Voorbeschouwing: Scheldeprijs 2017
De zware kasseistroken en pittige Vlaamse heuvels moeten woensdag voor één dag plaatsmaken voor de vlakke wegen van de provincie Antwerpen. Dan komen de sprinters aan hun trekken in de 105e Scheldeprijs. Met onder andere Marcel Kittel, André Greipel, Mark Cavendish en Nacer Bouhanni is de wereldtop der sprinters in Schoten aanwezig om hun deel van de publiciteit mee te graaien in de heilige Vlaamse wielerweek. Volgt krachtpatser Kittel zichzelf op? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
De Scheldeprijs is met zijn 103 edities de oudste klassieker van Vlaanderen. Het krioelt van de sprinters op de erelijst van de Antwerpse eendagskoers en toch was de onbekende Piet Oellibrandt lange tijd de enige recordhouder. Hij won de Scheldeprijs in 1960, 1962 en 1963. In het voorbije decennium kreeg de Belg eindelijk het gezelschap van Mark Cavendish (2007, 2008 en 2011), maar dé koning van de Scheldeprijs is vandaag de dag de Duitser Marcel Kittel. Kittel, inmiddels goed voor negen ritzeges in de Tour de France, toonde zich de snelste van het pak in 2012, 2013, 2014 en 2016.
Ook afgelopen jaar ontbrak er geen enkele topspurter aan de start in Antwerpen, en dus raadt u het al… we kregen een zoveelste massasprint in de straten van Schoten. Onderweg toonde een kopgroepje met Nederlanders Lieuwe Westra en Berden de Vries zich wel even, maar de manschappen van Kittel en Mark Cavendish hadden alles goed onder controle. In aanloop naar de sprint nam Etixx-Quick Step het heft volledig in handen, waardoor Kittel in een perfecte positie werd afgezet. De Duitser hield de ultieme jump van Cavendish af. Greipel was derde. Samen zijn die drie goed voor 50 (!) ritzeges in de Tour.
Laatste tien winnaars
2007: Mark Cavendish
2008: Mark Cavendish
2009: Alessandro Petacchi
2010: Tyler Farrar
2011: Mark Cavendish
2012: Marcel Kittel
2013: Marcel Kittel
2014: Marcel Kittel
2015: Alexander Kristoff
2016: Marcel Kittel
Parcours
De Scheldeprijs is dit jaar tweehonderd kilometer lang en is traditioneel de Vlaamse klassieker met de minste hoogtemeters. Het startschot wordt dit jaar opvallend genoeg niet aan het Antwerpse Museum aan de Stroom gegeven. Wél op de markt van Mol, de thuishaven van publiekslieveling Tom Boonen, die enkele dagen later afscheid neemt in Parijs-Roubaix. De organisatie wilde Boonen, die tweemaal de Scheldeprijs op zijn naam schreef, dit eerbetoon graag gunnen.
Daarna volgt er een grote lus door de provincie Antwerpen. Dichtbij de Nederlandse grens keert het peloton zuidwaarts richting Schoten. De eerste kasseistrook van de dag is de één kilometer lange Oelegembaan in Zandhoven, gelegen op een tachtigtal kilometer van het einde. Voor de renners is dat het sein dat de plaatselijke omloop rondom Schoten niet meer ver is.
Die plaatselijke omloop van 16,8 kilometer, zonder al te veel valstrikken voor de sprinters, moet liefst vier keer worden afgelegd. De eerste kilometers gaan door enkele kronkelende steegjes in het centrum van Schoten. Voor deel twee van de omloop worden er brede wegen opgezocht. De enige belangrijke hindernis is de Broekstraat, een kasseistrook van 1700 meter op 5,5 kilometer van de aankomst. Deze strook is in degelijke staat, maar veroorzaakt vaak lintvorming in het peloton. Op die manier gaat het via het Albertkanaal, waar de wind vrij spel heeft, in een vliegende vaart richting het centrum van Schoten. Daar ligt finish na een flauwe bocht op de Churchilllaan.
De aanloop naar die Churchilllaan is sinds vorig jaar helemaal omgegooid; een maatregel die door de organisatie is genomen om de veiligheid te verhogen. Het opzet was om de ‘bolvorming’ van het peloton tegen te gaan door de laatste rechte lijn in te korten tot 800 meter. Men bereikt die nu pas na het aansnijden van een wegversmalling en een aantal extra bochten.
Favorieten
De Scheldeprijs krijgt dit jaar veertien van de achttien WorldTour-ploegen aan het vertrek. Enkel BMC, Movistar, UAE-Emirates en Orica-SCOTT ontbreken. Roompot-Nederlandse Loterij is een van de overige acht teams die een uitnodiging heeft weten te bemachtigen. Het is woensdag vooral uitkijken naar de sprinters. Het is inmiddels toch alweer van de stormachtige editie van 2005 geleden, toen Thorwald Veneberg als eerste over de aankomst kwam, dat we hier géén rappe man als winnaar kregen.
Niemand kan eromheen dat Marcel Kittel, eigenlijk zoals ieder jaar, de topfavoriet is. Kittel is op zijn best in wedstrijden zonder enige hoogtemeters en een al te zwaar koersverloop. Dan is hij in deze Scheldeprijs natuurlijk aan het juiste adres. De Duitser is niet voor niets de recordhouder. Met tweevoudig winnaar Tom Boonen heeft Quick-Step Floors natuurlijk nog een tweede sterke pion, maar de Kempenaar wil vermoedelijk geen risico’s nemen met het oog op zijn laatste wedstrijd als prof: Parijs-Roubaix.
Die andere Duitse krachtpatser, André Greipel, heeft er een wel heel opmerkelijke voorbereiding opzitten richting deze week. Greipel koos voor de loodzware Ronde van Catalonië, waar hij niet verder kwam dan een vijfde plek in de openingsetappe. De Duitser wisselt dit seizoen zwakke sprints af met enorme krachtsexplosies en dus is hij woensdag een beetje een vraagteken. Wat wel zeker is, is dat Greipel zijn geliefkoosde trein, met Jürgen Roelandts en Marcel Sieberg, tot zijn dienst krijgt. Kan hij de tegenvallende resultaten van Lotto Soudal een halt toeroepen?
Mark Cavendish zit een beetje in hetzelfde schuitje als zijn voormalig teamgenoot Greipel. Ook hij maakte dit seizoen nog niet echt indruk, behalve dan in de eerste etappe van de Abu Dhabi Tour. Daar versnelde Cav weer als vanouds en won hij voor… Greipel. Cavendish heeft er natuurlijk ook een zware winter opzitten met een tal van activiteiten op de piste. Het is daarom nog wat zoeken naar het goede vormpeil. Hij moet het woensdag doen met onder andere de ervaren Tyler Farrar, Bernhard Eisel en Mark Renshaw als ploegmaats bij Dimension Data.
Wie kan dit drietal het vuur aan de schenen leggen? Edward Theuns (Trek-Segafredo) bewees in de Driedaagse van De Panne-Koksijde dat hij in ieder geval Kittel kan voorblijven. Alleen Kristoff ging hem daar vooraf. Ook de rappe Fransen Arnaud Démare (FDJ) en Nacer Bouhanni (Cofidis) weten hoe het is om Kittel te kloppen. Maar om dat woensdag ook te doen in zíjn koers, dat is toch een ander verhaal. Ook wereldkampioen Peter Sagan (BORA-hansgrohe) is present, maar hij ziet deze koers louter als training voor Parijs-Roubaix. In drie eerdere deelnames sprintte hij nog nooit mee om de overwinning.
Nederland hoopt op een eerste seizoenszege van sprintbom Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo), al kwam de 23-jarige jongeling bij zijn twee vorige deelnames in de Scheldeprijs nooit echt uit de verf. Vorig jaar sprintte hij naar plek negen. Danny van Poppel heeft die eerste zege wél al beet, maar gek genoeg niet in een sprint. Van Poppel was de beste in de proloog van de Herald Sun Tour en pikte ook in de Tour Down Under enkele ereplaatsen mee. Het is nu aan de Sky-renner om te laten zien dat hij het ook op Europese bodem kan afwerken.
Tot slot hebben we nog een tal van outsiders. Schotenaar Michael Van Staeyen (Cofidis) is daar zeker één van, maar ook Niccolo Bonifazio (Bahrain-Merida), Baptiste Planckaert (Katusha-Alpecin), Matteo Pelucchi en Erik Baska (BORA-hansgrohe), Wouter Wippert (Cannondale-Drapac), Phil Bauhaus (Sunweb), Daniel McLay (Fortuneo-Vital Concept), Timothy Dupont (Willems Veranda’s-Crelan) en Jakub Mareczko (Willier-Trestina) mag je nooit uit het oog verliezen. Andre Looij krijgt bij Roompot-Nederlandse Loterij het rugnummer één, maar de ploeg beschikt ook over Coen Vermeltfoort.
Favorieten volgens WielerFlits
**** Marcel Kittel
*** Elia Viviani en André Greipel
** Edward Theuns, Arnaud Démare en Nacer Bouhanni
* Dylan Groenewegen, Niccolo Bonifazio, Danny van Poppel en Baptiste Planckaert
Update 1: Geen Mark Cavendish meer in de selectie van Dimension Data
Update 2: Elia Viviani is toegevoegd aan het achttal van Sky
Website organisatie
Deelnemerslijst Scheldeprijs 2017 (ProCyclingStats)
Weer en TV
De enige factor die een massasprint zou kunnen voorkomen, de wind, is woensdag amper aanwezig. De renners kunnen genieten van een lentezonnetje en een temperatuur van 13 graden Celsius.
Sporza is live vanaf 15:20. Eurosport begint er tien minuten later aan.
[poll id=”470″]
Alle wielersites hebben m er nog op staan.
Ik vervang de wind hier maar door O. Naesen, die ook aanwezig is hier.
Ackerman leek me aardig snel in de 2e etappe van de driedaagse de panne. Echter hebben ze ook Pelucchi, die ondanks zijn hoge snelheid altijd teleursteld, en dan hebben ze nog Selig.
On; @Jan Blokland: Dat is helemaal niet zo fijn, omdat ik vermoed dat daardoor Van Poppel niet de kopman zal zijn. En dat is toch wel zonde, gezien de paar kansen die hij krijgt bij Sky.
@ivo: Ik denk Ackerman, met de rest in steun. Volgens mij proberen ze hem klaar te stomen voor een vaste rol als sprinter.
wel veel kermiskoersen (toen waren er nog veel).Toen ik aan Rik Van Steen-
bergen ooit vroeg of hij iemand kende die toen een grote koers won en geen
doping nam,antwoordde hij:"één maar,de Peet,die durfde nog geen Aspi-
rientje nemen."
Toen ik eens in Peet z'n werkplaats te Beveren stond,samen met enkele wie-
lertoeristen (valpartij) haalde ik dit aan en hij was toen zeer fier...
Bedankt voor de interessante anecdote.
Allemaal ver voor mijn tijd, maar toch kan in er heerlijk nostalgisch van worden , dergelijke fijne anekdotes uit onze Vlaamse wielergeschiedenis, bedankt!