Voorbeschouwing: Scheldeprijs 2018
Foto: Sirotti
woensdag 4 april 2018 om 07:30

Voorbeschouwing: Scheldeprijs 2018

De Scheldeprijs kleurt dit jaar ook een beetje een Nederlands. Voor het eerst in de geschiedenis start de semiklassieker in het Zeeuws-Vlaamse Terneuzen, waarna een tocht door Zeeland voor waaiers en een attractieve koers moet zorgen. Kan Dylan Groenewegen daarvan profiteren en na Kuurne-Brussel-Kuurne wederom een koers op Belgische bodem winnen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Scheldeprijs is met zijn 106 edities de oudste klassieker van Vlaanderen. Het krioelt van de sprinters op de erelijst van de Antwerpse eendagskoers en toch was de onbekende Piet Oellibrandt lange tijd de enige recordhouder. Hij won de Scheldeprijs in 1960, 1962 en 1963. In het voorbije decennium kreeg de Belg eindelijk het gezelschap van Mark Cavendish (2007, 2008 en 2011), maar dé koning van de Scheldeprijs is vandaag de dag de Duitser Marcel Kittel. Kittel, inmiddels goed voor veertien ritzeges in de Tour de France, toonde zich de snelste van het pak in 2012, 2013, 2014, 2016 en ook vorig seizoen.

Foto: ©Tim De Waele

Vorig jaar gooide een massale valpartij, zoals zo vaak in Schoten, roet in het eten aan het einde van de Scheldeprijs. Marcel Kittel en zijn Quick-Step-trein overleefden en de Duitser sprintte zonder al te veel problemen vanop de kop naar de overwinning. Elia Viviani en Nacer Bouhanni probeerden Kittel wel te bedreigen, maar kwamen geen centimeter dichter. De Italiaan en de Fransman strandden op de plekken twee en drie en zorgden zo opnieuw voor een prachtig podium.

Parcours
De Scheldeprijs is dit jaar tweehonderd kilometer lang en is traditioneel de Vlaamse klassieker met de minste hoogtemeters. Het startschot wordt dit jaar opvallend genoeg niet aan het Antwerpse Museum aan de Stroom gegeven, of zoals vorig jaar in Mol, maar wel in het Nederlandse Terneuzen. De renners worden verwacht aan het Raadhuis van Terneuzen, waarna ze via het sluizencomplex van Terneuzen en de Westerscheldetunnel richting Ellewoutsdijk (Borsele) rijden. Daar klinkt het officiële startschot.

De organisatie hoopt met een tocht door Zeeland het spektakel al vroeg te openen. In geval van wind, kunnen waaiers voor een leuke wedstrijd zorgen. De renners passeren dan ook veel open vlakten, zoals de Veerse Gatdam, de Oosterscheldekering, de Deltaweg en de Havendijk in Yerseke. Na 129 kilometer ligt de Belgische grens op de renners te wachten en nog geen twintig kilometer later passeren ze voor het eerst aan de aankomst in Schoten. Daarna volgen er enkele plaatselijke rondjes van 16,8 kilometer.

Die plaatselijke omloop, zonder veel valstrikken voor de sprinters, moet drie keer worden afgelegd. De eerste kilometers gaan door enkele kronkelende steegjes in het centrum van Schoten. Voor deel twee van de omloop worden er brede wegen opgezocht. De enige belangrijke hindernis is de Broekstraat, een kasseistrook van 1.700 meter, op 5,5 kilometer van de aankomst. Deze strook is in degelijke staat, maar veroorzaakt vaak lintvorming in het peloton. Daarna gaat het via het Albertkanaal, waar de wind soms vrij spel heeft, in een vliegende vaart richting het centrum van Schoten. Na nog enkele linke draaiingen, is de aankomst achter een flauwe bocht op de Churchilllaan gelegen.

Favorieten
Niemand anders dan vijfvoudig winnaar Marcel Kittel mag uitgeroepen worden tot de grote favoriet voor de 106e editie van de Scheldeprijs. Voor de Duitse krachtpatser is zegevieren op de Churchilllaan stilaan een gewoonte, maar dit jaar is er voor hem toch het een en ander fundamenteel veranderd. Bij Quick-Step Floors werd Kittel vaak in een ideale positie afgezet, maar bij Katusha-Alpecin is dit tot nu toe lang niet altijd het geval geweest. De sprintbom kwam dit seizoen pas voor het eerst aan winnen toe in Tirreno-Adriatico, en laste vervolgens – op een mislukte Milaan-San Remo na – een rustperiode in. Deze rust zou hem optimaal moeten klaarstomen voor zijn zesde overwinning op de Churchilllaan.

foto: LaPresse – D’Alberto / Ferrari

De grootste uitdager is op papier Dylan Groenewegen. De Nederlander lijkt – na zijn overwinning op de Champs-Elysées van vorig jaar – qua sprintsnelheid alleen maar stappen vooruit te hebben gezet. Een volgende stap zou een overwinning in dé sprintersklassieker bij uitstek, de Scheldeprijs, zijn. Bij zijn drie eerdere deelnames in de Antwerpse semiklassieker stond het geluk nooit echt aan zijn zijde. Het beste resultaat van Groenewegen in Schoten is vooralsnog een negende plaats in 2016. Beter doen dan dat lijkt een haalbare kaart, maar Groenewegen mikt op meer. Met Timo Roosen, die er een zware Ronde van Vlaanderen heeft opzitten, kan Groenewegen rekenen op zijn vaste sprintloods.

Qua sprinttrein heeft Quick-Step Floors de beste papieren. De Belgische formatie van Patrick Lefevere is bovendien bezig aan een ijzersterke zegereeks op Vlaamse wegen. Mannen als een Iljo Keisse, Michael Morkov en Zdenek Stybar weten wat het is om een renner naar winst te loodsen op de Churchilllaan, en hebben dus een streepje extra voor. Wie voor Quick-Step Floors de sprint zal doen, is afwachten. Alvaro José Hodeg bewees in Handzame Classic en de eerste etappe van de Vuelta a Catalunya over een unieke beensnelheid te beschikken, terwijl Fabio Jakobsen op Nokereberg de rest uit het wiel sprintte. Hodeg lijkt op deze vlakke aankomst een logische keuze, maar wellicht is tevens de vorm van de dag bepalend.

foto: © Luc Claessen / Getty Images

Net onder Kittel, Groenewegen en de twee Quick-Step-troefkaarten, plaatsen we Arnaud Démare. De Fransman moet op pure snelheid wellicht wat onderdoen, maar heeft het voordeel dat hij met Jacopo Guarnieri, Ramon Sinkeldam en Mickaël Delage meer dan voldoende steun kangenieten. Anderzijds stellen we ons de vraag of Démare risico’s wil nemen met het oog op Parijs-Roubaix in de altijd gevaarlijke sprint in Schoten. Phil Bauhaus moet als sprintkopman van Sunweb sowieso vol voor winst gaan. In de derde etappe van de Abu Dhabi Tour was hij zelfs Kittel te snel af in een beklijvende sprint. Sindsdien kon zowel hij als zijn Duitse ploeg niet meer winnen. Hoog tijd dus voor een nieuwe zegeruiker.

Verder is het uitkijken naar een aantal jonge talenten. Beloftenwereldkampioen van 2016, Kristoffer Halvorsen, en zijn ploegmaat Christopher Lawless van Sky op kop. Maar ook Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe), Ryan Gibbons (Dimension Data), Sondre Holst Enger (Israel Cycling Academy) en Riccardo Minali (Astana) kunnen voor een mooie notering gaan. Die laatste heeft er zojuist een sterke Ronde van Langkawi opzitten, waarin hij zelfs twee keer ‘mister Langkawi’ Andrea Guardini naar een ereplaats verwees. De zoon van Nicola Minali heeft het in een internationaal veld echter nog niet echt bewezen.

foto: Sirotti

Tot slot noemen we nog enkele iets oudere, maar daarom niet minder gevaarlijke snelle mannen. Jens Debusschere moet in afwezigheid van sprintbom André Greipel de eer van Lotto Soudal hooghouden, Kris Boeckmans doet hetzelfde bij Vital Concept nu Bryan Coquard er niet bij is. Andere renners die een rol van betekenis kunnen spelen in een massasprint zijn Tom Van Asbroek (EF Education First-Drapac), Adam Blythe (Aqua Blue Sport), Amaury Capiot (Sport Vlaanderen-Baloise) en Timothy Dupont (Wanty-Groupe Gobert).

Favorieten volgens WielerFlits
**** Marcel Kittel
*** Dylan Groenewegen, Alvaro José Hodeg
** Arnaud Démare, Phil Bauhaus en Fabio Jakobsen
* Kristoffer Halvorsen, Pascal Ackermann, Riccardo Minali en Jens Debusschere

Deelnemerslijst (organisatie)

Weer en tv
Het weer wordt woensdag niet voor de poes. In Zeeland krijgen de renners negentig procent kans op regenbuien en bovendien zou de wind stevig (windkracht 5) vanuit het zuiden blazen. De temperatuur van 16 graden Celsius is wel aangenaam.

Michel Wuyts en José De Cauwer beginnen de live-uitzending namens Sporza woensdag vanaf 15:20 op één. Eurosport 2 gaat live vanaf 16:00.

RIDE Magazine
40 Reacties
02-04-2018 10:10
Mooie voorbeschouwing.. En idd maar 3 echte kanshebbers. Gaan de andere ploegen zich naar de slachtbank laten leiden?
02-04-2018 10:13
Start Viviani ?
Volgens Lefevere "is het vat af" en is hij terug naar Italië
02-04-2018 10:14
Rijdt viviani toch? Dacht dat hij zich ging voorbereiden op de giro...
02-04-2018 10:15
Mooie voorbeschouwing. Uit de PCS startlijst blijkt dat Elia (QST) is vervangen door Hodeg en Fabio Jakobsen het startnummer 21 heeft gekregen. Gaat Fabio ons verrassen ?
02-04-2018 10:18
Ik zie geen Viviani op de startlijst op Cyclingfever. Ik dacht gehoord te hebben dat hij zich nu op de Giro voorbereidt en deze wedstrijd laat schieten.
De plaatselijke ronden zijn nefast voor eventuele waaieraspiraties. Kittel voor nummer 6 dan maar.
02-04-2018 10:30
Quick Step doet het met Jakobsen en Hodeg.
Ik zou aan deze twee ook een ster durven geven.
02-04-2018 10:30
Doet Cort Nielsen mee? Op pcs staat van wel, in hoeverre is hij een kanshebber?
02-04-2018 10:32
Altijd moeilijk om de laatste sterretjes uit te delen hier omdat je vaak niet weet wie de aangewezen man is binnen de ploeg. Zo zie ik Demare bv niet sprinten bij FDJ, maar verwacht ik eerder Guarnieri. Daarnaast heb je bij Bora meer dan een halve ploeg aan potentiële kopmannen, Bauhaus-Walsheid, Debusschere-Hofland, Minali-Nielsen, Enger-Dempster etc

Hopelijk wordt er dit jaar eens niet gevallen in de laatste kms.
02-04-2018 10:50
Marcel Kittel en zijn sprinttrein kunnen mij nog niet echt overtuigen dit jaar. Hij wint weliswaar 2 etappes in de Tirreno, maar hier stonden geen andere top sprinters aan de start. Sagan was daar twee keer tweede. Groenewegen is meer op dreef, en op dit moment misschien wel beter. Ik geef hem thans meer kans dan Kittel.
02-04-2018 10:58
Kittel de favoriet in een waaierkoers? Volgens mij is hij dan nooit op z'n best. Moet ie teveel energie onderweg verspelen.
02-04-2018 11:00
@WernerFranke >>> Sarreau lijkt me een stuk logischer dan Guarnieri. Sarreau werd de laatste jaren ook door FDJ in de Scheldeprijs uitgespeeld en is prima bezig dit jaar.
02-04-2018 11:10
Wat een matig deelnemersveld qua sprinters voor het 'WK sprint'! Geen Kristoff, Viviani, Bennett, Coquard, Trentin ... Greipel, Cavendish, Nizzolo en Bouhanni zitten in de lappenmand, dus die snap ik.
02-04-2018 11:18
@chefspijker
Natuurlijk, blijkbaar had ik los naast hem gekeken.
02-04-2018 11:37
Voor mij toch veruit de minste van de voorjaarsklassiekers, maar uiteraard moeten de sprinters ook hun kans krijgen. Wordt weer inschakelen 10 minuten voor het einde...
02-04-2018 12:07
Deze wordt voor Hagen.
02-04-2018 12:58
Dat niet de volledige top bij de Scheldeprijs mee kan doen dit jaar kan zomaar betekenen dat er minder gevallen wordt aan het einde. Pak hem, Dylan!
02-04-2018 13:00
Denk dat Gibbons sprint bij DD
02-04-2018 13:23
Zeer matig veld naar Scheldeprijs-maatstaven, hoewel dat niet heel vreemd is als met Gaviria, Cavendish en Greipel de helft van de sprinttop geblesseerd is. Makkelijker gaat Groenewegen deze wedstrijd nooit meer krijgen denk ik.

Voor de rest lijkt het dat we een zuidwester krijgen (ongunstig als er naar het oosten gereden wordt) en ook minder dan windkracht 5. Lastig om dan waaiers te maken, al zullen beide Belgische ploegen heel graag willen.
02-04-2018 13:32
Nee, voor mij hoeft deze koers niet
02-04-2018 16:19
@spijker sarreau start in circuit de la Sarthe dus kan hier niet nee sprinten :-) deelnemerslijst klopt dus niet
02-04-2018 16:21
Btw wat wil zuidenwind zeggen op dit parcours? Geeft dit kans op waaiers of net niet?
02-04-2018 16:49
Zuidenwind zou zijwind geven op het grootste deel van het parcours. Dus in dat geval goede condities voor waaierrijden.
02-04-2018 20:34
**** Groenewegen
*** Kittel
** Hodeg
* Demare, Halvorsen, Ackermann, Bauhaus
02-04-2018 21:17
Als er richting oosten wordt gereden is z-w wind ideaal.
02-04-2018 23:34
In dit veld, waarin veel topsprinters afwezig zijn, mag Groenewegen zich laten zien. Als je het lijstje van Pjam4 kopieert en in de bus van TLJ hangt, moet dat de hele ploeg toch moraal geven. En mocht het niet lukken dan staan we natuurlijk hier klaar om de koers kritisch te analyseren. Laat het maar zien TLJ !

Om te reageren moet je ingelogd zijn.