Voorbeschouwing: Ronde van Luxemburg 2017
Daags na de Giro is het voor veel wielerliefhebbers afkicken geblazen na drie weken elke dag koers. Maar nu de Ronde van Italië ten einde is gekomen, kan het vooruitkijken naar de Tour de France beginnen. De Ronde van Luxemburg is een welkome koers om het zwarte gat te doorbreken in aanloop naar de Dauphiné. Dit jaar kent de ronde een minder deelnemersveld dan de vorige jaren. Wat kunnen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
De Ronde van Luxemburg staat al sinds 1935 op de kalender. Slechts twee keer vond de koers geen doorgang, dat was in 1940 en in 1944. Dit jaar is de etappewedstrijd door het Groothertogdom toe aan haar 81e editie. In de eerste editie was het Mathias Clemens die de eindzege naar zich toe trok. Ook in 1936, 1937, 1939 en 1947 was hij de winnaar van ‘zijn’ ronde. Het totaal van vijf eindoverwinningen is nog steeds een record.
Met in totaal 21 eindzeges is Luxemburg het succesvolste land in de eigen wielerronde. De laatste keer dat een Luxemburger hier succesvol was dateert alweer van 2009, toen was Fränk Schleck de beste. Met tien overwinningen spreekt ook Nederland een aardig woordje mee. Aan het rijtje met Arie den Hartog, Bert Pronk, Bert Oosterbosch, Jelle Nijdam, Steven Rooks, Michel Cornelisse, Gert-Jan Theunisse, Frans Maassen en Joost Posthuma werd vorig jaar Maurits Lammertink toegevoegd. De Nederlander verwees Philippe Gilbert naar een tweede plaats.
Op de erelijst prijkt ook de naam van Lance Armstrong. Zijn eindzege in de Ronde van Luxemburg van 1998 was een van de eerste zeges sinds zijn terugkeer in het wielerpeloton, nadat hij wegens kanker een jaar aan de kant stond. Met de kennis van nu is de Ronde van Luxemburg één van de laatste eindzeges die de veelbesproken Amerikaan behaald heeft, aangezien zijn resultaten vanaf 1999 geschrapt zijn.
Laatste tien winnaars
2007: Gregory Rast
2008: Joost Posthuma
2009: Fränk Schleck
2010: Matteo Carrara
2011: Linus Gerdemann
2012: Jakob Fuglsang
2013: Paul Martens
2014: Matti Breschel
2015: Linus Gerdemann
2016: Maurits Lammertink
Parcours
Woensdag 31 mei, proloog (2,1 km)
De Ronde van Luxemburg duurt in totaal vijf dagen en begint traditiegetrouw met een korte proloog, die aan het begin van de avond zal worden verreden. In het centrum van Luxemburg-stad krijgen de renners een bochtig parcours, met twee heuse haarspeldbochten voorgeschoteld. Halverwege zit bovendien een steil klimmetje van 480 meter aan ruim tien procent. In 2014 pakte Danny van Poppel hier de leiderstrui.
Donderdag 1 juni, etappe 1 (172 km):
De eerste etappe voert de renners over 172 kilometer van Luxemburg naar Bascharage. Aan het slot van de rit is een 11,1 kilometer lang parcours staat uitgestippeld wat de coureurs drie keer afleggen. In het parcours is ook nog een heuveltje opgenomen, wat kansen biedt voor aanvallers.
Vrijdag 2 juni, etappe 2 (178 km):
Tijdens de tweede rit gaan de renners vanuit Steinfort richting Walferdange. Over een heuvelachtig parcours gaan ze op weg naar een lokaal circuit wat twee keer wordt afgelegd. In het parcours zit nog een heuvel met een gemiddelde stijging van 8,3%.
Zaterdag 3 juni, etappe 3 (192,9 km):
Met bijna 200 kilometer is deze etappe duidelijk de langste van de koersweek in Luxemburg. Vanuit Eschweiler gaan de renners over een heuvelachtige route richting Diekrich. In de slotfase wordt drie keer de Herrenberg (6,3% gem.) beklommen, waarvan de laatste de finish is.
Zondag 4 juni, etappe 4 (174,6 km):
De slotrit kent een redelijk gelijke aanloop als de vorige dagen, ook hier zal het op het lokale parcours beslist worden. De scherprechter van de dag is de Papeierbierg (9% gem.). Deze steile muur zal vier keer beklommen worden. De afgelopen twee jaar was er steeds een Belg de beste op de Papeierberg. In 2015 won Sean De Bie en vorig jaar was Gilbert de sterkste.
Favorieten
In vergelijking met voorgaande jaren is er dit jaar geen deelnemerslijst waar de meeste wielerliefhebbers voor warmlopen. De organisatie heeft dit haar slechts één WorldTour-ploeg weten te strikken: BMC. Met Jean-Pierre Drucker hebben zij de winnaar van de proloog van vorig jaar in huis. Daarnaast kunnen zij ook bouwen op olympisch kampioen Greg Van Avermaet, die aan zijn voorbereiding op de Tour de France begint, en de Nederlander Floris Gerts.
Met Roompot-Nederlandse Loterij staat er ook een Nederlandse ploeg aan de start. Vorig jaar was de oranje formatie erg succesvol met Maurits Lammertink. Kan Pieter Weening zijn goede lijn van de Ronde van Noorwegen doorzetten? Roompot kan meerdere kaarten spelen, een renner als Pim Ligthart kan ook goed uit de voeten op dit parcours.
Alex Kirsch was vorig jaar al derde in de eindklassering en ook dit jaar doet hij weer mee. Kan hij zijn prestatie van vorig jaar evenaren in zijn thuiswedstrijd? Hij maakte al indruk tijdens Le Samyn dit seizoen waar hij tweede werd achter Van Keirsbulck. Namens Cofidis wordt er gekeken naar renners als Luis Ángel Maté (eerder deze maand nog elfde in Californië), Yoann Bagot en Nicolas Edet, laatstgenoemde wist vorig jaar tiende te worden in deze ronde. Kan hij het dit jaar beter doen?
Andere Fransen met kansen in deze koersen rijden voor Fortuneo – Vital Concept, zoals Brice Feillu, Maxime Bouet en Arnold Jeannesson. De ploeg heeft ook nog de Argentijn Eduardo Sepulveda aan de start. Bij het Italiaanse Nippo-Vini Fantini is het kijken naar wat jonge Italianen als Giacomo Berlato en Alessandro Bisolti kunnen klaarspelen.
Huub Duijn werd in 2015 al eens derde in deze koers, vorig jaar werd hij achtste in de eindklassering. Dit jaar rijdt hij voor het Belgische Vérandas Willems-Crelan, dat naast Duijn ook nog Gaetan Bille in de gelederen heeft. Een andere Belgische ploeg met meerdere ijzers in het vuur is Wanty-Groupe Gobert. Wat kunnen Xandro Meurisse, Simone Antonini en Wesley Kreder op Luxemburgse grond? Bij Team Veloconcept is het kijken naar Rasmus Guldhammer en Deens kampioen Alexander Kamp. Kunnen de Deense renners boven zichzelf uitstijgen in het groothertogdom? Tenslotte is ook de deelname van Armée de Terre het vermelden waard. De ploeg van het Franse leger won dit jaar al tien wedstrijden en brengt met onder meer Julien Loubet, Damien Gaudin en Benjamin Thomas enkele sterke renners aan de start.
Favorieten volgens WielerFlits.nl
**** Greg Van Avermaet
*** Alex Kirsch, Jean-Pierre Drucker
** Nicolas Edet, Pieter Weening en Huub Duijn
* Luis Ángel Maté, Xandro Meurisse, Alexander Kamp en Pim Ligthart
Website organisatie
Startlijst (ProCyclingStats)
Weer en TV
De renners kunnen de komende week op mooi weer rekenen in Luxemburg, het kwik stijgt de komende dagen tot de vijfentwintig graden Celsius. Af en toe kan er wat bewolking zijn.
Helaas wordt de koers in Nederland niet op televisie uitgezonden. De wedstrijd zal via de Twitter van de organisatie te volgen zijn. Op WielerFlits kun je uiteraard wel terecht voor een Volg Hier.
GVA is blijkbaar wat op de sukkel geweest:
http://m.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170530_02903921
Puncher zonder punch dus voorlopig...