Voorbeschouwing: Ronde van Romandië 2017
Na Luik-Bastenaken-Luik is het klassieke voorjaar definitief voorbij. De wielerliefhebbers kijken al reikhalzend uit naar de honderdste Ronde van Italië. De overgang wordt ingevuld door een zesdaagse etappekoers in het Franstalige deel van Zwitserland. De Ronde van Romandië is de koers waar klassementsrenners de laatste puntjes op de i zetten voor de Giro of hun voorbereiding op de Tour beginnen. Ook dit jaar staat er weer een sterk deelnemersveld aan de start. Wat mogen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
Sinds 1947 werd de Ronde van Romandië al zeventig keer verreden. De openingseditie van de koers werd door een Belg gewonnen, Désiré Keteleer. De eerste Nederlandse overwinning was vijf jaar later, in 1952 was Wout Wagtmans de beste. Pas in de zeventiger jaren kreeg die overwinning een vervolg met de zege van Joop Zoetemelk in 1974. Vier jaar later is het Johan van der Velde die de meerdaagse op zijn naam schrijft. In 1988 wint Gérard Veldscholten de Ronde van Romandië en hij is dan voor langere tijd de laatste Nederlandse winnaar.
Een lang wachten resulteert in 2007 in een nieuwe winnaar van Nederlandse afkomst: Thomas Dekker. Door attent te koersen stond hij voor de afsluitende tijdrit nog kort in het klassement. In de twintig kilometer tegen de klok reed hij klassementsleider Chris Horner op een minuut en passeerde ook Igor Anton in het klassement. Dekker won de tijdrit met vijf seconden voorsprong op Paolo Savoldelli en wist zo de Ronde van Romandië op zijn naam te schrijven.
De ranglijst met het aantal overwinningen per land wordt door Italië aangevoerd. De Italianen behaalden dertien overwinningen, waaronder renners als Paolo Savoldelli, Guiseppe Saronni en Felice Gimondi. De thuisrijders van Zwitserse komaf wonnen twaalf keer de wedstrijd. Ferdi Kübler was is 1948 de eerste, Laurent Dufaux was de laatste in 1998. In de jaren daartussen wonnen onder andere Hugo Koblet en Tony Rominger de etappekoers door Romandië. Zes keer won er een Belg. De laatste zege dateert al van 1986, in dat jaar was Claude Criquielion de beste. Drie keer won er een renner uit Ierland, drie keer was dat Stephen Roche. In 1983, ’84 en ’87 was hij de beste. Met drie overwinningen is hij de recordhouder
In de editie van 2016 was Nairo Quintana de beste. Hij schreef de derde etappe op zijn naam, weliswaar nadat Zakarin werd teruggezet in de uitslag. In de overige etappes wist de Movistar-renner zijn voorsprong te behouden en zo werd hij de tweede Colombiaanse winnaar in de historie van de wedstrijd. Thibaut Pinot en Ion Izagirre mochten mee het podium op.
Winnaars laatste tien edities:
2007: Thomas Dekker
2008: Andreas Klöden
2009: Chris Horner
2010: Simon Spilak
2011: Roman Kreuziger
2012: Bradley Wiggins
2013: Chris Froome
2014: Chris Froome
2015: Ilnur Zakarin
2016: Nairo Quintana
Parcours:
Het parcours van de Ronde van Romandië van dit jaar lijkt veel op dat van vorig jaar, de renners krijgen opnieuw twee aankomsten bergop voor de kiezen. Er wordt begonnen met een proloog en afgesloten met een individuele tijdrit.
Proloog, 25 april: Aigle – Aigle (4,8 km):
De koers begint met een proloog van bijna vijf kilometer in Aigle, de vestigingsplaats van het hoofdkantoor van de UCI. De eerste stappen kunnen gezet worden door klassementsrenners met een goede tijdrit. Voor de pure klimmers is het belangrijk om de schade te beperken.
Etappe 1, 26 april:- Aigle – Champéry (168,6 km):
Na de proloog is er direct een kans voor de mannen met klassementsambities om tijdwinst te boeken. Met de aankomst op een klim van de eerste categorie zal meteen duidelijk worden welke renners in orde zijn en mee gaan doen voor de eindzege.
Etappe 2, 27 april – Champéry – Bulle (161,3 km):
Nadat het stof van de vorige dag is gaan liggen, vertrekken de renners richting Bulle. Hoewel er onderweg wel wat geklommen wordt, lijkt dit een van de weinige kansen voor snelle mannen. De laatste paar kilometer zijn echter nog erg lastig en lopen op. Wordt het een sprint of een avonturier in Bulle?
Etappe 3, 28 april – Payerne – Payerne (187 km):
Een redelijk gelijk scenario in de rit rondom Payerne. Onderweg wat klimwerk, maar dit keer is de aankomst wel vlak. Ploegen die een snelle man mee hebben die wel een bergje overleeft, zullen het hier graag in een sprint zien uitlopen. Welke aanvaller gaat daar proberen een stokje voor te steken?
Etappe 4, 29 april – Domdidier – Leysin (163,5 km):
De voorlaatste etappe mogen de klassementsmannen weer aan de bak. In de rit naar Leysin ligt de aankomst weer op een berg van de eerste categorie. Ook onderweg worden er twee bergen van de eerste categorie beklommen en één van de tweede. Met het oog op de tijdrit zullen de mindere tijdrijders graag een buffer willen opbouwen.
Tijdrit, 30 april – Lausanne – Lausanne (18,3 km):
Op de laatste dag wordt de uiteindelijke uitslag bepaald door een tijdrit. Als er na de eerste vijf dagen nog geen grote verschillen gemaakt zijn, wordt de slotdag nog een spannende. Het parcours loopt de eerste acht kilometer op en gaat daarna in dalende lijn weer naar de streep.
Favorieten:
Nairo Quintana staat niet aan de start van de 71ste Ronde van Romandië. We krijgen dus een nieuwe winnaar en het is goed mogelijk dat Chris Froome (Team Sky) op gelijke hoogte gaat komen met Stephen Roche en zijn derde eindoverwinning gaat behalen. De Britse klassementsrenner is met dit deelnemersveld en zijn gekende kwaliteiten de topfavoriet.
Zijn grootste uitdager lijkt vriend en voormalig ploeggenoot Richie Porte (BMC) te zijn. De Australiër heeft zijn pijlen gericht op de Tour de France en start zijn voorbereiding in Zwitserland. Hij toonde zich al goed in vorm met winst in de Tour Down Under en ritwinst in Parijs-Nice. Een naaste belager is de Spanjaard Ion Izagirre (Bahrain Merida). Hij stond in het Baskenland ook al op het eindpodium na een goede tijdrit en als hij bergop een beetje bij kan blijven is eenzelfde scenario hier niet ondenkbaar. Via Romandië en de Ronde van Zwitserland wil Izagirre zich opmaken voor de Tour de France.
Rigoberto Uran trekt ook ter strijde in Romandië. Tot dusver verloopt het seizoen van Uran niet onaardig en weet hij zijn neus goed aan het venster te steken. Echter zal hij meer willen dan top tien plaatsen in Tirreno en het Baskenland. Kan hij verrassen in de Ronde van Romandië? Ook Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) staat aan het vertrek in Aigle. Een maand geleden moest hij nog noodgedwongen de Ronde van Catalonië verlaten met een gekneusde rib. Hoe staat het met zijn vorm in aanloop naar de Ronde van Italië? Naast Zakarin heeft Katusha-Alpecin ook oud-winnaar Simon Spilak in de ploeg. Op de Zwitserse wegen lijkt de Sloveen net iets meer te kunnen. Spilak stond al vier keer op het eindpodium, in 2010 werd hij eerste en in 2013, ’14 en ’15 eindigde hij steeds als tweede.
Een andere gegadigde voor succes in Romandië is Primož Roglič (LottoNL-Jumbo). Het klimwerk is weliswaar wat zwaarder dan in het Baskenland, waar hij vierde werd, maar toch mogen we hem na zijn prestaties in de rittenkoersen van dit jaar niet onderschatten. Als hij de schade weet te beperken in de bergritten kan hij, net als eerder deze maand, in de slottijdrit nog naar een mooie klassering rijden. De supermarkt-loterijformatie kan ook rekenen op Robert Gesink.
Voor de andere ploeg met Nederlandse wortels start Wilco Kelderman (Sunweb) met ambities. De Nederlandse klimmer schikte zich de afgelopen tijd in een knechtenrol en zal ook in de Giro zich opofferen voor het klassement van Tom Dumoulin. In de Ronde van Romandië mag hij echter voor eigen kans gaan. Vorig jaar bleef hij met drie medevluchters nog nipt het sprintende peloton voor in de slotrit. Hij eindigde toen als derde achter Michael Albasini en Andrey Amador (Movistar). Die laatstgenoemde staat ook dit jaar aan de start. Amador hoeft niet te werken voor Quintana of Valverde. Tijdens de Waalse Pijl maakte Bob Jungels (Quick-Step Floors) een sterke indruk, pas op de Muur van Huy werd hij ingerekend door het peloton. De Luxemburger lijkt weer een stap te hebben gemaakt ten opzichte van vorig jaar. In aanloop naar de Giro zal hij in Romandië zijn vorm testen. Ook voor Jungels geldt dat als hij bergop niet te veel verliest, hij dat in de tijdrit kan goedmaken en zo zicht kan krijgen op een mooie klassering.
Bij AG2R La Mondiale staat jong talent en ervaring aan de start. Pierre Latour en Matthias Frank zullen het moeten doen voor de Franse ploeg. Bij de andere Franse equipe FDJ is het kijken naar thuisrijder Sebastien Reichenbach. Voor UEA Emirates doet Louis Meintjes mee en Astana stuurt Tanel Kangert de ring in. Met Roman Kreuziger staat er namens Orica-Scott nog een oud-winnaar aan de start. De Tsjech richt zich op de Ronde van Frankrijk. Namens Trek-Segafredo doet Jarlinson Pantano mee. Het is de vraag of hij zich op een klassement richt of voor etappezeges gaat.
Een sterk deelnemersveld met verschillende renners die zich op de Ronde van Italië richten en een ander deel van het pak vangt hier zijn voorbereidingen op de Ronde van Frankrijk aan. Het belooft een mooie strijd tussen klimmende tijdrijders en (tijdrijdende) klimmers.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Chris Froome
*** Richie Porte, Ion Izagirre
** Rigoberto Uran, Simon Spilak, Primož Roglič
* Wilco Kelderman, Ilnur Zakarin, Andrey Amador, Bob Jungels
Weer en TV
Voor het mooie weer hoeven de renners niet te komen. Weeronline voorspelt veel regenval en temperaturen tussen de tien en vijftien graden celsius. De koers is exclusief te zien op Eurosport 1, dagelijks zal de uitzending om 16:00 beginnen. De slotetappe is vanaf 14:00 te zien. De wedstrijd wordt becommentarieerd door José Been samen met co-commentator en WielerFlits Live-analist Michael Boogerd.
[poll id=”486″]
Inderdaad,zonde is zo'n mooie koers.
Verder benieuwd wat Kelderman hier gaat doen, top 15 en een top 5-10 in een bergetappe zou leuk zijn.
Hij is gewoon vaak erg goed in rondjes van een week, vorm richting de Giro hoort ook wel goed te zitten en de tijdritten zijn uiteraard ook in zijn voordeel. Ik denk dat top 5 toch wel zou moeten lukken, misschien zelfs wel podium.
Lopez? Hoezo?