Voorbeschouwing: Sluitingsprijs Oostmalle 2021
In het coronaseizoen 2020-2021 overleefden slechts drie losse veldritten: de Hexia Cross in Gullegem, de Zilvermeercross in Mol en… de Internationale Sluitingsprijs in Oostmalle. Op en rond het vliegveld wordt zondag een punt gezet achter een winter zonder publiek. Wie pakt de laatste bloemen van het seizoen? WielerFlits blikt een laatste keer vooruit.
Historie
De organiserende Wielersupportersclub Oostmalle (WSCO) werd opgericht in 1977 en is dus al meer dan 30 jaar actief in het inrichten van veldritten en wegwedstrijden. “Met als doel de wielersport in Malle kleur en aandacht te geven”, klink het op de website. “We zijn een supportersclub die achter alle Malse renners staat en hen zo goed mogelijk probeert aan te moedigen, langsheen het parcours of door financiële steun.”
De jaarlijkse organisatie van de Internationale Sluitingsprijs, rond het vliegveld van Malle, is voor WSCO het jaarlijkse hoogtepunt. De eerste editie vond plaats in 1995 en werd gewonnen door Paul Herygers, net als de twee daaropvolgende jaren. Al van bij de eerste editie maakte de organisatie deel uit van de Gazet Van Antwerpen Trofee Veldrijden, het in 1987 opgerichte regelmatigheidscriterium dat we vandaag kennen als de X2O Trofee.
Eigen identiteit
In het seizoen 2014-2015 moest Oostmalle echter plaats ruimen voor de Flandriencross in Hamme. Officieel gingen beide partijen uit elkaar in een prima verstandhouding. Zowel het overkoepelende Golazo als de Malse organisatoren gaven aan dat de Sluitingsprijs intussen een eigen identiteit had opgebouwd en als zelfstandige organisatie verder zou overleven.
In 2010 was Oostmalle gastheer van het Belgisch kampioenschap. Het BK op een ondergesneeuwd parcours herinneren we ons vandaag nog steeds als het kampioenschap waarin topfavoriet Niels Albert van zijn fiets werd getrokken door een iets te fanatieke supporter. Sven Nys zou er zijn zevende tricolore pakken. Sanne Cant haar allereerste bij de dames.
Tot slot kennen we de Sluitingsprijs ook als de wedstrijd waarin een pak renners hun carrière beëindigen en er afscheid nemen van hun fans, al dan niet met een overwinning. In onderstaand fotoreeksje alvast een paar van hen, waaronder Klaas Vantornout, Sven Nys, Sven Vanthourenhout, Daphny van den Brand en Bart Aernouts. Dit jaar is Barts neef Jim er het feestvarken van dienst. Aernouts zet een punt achter zijn carrière en wordt maître d’hotel.
Laatste 10 winnaars in Oostmalle:
Mannen
2020: Laurens Sweeck
2019: Kevin Pauwels
2018: Mathieu van der Poel
2017: Wout van Aert
2016: Kevin Pauwels
2015: Wout van Aert
2014: Niels Albert
2013: Niels Albert
2012: Niels Albert
2011: Niels Albert
Vrouwen
2020: Annemarie Worst
2019: Denise Betsema2018: Loes Sels
2017: Sanne Cant
2016: Sanne Cant
2015: Sanne Cant
2014: Sanne Cant
2013: Sanne Cant
2012: Daphny van den Brand
2011: Daphny van den Brand
Vorig jaar
Laurens Sweeck, ondanks gemiste start
Het doorgaans snelle parcours in Oostmalle lag er een jaar geleden een stuk zwaarder bij door de regenval. Maar het meest opmerkelijke feit in de openingsfase was de rampzalige start van Belgisch kampioen Laurens Sweeck.
Eerste aanvaller van dienst was Toon Aerts, die in de tweede ronde wegreed uit een groepje met onder meer Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Corné van Kessel en Quinten Hermans. De Rijkevorselnaar sprokkelde een voorsprong van twintig seconden bijeen, maar dat was niet voldoende om de zege te pakken.
Aerts werd in de tweeede koershelft bijgebeend door een duo roodhemden: Michael Vanthourenhout en de intussen uit de achtergrond teruggekeerde Laurens Sweeck. Ondanks een prik van Vanthourenhout, trokken ze ook met z’n drieën de slotronde in. Daarin slaagde de Belgische kampioen er alsnog in een kloof te slaan en zijn seizoen met winst af te sluiten. Aerts strandde op een tweetal seconden.
Uitslag Heren:
1. Laurens Sweeck
2. Toon Aerts op 2″
3. Michael Vanthourenhout op 14″
4. Corné van Kessel op 24″
5. Lars van der Haar op 33″
6. Jens Adams op 41″
7. Daan Soete op 47″
8. Quinten Hermans op 51″
9. Tom Meeusen op 1′
10. Felipe Orts op 1’14”
Annemarie Worst klopt Denise Betsema
Kersvers beloftenwereldkampioene Marion Norbert Riberolle dook als eerste het veld in en sloeg meteen een gaatje. Nog in de eerste ronde kwam er reactie van Denise Betsema. De Texelse, die een dag eerder nog won in Leuven, dichtte de kloof in een mum van tijd en liet de Française even later ook ter plaatse. Maar ook Betsema moest even later gezelschap dulden toen vice-wereldkampioene Annemarie Worst kwam aansluiten.
Dat duo bleef samen tot diep in de finale. Pas in de allerlaatste ronde, dan nog na een foutje van Betsema, kon Worst het verschil maken. Worst op één en Betsema op twee, dat was net het omgekeerde resultaat van 24 uur eerder in Leuven. Inge van der Heijden won het duel voor de derde podiumplaats van Sanne Cant, terwijl Marion Norbert Riberolle de top vijf volmaakte.
Uitslag Dames:
1. Annemarie Worst
2. Denise Betsema op 7″
3. Inge van der Heijden op 40″
4. Sanne Cant op 55″
5. Marion Norbert Riberolle op 1’11”
6. Ellen Van Loy op 1’29”
7. Aniek van Alphen op 1’34”
8. Maud Kaptheijns op 1’39”
9. Loes Sels op 1’46”
10. Alice Maria Arzuffi op 1’51”
Parcours
Het voormalige NAVO-vliegveld in Malle, eigendom van Defensie, doet nog steeds dienst als militair oefenterrein voor F16’s. Zondag moeten de gevechtsvliegtuigen plaatsmaken voor crossfietsen. Het parcours kronkelt zich tussen mastenbomen en natuurlijke Kempense zandduinen op het bosterrein naast het vliegveld, eigendom van de familie Lenaerts.
Even dreigde de cross dit jaar in het water te vallen, door een conflict tussen de familie en de gemeente Malle. Er werd gedreigd om het domein niet meer ter beschikking te stellen, maar gelukkig werden de plooien net op tijd glad gestreken.
Onderstaande afbeelding is niet het meest duidelijke plaatje, maar eigenlijk is het best eenvoudig: de linkerhelft bestaat vooral uit een bos met naaldbomen, terwijl de rechtse kant de échte zandbak is, waar in Oostmalle meestal de beslissing valt. Oostmalle is Koksijde of Zonhoven niet, maar na die twee is het wellicht toch een van dé zandcrossen bij uitstek.
Na de lange start op de verharde weg (onderaan de afbeelding) duiken de renners meteen het zand in. Via een eerste passage door de materiaalpost gaat het naar het bos waarin enkele lussen getrokken worden. Vervolgens moeten de renners opnieuw de zandstroken trotseren, met tussendoor een tweede passage door de materiaalpost. Daarna gaat het via een laatste zandpassage opnieuw naar het bos (hoogste punt op de afbeelding), om zo richting aankomstzone te fietsen.
Programma & info
Programma
13u45: Vrouwen
15u00: Mannen
Locatie en inkom:
Vliegveld Malle
Opgelet: door de huidige corona-maatregelen is GEEN PUBLIEK toegelaten op het event.
Praktische info:
Website organisatie
Deelnemerslijst Dames
Deelnemerslijst Heren
Favorieten
Mannen
Europees kampioen Eli Iserbyt won de Ethias Cross in Sint-Niklaas, maar Toon Aerts was misschien wel de beste man in koers. Alleen zat de kopman van Baloise-Trek meer dan een half uur lang in de tang van het trio van Pauwels Sauzen-Bingoal: Iserbyt, Sweeck en Vanthourenhout. Dodelijk op het snelle parcours in recreatiedomein De Ster, zo bleek in volle finale.
Dan dichten we Aerts meer kansen toe in Oostmalle. Bovendien komt ook Quinten Hermans nog een laatste keer in actie deze winter. Hermans deed het vorig weekend uitstekend in zowel Eeklo als Brussel. Samen met Tormans-ploegmaat Corné van Kessel kan hij op het vliegveld wat -tactisch- tegengewicht bieden aan de mannen van Mettepenningen.
Toch kan de Wase teammanager ook in de Sluitingsprijs op zijn drie pionnen rekenen. Sweeck was in Sint-Niklaas duidelijk in iets mindere doen, maar dat kan in het zand van Oostmalle zomaar weer anders zijn. En ook Vanthourenhout en Iserbyt zelf zijn uiteraard niet kansloos. Koffiedik kijken…
Favorieten volgens WielerFlits
*** Toon Aerts
** Quinten Hermans, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout
* Laurens Sweeck, Jens Adams, Corné van Kessel, Niels Vandeputte, Lars van der Haar
Vrouwen
Denise Betsema is net als in Sint-Niklaas de absolute topfavoriete. Als er iemand de Texelse iets in de weg kan leggen, dan Annemarie Worst, zagen we in De Ster. Worst heeft een wisselvallig seizoen achter de rug, maar lijkt haar seizoen in schoonheid te willen afsluiten. En als je er de uitslag een jaar geleden bijneemt, dan weet je dat de twee zandspecialisten het onder elkaar zullen uitvechten.
Belgisch kampioene Sanne Cant, Fem van Empel en Manon Bakker lijken de voornaamste outsiders. Cant houdt van zandomlopen, Van Empel blijft week na week groeien en leunt ondertussen wel heel dicht tegen de top aan. Ook Bakker zette het voorbije seizoen een stap voorwaarts, maar mist nog steeds wat regelmaat. We houden best ook maar rekening met Inge van der Heijden.
Niet onbelangrijk: met Anna Kay, Marion Norbert Riberolle en Eva Lechner ontbreken in Oostmalle de dames van Star Casino. Zij tekenen morgen in Ruddervoorde present voor de finale van ‘Koers zkt vrouw’. Zij reden in Sint-Niklaas hun allerlaatste veldrit van het seizoen.
Favorieten volgens WielerFlits
*** Denise Betsema
** Annemarie Worst, Sanne Cant
* Fem van Empel, Manon Bakker, Aniek van Alphen, Inge van der Heijden
Weer en TV
Zowel de dames- als de herenwedstrijd wordt gecoverd door Telenet Play, op kanaal 11. Dus te bekijken door alle Telenet-klanten. Wie de wedstrijd niet live kan bekijken, kan om 17u terecht bij Sporza voor een ruime samenvatting.
De weersverwachting voor Oostmalle volgens Meteovista.be
Om te reageren moet je ingelogd zijn.