige openingsfase van honderd kilometer, waarin Legoland wordt gepasseerd, wordt gevolgd door een pittig restant van de rit.

Onderweg naar Vejle passeren de renners eerst de klim Blue Hors (0,9 km à 6.5%) om daarna een circuit van elf kilometer vanuit Egtved af te werken. Dit rondje staat drie keer op het programma en brengt de renners richting de klassieke klimmen Tørskind (0,8 km à 6,8%) en Østengård (0.9 km à 8,2%). Die laatste moet tweemaal bedwongen worden.

De koninginnenrit van deze rittenkoers eindigt met drie ronden op het inmiddels bekende 11 km lange circuit, waar de beklimmingen Gammel Højenvej, Koldingvej en – niet in de laatste plaats – Kiddesvej moeten worden bedwongen. Op dag twee kunnen er al flinke verschillen worden gemaakt. Wie pakt hier de leiding in het klassement?

Start: 12.20 uur
Finish: tussen 17.30 en 18.00 uur


Vrijdag 16 augustus, Etappe 3: Kolding – Haderslev (156 km)

De derde etappe start vanuit het in Oost-Jutland gelegen Kolding. In 2022 was het de Tour de France, in 2023 was het de Ronde van Scandinavië en in 2024 is het de Ronde van Denemarken die een etappe afwerkt in het natuurgebied tussen Kolding en Haderslev. Waar de Tour de France verder zuidwaarts ging naar Sønderborg, gaat men ditmaal – net als in de Ronde van Scandinavië – richting Haderslev.

Na de presentatie van de renners op Aksel Torv in het centrum van Kolding gaat de koers naar Gelballe, waar de eerste bergpunten van de dag verdeeld worden. De koers kabbelt verder om hoogstwaarschijnlijk in de slotfase echt lost te barsten. Na 138 kilometer bereiken de renners het circuit. Hier wachten drie ronden van 8,2 kilometer en alles lijkt beslist te gaan worden op de 1100 m lange finishheuvel bij Christian X’s weg.

Cecilie Uttrup Ludwig bewees dat de heuvel zwaar genoeg is om het verschil te maken, toen ze in 2023 met een explosieve finish de ritzege in de laatste etappe van de Ronde van Scandinavië veiligstelde. De pucheurs zullen hopen een dergelijke prestatie te evenaren en zo de ritzege binnen te slepen.

Start: 14.00 uur
Finish: tussen 17.30 en 18.00 uur


Zaterdag 17 augustus, Etappe 4: St. Heddinge – Holbaek (177,5 km)

Op de voorlaatste dag van de rittenkoers starten de renners vanuit de gemeente Stevns, bekend van de prachtige krijtrotsen. Van de in totaal 177 kilometer van vandaag worden de eerste 40 kilometer rond Stevns gereden. Na de eerste sprint van de etappe in Herfølge gaat de etappe min of meer direct noordwaarts naar Ringsted en verder naar St. Merlose.

Na 104 km moeten de renners een pittig rondje van tien kilometer afleggen in Maglesø/Mørkemosen. Het circuit moet drie keer worden voltooid, waarin de Maglesø Bakker (0,3 km à 8,2%) de scherprechter vormt. Wanneer de drie ronden succesvol zijn afgelegd, gaat de route over kleine weggetjes naar Holbæk via de prachtige weg langs de Isefjord.

De vierde etappe eindigt met een zes kilometer lang circuit in het hart van Holbæk, waar de renners drie keer Ahlgade moeten beklimmen. De winnaar wordt gekozen op Havnevejen. Met 1200 hoogtemeters lijkt dag vier dan eindelijk een kans te bieden voor de rappe mannen van het peloton.

Start: 13.40 uur
Finish: tussen 17.30 en 18.00 uur


Zondag 18 augustus, Etappe 5: Roskilde – Gladsaxe (163,6 km)

De startplaats van de dag, Roskilde, is altijd diep geworteld geweest in de Deense wielersport, want de stad is gastheer van de oudste wielerwedstrijd van Denemarken: de Stjerneløbet. Er bestaat echter geen twijfel over dat Roskilde in 2022 echt bekendheid vergaarde, toen de stad de startplaats was voor de tweede etappe van de Tour de France.

Op de laatste dag van de Ronde van Denemarken trekken de renners vanuit Roskilde zuidoostwaarts richting Tune, Karlslunde en Greve, voordat de route weer noordwaarts gaat naar Taastrup. Vanuit Taastrup vervolgen de renners hun weg naar Hedehusene, Gundsømagle en Jyllinge. Bij Veksø wordt de koers heuvelachtiger, maar echte problemen gaat dit niet veroorzaken.

Van Ganløse gaat het via Måløv en Værløse naar het circuit in Bagsværd. Het is dezelfde finale die in 2023 Fabio Jakobsen succes bracht in Denemarken. Ook deze vijfde dag is dus een rit op maat voor de sprinters. Wie grijpt de laatste rit in Denemarken? En wie kroont zich de opvolger van Mads Pedersen als eindwinnaar?

Start: 11.40 uur
Finish: tussen 15.30 en 16.00 uur


Favorieten

Het deelnemersveld van de 33ste PostNord Danmark Rundt bestaat uit drie WorldTeams, negen ProTeams, zeven Continental-ploegen en de nationale selectie van Denemarken. Waar Lidl-Trek vorig jaar verreweg de sterkste selectie in koers had, kiest de Amerikaanse formatie er dit jaar voor om hun nieuwe opleidingsploeg aan de start te brengen. Geen Denen als Mads Pedersen of Mattias Skjelmose dus, waardoor de favorietenstatus voor het grijpen ligt. Al is er dit jaar geen torenhoge favoriet aan te wijzen.

Wie daar wellicht het dichtst bij in de buurt komt is de kopman van Lotto DstnyArnaud De Lie verschijnt aan de start en past perfect in het profiel van de kanshebbers in Denemarken. De afgelopen jaren wonnen types als Christophe Laporte en Mads Pedersen de vijfdaagse rittenkoers. In dit rijtje sterke sprinters hoort de Belg helemaal thuis. De Lie kan scoren in bijna elke etappe en is in de Belgische driekleur nog op zoek naar zijn eerste zege. In de Tour wilde dat nog net niet lukken, maar daar was het deelnemersveld dan ook andere koek.

Arnaud de Lie rijdt zijn eerste koers sinds de Tour de France – foto: Cor Vos

De missie in Denemarken zet de Belgische formatie kracht bij door meerdere sterke pionnen mee te sturen. Zo zien we ook de nummer vijf van vorig jaar, Florian Vermeersch, terug in de koers. Na zijn val in het voorjaar heeft de Belg nog weinig gekoerst. Een écht goede notering is dus nog wat te veel gevraagd. Een dergelijk resultaat kan wel verwacht worden van Jenno Berckmoes. De 23-jarige renner eindigde al vijfde in de Ronde van Slovenië en recentelijk zevende in de Tour of Norway. In de heuvels voelt hij zich thuis. Een sterk blok voor Lotto Dstny dus.

Lotto Dstny zal op dag één wel moeten oppassen. Met enkel Logan Currie als erkend tijdrijder in de selectie, kan de ploegenachtervolging al voor een dure achterstand zorgen. In Denemarken liggen weinig hoogtemeters in het verschiet, waardoor iedere seconde telt. De ploeg die dit goed in de oren heeft geknoopt is UAE Emirates. Mannen als Ivo Oliveira en Sjoerd Bax kunnen hun kopmannen op de openingsdag al een eindje op weg helpen.

Finn Fisher-Black eindigde derde in de Vuelta a Burgos – foto: Cor Vos

De ploeg uit de Emiraten heeft met Finn Fisher-Black een man in vorm in de gelederen. De 22-jarige Nieuw-Zeelander draaide uitstekend mee in de Vuelta a Burgos en verzekerde zichzelf uiteindelijk van een podiumplek achter de Brit Max Poole en eindwinnaar Sepp Kuss. Fisher-Black gaf na de koers zijn goede gevoel mee te willen nemen richting Denemarken. Verder voelt hij zich vaak goed in het heuvelwerk en beschikt hij ook over een meer dan degelijke tijdrit. Met ook nog erkend tijdrijder en thuisrijder Mikkel Bjerg in de ploeg lijkt de ploegenachtervolging een grote slag te kunnen worden. En vlak Bjerg zelf ook niet uit. De Deen werd al eens zesde in zijn thuisland.

Nu de eerste Deense naam is gevallen, kunnen we er nog wel een paar naar voren schuiven. In de relatief korte geschiedenis van de koers won liefst veertien keer een thuisrijder. Wie hoopt daar nog één naam aan toe te voegen is Magnus Cort. De besnorde renner van Uno-X Mobility was al drie keer heel dichtbij. Een tweede plek in 2016 werd de afgelopen twee jaar opgevolgd met respectievelijk een vijfde en derde plek in 2022 en 2023. In 2024 lijkt de 31-jarige Deen weer de absolute kopman van zijn ploeg. Met de vorm zit het in ieder geval goed. In de Tour of Norway pakte vorige week nog de eindwinst.

Magnus Cort won recentelijk de Tour of Norway – foto: Cor Vos

De volgende Deen op het lijstje is Søren Kragh Andersen.  De laatste koers van de man van Alpecin-Deceuninck was de Tour de France.  Daar zagen we hem vooral in een dienende rol, maar in de PostNord Danmark Rundt, zoals de officiële naam van de Ronde van Denemarken luidt, zal de Deen weer volledig voor eigen kansen mogen gaan. Hij kan dit rondje namelijk perfect aan, zagen we de voorbije jaren. In 2021 werd hij zesde, in 2022 vierde. Vorig jaar stelde hij echter ietwat teleur. Kan hij zich in eigen land revancheren en weer meestrijden in de top?

Waar we terug moeten naar Eschborn-Frankfurt in 2023 voor de laatste overwinning van Kragh Andersen, wist Matteo Trentin eind juli nog te zegevieren. De Italiaan van Tudor pakte één ritwinst in de Ronde van Wallonië en hield in het eindklassement mannen als Corbin Strong en Dylan Teuns achter zich. Het parcours in Denemarken is in ieder geval op maat van de 35-jarige sterke sprinter. In nagenoeg elke rit liggen er kansen. En dan stuurt de Zwitserse formatie ook Alexander Kamp, de nummer zes van vorig jaar, aan zijn zijde mee.

Vanuit Nederlands perspectief is het uitkijken naar de prestaties van Frank van den Broek. De renner van dsm-firmenich PostNL liet eerder dit jaar zien uitstekend uit de voeten te kunnen in heuvelachtige en punchy etappes. Het hoogtepunt was voor de Nederlander de eerste etappe van de Tour de France, waar hij zijn kopman Romain Bardet aan het geel hielp. Hoewel hij niet de topfavoriet is, zou de 23-jarige renner zomaar kunnen verrassen op dag twee of dag drie van de koers. Een klein gat kan voldoende zijn in de koers.

Wat kan Frank van den Broek in Denemarken? – foto: Cor Vos

Verder is het ook verstandig om naam van Andreas Leknessund te noemen. De Noor is zelf niet onverdienstelijk op de tijdritfiets en kan zo – samen met Magnus Cort – voor een goede uitgangspositie zorgen na dag één. In de dagen erna kan het duo door avontuurlijk te koersen zomaar een beslissende slag slaan. Zo kan Leknessund zomaar in staat zijn om op het hoogste schavot te geraken.

Moeten er verder nog renners genoemd worden? Met Warren Barguil (dsm-firmenich PostNL), Frederik Frison (Q36.5), Magnus Bak Klaris (Airtox-Carl Ras), Tim Torn Teutenberg (Lidl-Trek Future Racing), Anders Foldager (Deense selectie) en voormalig winnaar Niklas Larsen (Uno-X Mobility) staan er nog enkele andere kanshebbers aan de start.

De deelnemerslijst is op het moment van publiceren nog niet officieel. Het kan dus zijn dat er nog wijzigingen plaatsvinden.


Sprinters

De grootste sprintersnaam in de Ronde van Denemarken is al eerder gevallen in deze voorbeschouwing: Arnaud De Lie. Na een prima debuut in de Tour de France keert de Belgisch kampioen terug in koers. Om te winnen, natuurlijk. De echte sprintkansen lijken in de laatste twee etappes te liggen. Al is een heuveltje voor de Belg ook geen probleem. Kansen genoeg dus voor de Belg.

Arvid de Kleijn rijdt zijn eerste koers sinds de Scheldeprijs – foto: Cor Vos

Hetzelfde geldt voor één van die andere favorieten. Matteo Trentinkan een heuvel prima verteren én is zelf ook niet kansloos in de sprint. De Italiaan van Tudor lijkt het in een sprintscenario echter af te moeten leggen voor die andere sprinter in de selectie van de Zwitsterse formatie. Arvid de Kleijn maakt namelijk ook zijn opwachting in Denemarken. De 30-jarige Nederlander kwam sinds de Scheldeprijs niet meer in actie. Na deze pauze zal hij hongerig zijn om weer succes te boeken op de fiets.

De andere sprinters aan het vertrek zijn Giacomo Nizzolo (Q36.5), Tobias Lund Andresen (Team dsm-firmenich), Simon Dehairs (Alpecin-Deceuninck), Nicklas Amdi Pedersen (TDT-Unibet), Jesper Rasch (Parkhotel Valkenburg) en Luca Colnaghi (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Magnus Cort
*** Arnaud De Lie, Matteo Trentin
** Søren Kragh Andersen, Finn Fisher-Black, Jenno Berckmoes
* Mikkel Bjerg, Frank van den Broek, Andreas Leknessund, Alexander Kamp

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

Het lijkt komende week geen ideaal koersweer te worden in Denemarken. De gehele week is er een aanzienlijke kans op neerslag in Denemarken, meldt Weeronline. De zon zal zich hier en daar echter nog wel laten zien. Het wordt dagelijks tussen de 18 en 24 graden Celsius.

De Ronde van Denemarken is de hele week live te zien op de online kanalen van Eurosport via HBO Max of Discovery+.  Bekijk voor de precieze uitzendtijden onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.