Voorbeschouwing Ronde van Lombardije 2024 – Is er iets te doen aan wereldkampioen Tadej Pogacar?
foto: Cor Vos
zaterdag 12 oktober 2024 om 14:15

Voorbeschouwing Ronde van Lombardije 2024 – Is er iets te doen aan wereldkampioen Tadej Pogacar?

Het wielerseizoen 2024 zit er bijna op, maar niet voordat de Ronde van Lombardije is verreden. De vijfde en laatste monumentale klassieker van het seizoen, een koers doordrenkt met wielerheroïek- en melancholie, werd de voorbije drie jaar gewonnen door Tadej Pogacar. De Sloveen gaat zaterdag op jacht naar een vierde opeenvolgende zege, maar de concurrentie is niet mals. WielerFlits blikt uitgebreid vooruit!

Historie


Laatste editie

Voor de start van de 117e Ronde van Lombardije werd er reikhalzend uitgekeken naar de driestrijd tussen tweevoudig Il Lombardia-winnaar en titelverdediger Tadej Pogacar, man-in-vorm Primoz Roglic en Remco Evenepoel, die nog wel een appeltje te schillen had met de laatste monumentale klassieker van het seizoen. Deze kleppers hielden zich in de openingsfase nog afzijdig, maar veel andere renners waren wel tuk om mee te gaan in een vroege ontsnapping.

In een zeer attractieve openingsfase vonden tien renners elkaar, in een poging een vroege vlucht op poten te zetten. Deze kopgroep kreeg de ruimte van het peloton en werd gedurende de wedstrijd alsmaar groter, maar de aanvallers werden ook één voor één weer bij de lurven gegrepen door een – inmiddels – op hol geslagen en flink uitgedund peloton. Op de flanken van de Passo della Crocetta en Colle di Zambla werd het kaf van het koren gescheiden, maar voor de echte selectie moesten we wachten op de Passo di Ganda.

Simon Geschke maakte deel uit van de vroege vlucht – foto: Cor Vos

Adam Yates opende op deze beklimming – de laatste zware klim van de dag – de debatten en kreeg Julian Alaphilippe met zich mee. Deze twee toppers kregen niet veel later het gezelschap van topfavorieten Roglič en Pogačar, Simon YatesAleksandr VlasovCarlos RodriguezMichael WoodsRichard CarapazChris HarperAntonio TiberiAndrea Bagioli en Fausto Masnada. En Evenepoel? De Belgische kampioen moest duidelijk kleur bekennen en zou de kop van de koers niet meer terugzien.

In de voorste regionen zagen we intussen een vreemd schouwspel, want de twee Slovenen keken elkaar het wit uit de ogen. Het gepoker tussen de twee matadoren opende perspectieven voor de mannen van de ’tweede lijn’ en zo ontstond een nieuwe kopgroep, zonder Roglic en Pogacar. Die laatste kon zich niet meer inhouden en reed in een ruk naar voren, en ging er niet veel later zelfs alleen vandoor.

Een beslissend moment in de koers? Nee, want een sterke Vlasov wist met ogenschijnlijk gemak het gaatje op Pogacar te dichten, en nam niet veel later zelfs brutaal over. Roglic gaf dan weer een minder flitsende indruk, maar wist zich op karakter wel weer naar voren te knokken, net als Bagioli, Simon en Adam Yates en Rodríguez. Met deze toppers begonnen we aan de afdaling van de Passo di Ganda.

Bergop bleek Pogacar dus niet in staat om het verschil te maken, maar de kopman van UAE Emiraes veranderde het geweer van schouder en probeerde zijn concurrenten dan maar bergaf te verrassen. En met succes. De Sloveen schuwde de risico’s niet, reed een halve minuut weg van de achtervolgers en wist in de daaropvolgende vlakke kilometers zijn voorsprong uit te bouwen tot meer dan een minuut.

Pogacar bleek ontketend. Zelfs een opkomende krampaanval op tien kilometer van de finish kon hem niet van een nieuwe zege in Il Lombardia houden. Na overwinningen in 2021 en 2022 was het opnieuw raak voor de Sloveen. Na de glorieuze binnenkomst van de grootmeester van Lombardije kregen we een sprint voor plek twee. De sterke Bagioli won dit sprintje, voor Roglic, die in zijn afscheidskoers voor Jumbo-Visma als derde eindigde. Evenepoel kwam nog als negende over de finish.

EENDAG

Parcours

De Ronde van Lombardije wisselt de laatste jaren af tussen Como en Bergamo als finishplaats. Dit jaar is de aankomst weer in Como, terwijl Bergamo startlocatie is. Bergamo is een van de oudste steden van Lombardije en ontleedt zijn karakter aan de nodige Etruskische, Keltische en Romeinse invloeden.

Bergamo is een echt wielerbolwerk, aangezien de stad in het verleden al vaak de Giro d’Italia mocht verwelkomen. Verder is het de geboorteplek van de nodige bekende Italiaanse wielrenners, waaronder Claudio Corti, Eddy Mazzoleni, Fausto Masnada en Lorenzo Rota. Die laatste twee zijn nog altijd actief in het wielerpeloton. Masnada was drie jaar geleden zelfs dicht bij de zege in de Ronde van Lombardije, maar moest in een sprint-à-deux zijn meerdere erkennen in Tadej Pogacar.

Vanuit het pittoreske Bergamo trekken de renners naar het oosten en vervolgens het noordwesten. Onderweg volgen er met de Forcellino di Bianzano (6,3 km à 5,1%), de beklimming naar Selvino (10,9 km à 5,5%), Colle di Berbenno (4,5 km à 6,2%) en de klim naar Valpiana (10,4 km à 6,1%) al de nodige obstakels. Deze beklimmingen zullen het eerste kaf van het koren scheiden, maar de wedstrijd zal er waarschijnlijk nog niet ontbranden.

De finale begint op zo’n negentig kilometer van het einde, met de beroemde Madonna del Ghisallo (8,7 km à 5,3%). Deze klim wordt opnieuw niet bedwongen vanuit Bellagio, de klassieke kant, maar vanuit Asso. In 2022 ging het vervolgens meteen naar de San Fermo della Battaglia, maar nu wacht eerst nog de Colma di Sormano (12,8 km à 6,7%).

Deze kant dalen de renners normaal gesproken vaak af, na het beklimmen van de kortere, maar zeer steile Muro di Sormano. In 2020 was die helling voor het laatst in de route opgenomen, maar werd toen overschaduwd door de zware valpartij van Remco Evenepoel, die de afgrond inreed, zijn bekken brak en vervolgens maanden moest revalideren.

De top van de Colma di Sormano wordt op 42 kilometer van het einde bereikt. Nu zit het meeste klimwerk erop, want de Civiglio zit wegens wegwerkzaamheden niet in het parcours. De voorbije edities werd deze helling wel steevast beklommen. Nu volgt na de Sormano een vrij vlak stuk en daarna de al genoemde San Fermo della Battaglia (2,9 km à 6,6%). Eenmaal boven op die klim, is het nog iets meer dan vijf kilometer naar de streep in Como.

Beklimmingen in de Ronde van Lombardije

  • Forcellino di Bianzano (6,3 km à 5,1%) – top na 30 kilometer
  • Selvino  (10,9km à 5,5%) – top na 56,1 kilometer
  • Colle di Berbenno (4,5 km à 6,2%) – top na 87 kilometer
  • Valpiana (10,4 km à 6,1%) – top na 106,9  kilometer
  • Madonna del Ghisallo (8,7 km à 5,3%) – top na 176,8 kilometer
  • Colma di Sormano (12,8 km à 6,7%) – top na 213,1 kilometer
  • San Fermo della Battaglia (2,9 km à 6,6%) – top na 249,9 kilometer

Zaterdag 12 oktober, Bergamo – Como (250 km)
Start: 10.35 uur
Finish: rond 17.00 uur


Favorieten

Van de vijf monumentale klassiekers zijn alleen Luik-Bastenaken-Luik (1892) en Parijs-Roubaix (1896) ouder, maar de Ronde van Lombardije stond eerder op de wielerkalender dan Milaan-San Remo (1907) en de Ronde van Vlaanderen (1913). Van deze vijf wielermonumenten, ademt Il Lombardia misschien wel de meeste sfeer uit. Het heeft ongetwijfeld te maken met de tijd van het jaar, de herfstperiode en het feit dat het wielerseizoen nu toch echt zijn einde nadert.

Het is tijd voor bezinning en dan denk je al snel met weemoed terug aan alles wat er zich het voorbije wielerjaar heeft afgespeeld. In Italië wordt de wedstrijd ook wel ‘La corsa delle foglie morte’ genoemd, oftewel  ‘de koers van de dode bladeren’, al kennen we in de Lage Landen ook de alternatieve omschrijving ‘de koers van de vallende bladeren’. Hoe dan ook, de Ronde van Lombardije is de laatste monumentale afspraak van het wegseizoen.

Het is een wedstrijd waar de kampioenen nog een laatste keer de degens zullen kruisen. Ook dit jaar is het deelnemersveld om duimen en vingers bij af te likken en we kijken reikhalzend uit naar de strijd tussen de toppers. Of zijn we ook zaterdag getuige van een galavoorstelling van Tadej Pogacar? Die ‘vrees’ is er wel onder de neutrale wielerfans, als we kijken naar de meest recente wedstrijden waar de Sloveen aan de start verscheen. De kersverse wereldkampioen was al vaker hors categorie, maar verkeert momenteel in de vorm van zijn leven.

Soleert Pogacar naar zijn vierde opeenvolgende zege in Il Lombardia? – foto: Cor Vos

Zijn dit jaar behaalde uitslagen zijn om van te duizelen. De kopman van UAE Emirates begon zijn seizoen goed zeven maanden geleden met winst in Strade Bianche en was vervolgens ook de sterkste in de Ronde van Catalonië (+4 ritzeges), Luik-Bastenaken-Luik, de Giro d’Italia (en 6 ritoverwinningen), Tour de France (+6 dagzeges), GP de Montréal en het WK. Tel daar zijn meest recente zege in de Giro dell’Emilia bij op en je komt uit op 24 (!) seizoensoverwinningen. In het huidige WorldTour-peloton komt geen enkele renner in de buurt van het Sloveense wielermonster.

En als het aan Pogacar ligt, zet hij zijn zegeteller komende zaterdag op 25. Hij is namelijk gebrand op een vierde opeenvolgende overwinning in Il Lombardia. Pogacar zal – eergierig als hij is – maar wat graag zijn eerste monumentale zege willen boeken als wereldkampioen. De Ronde van Lombardije winnen in de regenboogtrui is niet zo evident en dus een uitdaging voor Pogacar. Sinds de eeuwwisseling wist slechts één coureur dit te realiseren en dat was Paolo Bettini, in 2006. De kans is groot dat de inmiddels 50-jarige Italiaan achttien jaar later een opvolger krijgt.

Wereldkampioenen die wisten te zegevieren in Il Lombardia
1927: flag-it Alfredo Binda
1965: flag-gb Tom Simpson
1971: flag-be Eddy Merckx
1973: flag-it Felice Gimondi
1982: flag-it Giuseppe Saronni
1998: flag-ch Oscar Camenzind
2006: flag-it Paolo Bettini

Krijgt Paolo Bettini dit jaar een opvolger? – foto: Cor Vos

Pogacar kan in zijn jacht op een nieuwe zege rekenen op een sterke ploeg, met Adam Yates, Pavel Sivakov en Marc Hirschi als zijn meest belangrijke helpers. Al doen we deze renners hiermee eigenlijk tekort, want Yates en Hirschi zijn zelf ook in staat om in de finale een rol van betekenis te spelen. Yates eindigde bij zijn laatste drie deelnames telkens in de top-10 en stond in 2021 (3e) zelfs op het podium. Hirschi wist nog nooit te schitteren in Lombardije, maar verkeert wel in de vorm van zijn leven en zal hier graag de vruchten van willen plukken.

Krijgt Hirschi de vrijheid om zijn eigen koers te rijden? – foto: Cor Vos

Er lijkt op basis van dit seizoen en zeker de laatste wedstrijden geen kruid gewassen tegen Tadej Pogacar, maar zijn landgenoot Primoz Roglic kon hem eventueel nog het vuur aan de schenen leggen. De renner van Red Bull-BORA-hansgrohe had zijn zinnen gezet op de laatste grote wielerafspraak van het seizoen, maar reed sinds zijn eindzege in de Vuelta a España onder zijn gebruikelijke niveau. Op het WK speelde hij een bijrol in de grote Pogacar-show en in de Giro dell’Emilia en Coppa Bernocchi wist hij niet eens de finish te bereiken.

Dit bleek een teken aan de wand: Roglic is toe aan rust en zet nu dus al een punt achter zijn seizoen. “Een lang seizoen komt ten einde. Primož en het performance team hebben besloten een streep te zetten onder een spannend wielerjaar”, liet de Duitse formatie woensdag weten via X. Nu Roglic zijn kat stuurt, is het binnen Red Bull-BORA-hansgrohe vooral uitkijken naar Aleksandr Vlasov. De Russische klimmer was vorig jaar nog vierde in de Ronde van Lombardije en is zeker een renner om rekening mee te houden.

Zien we zaterdag een laatste opleving van Remco Evenepoel? – foto: Cor Vos

De Belgische wielerfans zullen dan weer hopen op een uitschieter van Remco Evenepoel. De coureur van Soudal Quick-Step kan al terugblikken op een uitmuntend seizoen – met twee olympische titels, een regenboogtrui én een podiumplaats in de Tour de France als sportieve hoogtepunten – maar kan zaterdag de kers op de taart zetten. De Belg heeft voorlopig nog een ‘haat-haat verhouding’ met de Ronde van Lombardije – dan doelen we met name op zijn zware valpartij van vier jaar geleden – en is dan ook uit op sportieve revanche.

De vraag is alleen: kan hij nog één keer het uiterste van zijn lichaam vragen? Evenepoel gaf voor de start van de Coppa Bernocchi al aan ‘dat de batterijen stilaan leeg beginnen te lopen’ en na de wedstrijd zocht zijn ploegleider Klaas Lodewyck niet naar excuses. “Hij is verre van top. Dat zien we ook”, vertelde de oud-renner aan Het Laatste Nieuws. “Je merkt duidelijk dat hij tegen de limiet zit. Niet als hij gewoon fietst, met een gelijkmatig tempo. Wel in volle inspanning. Het is nu zaak om goed te herstellen en zien wat er de komende dagen nog uit de bus kan vallen.”

Tom Pidcock lijkt net op tijd weer in vorm – foto: Cor Vos

In de dagen voor Il Lombardia zal het vooral gaan over Pogacar en (in iets mindere mate) Evenepoel, maar dat wil niet zeggen dat andere renners bij voorbaat kansloos zijn voor de overwinning. Neem nu Tom Pidcock. De Brit kende na het prolongeren van zijn olympische mountainbiketitel een mindere periode, maar liet zich in aanloop naar Lombardije weer van zijn beste kant zien. In de Giro dell’Emilia was hij namelijk the best of the rest achter een superieure Pogacar. Dit moet de renner van INEOS Grenadiers vertrouwen geven dat hij ook zaterdag kan meestrijden om – wie weet – de zege.

Update: Tom Pidcock maakt opvallend genoeg geen deel uit van de definitieve selectie van INEOS Grenadiers voor de Ronde van Lombardije. 

Het is voor Pidcock dan misschien wel zaak om te anticiperen vooraleer de grote kanonnen worden afgeschoten. Een mogelijke bondgenoot voor de Brit is David Gaudu. De Fransman van Groupama-FDJ kende na een bijzonder teleurstellende Tour de France een zeer sterke periode, al waren zijn laatste optredens (WK en Giro dell’Emilia) weer niet om over naar huis te schrijven. Kan Gaudu zich nog een laatste keer oprichten? We zijn ook benieuwd hoe ver zijn jongere land- en ploeggenoot Romain Grégoire kan komen in een koers van ruim 250 kilometer.

Wat mogen we verwachten van Lennert Van Eetvelt? – foto: Cor Vos

De eerder genoemde Remco Evenepoel lijkt de grootste kanshebber aan Belgische zijde, maar we vergeten ook zeker Lennert Van Eetvelt niet. De jonge klimmer van Lotto Dstny reed na zijn opgave in de Vuelta a España geen wedstrijden meer en dus is het afwachten in welke vorm hij aan de start zal verschijnen. Van Eetvelt kon wel in alle luwte toewerken naar de Ronde van Lombardije en is – in vergelijking met de meeste van zijn concurrenten – een stuk frisser. Dit kan zaterdag in de finale wel eens in zijn voordeel uitdraaien.

Een renner die we zeker verwachten in de finale van de Ronde van Lombardije, is Enric Mas. De Spaanse coureur was twee jaar geleden nog tweede in de klimklassieker, na een tweestrijd met Pogacar. De klimgeit van Movistar was toen zeker niet de mindere van de Sloveen, maar dit jaar zijn de kaarten toch wel anders geschud. We zien in Mas niet meteen de grootste uitdager van de wereldkampioen, maar hij kan misschien wel profiteren van een (mogelijke) status quo tussen de grootste favorieten voor de overwinning.

We willen ook zeker Michael Woods (Israel-Premier Tech) noteren als mogelijke kanshebber op de zege. De ervaren Canadees was al eens vijfde en negende in ‘de koers van de dode bladeren’ en was afgelopen zaterdag nog vierde in de Giro dell’Emilia. Woods eindigde drie plekken voor Wilco Kelderman, die eveneens van de partij is. De Nederlander maakt deel uit van een sterke Visma | Lease a Bike-selectie, met ook Matteo Jorgenson , Hongaars kampioen Attila Valter, Tiesj Benoot en Bart Lemmen.

Mollema gaf zijn emoties de vrije loop na zijn zege in Lombardije – foto: Cor Vos

Voor we het vergeten: we verwachten ook iets van Bauke Mollema, vijf jaar geleden nog glansrijk winnaar van de Ronde van Lombardije. De Nederlander van Lidl-Trek kwam op het voorbije WK in Zürich nog zeer sterk voor de dag. Ook zijn ploeggenoot Toms Skujins gaf op het wereldkampioenschap zijn visitekaartje af – de Let werd vierde en greep zo net naast een medaille – en is als man-in-vorm een gevaarlijke klant.

Let zaterdag ook op Ion Izagirre (Cofidis), Aurélien Paret-Peintre (Decathlon AG2R), Neilson Powless (EF Education-EasyPost), Thymen Arensman (INEOS Grenadiers), Florian Lipowitz (Red Bull-BORA-hansgrohe), Michael Storer (Tudor Pro Cycling) en Giro dell’Emilia-revelatie Davide Piganzoli (Team Polti-Kometa).

Tot slot noteren we de namen van Simon Yates (Jayco AlUla), Tobias Halland Johannessen (Uno-X Mobility), Antonio Tiberi en Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) en de afscheidnemende Domenico Pozzovivo (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè).

Neilson Powless maakte donderdag nog indruk, met winst in Gran Piemonte – foto: Cor Vos


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tadej Pogacar
*** Remco Evenepoel, Aleksandr Vlasov
** Marc Hirschi, Michael Woods, Enric Mas
* Matteo Jorgenson, Toms Skujiņš, Simon Yates, Lennert Van Eetvelt

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

De renners die de voorbije dagen in Italië reden, werden niet gespaard door de weergoden. Gelukkig ziet het weerbeeld er voor zaterdag iets rooskleuriger uit. Er kunnen onderweg zeker nog enkele buien vallen, maar zo erg als in bijvoorbeeld Tre Valli Varesine zal het niet worden. Volgens Weeronline ligt de temperatuur rond de 17 graden. Van de zwakke wind zal het peloton weinig te vrezen hebben.

De 118e editie van de Ronde van Lombardije wordt van start tot finish live uitgezonden door HBO Max en Discovery+ vanaf 10.00 uur. Op Eurosport 1 wordt om 10.25 uur, vlak voor de officiële start, ingeschakeld. Ook Sporza is er dit jaar weer live bij, vanaf 13.30 uur op VRT1. Bekijk alle tv-zenders en uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.