Voorbeschouwing: Ronde van Zwitserland 2024 – Koersen met Gino in gedachten
foto: Cor Vos (archief)
Rodriguez1010
zondag 9 juni 2024 om 08:00

Voorbeschouwing: Ronde van Zwitserland 2024 – Koersen met Gino in gedachten

De Ronde van Zwitserland werd vorig jaar gewonnen door Mattias Skjelmose, maar dat is slechts bijzaak. De 87ste editie van de rittenkoers werd namelijk overschaduwd door de noodlottige val van Gino Mäder. Een jaar na deze traumatische gebeurtenis begint in Vaduz een nieuwe uitgave van de Ronde van Zwitserland. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Laatste winnaars Ronde van Zwitserland
2023: flag-dk Mattias Skjelmose
2022: flag-gb Geraint Thomas
2021: flag-ec Richard Carapaz
2020: Geen editie wegens coronacrisis
2019: flag-co Egan Bernal
2018: flag-au Richie Porte
2017: flag-si Simon Špilak
2016: flag-co Miguel Ángel López
2015: flag-si Simon Špilak
2014: flag-pt Rui Costa


Laatste editie

Eindklassement Ronde van Zwitserland 2023
1. flag-sk Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo) in 21u17m19s
2. flag-es Juan Ayuso (UAE Emirates) op 9s
3. flag-be Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) op 45s
4. flag-nl Wilco Kelderman (Jumbo-Visma) op 2m09s
5. flag-fr Romain Bardet (Team DSM) op 2m41s


Parcours

De renners met een voorliefde voor bergen, kunnen in hun handen wrijven. Met liefst vier bergetappes en een afsluitende klimtijdrit, belooft het een loodzware Ronde van Zwitserland te worden. De ronde begint dit jaar – net als in 2023 – met een tijdrit. Alleen is de afstand nu een stuk korter met slechts 4,8 kilometer. Het parcours in Vaduz is biljartvlak en dus op maat van de tijdrit/proloogspecialisten.

Daarna volgen twee etappes naar Regensdorf (2.400 hoogtemeters) en Rüschlikon (2.000 hoogtemeters) waarin het maar de vraag is of we aan sprinten zullen toekomen. Sprinten zullen we zeker niet doen op dag vier, want dan is de streep namelijk getrokken op een bekende klim. De aanloop is nog zo goed als vlak, maar het venijn zit hem in de staart, met de klim van de St. Gotthard Pass (2.091 meter).

De bergrit naar de St. Gotthard Pass is eigenlijk de eerste in een serie van vijf(!) bergetappes, als we de klimtijdrit op de slotdag meerekenen. In de vijfde etappe wacht een dubbele beklimming naar Cari, eerst vanuit het noorden en vervolgens het zuiden. Na de tweede passage kennen we de ritwinnaar. In rit zes wordt er dan weer koers gezet naar de pittige slotklim naar skigebied Belalp.

De laatste twee etappes spelen zich dan weer af rond winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon, een plek die we ook (of vooral) associëren met de Ronde van Romandië. Op zaterdag is een korte en explosieve rit-in-lijn van slechts 118,7 kilometer uitgetekend, met onderweg twee keer de Col de la Croix en de slotklim naar Villars-sur-Ollon (10,7 km aan 7,8%). Na de voorlaatste etappe volgt er geen verplaatsing meer, aangezien de slotrit ook zal eindigen in Villars-sur-Ollon, maar dit keer na een klimtijdrit van 15,7 kilometer.

Wat nog belangrijk is om te vermelden: aan de finish van elke etappe liggen tien, zes en vier bonificatieseconden voor het oprapen voor de nummers één, twee en drie in de daguitslag. Bij de tussensprints zijn dan weer 3, 2 en 1 boniseconden te verdienen.

Een eerbetoon aan Gino

De Ronde van Zwitserland zal in zijn aankomende editie (9-16 juni) de betreurde Gino Mäder eren met een bergprijs en herinneringsrit. “Een van Gino’s sterke punten was het hooggebergte en dus hebben we samen met Gino’s familie besloten om het hoogste punt van de wedstrijd aan hem te wijden”, geeft wedstrijdleider Olivier Senn aan.

Vanaf dit jaar zal het dak van de Ronde de #rideforgino bergprijs heten, waar een speciale prijs te winnen zal zijn. Gino zal zo voor altijd verbonden blijven aan de Ronde van Zwitserland.”

Het rugnummer 44 dat Mäder bij zijn noodlottige valpartij droeg, zal niet meer worden uitgereikt. Bovendien wordt de hashtag #rideforgino op de leiderstruien geplaatst.

foto: Cor Vos


Zondag 9 juni, Etappe 1: Vaduz – Vaduz (4,8 km, ITT)

We trappen op zondag 9 juni af met een proloog. In Vaduz heeft de organisatie een tijdrittraject uitgetekend van 4,8 kilometer, over biljartvlakke en veelal kaarsrechte wegen. De proloog kent weinig verrassingen of gevaarlijke punten, buiten drie haakse bochten en een flauwe bocht net voor de finish. Het is met andere woorden echt iets voor de specialisten, voor de mannen die in een korte tijd enorm veel snelheid kunnen ontwikkelen.

“Deze openingstijdrit is niet erg veeleisend. Zelfs de slechtste tijdrijders kunnen de schade beperken”, verwacht oud-prof en sportief verantwoordelijke David Loosli. “In het klassement telt echter elke seconde. Voor de zege moeten we zeker kijken naar de goede tijdrijders en baanspecialisten.” Vaduz, de hoofdstad van het kleine Vorstendom Liechtenstein, was twee jaar geleden nog gaststad van de 25,6 kilometer lange slottijdrit van de Ronde van Zwitserland.

Start: 14.08 uur (eerste renner)
Finish: rond 17.00 uur (laatste renner)


Maandag 10 juni, Etappe 2: Vaduz – Regensdorf (176,9 km)

Vaduz is niet alleen het epicentrum van de proloog van de Ronde van Zwitserland, het dient ook als het vertrekpunt voor de eerste rit-in-lijn richting Regensdorf. De renners mogen zich opmaken voor een etappe van bijna 180 kilometer, over geaccidenteerd terrein, goed voor 2.400 hoogtemeters. Het is dan ook de vraag of we aan het einde zullen sprinten om de overwinning. Misschien met een kleine groep, maar een omvangrijk peloton?

Het is voor de rappe mannen dan vooral zaak om de Regensberg, de derde en laatste gecategoriseerde klim van de dag, te overleven. De beklimmingen naar Obstalden (4,3 km aan 6,6%) en Bildhaus am Ricken (5,9 km aan 6,1%) liggen bijzonder ver van de finish, maar de top van de Regensberg (2,2 km aan 7,7%) situeert zich op goed tien kilometer van het einde. Het lijkt een ideale springplank voor een late (en succesvolle?) uitval.

Start: 12.51 uur
Finish: tussen 16.50 en 17.10 uur


Dinsdag 11 juni, Etappe 3: Steinmauer – Rüschlikon (161,7 km)

Het wordt de sprinters niet makkelijk gemaakt. Het is een conclusie die we wel kunnen trekken, als we kijken naar het parcours voor de derde etappe. Met nog geen 2.000 hoogtemeters lijkt het een dag voor de snelheidsduivels, maar het meeste klimwerk wordt opgespaard voor de finale. Na de start in Steinmauer gaat het via het kanton Aargau en Luzern richting de finish in Rüschlikon.

Maar voor de renners aankomen in dit idyllische plaatsje, wacht nog een behoorlijk pittige finale. Ze tellen niet mee voor het bergklassement, maar de beklimmingen die opdoemen zijn toch niet van de poes. Na een eerste benenbreker van vier kilometer aan ruim 5%, wachten nog twee hellingen (3 km aan bijna 7% en 2,5 km aan 5%), de Albispas (1,9 km aan 6,7%) en een oplopende finishstrook van 800 meter aan bijna 8%. Puncheurs, opgelet!

Start: 13.14 uur
Finish: tussen 16.50 en 17.10 uur


Woensdag 12 juni, Etappe 4: Rüschlikon – St. Gotthard Pass (170,9 km)

Voor de spurters valt er verder niets meer te halen in deze Ronde van Zwitserland, want vanaf woensdag zijn de klimmers aan zet. In de vierde etappe van iets meer dan 170 kilometer is de finishstreep getrokken op de flanken van een bekende klim. De aanloop is nog zo goed als vlak, maar eindigen doen we dus met een sportieve knal, met de klim van de St. Gotthard Pas (2.091 meter) vanuit Andermatt.

Het gemiddelde stijgingspercentage van de slotklim is – over een afstand van goed twintig kilometer – meer dan 5%, al begint de weg met nog dertig kilometer te gaan al te stijgen. De Sint-Gotthard – of Gotthardpas – was tot de aanleg van de Gotthardtunnel de belangrijkste doorgaande weg in de Zwitserse Alpen. Ook daarna bleef het een drukke noord-zuidverbinding. De pas is vernoemd naar de Godehardus van Hildesheim (heilige Gotthard) uit Beieren.

De toch wel mythische Gotthardpas speelde al vaak een belangrijke rol in de Ronde van Zwitserland. Drie jaar geleden was de klim nog dé scherprechter in de slotetappe naar Andermatt. Toen reden de renners de klim omhoog vanuit Ambri en kregen ze de zo kenmerkende keitjes voorgeschoteld op weg naar de top. Dit jaar nemen de coureurs de volledig geasfalteerde weg richting de finish, op bijna 2.100 meter hoogte.

Start: 12.37 uur
Finish: tussen 16.45 en 17.15 uur


Donderdag 13 juni, Etappe 5: Ambri – Cari (148,6 km)

De klimgeiten zullen ook in de vijfde etappe weer de degens kruisen. Na de start in Ambri gaat het vrijwel direct omhoog richting Altanca (5 km aan 9%), een plek waar wandelaars van heinde en verre op afkomen om te genieten van de wonderschone natuur. Daarna dalen de renners af richting de voet van een beklimming, die twee keer op het programma staat. Het is de bijzonder lastige klim naar het dorpje Carì.

De eerste keer wordt de berg via de noordkant (9,6 km aan 8,2%) beklommen. De renners krijgen zo een uitgelezen kans om de aankomst alvast in zich op te nemen, maar de daadwerkelijke finish laat nog even op zich wachten. Er volgt eerst een vlakke tussenfase van 100(!) kilometer, met een lus richting Bellinzona, tot de echte finale. Als toetje wacht de loodzware slotklim naar Carì, maar dit keer vanaf de zuidkant (11,5 km aan 8%).

Start: 13.11 uur
Finish: tussen 16.50 en 17.10 uur


Vrijdag 14 juni, Etappe 6: Locarno – Blatten-Belalp (42,5 km)

De renners die dit jaar zullen deelnemen aan de Ronde van Zwitserland, krijgen toch niet de Nufenenpas voor de wielen geschoven. De beklimming zou in de zesde etappe als dak van de ronde dienen, maar de hevige sneeuwval gooit roet in het eten. De Nufenenpas (14 km aan 7,9%) is een van de hoogst gelegen berijdbare passen van Zwitserland en brengt de renners naar een hoogte van liefst 2.479 meter.

De organisatie zag zich dan ook genoodzaakt om de beklimming uit het parcours te halen en een alternatieve route uit te stippelen. De zesde etappe zal flink worden ingekort en de start kennen in Ulrichen, aan de voet van de afdaling van de Nufenenpas. Er blijft zo een bijzonder korte en dus zeer explosieve rit over van ruim veertig kilometer, met finish op de slotklim (5,8 km aan 8,8%) naar skigebied Belalp.

“Veiligheid is onze topprioriteit en dit geldt voor de renners, ondersteunende voertuigen en de toeschouwers”, reageert wedstrijdbaas Olivier Senn na de parcourswijziging. “Natuurlijk zijn we teleurgesteld dat de koninginnenrit niet kan doorgaan zoals gepland, maar we hebben geen invloed op Moeder Natuur en het weer. Dat moeten we accepteren.”

Start: 15.00 uur
Finish: tussen 15.50 en 16.10 uur


Zaterdag 15 juni, Etappe 7: Villars-sur-Ollon – Villars-sur-Ollon (118,1 km)

De voorlaatste etappe is slechts 118,1 kilometer lang, maar wel veeleisend. Met ruim 3.000 hoogtemeters is het nog maar eens een dag voor de pure klimmers. De rit speelt zich af rond winter- en zomerkuuroord Villars-sur-Ollon, een plek die we ook (of vooral) associëren met de Ronde van Romandië. Onderweg krijgen de renners drie gecategoriseerde beklimmingen voorgeschoteld.

De etappe speelt zich voor een groot deel af op de flanken van de Col de la Croix, de bijna 1.800 meter hoge Zwitserse bergpas die de verbinding vormt tussen Bex en Les Diablerets in het kanton Vaud. Direct vanuit de start volgt een kortere variant van de klim (4 km aan 8,7%), gevolgd door de volledige Col de la Croix (17,1 km aan 7,1%) en de slotklim naar Villars-sur-Ollon (8,6 km aan 8%), op een hoogte van ruim 1.200 meter boven zeeniveau.

Start: 14.23 uur
Finish: tussen 17.20 en 17.40 uur


Zondag 16 juni, Etappe 8: Aigle – Villars-sur-Ollon (15,7 km, ITT)

Na de voorlaatste etappe volgt er geen verplaatsing meer, aangezien de slotrit ook zal eindigen in Villars-sur-Ollon, maar dit keer na een individuele tijdrit van 15,7 kilometer. De start is in Aigle, waar het hoofdkwartier van de internationale wielerbond UCI is gevestigd. Daarna gaat het via vijf vlakkere kilometers vanuit de Rhônevallei – over de hoofdweg vanuit Ollon – naar de voet van de slotklim (10 km aan goed 7%).

De laatste klim in de Ronde van Zwitserland is niet al te zwaar en kunnen we wel kwalificeren als een ‘loper’, al vlakt het ook nergens echt af. Op de top kennen we de eindtijden en – na een laatste berekening – de opvolger van de Deen Mattias Skjelmose.

Start: 13.38 uur (eerste renner)
Finish: rond 17.00 uur (laatste renner)


Favorieten

De Ronde van Zwitserland is zoveel meer dan alleen een ‘voorbereidingskoers’ op de Tour de France, maar toch… Veel renners zien de achtdaagse wielerronde toch vooral als een laatste examen richting de Ronde van Frankrijk. Als we een blik werpen op het deelnemersveld, zien we enkele kleppers die dit jaar maar wat graag een hoofdrol willen vertolken in de Tour.

Toegegeven, veel toppers laten de Ronde van Zwitserland links liggen. Primoz Roglic, Remco Evenepoel, Juan Ayuso en Carlos Rodríguez kruisen dit jaar in het Critérium du Dauphiné de degens, terwijl Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard (al is de Deen nog altijd een vraagteken) een alternatieve voorbereiding afwerken richting de Tour.

Richard Carapaz – foto: Cor Vos

Voor Richard Carapaz, Adam Yates, João Almeida, Egan Bernal en Enric Mas is de Ronde van Zwitserland wel dé wedstrijd om de puntjes op de i te zetten. Deze renners komen ook zeker in aanmerking voor de eindoverwinning, maar wie heeft er nu een streepje voor? Gezien het loodzware parcours – met liefst vier opeenvolgende bergetappes – en een gebrek aan vlakke tijdritkilometers, schuiven we toch een pure klimmer naar voren. Met andere woorden: we bombarderen Richard Carapaz tot topfavoriet. De Ecuadoraan presteert namelijk altijd goed op Zwitserse bodem.

Zo was de kopman van EF Education-EasyPost dit jaar nog succesvol in de Ronde van Romandië – Carapaz won de koninginnenrit naar Leysin. Maar nog belangrijker: hij won in het verleden al eens de Ronde van Zwitserland. Daarvoor moeten we terug naar 2021: Carapaz wist dat jaar af te rekenen met Rigoberto Urán en Jakob Fuglsang. We zijn benieuwd of hij drie jaar later opnieuw een gooi kan doen naar de gele leiderstrui. Zijn grote hoofddoel is uiteraard de Tour de France, maar dat wil niet zeggen dat hij zich in de Ronde van Zwitserland zal wegstoppen.

Egan Bernal – foto: Cor Vos

Carapaz is zeker niet de enige oud-winnaar die in Vaduz aan de start zal verschijnen. Ook de laureaat van 2019, Egan Bernal, geeft acte de présence. De Colombiaan maakt voor het eerst sinds zijn eindzege weer zijn opwachting. En dit doet Bernal met hernieuwd elan en koersplezier, na enkele moeilijke jaren. De renner van INEOS Grenadiers koerst na een lange en bij momenten zeer moeizame revalidatie weer ouderwets van voren. De Tourwinnaar van 2019 reed in het voorjaar al naar toptienklasseringen in de Tour Colombia, O Gran Camiño, Parijs-Nice en de Ronde van Romandië en werd zelfs derde in de Ronde van Catalonië.

De Ronde van Zwitserland is voor Bernal een belangrijke test in aanloop naar de Tour de France. Dit is ook het geval voor Enric Mas (Movistar) en João Almeida (UAE Emirates). Mas stond in 2018 en 2019 al eens aan de start van de Zwitserse ronde en werd achtereenvolgens vierde en negende in het eindklassement. Voor Almeida wordt het zijn allereerste deelname, aangezien hij de voorbije jaren altijd aan de start stond van de Giro d’Italia. De Portugees zal in de komende Tour vooral moeten knechten voor Pogacar en ziet nu misschien een kans om zelf te schitteren.

Adam Yates – foto: Cor Vos

Al is Almeida zeker niet de enige UAE-renner met klassementsambities. De formatie heeft met neoprof Isaac del Toro (over de Mexicaan komen we nog te spreken) en Adam Yates nog twee potentiële winnaars in de gelederen. Yates kent tot nu toe een wisselvallig seizoen, maar is klaar voor de belangrijke wielerafspraken die nu gaan komen. “Ik hoop – na een goede stage – weer mijn beste niveau te benaderen. Ik kijk echt uit en ben zeer gemotiveerd voor de komende wielerzomer. Het is een ronde die ons goed zou moeten liggen. We mikken dan ook op de eindzege.”

Nog een renner die de Ronde van Zwitserland gebruikt als aanvliegroute naar de Tour: Felix Gall. De Oostenrijker beleefde vorig jaar zijn doorbraak op Zwitserse bodem. Gall ontpopte zich tijdens de wedstrijd tot de beste klimmer, won op imponerende wijze de bergrit naar Leukerbad, maar maakte na een dramatische tijdrit nog een flinke duikeling in het klassement. Gelukkig voor de kopman van Decathlon AG2R staat er dit jaar geen lange vlakke tijdrit op het programma. De biljartvlakke proloog is slechts vier kilometer lang en de slottijdrit gaat voornamelijk bergop. Dit is in het voordeel van vlieggewicht Gall.

Mattias Skjelmose – foto: Cor Vos

De aandacht gaat al snel uit naar renners die in volle voorbereiding zijn op de Tour de France, maar niet iedereen is bezig met La Grande Boucle. Zo kiest Mattias Skjelmose dit jaar voor een alternatief programma. Zonder de Tour, maar wel met de Vuelta a España. Maar voor het zover is, richt de Deen van Lidl-Trek zich eerst op de Ronde van Zwitserland. En de lat ligt hoog, aangezien Skjelmose vorig jaar nog de beste was in het eindklassement. Het parcours is dit jaar alleen nog een tikkeltje zwaarder en nog meer op maat van de berggeiten. Kan puncheur-klimmer Skjelmose wedijveren met mannen als Carapaz en Bernal?

Een parcours voor de echte klimmers: Lenny Martinez zal het graag horen. De Fransman van Groupama-FDJ is nog altijd maar 20 jaar, maar het is niet te zien aan de manier waarop hij koerst. De zoon van Olympische MTB-kampioen Miguel Martinez is nu al een van de sterkhouders van zijn ploeg. Hij boekte dit jaar reeds vijf overwinningen op een iets lager niveau, maar wist zich met toptienklasseringen in de Ronde van Catalonië en Ronde van Romandië ook al te onderscheiden in de WorldTour. Boekt hij in Zwitserland zijn eerste zeges op het allerhoogste niveau?

Isaac del Toro – foto: Cor Vos

Een leeftijdsgenoot van Martinez, Isaac del Toro, scharen we ook zeker bij favorieten voor de eindzege. Wat goed is, komt nu eenmaal snel. Het is zeker van toepassing op Del Toro, die zich in zijn eerste jaar als prof razendsnel heeft weten aan te passen aan het hoogste niveau. Het resulteerde in januari al in een ritzege in de Tour Down Under, maar zijn vierde plek in Tirreno-Adriatico is een nog betere graadmeter. De 20-jarige Mexicaan van UAE Emirates werd daarna nog zevende in de Ronde van het Baskenland en eindwinnaar van de Ronde van Asturië. Schrijf hem maar op!

Een andere jonge renner die we met stip mogen noteren: Cian Uijtdebroeks. De 21-jarige Belg was eigenlijk niet voorzien voor de Ronde van Zwitserland, maar na zijn opgave in de Giro d’Italia zijn de plannen gewijzigd. Uijtdebroeks stapte vanwege ziekte niet meer op voor de elfde etappe van de Ronde van Italië. Voordat hij op moest geven, was de klimmer van Visma | Lease a Bike goed bezig. Hij stond vijfde in het klassement en droeg de witte trui voor beste jongere. Kan hij zich revancheren in de Zwitserse bergen? Het is voor Uijtdebroeks te hopen dat hij inmiddels weer volledig is hersteld.

Cian Uijtdebroeks – foto: Cor Vos

Verder staan er nog heel wat namen aan de start die verrassend sterk uit de hoek kunnen komen. Tom Pidcock wil dit jaar graag een goed klassement rijden in de Tour de France en zal zijn neus al aan het venster willen steken in de Ronde van Zwitserland. Het is deze maanden veel schakelen voor de veelzijdige Brit, aangezien hij ook met de olympische mountainbikewedstrijd in Parijs in zijn hoofd zit. “Maar de wegfiets en mountainbike zijn goed af te wisselen. Het vult elkaar aan”, vertelde hij in aanloop naar de ronde bij CyclingWeekly.

Visma | Lease a Bike heeft met Cian Uijtdebroeks een kandidaat-eindwinnaar in huis, maar de heroptredende Wilco Kelderman en Ben Tulett zullen ook met een schuin oog kijken naar het klassement. Verder zijn we zeer nieuwsgierig naar de verdere ontwikkeling van de beloftevolle Franse allrounder Kévin Vauquelin (Arkéa-B&B Hotels), dit jaar al achtste in de Ronde van het Baskenland en tiende in Tirreno-Adriatico. De op ramkoers liggende Emanuel Buchmann en Sergio Higuita zijn dan weer de kopmannen van BORA-hansgrohe.

Wout Poels – foto: Cor Vos

Het is tevens uitkijken naar enkele renners die de Giro d’Italia reeds in de benen hebben, met Valentin Paret-Peintre (Decathlon AG2R), Georg Steinhauser (EF Education-EasyPost), Einer Rubio en Nairo Quintana (beiden Movistar). Kunnen deze mannen nog profiteren van de zogeheten supercompensatie?

Een ploeg om rekening mee te houden, is Bahrain Victorious. De formatie uit het Midden-Oosten kan met Wout Poels en/of Damiano Caruso mikken op de eindzege en wellicht Gino Mäder eren. Tot slot noteren we de namen van Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan), Ion Izagirre (Cofidis), Alex Baudin (Decathlon AG2R), Oscar Onley (dsm-firmenich PostNL), Yannis Voisard (Tudor) en George Bennett (Israel-Premier Tech).


Sprinters

“Ik doe nu de Ronde van Zwitserland. Dat is geen ideale koers voor snelle mannen zoals ik en er zijn zelfs geen sprintkansen. Maar ze wilden dat ik die rittenkoers in de benen had, mocht ik toch naar de Tour gaan.” Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) ziet in een interview met WielerFlits geen kansen voor de pure sprinters in de Ronde van Zwitserland. En toch staan er wel meerdere erkende snelheidsduivels aan het vertrek in Vaduz, wellicht met het idee om koershardheid op te doen met het oog op de Tour de France.

Voor Meeus, Mark Cavendish (Astana Qazaqstan), Arnaud De Lie (Lotto Dstny), Bryan Coquard (Cofidis), Daniel McLay, Arnaud Démare (Arkéa-B&B Hotels), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech), Tobias Lund Andresen (dsm-firmenich PostNL) en Arne Marit (Intermarché-Wanty) is het maar de vraag of ze de komende dagen aan sprinten zullen toekomen. In de eerste rit-in-lijn is een spurt zeker niet uitgesloten, maar garanties zijn er zeker niet.

Mark Cavendish – foto: Cor Vos

Voor de puncheurs ziet er het allemaal een stuk rooskleuriger uit. In de tweede en derde etappe zijn de springveren normaal aan zet. Dan doelen we op Thibau Nys (Lidl-Trek), Ethan Hayter (INEOS Grenadiers), Michael Matthews (Jayco AlUla), Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck), Pelayo Sánchez (Movistar) en Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost).

Verder noteren we de namen van Vincenzo Albanese (Arkéa-B&B Hotels), Roger Adrià (BORA-hansgrohe), Paul Lapeira (Decathlon AG2R), Pavel Bittner (dsm-firmenich PostNL) en Maxim Van Gils (Lotto Dstny).

Thibau Nys – foto: Cor Vos


Favorieten volgens WielerFlits
**** Richard Carapaz
*** Adam Yates, Lenny Martinez
** Egan Bernal, Mattias Skjelmose, Cian Uijtdebroeks
* Enric Mas, João Almeida, Isaac del Toro, Felix Gall

Website organisatie
Deelnemerslijst (CyclingFlash)


Weer en TV

De renners kunnen zich opmaken voor een natte editie van de Ronde van Zwitserland. De ronde start zondag met een proloog in Vaduz, juist op het moment dat de kans op buien in de regio toeneemt. Vooral zondag, maandag en woensdag kan het soms goed doorplenzen. Hoog in de bergen valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Vanaf donderdag neemt de kans op buien af.

De Ronde van Zwitserland is ook dit jaar weer live te volgen via Eurosport 1 en de online kanalen van Eurosport.nl en Discovery+. Bekijk alle tv-zenders en uitzendtijden in onze tv-gids Wielrennen op TV.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.