Voorbeschouwing: Ronde van Romandië 2015
Na al het klassiekergeweld stevenen de renners af op de Giro d’Italia. Op de weg daar naartoe nemen sommige coureurs nog de afslag van Romandië, waar een zesdaagse rittenkoers verreden wordt komende week. Echter is dit vooral een ronde waarin de Tour-favorieten rijden, en waar Giro-kanshebbers schitteren door afwezigheid. WielerFlits neemt het parcours en de favorieten onder de loep.
Historie
In 1947 werd de allereerste editie van de Zwitserse meerdaagse ronde georganiseerd. Niet Gino Bartali (tweede) of thuisrijder Ferdi Kübler (derde) was de allereerste winnaar, maar de Belg Désiré Keteleer mocht zijn naam als eerste in de boeken schrijven. Tourwinnaars Bartali en Kübler wisten de daaropvolgende edities van Romandië nog wel op hun naam te schrijven. Andere Belgen die de eindzege grepen, zijn Willy Bocklant (1963), Eddy Merckx (1968), Wilfried David (1973), Johan De Muynck (1976) en Claude Criquielion (1986).
Nederlanders waren ook vaak succesvol in de Zwitserse koers. Wout Wagtmans won de zesde editie in 1952, waarna Joop Zoetemelk in 1974 hem opvolgde als Nederlandse eindwinnaar. In 1978 was het helemaal Oranje Boven, toen Johan van der Velde zijn landgenoot Hennie Kuiper naar de tweede plek verwees. In dienst van een Zwitserse ploeg wist Gérard Veldscholten in 1988 zijn grootste overwinning uit zijn carrière te boeken. De laatste Nederlandse winnaar in Romandië is een 23-jarige Thomas Dekker in 2007; hij sloeg zijn slag in de afsluitende tijdrit rond Lausanne.
Lange tijd was die chrono beslissend voor de eindzege, ondanks de prachtige Zwitserse cols die aangedaan moeten worden. De laatste vier edities werden gewonnen door de Tour de France-winnaars van datzelfde jaar. Met uitzondering van Chris Froome, die vorig jaar wel in Romandië won, maar in de Tour af moest stappen. De Tour de Romandie (2.WT) blijkt dus een prima opmaat voor de Tour de France, maar wie weet ook voor renners die pieken naar de Giro.
Eindwinnaars laatste vijf edities
2010: Simon Spilak (na diskwalificatie Alejandro Valverde)
2011: Cadel Evans
2012: Bradley Wiggins
2013: Chris Froome
2014: Chris Froome
Parcours
Het was eerder regel dan uitzondering dat de Ronde van Romandië begon met een proloog, maar dit jaar is de organisatie van dat plan afgestapt. Geopend wordt met een ploegentijdrit, gevolgd door een viertal bergachtige ritten, waarvan de laatste een aankomst bergop kent. Er wordt afgesloten met een individuele rit tegen de klok rond Lausanne. In totaal zullen de renners 711 kilometer en 700 meter afleggen.
Dinsdag 28 april – Etappe 1: Vallée de Joux – Juraparc (19,2 km) Ploegentijdrit
Zoals eerder al gemeld zal voor het eerst worden afgetrapt met een ploegentijdrit. Aan de zuidwestkant van het Lac de Joux zal het startpodium staan, waarna aan de oostzijde van het meer vaart gezet wordt richting Juraparc. De laatste twee kilometers lopen omhoog op de Col du Mont d’Orzeires, een klim van 2,2 kilometer aan gemiddeld 2,5% stijging. De maxima lopen op tot 5%. Hierdoor zullen er geheid verschillen ontstaan. Welke ploeg kan hier al een mentale tik uitdelen aan de tegenstanders?
Start eerste ploeg: 15.45 uur
Aankomst laatste ploeg: 17.30 uur
Woensdag 29 april – Etappe 2: Apples – Saint-Imier (168,1 km)
In het westelijke plaatsje Apples wordt de eerste rit in lijn begonnen. Onderweg staan vier beklimmingen op het menu. Eén berg van derde categorie en drie van tweede categorie. De eerste is de Col de Etroits, gevolgd door de Le Haut de la Côte van derde categorie. Vanaf de flanken kan uitgekeken worden op het Meer van Neuchâtel. De derde klim is de Col Les Pontins na 122 kilometer en deze vormt het voorgerecht, omdat de beslissing hoogstwaarschijnlijk zal vallen op de slotklim van dag: de Col de la Vue des Alpes. De top van deze acht kilometer lange klim ligt op zeventien kilometer van de eindstreep in Saint-Imier. Gaan de favorieten hier al de degens kruisen, of kan een vluchter victorie kraaien?
Beklimmingen:
Na 56,9 km – Col de Etroits, 2e categorie (11,5 km aan 4,8% stijging, max. 9%)
Na 84,1 km – Le Haut de la Côte, 3e categorie (3,8 km aan 8,1% stijging, max. 10%)
Na 122,9 km – Col Les Pontins, 2e categorie (4,0 km aan 8,6% stijging, max. 11%)
Na 150,9 km – Col de la Vue des Alpes, 2e categorie (8,0 km aan 6,7% stijging, max. 9%)
Start: 13.00 uur
Aankomst: 17.07 – 17.27 uur
Donderdag 30 april – Etappe 3: Moutier – Porrentruy (172,5 km)
In het industriestadje Moutier vertrekken de renners voor etappe drie. Om stipt 13.00 uur zal gestart worden, aangezien in deze streek onderdelen gemaakt worden voor de fameuze Zwitserse horloges. Aan Zwitserse precisie geen gebrek. Ook op deze dag zijn er vier gecategoriseerde klimmen opgenomen in het parcours. Ook zitten er twee serieuze cols in, die geen categorie-sticker opgeplakt hebben gekregen.
Pas na 80 kilometer doemt de eerste klim van de dag op: de Côte de Bure. Na de afdaling hiervan staan twee korte, venijnige klimmetjes te wachten: de Col de la Croix en de de Col des Rangiers. Hierna wordt weer een lus gemaakt en zal de Côte de Bure opnieuw beklommen worden. De afzink zal voor een snelle finale zorgen, waar beslist gaat worden wie als eerste over de finish in Porrentruy raast. Loont de aanval hier, of gaat een uitgedund peloton sprinten voor de zege?
Beklimmingen:
Na 80,8 km – Côte de Bure, 3e categorie (1,8 km aan 7,4% stijging, max. 10%)
Na 115 km – Col de la Croix, 2e categorie (4,8 km aan 6,3% stijging, max. 10%)
Na 125,1 km – Col des Rangies, 2e categorie (5,0 km aan 7,2% stijging, max. 10%)
Na 147,4 km – Côte de Bure, 3e categorie (1,8 km aan 7,4% stijging, max. 10%)
Start: 13.00 uur
Aankomst: 17.09 – 17.28 uur
Vrijdag 1 mei – Etappe 4: La Neuville – Fribourg (169,8 km)
Aan de oever van de Billersee zullen de renners worden afgevlagd voor de start van rit vier, een van de minst zware etappes van deze ronde. Toch zitten er drie klimmen in de bijna 170 af te leggen kilometers. De eerste is Les Paccots van de tweede categorie, die halfweg de rit gelokaliseerd is. De slotfase wordt gekenmerkt door twee beklimmingen: Sorens en Treyvaux, al moeten die niet voor problemen zorgen bij de grote kleppers in het deelnemersveld. De laatste tien kilometers gaan vooral in dalende lijn, waardoor een sprint met een grote groep onafwendbaar lijkt in Fribourg, de stad waar Feyenoord-verdediger Terence Kongolo het levenslicht zag. Vorig jaar ging Michael Albasini met de zegebloemen weg uit Fribourg.
Beklimmingen:
Na 97 km – Les Paccots, 2e categorie (3,9 km aan 6,8% stijging, max. 11%)
Na 136,6 km – Sorens, 2e categorie (4,4 km aan 5,1% stijging, max. 10%)
Na 157,8 km – Treyvaux, 3e categorie (3,8 km aan 3,7% stijging, max 8%)
Start: 13.00 uur
Aankomst: 17.08 – 17.27 uur
Zaterdag 2 mei – Etappe 5: Fribourg – Champex-Lac (162,7 km)
Direct vanuit de start in de finishplaats van de dag ervoor, Fribourg, gaat het bergop. In het begin vallen de stijgingspercentages nog mee, maar het is de inleiding van de Col des Mosses. Deze berg zal de eerste van vier cols zijn van eerste categorie op deze zaterdag. Een bijna twintig kilometer lange afdaling en een vlak stuk leiden de renners naar Les Giettes.
Na deze beklimming is er weer een lang tussenstuk, alvorens La Petite Forclaz staat te wachten. Dit is het voorproefje voor het slotstuk dat Champex-Lac heet. Bovenop deze steile klim van veertien kilometer ligt de eindstreep getrokken. Hier zal het klassement op zijn kop gezet worden. Welke klimgeit kan zijn vorm het beste etaleren op de flanken van Champex-Lac en wellicht een voorbode nemen op de eindzege in deze ronde?
Beklimmingen:
Na 63,8 km – Col des Mosses, 1e categorie (13,7 km aan 4% stijging, max. 9%)
Na 105,8 km – Les Giettes, 1e categorie (9,4 km aan 7,6% stijging, max. 11%)
Na 142,1 km – La Petite Forclaz, 1e categorie (5,1 km aan 9,8% stijging, max. 13%)
Na 162,7 km – Champez-Lac, 1e categorie (14,2 km aan 7% stijging, max. 13%)
Start: 12.40 uur
Aankomst: 17.05 – 17.28 uur
Zondag 3 mei – Etappe 6: Lausanne – Lausanne (17,3 km) Individuele tijdrit
De afgelopen jaren is de laatste rit een individuele strijd tegen het (Zwitserse) uurwerk. Thomas Dekker was de laatste renner die de chrono won in en om Lausanne. De afgelopen edities werden ook Neuchâtel, Genève en Crans-Montana verkozen tot start- en aankomstplaats van de slottijdrit. Onderweg moet wel een stuk geklommen worden, de top aan de Rue de la Mercerie ligt op 514 meter hoogte, terwijl start/finish op 375 meter hoogte ligt.
Nadat het hoogste punt is bereikt, gaat het in dalende lijn naar de oever van het Meer van Genève, het grootste meer van Frankrijk en Zwitserland. Lausanne, de geboorteplaats van de Zwitserse toptennisser Stanislas Wawrinka, is het eindpunt van deze meerdaagse rittenkoers. Na de tijdrit weten we wie Chris Froome op zal volgen en met wie rekening gehouden moet worden in de Giro d’Italia en in de Tour de France.
Start eerste renner: 11.59 uur (uitgegaan van geen uitvallers)
Aankomst laatste renner: 15.15 uur
Favorieten
Eén van de twee oud-winnaars die dit jaar aan de start verschijnt, is Chris Froome. De in Kenia geboren Brit wist de vorige twee edities te winnen. Hij gaat proberen zijn titel te verdedigen en zo een heuse hattrick te scoren als het om eindzeges gaat. Stephen Roche is de enige die dat eerder gelukt is. Hij schreef de Ronde van Romandië op zijn naam in 1983, 1984 en 1987. Roche’ zoon Nicolas is, alsof het zo zou moeten zijn, nu een van de meesterknechten van Froome.
In februari wist Froome nog Alberto Contador af te troeven in de Ruta del Sol, maar de afgelopen weken loopt het nog niet zoals gewenst. In de Ronde van Catalonië speelde hij geen rol van betekenis en in de Waalse Pijl kwam hij ten val. Ondanks de tuimelpartij lijkt het geen probleem te zijn om als kopman te starten in Vallée de Joux. De kopman krijgt naast Roche ook Peter Kennaugh en Geraint Thomas mee als helpers in de bergen.
De tweede oud-winnaar aan de start is Simon Spilak. De Sloveen is de kopman bij Katusha en werd vorig jaar nog tweede. De Russische ploeg heeft daarnaast ook Yuri Trofimov en Ilnur Zakarin in huis voor de bergritten. Sergei Chernetckii kan voor ritzeges gaan, zoals hij Catalonië al liet zien. De laatste podiumman van 2014 was Rui Costa. De wereldkampioen van destijds reed al naar de top 10 in Parijs-Nice en het Baskenland, en werd vierde in de Amstel Gold Race. Met de vorm zit het wel goed bij de Portugees, die sterke ploegmaats meekrijgt. Rafael Valls lijkt zijn doorbraak te maken dit seizoen, met winst in Oman en top 10-noteringen in Parijs-Nice en Catalonië. Ook Przemyslaw Niemiec kan uit de voeten op hoogte.
Vincenzo Nibali komt ook opdagen in Zwitserland in voorbereiding op de verdediging van zijn Tourtitel. De Italiaanse kampioen krijgt een sterke selectie mee, met Jakob Fuglsang, Michele Scarponi en Rein Taaramäe als meesterhelpers. Lieuwe Westra zal ook in dienst rijden, maar kan met zijn aanvalslust wellicht hopen op een ritzege. Etixx-Quick-Step komt op haar beurt met Rigoberto Uran. De Colombiaanse ronderenner mikt naast de Giro ook op de Tour en liet zich al zien in Tirreno-Adriatico (derde) en de Ronde van Catalonië (vijfde). De altijd sterke Tony Martin is er ook bij, hij kan een belangrijke schakel zijn in de ploegentijdrit en een gooi doen naar de ritzege in de slotchrono.
Wielerliefhebbers zullen uitkijken naar de eerste clash tussen Froome en Nairo Quintana. De Girowinnaar van 2014 zal in de Tour een gooi doen naar de macht, en zal hier al een flinke dreun uit kunnen delen aan zijn concurrenten. Movistar stuurt een sterk zevental met de Colombiaanse kopman mee. Een andere renner die zijn pijlen richt op La Grande Boucle is Thibaut Pinot. De Franse hoop liet zich al van voren zien in het Baskenland, het Critérium International en Tirreno-Adriatico en wil zijn vorm doortrekken in Romandië.
Andere Franse kanshebbers moeten gezocht worden in het kamp van AG2R La Mondiale. Zij nemen hun twee Tourtoppers van vorig jaar, Jean-Christophe Péraud en Romain Bardet, mee naar de Zwitserse rittenkoers. Zij krijgen daar gezelschap van de in goede vorm stekende Alexis Vuillermoz. Carlos Betancur en Jan Bakelants kunnen de Franse ploeg aan mogelijk dagsucces helpen. De Zwitsers zullen uitkijken naar de verrichtingen van hún ploeg, IAM Cycling. Mathias Frank is de grote man. Stef Clement is de Nederlander van dienst, hij zal hier zijn vorm opbouwen richting de Giro.
BMC heeft Darwin Atapuma aangewezen als kopman, maar ook Alessandro De Marchi en werelduurrecordhouder Rohan Dennis kunnen de Amerikaanse ploeg met de Zwitserse sponsor laten juichen. Orica-GreenEDGE mikt op het talent van Simon Yates in het klassement, maar Michael Albasini zal zich koste wat kost willen tonen in eigen land. Vorig jaar wist hij nog drie etappes te winnen. Ook Simon Gerrans zal zijn opwachting maken.
Dan hebben we het nog niet over de Nederlandse ploeg gehad. LottoNL-Jumbo heeft nog steeds geen wedstrijd gewonnen, maar hoopt zich hier van dat probleem te verhelpen. Robert Gesink heeft zich bij zijn rentree direct laten zien in de Waalse Pijl met een 25e plaats. Kan hij de gele formatie aan die broodnodige overwinning helpen? Een andere renner, bij wie zijn seizoen ook nog niet gaat zoals gehoopt, is Tom Van Asbroeck. De rappe Belg kan in een uitgedunde groep voor een verrassing zorgen met zijn snelle benen.
Lotto Soudal heeft vertrouwen in de klimmersbenen van Jurgen Van den Broeck, die voor de derde keer in zijn carrière de Giro gaat betwisten en hier zijn vorm zal opbouwen naar Italië. Cannondale-Garmin heeft Daniel Martin een troef voor de Zwitserse cols, maar kan ook hopen op prestaties van Ramunas Navardauskas of Nathan Haas. Tinkoff-Saxo hoopt op haar beurt dat Rafal Majka zich goed profileert, hij krijgt steun van onder meer Robert Kiserlovski en Chris Anker Sørensen.
Voor de rappe mannen is de Ronde van Romandië geen goede uitvalsbasis. Toch zullen enkele spurters de reis naar het Frans sprekende deel van Zwitserland maken. Luka Mezgec (Giant-Alpecin) zou Tom Veelers als lead-out meekrijgen, maar de Nederlander moet zijn rentree uitstellen. Bryan Coquard is de snelle man bij Europcar, Etixx-Quick-Step neemt Gianni Meersman en Julian Alaphilippe mee, Tosh Van der Sande vormt met Greg Henderson het sprintersduo van Lotto Soudal en Sky heeft met Elia Viviani een spurtbom in huis. Daarnaast beschikt Trek Factory Racing nog over de rappe Giacomo Nizzolo.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Vincenzo Nibali, Chris Froome
** Rigoberto Uran, Simon Yates, Simon Spilak
* Thibaut Pinot, Mathias Frank, Rui Costa, Jakob Fuglsang
Website organisatie
Deelnemerslijst
TV
Sporza zal de Ronde van Romandië live uitzenden. Elke dag vanaf 16.15 uur zal Renaat Schotte ditmaal plaatsnemen in het commentaarhok, in plaats van op de motor. José De Cauwer zal hem vergezellen. Zondag start de uitzending al om 14.00 uur.
Het weer
Dinsdag is het licht bewolkt en komt de temperatuur niet boven de 10 graden Celsius. Woendag zal het iets warmer zijn, maar zal er een dikkere wolkenlaag liggen dan de dag ervoor. Donderdag is het druilerig, terwijl vrijdag de kans op een bui ook aanwezig is. Zaterdag moeten de renners ook vrezen voor plensbuien, en zondag is het eveneens nog niet zeker of het droog zal blijven in Lausanne.
[poll id=”28″]
Ik hoop in Romandië op een mooie prestatie van iemand, die op jonge leeftijd een belangrijke rol speelde in de eindzege van Dekker destijds. Hup Condor!
Ja, dat viel mij ook meteen op. Ik moest even zoeken wie het ook alweer waren. Het was een aardige top-10 destijds:
1. Thomas Dekker
2. Paolo Savoldelli
3. Andrey Kashechkin
4. Cadel Evans
5. Christopher Horner
6. Roman Kreuziger
7. Igor Antón
8. Andy Schleck
9. Sylwester Szmyd
10. Janez Brajkovič
Net zoals hij deed destijds in de koninginnerit van de Tour de Suisse
Contador zou zelfmoord plegen mocht hij nu nog meer koersen rijden voor de Giro. Vergeet niet dat zijn doel Giro en Tour is. Dan moet je eerder te fris aan de start staan dan al wat 'uitgeput'.
Zakarin wint hier met een minuut of 2 voorsprong op de rest, dat kan toch niet anders
Zonder gekheid, benieuwd of Quintana kan terugslaan na zijn ietwat tegenvallende optreden in Baskenland. Parcours ligt hem alleszins beter, maar toch zou een Froome in topvorm hier altijd moeten winnen van Nairo. Nibali een raadsel waarom hij 3 sterren krijgt.
Het is Nibali zelfs als hij uit vorm is verdient hij nog minimaal 2 sterren.
'Gewoon' een keer meegaan in de ontsnapping. Volgens mij klopt hier iets niet. Gesink staat er niet bekend om dat hij in een groepje wegrijdt van de klassementsmannen, dus dat is dan zeker niet gewoon. Neemt niet weg dat ik hoop dat hij hier een mooie uitslag kan rijden.
Contador doet waarschijnlijk andere dingen die hem goed voorbereiden op de Giro. Gewoon niet te veel over nadenken want dan is het ook niet verdacht wanneer hij in de Giro opeens geweldig is.
Gesink moet deze ronde vooral rijden om weer koersritme en hardheid op te doen. Als hij in de buurt komt van een top 10 klassering heeft hij het in mijn ogen geweldig gedaan. Ik heb er nog steeds al het vertrouwen in dat Gesink komende Tour weer de beste Nederlandse klassementsrenner is.
Ik zou het zeker mooi vinden als Gesink een keer mee springt met een groepje. Of die ontsnapping dan tot een goed einde gebracht kan worden hangt er vanaf of ze vrijgeleide krijgen en wie er eventueel in zo, n groepje snellere benen heeft. Het ging mij in mijn vorige reacties vooral om het gebruik van het woord gewoon. Dat komt zo over in de trand van dat doe je eventjes, appeltje eitje en succes verzekerd. Maar zo simpel is het niet. Laten we maar afwachten wat komende week brengt. Het parcours en deelnemersveld is in elk geval wat mij betreft veelbelovend.
Ook Quintana als topfavoriet heb ik mijn twijfels bij. Vorig jaar had Froome ook een tijd niets gereden en won ie hier gewoon. Met zo'n tijdrit erin lijkt die me de topfavoriet.
*****
Froome
****
Quintana - Costa
***
Spilak - Fuglsang - Uran
**
Ion Izagirre - Pinot - Nibali
*
Bardet - Thomas - Yates - Frank - Zakarin
Edit: zie nu dat Izagirre niet rijdt.
***** Froome
**** Spilak, Costa
*** Quintana, Fuglsang, Nibali
** Uran, Frank, Pinot, Bardet
* Zoidl, Thomas, Yates, Zakarin, Rolland