Voorbeschouwing: Ronde van Polen 2024 – Wie doet Jonas Vingegaard wat?
foto: Cor Vos
maandag 12 augustus 2024 om 11:00

Voorbeschouwing: Ronde van Polen 2024 – Wie doet Jonas Vingegaard wat?

Op de dag dat in Rotterdam de Tour de France Femmes van start gaat, begint in Wrocław ook een WorldTour-wedstrijd voor mannen: de Ronde van Polen. De organisatie van de zevendaagse mag rekenen op de komst van niemand minder dan Jonas Vingegaard. Omdat ook topsprinters als Tim Merlier en Olav Kooij acte de présence tekenen, zal dit zeker een interessante koers zijn om te volgen. WielerFlits blikt vooruit!

Historie


Laatste editie

De Ronde van Polen begon vorig jaar met een ritzege voor Tim Merlier, die Olav Kooij klopte in Poznań. Een dag later greep Matej Mohorič de macht in de rit naar Karpacz. João Almeida finishte in dezelfde tijd als tweede, nummer drie Michał Kwiatkowski eindigde op vier tellen als derde. Uiteindelijk zou dit – in dezelfde volgorde – ook de top-drie van het eindklassement worden. Maar op dat moment was de strijd nog verre van gestreden.

Zo zagen we eerst nog een veelbesproken ritzege van Rafał Majka, die zijn tegenstanders gehinderd zou hebben in de sprint, maar de overwinning wel mocht behouden. En in rit vier versloeg Olav Kooij zijn landgenoot Marijn van den Berg in een massasprint. Laatstgenoemde pakte een dag later zijn eerste zege in de WorldTour: op een punchaankomst was de Nederlander van EF Education-EasyPost veruit de sterkste.

Een indrukwekkende zege van Van den Berg – foto: Cor Vos

Matej Mohorič werd tweede en pakte zo nog wat extra bonificatieseconden. Die kon de Sloveen goed gebruiken, bleek een dag later. In de individuele tijdrit in Katowice verloor hij tien seconden op Almeida, die daardoor in dezelfde seconde kwam in het algemeen klassement. Slechts enkele honderden scheidden de twee nog. Almeida kreeg in de slotrit naar Krákow zo nog de kans om het geel over te nemen, maar Mohoric was scherp en pakte onderweg drie boni’s, terwijl zijn concurrent het moest doen met twee tellen. Zo won Mohoric de ronde met één seconde verschil.

De slotrit kwam trouwens op naam van Tim Merlier. De Belg was opnieuw een Nederlander de baas. Ditmaal was dat Arvid de Kleijn.

Het eindpodium – foto: Cor Vos

Eindklassement Ronde van Polen 2023
1. flag-si Matej Mohorič (Bahrain Victorious) in 26u17m48s
2. flag-pt João Almeida (UAE Emirates) op 1s
3. flag-pl Michał Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) op 17s
4. flag-be Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step) op 22s
5. flag-it Mattia Cattaneo (Soudal Quick-Step) op 41s


Parcours

De 81ste Ronde van Polen is eigenlijk een Ronde van Zuidwest-Polen. Dat is geen grote verrassing, want ook de voorbije edities fietste het peloton vooral door dit deel van het land. Ook bekende finishlocaties als Karpacz, Katowice en Kraków keren terug in de route. Het eveneens al vaker bezochte Bukovina Resort vormt op de voorlaatste dag de aankomstplaats van de koninginnenrit. Eerder in de ronde kunnen de klassementsrenners hun slag ook al slaan in een klimtijdrit.


Maandag 12 augustus, Etappe 1: Wrocław – Karpacz (159,3 km)

Even lekker rustig erin komen, zit er deze Ronde van Polen niet in. De openingsrit is namelijk behoorlijk pittig. De renners rijden op dag één van Wrocław naar Karpacz, waar Matej Mohorič vorig jaar de tweede etappe won en de basis voor zijn eindzege legde. Nu is de aanloop iets anders. Het eerste deel van de etappe is wel weer vrij vlak, ondanks dat er met de Przełęcz Tąpadła (5 km aan 3,3%) een gecategoriseerde beklimming aan het parcours is toegevoegd. Deze helling van de derde categorie zal echter niet voor al teveel problemen zorgen.

Na een al wat lastigere middenstuk, volgen in de finale nog twee gecategoriseerde beklimmingen. Eerst is er de Przełęcz Kowarska: 7,3 kilometer omhoog aan gemiddeld 2,7%. Dit zullen de meeste renners nog wel overleven, maar dan volgt nog de slotklim naar Karpacz. Deze ‘Orlinek’-beklimming is een tweetrapsraket. Na de eerste drie kilometer (gemiddeld 4,9%) is er een tussensprint, waar 3, 2 en 1 bonificatieseconden te verdienen zijn. Daarna dalen de renners een klein stukje af.

Binnen een kilometer begint de weg echter alweer omhoog te lopen. Nu wacht het laatste en zwaarste deel van de beklimming. De weg stijgt 3,2 kilometer met een gemiddelde van 6,5%. Vooral het laatste stukje loopt venijnig omhoog. Wie nog een goede punch in de benen heeft, kan hier een eerste slag slaan.

Start: 12.50 uur
Finish: tussen 16.20 en 16.40 uur


Dinsdag 13 augustus, Etappe 2: Mysłakowice – Karpacz (15,4 km, ITT)

Wie in de openingsrit een tik heeft gekregen, kan een dag later meteen terugslaan. Er staat op dinsdag namelijk een klimtijdrit van Mysłakowice naar – opnieuw – Karpacz op het menu. We hebben dus dezelfde finishlocatie als een dag eerder, maar de eerste kilometers van de chronoproef zullen nieuw zijn voor de renners. Dit is ook gelijk het gemakkelijkste deel. De eerste helft van de 15 kilometer lange tijdrit is het meer vals plat dan echt klimmen.

Dat verandert na zo’n acht kilometer, als de coureurs een stuk van twee kilometer aan 5,1% voor de kiezen krijgen. Na een klein afdalinkje, die de renners al kennen van een dag eerder, volgt het laatste deel van de Orlinek-beklimming. De cijfers van dit slotstuk kennen we inmiddels: 3,2 kilometer, 6,5%.

Overigens boekte Alberto Contador hier in 2003 zijn allereerste profzege, eveneens in een klimtijdrit. Later zou de Spanjaard de Giro, Tour en Vuelta meermaals op zijn naam schrijven. De winnaar in Karpacz zal grote schoenen te vullen hebben.

Start (eerste renner): 13.38 uur
Finish (laatste renner): tussen 16.40 en 16.45 uur


Woensdag 14 augustus, Etappe 3: Wałbrzych – Duszniki-Zdrój (156,6 km)

Na twee ritten voor de klassementsrenners, zijn op dag drie de sprinters aan de beurt. Of nee, toch niet. De derde etappe bevat namelijk meer dan drieduizend hoogtemeters. De eerste gecategoriseerde beklimming (in totaal bijna tien kilometer aan vier à vijf procent) wacht na een kleine twintig kilometer al op en ook daarvoor zitten al enkele vervelende puisten. Dit belooft een spetterend begin te worden!

En het blijft niet bij een explosieve ouverture. Tussen kilometer veertig en 93 volgen vier beklimmingen: de Jugowska-pass (12 km aan 4,2%), de ‘berg van Saint Anne’, een ongecategoriseerde rotzak (1,6 km aan 8,2%) en de klim naar Karłów (7 km aan 5,1%). Hierna komen de coureurs even in wat rustiger vaarwater, tot de klim naar Karłów opnieuw opdoemt. Bovenop is het nog 18,5 kilometer naar de streep. Een groot deel daarvan is vlak of in dalende lijn, maar de laatste kilometers lopen weer omhoog. Eerst vals plat, dan nog 900 meter aan 8,1%.

Vorig jaar finishte er ook een rit in Duszniki-Zdrój, op dezelfde aankomst als dit jaar. Toen ging thuisrijder Rafał Majka met de zege lopen. Zijn overwinning riep wel wat vragen op, omdat hij op het laatste rechte stuk naar rechts afweek en daarmee Michał Kwiatkowski ook dwong om naar de zijkant te gaan. Majka vond het niet gevaarlijk. “Niet dat ik weet, maar ik ging al op 200 meter van de streep aan, snap je? De weg was zo breed, 20 meter ofzo. Als iemand de benen had, dan had hij erlangs gekund”, zei de Pool na afloop tegen WielerFlits.

Start: 12.35 uur
Finish: tussen 16.25 en 16.45 uur


Donderdag 15 augustus, Etappe 4: Kudowa-Zdrój – Prudnik (195,3 km)

Op donderdag is het wel echt aan de sprinters. De vierde rit van Kudowa-Zdrój naar Prudnik is met zijn 195,3 kilometer behoorlijk lang, maar niet al te zwaar. Alhoewel. In de eerste 77 kilometer zitten twee serieuze beklimmingen. Vanuit het vertrek gaat het meteen een kleine zeven kilometer aan dik vijf procent omhoog en wat later wacht ook nog de Jaworowa-pass (7,2 km aan 4,2%). Eenmaal boven op die laatste helling, is het met het echte klimwerk echter gedaan. Vanaf nu is het vooral dalen en laagvliegen.

De rit finisht dus in Prudnik. In de laatste drie kilometer zitten geen scherpe bochten meer, maar de streep zullen de snelle mannen pas vrij laat zien liggen. De weg buigt in de laatste honderden meters namelijk flauw af naar rechts.

Start: 12.15 uur
Finish: tussen 16.20 en 16.50 uur


Vrijdag 16 augustus, Etappe 5: Katowice – Katowice (187,6 km)

Ook etappe vijf is er een voor de snelle mannen. De 187,6 kilometer lange rit kent slechts één gecategoriseerde helling – een niemendalletje van twee kilometer aan vijf procent halfweg – en dus mogen we een massasprint verwachten in Katowice. Die plaats kennen we sinds 5 augustus 2020 maar al te goed. Fabio Jakobsen ging er tijdens de sprint gruwelijk hard onderuit, waarna zijn leven even aan een zijden draadje hing. Gelukkig kwam de sprintbom er weer bovenop, maar de val zal hem en veroorzaker Dylan Groenewegen voor altijd tekenen.

De gevaarlijke aankomst in Katowice – de aankomst was in dalende lijn, waardoor de renners extreme snelheden behaalden – verdween nadien uit de Ronde van Polen. In 2021 en 2023 keerde Katowice wel terug in de rittenkoers, maar dan als start- en finishplaats van een tijdrit. Nu is het dus ook weer vertrek- en aankomstplaats van een rit-in-lijn. De streep is echter elders in de stad getrokken en dus lopen ook de laatste kilometers anders. De laatste rechte lijn is ongeveer 700 meter lang.

Start: 12.30 uur
Finish: tussen 16.15 en 16.45 uur


Zaterdag 17 augustus, Etappe 6: Wadowice – Bukovina Resort (183,2 km)

We hebben al behoorlijk wat lastige etappes gehad, maar de koninginnenrit heeft de organisatie voor het slotweekend bewaard. Preciezer: voor de zaterdag. “Dit is een rit waarin alles nog kan veranderen”, aldus Czesław Lang, de koersdirecteur van de Ronde van Polen.

De renners vertrekken op het middaguur vanuit Wadowice voor een tocht van 183,2 kilometer. De eerste gecategoriseerde klim dient zich pas na 120 kilometer koers aan, maar daarvoor hebben de renners ook al flink wat hoogtemeters moeten overwinnen. Zo staan de Przysłop-pass (1,4 km aan 10,1%) en Krowiarki-pass (9,3 km aan 4,5%) niet in het routeboek als officiële beklimmingen.

In de laatste 65 kilometers komen de coureurs nog meerdere ściany’ tegen, oftewel: muren. Eerst is er de Ściana Bukowina (2,6 km aan 7,8%), dan de Ściana Harnaś (2,8 km aan 6,4%) en vervolgens nogmaals de Ściana Bukowina. Op de top van die laatste helling is het nog tien kilometer naar de streep bij het Bukovina Resort. Om bij dat hotel te komen, moet nog vier kilometer aan vijf procent gemiddeld geklommen worden. Het eerste deel van de slotklim is het lastigst, richting de top vlakt het wat af.

In 2020 sloeg Remco Evenepoel hier ongenadig hard toe. Het verschil met Jakob Fuglsang, tweede in de daguitslag, was bijna twee minuten. Evenepoel droeg de zege op aan Fabio Jakobsen, die enkele dagen eerder ontzettend hard was gevallen in Katowice.

Start: 12.00 uur
Finish: tussen 16.30 en 16.50 uur


Zondag 18 augustus, Etappe 7: Wieliczka – Kraków (142,1 km)

Na de zesde etappe zal het klassement gemaakt zijn. In de slotrit krijgen we vermoedelijk namelijk weer een sprint. Hoewel het eerste deel van de etappe nog vrij heuvelachtig is, is het tweede deel zo goed als vlak.

De afsluitende rit eindigt – zoals altijd, sinds 2020 – met drie lokale rondes in Krákow. Dit finalecircuit is 5,1 kilometer lang en bevat nauwelijks hoogtemeters. Eenmaal voorbij de rode vod, volgen geen bochten meer. We mogen ons dus opmaken voor een koninklijke sprint!

Start: 13.40 uur
Finish: tussen 16.30 en 16.55 uur


Favorieten

De Ronde van Polen kent dit jaar één absolute topfavoriet: Jonas Vingegaard. Het moet raar lopen wil de Deen na zeven dagen niet met de gele trui om zijn schouders op het podium in Krákow staan. Weliswaar heeft hij maandenlang moeten revalideren na een zware valpartij in de Ronde van het Baskenland, maar in de Tour de France toonde hij alweer grootste vorm. Enkel een formidabele Tadej Pogačar was hem de baas in La Grande Boucle. En de Sloveen zal Vingegaard niet tegenkomen in Polen.

Ook mannen als Remco Evenepoel en Primož Roglič zijn er komende week niet bij, waardoor de weg voor Vingegaard openligt om bij zijn derde deelname – in 2019 won hij in een rit, in 2020 werd hij achtste in het eindklassement – te triomferen. Het parcours met voornamelijk wat kortere beklimmingen is misschien niet perfect voor de kopman van Visma | Lease a Bike, maar een renner met zijn klasse heeft geen perfect parcours nodig om te excelleren.

Bovendien heeft Vingegaard al voldoende bewezen ook het explosievere werk prima aan te kunnen. Sterker nog, de voorbije Tour kende hij zijn beste dag in het middengebergte van het Centraal Massief. Twee dagen voor de start van de Ronde van Polen, in de Clásica San Sebastián, was hij een stuk minder goed op dreef. De renner van Visma | Lease a Bike kwam er in de Baskische koers niet aan te pas. Vingegaard presteert echter zelden goed in eendaagse wedstrijden, dus al teveel conclusies moeten we hier ook weer niet aan verbinden.

Vingegaard versloeg Pogačar in de rit naar Lioran – foto: Cor Vos

Achter Vingegaard valt een groot gat. Dat klinkt misschien vreemd, want met Matej Mohorič staat de winnaar van vorig jaar wel gewoon aan de start. De Sloveen van Bahrain Victorious is bergop echter bij lange na niet van het niveau Vingegaard. En zeker dit jaar niet. Mohorič is niet bezig aan zijn beste seizoen, dus het zou zeer verrassend zijn als hij Vingegaard het vuur aan de schenen kan leggen. Maar als titelverdediger mogen we hem niet helemaal afschrijven.

Dat doen we ook niet met Tim Wellens, ook een oud-winnaar. De eindlaureaat van 2016 komt vaak goed voor de dag in rondes van een week. Wellicht had de Belg liever iets minder bergen in het parcours gezien, maar in goede vorm moet hij dit werk nog net aankunnen. Het is wel afwachten hoe hij uit de Tour de France is gekomen. De laatste dagen van La Grande Boucle was Wellens namelijk niet helemaal fit.

Mohorič kon niet imponeren in de Tour – foto: Cor Vos

Blijkt allemaal toch wat teveel van het goede voor Wellens, dan beschikt UAE Emirates ook nog over Jan Christen, Diego Ulissien Rafał Majka. De Pool presteert vaak goed in de ronde van zijn eigen land en zal zijn overwinning van 2014 – tien jaar geleden alweer! – maar wat graag willen herhalen. Vorig jaar was Majka ook goed bezig, maar maakte hij door een matige tijdrit een duikeling in het klassement. Van plek drie naar acht. Hij zal blij zijn dat er ditmaal een klimtijdrit op het programma staat in plaats van een vlakke chronoproef. Christen, die in juli twee eendagskoersen won, en de eeuwig constante Ulissi zijn ook allebei in vorm. UAE Emirates kan dus met meerdere kopmannen spelen in Polen.

Voor Romain Bardet geldt ongetwijfeld hetzelfde. De Fransman is geen begenadigd tijdrijder, maar heeft als klimmer wel zijn strepen verdiend. Dit seizoen excelleerde hij met name in het middengebergte en op heuvelachtig terrein. Zo werd de 33-jarige renner van dsm-firmenich PostNL tweede in Luik-Bastenaken-Luik en won hij – met hulp van Frank van den Broek – de pittige openingsrit in de Tour de France.

Bardet was de eerste geletruidrager in de Tour – foto: Cor Vos

Pello Bilbao heeft minder goede herinneringen aan de voorbije Ronde van Frankrijk. De Bask, in 2023 nog ritwinnaar in de Tour, moest tijdens de twaalfde etappe ziek opgeven. Sindsdien kwam hij niet meer in actie, maar met de Ronde van Polen wacht wel weer meteen een wedstrijd die hem ligt. Hij eindigde twee jaar terug immers nog als derde in het algemeen klassement. Dit jaar eindigde de 34-jarige renner al kort in de Ronde van Valencia (zesde), UAE Tour (derde), Ronde van het Baskenland (zesde) en Ronde van Slovenië (tweede).

Bilbao kan bij Bahrain Victorious een gevaarlijk duo vormen met Mohorič, zoals UAE ook kan spelen met het tweetal Wellens en Majka. Ook bij Visma | Lease a Bike hebben ze meerdere ijzers in het vuur. Ze zullen ongetwijfeld volledig de kaart Vingegaard trekken, maar er staat ook nog ene Wilco Kelderman aan de start. De Nederlander reed een goede Tour de France, waarna hij afgelopen zaterdag weer in actie kwam in San Sebastián. In dit deelnemersveld moet Kelderman in staat zijn om mee te doen voor de prijzen.

Is Bilbao weer in orde? – foto: Cor Vos

Dat kan ook gezegd worden van Thibau Nys. De 21-jarige Belg heeft als wegrenner weer een flinke stap gezet, bewees hij met onder meer de eindzege in de Ronde van Hongarije. Daarnaast won hij in de Ronde van Romandië, Tour of Norway en Ronde van Zwitserland telkens een pittige rit. Een klassement rijden lukte in die laatste rondes niet, maar wie weet presteert hij in Polen wel weer constant. In Hongarije heeft Nys al bewezen dat hij het kan.

Het zou toch eerder een verrassing zijn als Nys kan standhouden tussen al het klimgeweld in de Ronde van Polen. Een goede prestatie van iemand als Magnus Sheffield is dan logischer. De Amerikaan van INEOS Grenadiers is geen pure klimmer, maar kan in principe wel een gooi doen naar een notering in de top-5. Samen met Tobias Foss kan de 22-jarige Sheffield een sterk duo vormen.


Sprinters

De sprinters moeten er deze Ronde van Polen even op wachten, maar in het tweede deel van de ronde krijgen ook zij hun kansen. Rit vier, vijf en zes zullen waarschijnlijk voor de snelle mannen zijn. De kans is groot dat Tim Merlier in tenminste een van deze etappes toe zal slaan. De Belg van Soudal Quick-Step is op papier namelijk de rapste renner aan het vertrek. Per slot van rekening won hij dit jaar al twaalf keer, waarvan drie keer in de Giro d’Italia.

Merlier is Jasper Philipsen te snel af in de slotrit van de Baloise Belgium Tour – foto: Cor Vos

Gemakkelijk zal het echter zeker niet worden voor Merlier. Vooral Olav Kooij lijkt op voorhand een geduchte concurrent. De Nederlander van Visma | Lease a Bike wist ook een rit te winnen in de voorbije Giro en was eerder dit seizoen ook succesvol in de Clasica de Almeria, UAE Tour en Parijs Nice. In die laatste ronde klopte hij tot tweemaal toe Mads Pedersen, die ook van de partij is in Polen.

Verder zien we onder meer Jordi Meeus (Redbull-BORA-hansgrohe), Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty), Alberto Dainese (Tudor Pro Cycling), Sam Bennett (Decathlon AG2R), Jensen Plowright (Alpecin-Deceuninck), Stanisław Aniołkowski (Cofidis), Davide Cimolai (Movistar) en Merliers talentvolle ploeggenoot Paul Magnier op de startlijst. David Dekker (Arkéa-B&B Hotels) zou naast Kooij mogelijk nog voor Nederlands succes kunnen zorgen.

Kooij won in de Giro d’Italia te Napels – foto: Cor Vos


Favorieten volgens WielerFlits
**** Jonas Vingegaard
*** Romain Bardet, Rafał Majka
** Pello Bilbao, Matej Mohorič, Diego Ulissi
* Wilco Kelderman, Magnus Sheffield, Jan Christen, Tim Wellens

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

Het zal de eerste dagen van de ronde warm en zonnig worden in het zuidwesten van Polen. De temperatuur zal soms bijna oplopen tot dertig graden Celsius. Later in de week wordt wat regen verwacht, al lijken de hoeveelheden mee te voelen.

De rechten van de Ronde van Polen zijn in handen van Ziggo. Deze aanbieder komt dagelijks met live beelden op het kanaal Ziggo Sport. Bekijk alle uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.