Voorbeschouwing: Ronde van Slovenië 2019
foto: Cor Vos
woensdag 19 juni 2019 om 09:00

Voorbeschouwing: Ronde van Slovenië 2019

Wie zich vroeger wilde voorbereiden op de Tour de France, deed dat traditioneel in het Critérium du Dauphiné of de Ronde van Zwitserland. Maar tegenwoordig zijn er meerdere wegen die naar Parijs leiden. Zo is er ook nog de Ronde van Slovenië (2.HC), die aanstaande woensdag begint. WielerFlits blikt uiteraard vooruit!

Historie

Boris Premužic, Valter Bonča, Lorenzo Di Silvestro, Branko Filip… Nee, het is geen schande als u deze namen niet kent. Wat ze te maken hebben met de Ronde van Slovenië? Deze vier (ex-)renners mogen zich eindwinnaar noemen van deze meerdaagse rittenwedstrijd. Voor Premužic, Bonča, Di Silvestro en Filip was het – niet geheel verrassend – de grootste zege uit hun carrière. Maar eerlijk is eerlijk: aanvankelijk wonnen bescheiden renners de Ronde van Slovenië. Want zelfs tijdrijder Tobias Steinhauser kun je toch bezwaarlijk een topper noemen.

Er is echter veel veranderd sinds 1993, het jaar waarin de allereerste editie werd georganiseerd. In 2002 kregen we met Evgeny Petrov de eerste Russische eindwinnaar. Het bleek voor Petrov het begin van een mooie carrière, die hem zou voeren langs grote ploegen als Mapei-Quick Step, iBanesto, Saeco, Lampre en Tinkoff-Saxo. Toch leverde het thuisland nog vaak een eindwinnaar af, met Martin Derganc, Mitja Mahorič en Tomaž Nose. Na de zege van Jure Golčer in 2008 namen de ‘buitenlanders’ echter de macht over.

Vincenzo Nibali en Primoz Roglic staan allebei op de erelijst – foto: Cor Vos

Het begon allemaal met Jakob Fuglsang, die exact tien jaar geleden Nose en Domenico Pozzovivo van de overwinning wist te houden. Vervolgens was het de beurt aan Vincenzo Nibali, Diego Ulissi, Radoslav Rogina en Tiago Machado. Gelukkig voor de Sloveense wielerfans konden ze in 2012 juichen voor de onlangs betrapte Janez Brajkovič. De Ronde van Slovenië werd steeds internationaler, waardoor het meer en meer toppers wist aan te trekken. En toch bleven de Sloveense wielrenners successen boeken.

Of moeten we zeggen: wist Primož Roglič succes te boeken. De ronderenner van Jumbo-Visma won in 2015 namelijk voor de eerste keer zijn thuiskoers, toen hij overigens nog uitkwam voor het bescheiden Adria Mobil. Drie jaar later was het opnieuw raak, maar toen voor de Nederlandse WorldTour-ploeg. Verder zagen we nog Rein Taaramäe en Rafał Majka op het hoogste schavotje staan, waardoor we uitkomen op 22 verschillende eindwinnaars.

Laatste tien winnaars Ronde van Slovenië
2018: flag-si Primož Roglič
2017: flag-pl Rafał Majka
2016: flag-ee Rein Taaramäe
2015: flag-si Primož Roglič
2014: flag-pt Tiago Machado
2013: flag-hr Radoslav Rogina
2012: flag-si Janez Brajkovič
2011: flag-it Diego Ulissi
2010: flag-it Vincenzo Nibali
2009: flag-dk Jakob Fuglsang


Vorig jaar

Primož Roglič begon vorig jaar als torenhoge favoriet aan ‘zijn’ Ronde van Slovenië, na indrukwekkende optredens in de rondes van het Baskenland en Romandië. Dat de Sloveen zou winnen, stond voor veel wielervolgers al vast. Maar op welke manier? En met hoeveel voorsprong? Hij moest het alleen nog even doen, zeker omdat op de slotdag een individuele tijdrit op het programma stond, dé specialiteit van Roglič.

De kopman van LottoNL-Jumbo wist het uiteindelijk waar te maken, en hoe! De thuisrijder werd in de derde etappe naar Celje nog geklopt door zijn voornaamste uitdager Rigoberto Urán, maar een dag later was het wél raak in Kamnik. Roglič wist op de slotklim iedereen uit het wiel te rijden, om vervolgens naar de zege te soleren. Hierdoor begon hij met een geruststellende voorsprong aan de afsluitende tijdrit naar Novo Mesto.

foto: Cor Vos

Het werd een ware triomftocht voor Roglič, die zijn landgenoot Jan Tratnik en de Tsjechische allrounder Josef Černý op meer dan een halve minuut wist te fietsen. De 28-jarige renner zette de puntjes duidelijk op de i. Zijn naaste belager Urán moest als runner-up bijna twee minuten toegeven. Roglic’s landgenoot Matej Mohorič finishte als derde in de Ronde van Slovenië, maar wel op meer dan twee minuten.

Top-5 Ronde van Slovenië 2018
1. flag-si Primož Roglič (LottoNL-Jumbo)
2. flag-co Rigoberto Urán (EF Education First-Drapac)
3. flag-si Matej Mohorič (Bahrain Merida)
4. flag-si Tadej Pogačar (Ljubljana Gusto Xaurum)
5. flag-au Michael Storer (Team Sunweb)


Parcours

Dit jaar zal de winnaar van de Ronde van Slovenië over goede klim- en daalcapaciteiten moeten beschikken, aangezien de meeste etappes finishen na een pittige helling. Maar wat vooral opvalt: de organisatie heeft ditmaal niet gekozen voor een tijdrit, waardoor de pure klimmers niet hoeven te vrezen voor een draai om hun oren. En de sprinters? Die hopen vooral op succes in de eerste etappe naar Rogaška Slatina.

Woensdag 19 juni, etappe 1: Ljubljana – Rogaška Slatina (171 km)

De 26e editie van de Ronde van Slovenië begint met een relatief vlakke etappe van Ljubljana naar Rogaška Slatina. We gebruiken het woord relatief, omdat er toch nog behoorlijk moet worden geklommen. De vijfdaagse rittenkoers vertrekt dus vanuit hoofdstad Ljubljana, dat zeker een bezoekje waard is. Of er een link is met de koers? Jazeker, aangezien oud-winnaars Bonča en Premužic hier zijn geboren, net als Bahrain Merida-coureur Luka Pibernik.

Eenmaal vertrokken vanuit Ljubljana begint het direct te klimmen naar Pečar (3,1 km aan 5,4%) en Trebeljevo. Vervolgens blijven de coureurs in oostwaartse richting rijden, langs plaatjes als Litija, Zagorgje en Celje, waar Urán vorig jaar nog een bergetappe wist te winnen. Ditmaal stoppen ze niet in Celje, maar koersen ze verder richting de laatste klim van de dag: Planina Pri Sevcini.

Als de heren coureurs eenmaal boven zijn, hebben ze twee kilometer geklommen aan een gemiddelde van acht procent. Maar of er verschillen zullen ontstaan op de flanken van deze klim? Dat is maar zeer de vraag, aangezien de top behoorlijk ver van de aankomst ligt. De laatste vijftig kilometer zijn zeker niet te onderschatten, maar een (massa)sprint behoort zeker tot de mogelijkheden.

Start: 12.27 uur
Finish: 16.16-16.53 uur

Donderdag 20 juni, etappe 2: Maribor – Celje (146,3 km)

Een ding is zeker: de sprinters zullen donderdag niet meespelen om de overwinning. Al is het wel uitkijken naar de rappe puncheurs, die hier een ideaal parcours krijgen voorgeschoteld. Vanuit Maribor – een industriestad gelegen aan de rivier de Drau – gaat het naar de 655 meter hoge Veliko Tinje (5,4 km aan 6,6%). De renners zullen vandaag echt moeten klimmen onderweg naar Celje.

Na de afdaling van de Veliko Tinje koerst het peloton over een glooiend parcours naar de Svetina, dé scherprechter van vandaag. De renners beginnen op een hoogte van 260 meter boven zeeniveau, om 5,4 kilometer later net boven de 700 meter uit te komen. Een wiskundige berekening leert ons dat de gemiddelde stijgingsgraad 7,7% is, wat lastig genoeg is om verschillen te maken. De finishstreep ligt alleen niet op de top.

De renners moeten nog bijna 23 kilometer afleggen, waardoor in de slotfase nog veel kan gebeuren. Na een razendsnelle afdaling komen de renners beneden voor de laatste dertien vlakke kilometers. Een vijftal kilometer later passeren de renners voor de eerste keer de streep in Celje, om vervolgens nog een laatste lokale ronde af te werken. De aankomst is biljartvlak, in tegenstelling tot vorig jaar.

Start: 11.26 uur
Finish: 14.45-15.17 uur

Vrijdag 21 juni, etappe 3: Žalec – Idrija (169,8 km)

De tweede rit naar Celje is al pittig, maar wat dan te denken van de etappe van vrijdag? Tussen gaststeden Žalec en Idrija liggen vier beklimmingen, waaronder drie in de laatste zestig kilometer. Maar eerst moet het startschot klinken in het noordoostelijke gelegen Žalec, een plaatsje aan de rivier de Savinja, waar verder weinig over te vertellen valt. Dan gaan we maar door naar de Kozjak (2,5 km aan 6%), de eerste gecategoriseerde klim.

Na de Kozjak gaat het naar de tussensprints in Kamnik (daar waar Primož Roglič zo indrukwekkend zegevierde), Medvode en Škofja Loka. Na de derde en laatste bonussprint koersen de renners door naar de bevoorradingszone in Trebija. Hier kunnen de renners nog snel wat eten en drinken, net op tijd voordat de finale zal losbarsten. Want het peloton zal scheuren op de beklimmingen van Rovte, Medvedje Brdo en Dole.

De Rovte (5,6 km aan 2,5%) en Medvedje Brdo (7,9 km aan 3%) zullen vooral als opwarmertjes dienen voor de Dole, misschien wel de zwaarste beklimming in deze Ronde van Slovenië. Waarom? Omdat de renners vijf kilometer moeten klauteren aan een gemiddelde van 9%. Een ideale springplank voor de klimmers in dit peloton, zou je toch denken. Maar net als donderdag ligt de finish niet op de top, maar zo’n twintig kilometer verder.

Zien we vrijdag Tadej Pogačar in de aanval? – foto: Gettyimages

Voordat de winnaar zijn zegegebaar kan maken, zal hij eerst veilig beneden moeten komen. Wanneer dit het geval is, zal hij nog enkele vlakke kilometers moeten afwerken naar finishplaats Idrija, bekend vanwege zijn mijnen. Die zijn blijkbaar zo bijzonder, dat ze al een tijdje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

Start: 11.00 uur
Finish: 14.51-15.28 uur

Zaterdag 22 juni, etappe 4: Nova Gorica – Ajdovščina (153,9 km)

Het klassement zal er vrijdagmiddag totaal anders uitzien, maar de kaarten zijn nog niet definitief geschud. Daarvoor is de voorlaatste etappe van Nova Gorica naar Ajdovščina gewoon te lastig. Wist u overigens dat startplaats Nova Gorica gebouwd is op een zekere rancune? In 1948 werd namelijk besloten dat het aangrenzende Gorizia onder Italiaans bestuur kwam te vallen.

Het toenmalige Joegoslavië (waar Slovenië onderdeel van uitmaakte) besloot niet veel later om tien kilometer verderop een gloednieuwe stad te bouwen onder de naam Nova Gorica, vrij vertaald Nieuw Gorizia. Het was een direct antwoord op de veranderende machtsverhoudingen na de Tweede Wereldoorlog. Maar genoeg over de geschiedenis van Novo Gorica, het gaat om de etappe zelf!

Via de beklimmingen van Vrhovlje (5 km aan 6,3%), Temnica (4,2 km aan 7,8%) en Štanjel (5 km aan 4,5%) gaat het naar de laatste beklimming van deze zaterdagetappe. De bijzonder pittige Predmeja (9 km aan 8%) voert naar een hoogte van 902 meter, het hoogste punt in deze Ronde van Slovenië. Maar ook in deze vierde etappe finishen de renners niet bergop. De streep ligt namelijk in de westelijke stad Ajdovščina.

Ditmaal dalen de renners bijna tot op de streep. Pas onder de vod van de laatste kilometer zal de snelheid weer wat zakken. De vraag is of de verschillen na deze rit nog speelbaar zijn, aangezien in de slotetappe ook nog wat te halen valt.

Start: 11.08 uur
Finish: 14.37-15.11 uur

Zondag 23 juni, etappe 5: Trebnje – Novo Mesto (167,5 km)

De slotetappe van de 23e Ronde van Slovenië is niet zo lastig als de voorgaande etappes, maar tussen Trebnje en Novo Mesto liggen nog wel twee beklimmingen: die naar Brezje (7,6 km aan 4,4%) en de Vahta (8,6 km aan 4,7%). Krijgen we hier nog strijd te zien tussen de favorieten voor de eindzege? Een nadeel: de beklimmingen zijn behoorlijk lang, maar verre van steil.

Na de top van de Vahta is het nog bijna dertig kilometer tot de meet, waardoor een aanvaller van goeden huize moet komen om stand te houden. De laatste vijftien kilometer gaan op af, maar dit moet voor doorgewinterde profs geen probleem zijn. Met nog 7,4 kilometer te gaan passeren de renners voor de eerste maal de aankomststreep. Nog één lokale ronde in en rond Novo Mesto te gaan!

Mocht u toevallig in de buurt zijn, neem dan even de moeite om naar eindpunt Novo Mesto te rijden. Het uitzicht is er adembenemend, aangezien de stad wordt omringd door de rivier Krka. Daarnaast heeft Novo Mesto een stadsmuseum, waar veel archeologische vondsten worden tentoongesteld die in de omgeving zijn opgegraven.

Start: 11.00 uur
Finish: 14.48-15.24 uur


Favorieten

De Ronde van Slovenië mag dan concurrentie hebben van het Critérium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland, de organisatie heeft heel wat mooie namen weten te verleiden om deel te nemen. Met BORA-hansgrohe, Mitchelton-Scott, Dimension Data, UAE Emirates en Bahrain Merida staan bovendien vijf WorldTour-ploegen aan de start. Verder hebben zeven ProContinentale teams een uitnodiging ontvangen.

Tadej Pogačar is bezig aan een geweldig debuutseizoen – foto: Cor Vos

Titelverdediger Primož Roglič is dit jaar niet van de partij. Geen probleem, want de Slovenen kunnen deze week juichen voor toptalent en topfavoriet Tadej Pogačar. De 20-jarige klimmer is pas bezig aan zijn eerste jaar als profwielrenner, maar de kopman van UAE Emirates koerst als een doorgewinterde vedette. Zo won hij dit seizoen al de Volta ao Algarve en de Ronde van Californië. Dan moet eindwinst in de Ronde van Slovenië helemaal mogelijk zijn. Vergeet niet dat hij de voorbije jaren al vierde en vijfde werd.

Maar de thuisfavoriet zal ervoor moeten knokken, gezien de sterkte van de concurrentie. Let voorop op Mitchelton-Scott, dat met Lucas Hamilton en Esteban Chaves twee kandidaat-winnaars stuurt. Chaves heeft de naam, maar Hamilton heeft wellicht de betere benen. De jonge Australiër maakte indruk in de Giro d’Italia door kilometerslang op kop te sleuren voor zijn kopman Simon Yates. De 23-jarige Hamilton – dit jaar al winnaar van de Settimana Internazionale Coppi e Bartali – krijgt nu de kans als (mede-)kopman.

Zien we deze week opnieuw een lachende Chaves? – foto: Cor Vos

En dan door naar Chaves: de Colombiaan kon in de voorbije Giro d’Italia eindelijk weer lachen. De inmiddels 29-jarige klimmer werd sinds zijn wonderseizoen 2016 getroffen door blessures, ziekte en het verlies van een goede vriend, waardoor hij zelden zijn oude niveau wist te halen. Nog steeds is Chavito niet de oude, maar op San Martino di Castrozza kwam de verlossing: hij wist zijn medevluchters uit het wiel te rijden voor een emotionele zege. Kan Chaves bevestigen in de Ronde van Slovenië? Op papier is hij misschien wel de beste klimmer.

Hamilton en Chaves wisten de Giro te kleuren, maar Fausto Masnada was een nog grotere smaakmaker. Je kon de televisie niet aanzetten, of de Italiaan van Androni Giocattoli-Sidermec was in de aanval. Het leverde hem een ritzege op in San Giovanni Rotondo, maar ook een pak ereplaatsen én de Cima Coppi. Verwacht ook een aanvallende Masnada in de Ronde van Slovenië. Het parcours moet hem in ieder geval liggen, en het ontbreken van een tijdrit is een voordeel van de gewilde klimmer. De vraag is alleen: wanneer is het pijpje leeg bij Masnada?

Het devies voor Fausto Masnada: aanvalluh! – foto: Cor Vos

Pogačar, Hamilton, Chaves en Masnada zijn topfavorieten, maar er zijn nog kapers op de kust. Zo rekent Gazprom-RusVelo op het Russische rondetalent Aleksandr Vlasov, die dit jaar al top-10 reed in onder meer de Ruta del Sol, de Tour of the Alps en de recent verreden Vuelta Asturias. Israel Cyling Academy gokt dan weer op de herstelde Ben Hermans, die in dit soort rondjes moet kunnen meedoen om de zege.

We komen nog even terug op UAE Emirates, want Pogačar is niet de enige kandidaat-eindwinnaar die uitkomt voor de WorldTour-ploeg. Met Diego Ulissi staat ook een oud-winnaar aan de start: de Italiaan won de ronde alweer acht jaar geleden. Nu is Ulissi weer terug, klaar om te schitteren. De puncheur zegevierde afgelopen week nog in de GP Lugano, dus met zijn vorm zit het wel snor! En dan hebben we nog Jan Polanc, die in de voorbije Giro d’Italia enkele dagen de roze trui droeg. Kan die laatste schitteren voor eigen volk?

Diego Ulissi is in vorm, zoveel is zeker – foto: Cor Vos

Verder is het nog uitkijken naar twee Italianen die allebei uitkomen voor Neri Sottoli-Selle Italia-KTM. Zowel Giovanni Visconti als Edoardo Zardini presteerden goed in de Ronde van Hongarije. Maar kunnen zij het ook op een hoger niveau? Met de ervaren Mauro Finetto (Delko Marseille Provence) staat nog een interessante outsider aan het vertrek, net als Bahrain-Merida-kopman Domen Novak en Jay McCarthy.

Tot slot is de Ronde van Slovenië de eerste uitzwaaiwedstrijd van Davide Rebellin. Het is echt waar: de inmiddels 47-jarige Rebellin stopt er binnenkort mee. De Italiaan zet na het Italiaans kampioenschap (30 juni) een punt achter zijn veelbesproken carrière. De voor Meridiana Kamen uitkomende Rebellin zal zich in Slovenië willen voorbereiden op het NK. Verwacht geen wonderen van de gewezen klassiekerwinnaar, maar wellicht laat hij zich nog een keer zien.


Sprinters

Met Pogačar, Chaves en Masnada mogen we spektakel verwachten in de ‘bergen’, maar ook de sprints beloven zeer interessant te worden. De te kloppen man is Pascal Ackermann, die een zeer succesvolle Giro d’Italia achter de rug heeft. De renner van BORA-hansgrohe won in Italië twee etappes en de puntentrui. Aangezien zijn ploeg geen klassementsrenner heeft meegenomen naar Slovenië, is het alle ballen op Ackermann!

Let op Pascal Ackermann in de sprints – foto: Cor Vos

We weten het, hij heeft het al een tijdje niet meer laten zien. Maar Mark Cavendish blijft toch de grootste sprinter van zijn generatie. Zijn werkgever Dimension Data hoopt – wellicht tegen beter weten in – dat de Brit weer zijn oude niveau haalt. Misschien kan hij wat laten zien in de Ronde van Slovenië. Al is het wellicht meer uitkijken naar zijn Italiaanse ploeggenoot Giacomo Nizzolo, die een teleurstellende Giro achter de rug heeft.

Maar we zijn er nog niet, want met Simone Consonni (UAE Emirates) staat er nog een rappe Italiaan aan het vertrek. Wees niet verrast mochten we een Sloveense sprintwinnaar krijgen, in de persoon van man-in-vorm Marko Kump of de ervaren Luka Mezgec. Maar let ook op Phil Bauhaus, Davide Cimolai, en Giovanni Lonardi.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tadej Pogačar
*** Lucas Hamilton, Diego Ulissi
** Fausto Masnada, Esteban Chaves, Aleksandr Vlasov
* Ben Hermans, Giovanni Visconti, Jan Polanc, Edoardo Zardini

Website organisatie
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

In startplaats Ljubljana schijnt het zonnetje. Wat heet: met een een gemiddelde temperatuur van dertig graden Celsius is het gewoon warm. Het is een voorbode voor de rest van de week, al kan er af en toe een buitje vallen. Zo ook in de slotetappe naar Novo Mesto. Een regenjas lijkt kortom geen overbodige luxe.

De Ronde van Slovenië zal net als vorig jaar live worden uitgezonden door Eurosport 1. De sportzender is er woensdag live bij vanaf 14.30 uur. De overige etappes worden uitgezonden vanaf 13.00 uur.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.